1. Domů
  2. Auto
  3. Výběr tažného zařízení: Klíčové faktory a tipy pro správné rozhodnutí

Výběr tažného zařízení: Klíčové faktory a tipy pro správné rozhodnutí

Koule, ocas nebo prostě tažné. Lidových názvů má tohle zařízení dost. To jen dokládá, že jde o velmi populární příslušenství. Aby také ne, když dokáže z běžného auta vymáčknout maximální schopnosti přepravy různých věcí a materiálů. Jenže není koule jako koule a při výběru tažného byste měli znát řadu důležitých informací.

Pevná tažná zařízení

V první řadě to, že existuje několik základních typů tažného zařízení. To nejjednodušší a nejlevnější je takové, kde je kulový čep napevno spojen s karoserií vozu. Žádné spojky, žádné šrouby a žádná možnost jej odmontovat. Banální ale účinné. Hledáte-li tu nejpevnější variantu, dál ani nečtěte.

Jenže každá mince má dvě strany. Vlastníte-li drsňácký vůz typu SUV, tažné zařízení na jeho zádi jen zvýší jeho dobrodružný vzhled. Na malinkém hatchbacku, nebo stylovém autě už o kdovíjak estetický prvek nejde. Pokud hrajete na estetiku, budete se muset podívat po jiném typu. A také si připlatit.

Odnímatelná tažná zařízení

Naštěstí existují i odnímatelná tažná zařízení. Kromě toho, že nehyzdí vzhled vozu, mezi jejich výhody patří i to, že nejsou vystaveny povětrnostním vlivům a v zimě i soli. Nemusíte se tak o ně nijak starat, abyste se vyhnuli rzi a maximalizovali jejich životnost.

Tato výhoda se však může proměnit i v nevýhodu. Vyhláška totiž praví, že takovéto tažné zařízení smí být nasazeno jen a pouze v situaci, kdy je využíváno. Jinak jej prostě musíte demontovat. To může být problém, pokud zvolíte nejjednodušší variantu. Nejlevnější snímatelné kulové čepy jsou ke zbytku konstrukce připevněny pomocí šroubů. To je sice varianta oproti těm následujícím nejpevnější, ale v dešti a v blátě s mokrými koleny a se špinavýma rukama to nedoceníte.

To nástrčná tažná máte nasazena i demontována jedním, dvěma pohyby a během několika vteřin. To tedy platí, pokud si to párkrát vyzkoušíte nanečisto v klidu a nesnažíte se o první nasazení ve spěchu a ve stresu. I nástrčná tažná zařízení se ale mezi sebou liší. Základní dělení je na připojené horizontálně a vertikálně. Jednoduchost nasazení a možnost uzamčení mají společnou. Ta vertikální obvykle snesou větší zatížení čepu. Hodí se tedy například pro převážení nosičů kol. V demontovaném stavu z nich není nic vidět. Nevýhoda, kterou logicky čekáte, spočívá hlavně ve vyšší ceně.

Sklopná tažná zařízení

Hitem posledních let a nejluxusnější a uživatelský nejpříjemnější variantou pak jsou tažná zařízení sklopná. Kulový čep je v tomto případě trvale připojen, ale mimo dobu použití schován za nárazníkem. Do pohotovostní polohy se překlopí buď manuálně nebo u nejdražších modelů i automaticky po stisku tlačítka. V takovém případě už si vážně ruce neumažete, ani kdybyste s autem stáli v bahništi. Dokud nebudete na tažné chtít něco připojit, nemusíte totiž ani vystoupit z auta. Co naopak musíte, to je zkontrolovat si maximální možné zatížení. Ale to nakonec platí, ať už zvolíte jakýkoli typ.

Správná montáž a zápis do TP

Co platí též pro všechny typy, je poměrně široká nabídka. Tažné zařízení musíte vždy vybírat přesně pro konkrétní typ vozu. Někdy se liší i v rámci výbavových stupňů. Téměř pro každý vůz ale najdete výrobky hned několika firem. Liší se se nejen způsobem uchycení, ale i použitými materiály nebo snadností manipulace. Kdo hledá opravdovou kvalitu, chybu neudělá s výrobky značek Thule nebo Westfalia.

Samotný výrobek však sám o sobě není jedinou podmínkou bezproblémového provozu. Stejně důležitá je i kvalitní montáž. Vzhledem k tomu, že se budete sahat i do elektroinstalace a na tažném povezete několik metráků nákladu, určitě nelze doporučit jeho instalaci v domácích podmínkách. Specializované servisy vědí, co a jak. Navíc vám vystaví certifikát opravňující danou firmu k montáži tažného zařízení. Ten spolu s typovým listem tažného zařízení a s doklady od vozidla budete potřebovat pro zapsaní tažného zařízení do technického průkazu. Bez tohoto zápisu jej na voze legálně mít nebudete.

Článek aktualizován 31. 7. 2023