1. Domů
  2. Lifestyle
  3. Druhy fléten

Druhy fléten

Rozmýšlíte se, že začnete svou ratolest určit hru na hudební nástroj? Obvyklou volbou většiny rodičů je zobcová flétna, která je ideální pro relativně snadné učení, nízkou cenu a zdravotní benefity. Zároveň se jedná o vhodnou vstupní bránu k řadě dalších dechových nástrojů. V následujícím článku se podrobněji podíváme jednak na způsob výběru vhodné flétny, jednak vám představíme jednotlivé druhy, jejich rozdíly a specifika. Některé z nich již patří téměř do historie, obliba jiných naopak výrazně stoupá teprve v posledních letech. 

Stručné shrnutí:

Proč hrát na flétnu a jak ji vybrat – hraní na flétnu pozitivně ovlivňuje vývoj dítěte, pomáhá zvyšovat kapacitu plic, posiluje bránicové svalstvo a učí správnému dýchání, jedná se o velmi levný hudební nástroj, vhodné vybrat trojdílnou konstrukci a dřevěný materiál.

Druhy fléten – zobcové flétny, základ pro všechny začátečníky a děti, k dispozici hned několik typů podle úrovně hráče, obvykle vyrobeny ze dřeva nebo plastu, příčné flétny pro pokročilejší hráče, součást symfonických orchestrů a kapel, dnes nejčastěji ze dřeva a kovu, panovy flétny typické pro jihoamerické prostředí, irské flétny, které jsou úpravou zobcových s šesti otvory.

Jaké jsou druhy fléten se dočtete níže v článku.

Proč hrát na flétnu a jak ji vybrat?

Flétna patří dlouhodobě k nejoblíbenějším nástrojům. Zdaleka nejvíce láká děti a začátečníky, kteří zkoušejí hrát své první tóny. V základních uměleckých školách jsou kurzy zaměřené na výuku hry na flétnu nejvyhledávanější i mezi rodiči. Jedním z hlavních důvodů je přístupnost hudebního nástroje – první písně je i nejmenší dítě schopné zahrát již po několika lekcích, což samozřejmě zvyšuje motivaci.

Jakožto dechový nástroj flétna zvyšuje kapacitu plic a posiluje bránicové svalstvo. Správné dýchání je pro organismus velice důležité a právě hra na flétnu jej pomáhá naučit. V neposlední řadě je nutné zmínit i velmi nízkou finanční náročnost. Nejlevnější kousky jsou k dispozici již na několik set korun. I když se proto dítě rozhodne, že v činnosti nechce pokračovat, nemusíte litovat vynaložených prostředků podobně jako u jiných nástrojů. 

Při nákupu můžete vybírat z různých druhů konstrukce a materiálů. Obecně doporučujeme zvolit trojdílnou konstrukci, která se snadněji čistí a udržuje. Menší děti navíc ocení možnost otočení spodního dílu podle potřeby. Pokud jde o materiál, za zlatý standard je považováno dřevo, nejčastěji javorové, hruškové, palisandrové nebo ebenové. Dříve odepisovaný plast v posledních letech prošel výraznou proměnou k lepšímu, přesto se klasice nevyrovná.  

Druhy fléten

Na trhu existuje celá řada různých druhů fléten, které se od sebe odlišují rozsahem a velikostí. Základní dělení je na flétny zobcové, příčné, panovy a irské. První dvě skupiny představují nedílnou součást symfonického orchestru, irské si potom získávají výraznější oblibu v posledních letech.

Dvěma hlavním skupinám věnujeme samostatnou kapitolu, shrnutí vlastností jednotlivých skupin potom nabízí následující tabulka:

Druh flétnyVlastnosti
ZobcováNejčastější typ, vhodná pro začátečníky, nejvíce se používá anglický prstoklad 
PříčnáBoční držení, v učení navazuje na zobcovou flétnu, nedílná součást symfonických orchestrů, obvykle ze dřeva, v poslední době i z kovu
PanovaStarobylý hudební nástroj jihoamerických obyvatel, několik píšťal ze dřeva, které jsou sestaveny v jedné řadě
IrskáIrská varianta zobcové flétny se šesti otvory na horní straně, v poslední době získává stále větší popularitu  

Zobcové flétny

Každý, kdo chce proniknout do tajů hry na flétnu, začíná s tou zobcovou. Jedná se zkrátka o základní nástroj, na který navazují všechny ostatní. Zobcová flétna nejvíce připomíná klasickou píšťalu a mohou na ni začít hrát i menší děti od 6 let. Jak jsme již uvedli výše, nejčastěji je vyrobena ze dřeva, výjimkou však nejsou ani plastové kousky. U dětí však doporučujeme sáhnout spíše po dřevěné klasice.

Podle konstrukce a způsobu hraní rozlišujeme následující druhy zobcových fléten:

  • Sopraninové – nejmenší, určeny dětem, délka 24,5 cm, rozsah F2–C5, obvykle vyráběny ze dřeva, stále častěji i z plastu
  • Sopránové – vhodné pro naprosté začátečníky, odpovídající velikost a jemný tón, využívají anglický prstoklad, postupně možný přechod na jiné druhy fléten či pokročilejší zobcové
  • Altové – pro pokročilejší hudebníky, bývají využívány jako sólový nástroj nebo součást kvarteta pro čtyři hlasy
  • Tenorové – o oktávu níže než sopránové, rozsah C1–G3, délka 62,2 cm, určeny dospívajícím a dospělým hráčům
  • Basové – zalomený krk, zápis v oktávovém basovém klíči, obvykle součást kvarteta nástrojů
  • Kontrabasové – objevují se jen výjimečně, typické spíše pro americké prostředí

Jestliže neplánujete stát se profesionálním hudebníkem nebo na tuto kariéru připravit své děti, s největší pravděpodobností se dále než k sopránovým flétnám nedostanete. Většina amatérských hráčů u nich zůstává, protože jsou levné, nabízejí dostatečný rozsah a současně se na ně hraje poměrně jednoduše. Další typy již vyžadují intenzivnější průpravu a trénink. 

Příčné flétny

Hra na příčnou flétnu obvykle nastupuje až po pochycení základů. Jedná se o jeden ze základních nástrojů větších i menších symfonických i komorních orchestrů. Po dlouhá staletí byly příčné flétny vyráběny výhradně ze dřeva, teprve v 19. století se začal výrazněji prosazovat kov. V současné době jsou ty nejlepší kousky vyrobeny ze stříbra, zlata, mosazi a dalších materiálů.

Podle rozsahu se tyto nástroje dělí na tzv. pikoly, altové a basové flétny. Nejhojnější zastoupení mají altové. Ostatní typy se kromě klasických symfonických orchestrů prosazují i v dalších žánrech, jako jsou jazz nebo folk.

Článek aktualizován 1. 10. 2022