1. Domů
  2. Lifestyle
  3. Dárek pro holku 9 let – Tipy na nejlepší dárky

Dárek pro holku 9 let – Tipy na nejlepší dárky

Výběr dárku pro rostoucí slečnu, která pomalu opouští svět panenek a plyšáků, ale ještě jí mnoho neříká „dospělý“ svět, není zrovna jednoduchý. Vyplatí se proto dobře sledovat, co ji baví, které činnosti a sporty má ráda, případně se přímo zeptat, co by ji potěšilo. Chybu rozhodně neuděláte elektronikou, společenskými hrami, oblečením, bižuterií nebo knihami. Naproti tomu specifičtější dárky byste měli vybírat podle toho, co vaši ratolest skutečně baví. Nevyplatí se plnit si dárky pro svou dceru vlastní představy o tom, co by se jí mohlo líbit.

Stručné shrnutí:

Jak vybrat vhodný dárek – sledovat oblíbené činnosti, pohádky a hry, buď se s dítětem přímo dohodnout, nebo jej zkusit překvapit.

Konkrétní tipy na dárky
– oblečení, knihy, společenské hry, elektronika, hudební nástroje, kreativní tvoření, panenky a plyšáci, sportovní vybavení, šperky a bižuterie.

Tipy na dárky pro holky se dočtete níže v článku.

Jak vybrat vhodný dárek?

Nákup dárku pro devítiletou slečnu není zrovna jednoduchý. Zrovna totiž prochází obdobím, kdy ji klasické dětské hračky, jako jsou panenky, kuchyňky nebo plyšáci pomalu přestávají zajímat. Do popředí vstupují nejrůznější postavy z oblíbených knížek, filmů nebo pohádek, ke kterým děvče vzhlíží. Pozornost se také zaměřuje na společenské a počítačové hry, jelikož právě v době mladšího školního věku se začíná zvýrazňovat soutěživost.

Při výběru doporučujeme zamyslet se nad tím, co vaši malou slečnu baví, na co se ráda dívá, případně o čem často mluví. Není třeba posuzovat její požadavky vlastní optikou. Pokud ji daná věc láká a nejde o nic, co by mohlo nějakým způsobem narušit její zdravý vývoj, není důvod jí to nedopřát. Počítejte také s poměrně výrazným vlivem školního kolektivu a spolužáků obecně, takže když něco ve třídě „frčí“ musí to mít i vaše dítě. 

Někteří rodiče chtějí své ratolesti překvapit, jiní se na dárku domlouvají dopředu. Oba postupy mají své výhody a nevýhody. Ideálním řešením je kombinace – hlavní dárek domluvit, ale přidat i něco překvapivého.

Způsob výběru dárkuVýhodyNevýhody
Domluva dopředuMožnost dohodnout se s ostatními členy rodiny,jistota očekávaného výsledkuAbsence spontánnosti, výběr omezený přáním dítěte, možné zklamání při nedodržení domluvy
PřekvapeníSpontánní radost dítěte, zážitek, širší možnosti výběru pro rodičeRiziko nevhodného dárku a negativních emocí dítěte, obtížnější domluva s ostatními členy rodiny

Konkrétní tipy na dárky

Možností je samozřejmě nepřeberné množství a každý asi bude postupovat trochu jinak. Nicméně výběrem artiklu z následujících kategorií jistě neuděláte chybu:

  • Oblečení s oblíbeným motivem – mikiny, trička, bundy s motivem oblíbené pohádky nebo zpěváka udělají radost.
  • Společenské hry – zejména takové, které jde hrát společně s rodinou nebo kamarády.
  • Knihy – vybírejte podle oblíbených témat dítěte, oblíbené jsou dívčí romány, knížky o zvířatech nebo vzdělávací knihy.
  • Elektronika – nový mobil, herní konzole nebo počítač udělá radost každému dítěti.
  • Kreativní tvoření – nejrůznější badatelské sady a kufříky s potřebami pro kreativní tvoření rozvíjejí myšlení a jemnou motoriku dítěte.
  • Panenky a plyšáci – oblíbené postavičky udělají radost, u panenek pro menší děti ale buďte obezřetní, větší slečny už na ně příliš neslyší.
  • Sportovní vybavení – záleží na oblíbené aktivitě dítěte.
  • Hudební nástroje  – jaké jsou druhy fléten si můžete přečít v našem samostatném článku.
  • Šperky a bižuterie – potěší každou ženu a dívku.

Použité a další zajímavé zdroje

https://www.zodpovime.cz/darek-pro-11letou-slecnu/

https://www.arecenze.cz/darky/

Článek aktualizován 10. 8. 2023