1. Domů
  2. Tiskárny
  3. Jak vybrat náplň do tiskárny? Základní rady a tipy pro správný výběr

Jak vybrat náplň do tiskárny? Základní rady a tipy pro správný výběr

Přestože žijeme v moderní době plné elektronických dokumentů, místo v ní mají stále i ty fyzické vytvořené skrze tiskárny. Co ale dělat, když zrovna potřebujete nějaký ten dokument či cokoliv jiného vytisknout a zrovna vám dojde náplň? Řešení je samozřejmě naprosto jednoduché – stačí vyměnit náplň v tiskárně a tisk může vesele pokračovat. Pokud se však příliš ve světě náplní do tiskáren neorientujete, rádi vám v následujících řádcích uděláme ohledně tonerů, cartridgí, originálních či neoriginálních náplní a vůbec všeho, co je v tomto směru třeba znát, jasno.

Jak vybrat náplň do tiskárny

Při výběru náplně do tiskárny hraje klíčovou roli to, o jakou tiskárnu se vlastně jedná. Bylo by sice krásné, kdyby tiskárny spolupracovaly se všemi dostupnými náplněmi na trhu, avšak realita taková samozřejmě není. Ještě než se pustíme do hlubšího rozboru nabídky, musíme si ujasnit základní rozdíl v typech náplní, které vychází z rozdílnosti techniky tisku jednotlivých tiskáren. Řeč je konkrétně o inkoustových tiskárnách využívajících k tisku cartridge s inkoustem a laserových tiskárnách využívajících pro změnu tonery s tonerovým práškem.

Co je to toner

Toner je náplň ve speciální zpravidla plastové kazetě, která se používá v laserových tiskárnách k vytvoření textu a obrázků na papír. Je vyroben z jemného prášku obsahujícího pigmenty a částice plastu. Když tiskárna pracuje, toner se elektrostaticky přenáší na fotoválcový válec, který následně přenáší prášek na papír. Poté je toner pevně spojen s papírem pomocí horkého válcového procesu nebo laserového záření, což vytvoří tisk na papíře. Tato náplň pro laserové tiskárny je obvykle k dispozici ve více barevných variantách (černá, modrá, červená a žlutá) a je určená zejména pro tisk barevných dokumentů. Když pak prášek v tonerové kazetě dojde, stačí jej vyměnit za nový, díky čemuž je tiskárna opět plně použitelná.

Co je to cartridge 

Cartridge je malý plastový nebo kovový kontejner obsahující inkoustovou náplň. Tento komponent je určen k použití v inkoustových tiskárnách a slouží k dodávání inkoustu na tiskovou hlavu, která následně vytváří text nebo obrázky na papír. Cartridge může obsahovat jednu nebo více barev inkoustu, a tím umožňuje tisk různých barev a odstínů. Obecně pak platí, že v tiskárnách naleznete zpravidla minimálně dvě cartridge, které jsou spolu schopné spolupracovat, díky čemž není problém vytisknout takřka cokoliv (bavíme-li se tedy samozřejmě o standardních věcech). A jakmile v cartridge dojde barva, stačí celý kontejner jednoduše vyjmout, vyměnit jej za nový plný inkoustu a tisk může pokračovat.

Náplň do tiskárny nemusí být jen od jejího výrobce

Náplně do tiskáren se nedělí jen na tonery a cartridge podle toho, o který typ tiskárny se jedná. V současnosti lze totiž vybírat i mezi různými typy náplní, které sice spolupracují s tou samou tiskárnou, ale liší se od sebe svou cenou, počtem výtisků a tak podobně. Zejména v posledních letech se totiž dostávají čím dál tím víc do kurzu takzvané kompatibilní nebo chcete-li alternativní náplně, které sice nevyrábí přímo výrobci daných tiskáren, avšak s tiskárnami jsou plně kompatibilní, jejich kvalita tisku je na vysoké úrovni a co je hlavní, jsou podstatně levnější. Originální náplně jsou však samozřejmě stále 100% zárukou kvality, na kterou je nekompromisní spoleh. Níže naleznete základní body, ve kterých se originální a kompatibilní náplně do tiskáren liší.

Originální náplně do tiskáren

  • Vyšší cena oproti alternativním náplním
  • Nejvyšší možná kvalita tisku
  • Nabízí zpravidla nižší počet výtisků jak ve srovnání se standardními náplněmi, tak XL verzemi (myšleno XL originální vs. XL kompatibilní – pozn. red.)
  • 100% jistota kompatibility

Kompatibilní náplně do tiskáren 

  • Nižší cena oproti originálním náplním
  • Vysoká kvalita tisku (leckdy na téměř stejné úrovni, kterou nabízí originální náplně, což potvrzuje i test srovnávající kompatibilní a originální tonery)
  • Nabízí zpravidla vyšší počet výtisků jak ve srovnání se standardními náplněmi, tak XL verzemi (myšleno XL originální vs. XL kompatibilní – pozn. red.)
  • Některé tiskárny (zejména HP) si s kompatibilními náplněmi nemusí kvůli ochranným mechanismům rozumět

Tipů je mnohem víc

Jak již zaznělo výše, kromě tonerů, cartridgí, kompatibilních a nekompatibilních náplní lze náplně do tiskáren dělit ještě na řadu dalších kategorií v čele se standardními a XL či XXL verzemi. Ty toho dokáží vytisknout ve srovnání se standardními náplněmi více, jelikož jsou naplněny větším množstvím náplně. Jedním dechem je nicméně třeba dodat, že XL či XXL náplně jsou k dispozici jen pro inkoustové tiskárny, jelikož tonerové kazety jsou naplněny naplno standardně.

To však u inkoustových náplní neplatí. Pro jejich výrobce je totiž lepší do standardizované plastové kazety „nalít“ menší množství inkoustu a to prodávat coby standardní náplň, přestože se jedná o poloprázdné cartridge. Díky této strategii má totiž pak i možnost  vyrábět právě XL či XXL verze, které jsou naplněny naplno a tím pádem vydrží tisknout déle. Tisk pak zpravidla stojí v přepočtu na výtisk méně. Kdybychom však měli vybrat nejlevnější náplně do tiskárny, bude se jednat o kompatibilní XL či XXL verze.

Šetřit se dá i jinak

Šetřit při nákupu tonerů či cartridgí však nemusíte jen pořizováním kompatibilních verzí. Zejména tonery lze totiž i recyklovat, díky čemuž můžete nějakou tu korunu ušetřit. Že nevíte, jak na to? Návod je naprosto jednoduchý. Některé firmy se totiž právě na recyklaci tonerů specializují, takže si je stačí vyhledat na internetu (ideálně ty, které máte například v blízkosti a tedy jim můžete tonery odevzdat osobně) a následně jim prázdné tonery předat s tím, že vám je buď obratem naplní novým tonerovým práškem, nebo vykoupí a vy díky obdržené částce za výkup ušetříte pří nákupu jiného recyklovaného toneru, který je již naplněn novou náplní. Z hlediska kvality se přitom jedná stále o prvotřídní řešení.

Co se týče cartridgí, ty bohužel nejsou z hlediska průmyslové recyklace pro firmy zajímavé, jelikož se prodávají v kompatibilních verzích poměrně levně, a tudíž je prakticky nelze sehnat v recyklované verzi. To však neznamená, že zde nelze šetřit. Někteří výrobci totiž nabízí možnost doplnit do cartridgí uživatelsky inkoust, čímž se dá taktéž solidně ušetřit. Je sice pravda, že proces doplnění není většinou úplně jednoduchý a méně zkušení uživatelé by si na něj proto raději troufat neměli, pokud si však s elektronikou rozumíte, i tato cesta je rozhodně možná.

Výsledek je jasný

Jak tedy výběr náplní do tiskáren závěrem zhodnotit? Naprosto jednoduše. Pokud vám jde o stoprocentní kompatibilitu v kombinaci s maximální kvalitou tisku, největší smysl pro vás dává pořízení originálních tonerů a cartridgí. Jde-li vám však o cenu, jsou pro vás jako stvořené náplně kompatibilní, které i přes vynikající tiskovou kvalitu vychází v porovnání s originálními náplněmi podstatně levněji. Jejich instalace je navíc stejně jednoduchá jako tomu je u originálů, což rozhodně potěší.

Článek aktualizován 31. 10. 2023