1. Domů
  2. Autosedačky
  3. Jak a jakou vybrat autosedačku?
  1. Domů
  2. Návody jak vybrat
  3. Jak a jakou vybrat autosedačku?

Jak a jakou vybrat autosedačku?

Kvalitní autosedačka představuje jediný způsob, jak můžete ochránit zdraví a život svého dítěte během jízdy v autě. Proto byste na ní neměli šetřit a před koupí se nad jejím výběrem důkladně zamyslet. Zákon o provozu na pozemních komunikacích č. 361/2000 Sb vám dokonce ukládá povinnost usadit dítě do autosedačky, pokud váží méně než 36 kg a nedosáhlo výšky 150 cm.

Stěžejním kritériem pro výběr je velikost a hmotnost vašeho dítěte. U každé autosedačky bývají uvedeny informace, do jaké váhy ji může dítě používat a zda je výškově nastavitelná. Nejdůležitější je ale bezpečnost sedačky. Vždy si nejprve ověřte, zda sedačka splňuje bezpečnostní normy a je opatřena certifikáty. Informace o bezpečnosti najdete na oranžovém štítku, který je nalepen na konstrukci sedačky.

Autosedačka by měla být hlavně pohodlná, protože v ní může dítě při jízdě strávit i několik hodin. Polstrování by nemělo chybět na těch správných místech a opěrka pod hlavu je také důležitá. Při vybírání autosedačky pro větší dítě si dejte pozor na záměnu s podsedákem. Ten je možné používat až od určitého věku a navíc neposkytuje dítěti stejnou ochranu jako autosedačka.

Jakou autosedačku vybrat stručně:

Váha a výška dítěte – vhodnou velikost sedačky odvodíte pomocí hmotnostní kategorie, do které vaše dítě spadá.

Bezpečnostní testy – sedačka musí být homologovaná (oficiálně schválená k prodeji) a splňovat evropské bezpečnostní normy. Najdete je pod označením ECE R44 nebo nověji pod heslem i-Size (ECE R 129). Vyplatí se i přihlédnout k výsledkům nezávislých testů dTest nebo ADAC.

Upevnění v autě – měli byste se také ujistit, že je sedačka s vaším vozem kompatibilní a půjde na sedadla bezpečně upevnit. Nejbezpečnější volbou je výběr autosedačky se speciálním kotvícím systémem ISOFIX.

Pohodlí dítěte – sedačka musí být dobře vypolstrovaná a poskytovat dítěti oporu. Zaměřte se i na příjemnost potahu a dostatečný prostor pro nožičky.

Výbava autosedačky – existují praktické vychytávky, které poskytnou dítěti lepší komfort při jízdě.

Rozdělení autosedaček

Autosedačky se podle standardu ECE R44 oficiálně dělí do pěti skupin. Hlavním dělícím kritériem není věk nebo výška dítěte, ale jeho hmotnost. Je naprosto nezbytné, abyste pro dítě vybrali sedačku z odpovídající kategorie. Jinak nebude plnit svou ochrannou funkci. Kromě zmíněných jednotlivých skupin autosedaček existují i jejich kombinace. Říká se jim také rostoucí autosedačky.

Setkat se můžete s těmito kombinacemi:

  • 0/I a 0+/I – pro děti do 18 kg. Upevňují se vždy proti směru jízdy.
  • I/II/III – pro větší děti od 9 do 36 kg. Velké váhové rozpětí ale nemusí být vždy výhrou.
  • II/III – pro děti od 15 do 36 kg. Ideální, pokud dítě ještě nemůže mít podsedák.

Z ekonomického hlediska se zdají být rostoucí sedačky výhodnějšími. Pokud ale s dítětem jezdíte často, doporučuje se kupovat nové kvalitní sedačky z klasických hmotnostních skupin.

Označení skupiny autosedačekVáha dítětePřibližný věk dítěte
0Do 10 kgDo 9 měsíců
0+Do 13 kgDo 12 měsíců
IOd 9 do 18 kgOd 1 roku do 4 let
IIOd 15 do 25 kgOd 3 do 7 let
IIIOd 22 do 36 kgOd 6 do 12 let
Obrázek zobrazuje schéma skupin autosedaček
Skupiny autosedaček – ze zdroje: arecenze.cz

Kategorie 0 (do 10 kg)

Jsou určeny pro novorozence a nejmenší děti do váhy 10 kilogramů. Svým tvarem připomínají vaječnou skořápku, proto se jim také říká vajíčko. Protože takto malé děti ještě neumí sedět, autosedačka je uzpůsobena tak, aby v ní miminko pohodlně leželo. Bývá vybavena bezpečnostním pásem ve tvaru písmene Y. Na sedadla se upevňuje vždy proti směru jízdy. V této poloze je daleko lépe chráněna krční páteř ležícího dítěte.

Pokud se rozhodnete připevnit vajíčko s dítětem na sedadlo spolujezdce, musíte v první řadě deaktivovat airbagy. Samotná sedačka bývá velmi lehká a je i skladná. K některým modelům lze dokoupit praktickou základnu, která pak zůstává v autě. Před jízdou do ní vajíčko s miminkem pouze zacvaknete.

Kategorie 0+ (do 13 kg)

Tato skupina autosedaček je ideální pro batolata, která svou hmotností přesáhla kategorii 0. Můžete ji také pořídit pro větší miminko, které velmi rychle přibývá na váze. Naprosto nevhodné jsou pro předčasně narozené děti nebo novorozence s nízkou porodní váhou. Autosedačka by měla mít zvýšené bočnice kvůli ochraně hlavičky proti bočnímu nárazu. Dražší modely nabízí bezpečné připevnění k sedadlům pomocí systému ISOFIX.

Skořepina bývá často polohovatelná, což zajistí batoleti lepší pohodlí při spánku. Rovněž nezapomeňte na vypnutí airbagu, pokud chcete mít sedačku s dítětem vedle sebe na místě spolujezdce.

Kategorie I (9-18 kg)

Když vaše dítě vyroste ze své první autosedačky, nastává čas pro nákup nové, ve které již bude samo sedět. Tyto autosedačky pro batolata využívají tzv. systém kalhotových šlí. V autosedačce se nachází pohodlné popruhy, kterými dítě připoutáte. Sedačka se upevňuje vždy na zadní sedadlo. Většinu těchto sedaček můžete bezpečně ukotvit pomocí tříbodového pásu nebo systému ISOFIX.

Bočnice v oblasti hlavičky by měly být zesílené. Výhodou těchto autosedaček je možnost polohování. Tento typ sedačky je už vyšší. Dítě se může rozhlížet po okolí a může se tak při jízdě samo zabavit.

Kategorie II (15-25 kg)

Autosedačky ze skupiny II se hodí hlavně pro děti předškolního věku. Tyto sedačky už nejsou vybaveny vlastními pásy pro upoutání dítěte. Disponují tříbodovým nebo pětibodovým pásovým systémem. Dítě je pak zajištěno pomocí pásu automobilu. Popruhy jsou nastavitelné, aby se mohly uzpůsobit velikosti dítěte. Sedačka by měla být aspoň mírně polohovatelná, aby mělo dítě větší pohodlí při spánku.

Kategorie III (22-36 kg)

Sedačky pro školáky se velmi podobají sedačkám pro předškolní děti, jen mají o něco vyšší nosnost. Alternativou k těmto sedačkám jsou podsedáky, které se upevňují tříbodovým systémem. Neposkytují ale žádnou oporu zádům ani mechanickou ochranu v případě nárazu. Podsedák slouží pouze k tomu, aby dítě sedělo v autě o trochu výš a pás ho neškrtil na krku.

Bezpečnost

Autosedačku se rozhodně nevyplatí kupovat z druhé ruky. Ani od známých. Nikdy nevíte, zda nemá za sebou nějakou nehodu. V materiálu mohou zůstat mikrotrhliny, která nejsou na první pohled patrné. Tyto vady pak mohou hrát velmi důležitou roli v případě nehody. Při nákupu sáhněte po výrobku od ověřeného výrobce. Aby sedačka zajistila dítěti co největší bezpečí, musí projít bezpečnostními prověrkami a zátěžovými testy.

Pokud splní všechny podmínky na výbornou, získá certifikát potvrzující její bezpečnost. Sedačka je také opatřena oranžovým štítkem, který svědčí pro splnění bezpečnostního standardu ECE R44. Ze štítku lze mimo jiné vyčíst, jakým způsobem se má sedačka správně upevnit na sedadlo a jaký má hmotnostní limit.

i-Size

V roce 2013 vešla v platnost nová norma i-Size (ECE R129), která oproti starší certifikaci ECE R44 bere v potaz i bezpečnost dítěte při bočním nárazu. Zároveň platí pravidlo, že sedačky s tímto označením musí disponovat bezpečnostním upevňovacím systémem ISOFIX. Obě zmíněné směrnice jsou v současné době platné, nicméně se plánuje, že se i-Size v budoucnu stane jedinou platnou normou.

Bezpečnostní prvky

Bezpečnost sedačky kromě výše zmíněných norem a kotvícího systému ISOFIX posilují ještě další prvky. Čím více bezpečnostními doplňky autosedačka disponuje, tím lépe.

  • Ochrana proti bočnímu nárazu – některé modely mají lépe vypolstrované boční strany. Je to neocenitelné v případě nárazu z boku, který může mít fatální následky.
  • Polohovatelná opěrka hlavy – nastavitelná opěrka hlavy se hodí z hlediska zvýšení komfortu, ale je především bezpečnostním prvkem. Poskytuje ochranu krční páteři, která je velmi zranitelná. Hlavička díky ní nepřepadne dopředu, pokud dítě usne.
  • Šokabsorbér – speciální návlek z absorpční hmoty se navléká na tu část pásu, která vede přes rameno a hrudník. V případě nehody sníží zatížení hrudníčku a dítě nebude tolik pohmožděné.
  • Bezpečnostní pultík – jedná se o bezpečnostní pomůcku, která umožňuje lepší rozložení energie při nárazu. Polstrovaný pultík vede přes bříško dítěte a zastupuje klasický pětibodový pás.
  • Doplňkové vnitřní zrcátko – pomocí zrcátka můžete dítě po očku sledovat, zda si nerozepíná pásy a nechystá se vylézt ze sedačky.

Upevnění

Autosedačku můžete na sedadla ukotvit pomocí pásu nebo bezpečnostního systému ISOFIX. Upevnění pásem je sice levnější varianta, ale riskujete, že sedačku neukotvíte na sedadlo správně a bezpečně.

ISOFIX

Jedná se o mezinárodní standard, který zajišťuje daleko vyšší bezpečnost při jízdě.

Speciální kotvící systém ISOFIX může být v základu součástí všech autosedaček, kromě těch spadajících do kategorií 0 a 0+. K těm musíte dokoupit ještě základnu. Sedačku s ISOFIXem stačí pouze přicvaknout k jistícím kotvám v autě. S tímto způsobem upevnění máte jistotu, že bude sedačka ukotvena dobře.

Mějte na paměti, že jsou tyto sedačky trochu těžší a výrazně dražší. Vždy si ověřte, že je systém kompatibilní s vaším vozem. Sedačky i-Size označením vám ušetří starosti, protože jejich systém ISOFIX je kompatibilní se všemi novějšími automobily.

Materiál a údržba

Při výběru sedačky byste se měli zajímat také o to, zda je vyrobena ze zdravotně nezávadného materiálu. Při volbě špatného výrobního postupu se může stát, že se z materiálu pak uvolňují škodlivé látky. Pro děti jsou nebezpečné hlavně polycyklické aromatické uhlovodíky a ftaláty. Česká obchodní inspekce naštěstí drtivou většinu potenciálně nebezpečných výrobků včas zachytí a neuvolní je k prodeji na trh.

Potahy autosedaček se vyrábí ze tří různých materiálů, přičemž každý z nich má své specifické vlastnosti:

  • Syntetická vlákna – snadné čištění, horší absorpce, nevhodné pro potící se děti.
  • Bavlna – ideální pro děti s citlivou pokožkou, náročnější na údržbu.
  • Semiš – příjemný na dotek, dobré sací vlastnosti, náročná údržba.

Výbava a doplňky

K autosedačkám se vztahuje celá řada praktických doplňků a vychytávek. Většina z nich slouží hlavně ke zvýšení pohodlí dítěte, případně k ochraně čalounění sedadel. Při výběru sedačky zvažte, jaké doplňky byste uvítali.

  • Zavinovačka – zavinovací deka poskytuje dítěti pocit bezpečí a zahřeje ho.
  • Fusak – jedná se o speciální spací vak, ve kterém bude miminku teplo i během zimních výletů. K dostání jsou různé barvy i motivy.
  • Pratelný potah – děti během jízdy často svačí a pijí. Také se ale při jízdě hodně potí, nebo se mohou počůrat. Vyměnitelný potah můžete v případě znečištění lehce sundat a dát vyprat.
  • Sluneční clona – stříška chrání dítě před přímými slunečními paprsky. Může být už zabudovaná v sedačce, případně se dá i dokoupit.
  • Polštářek – měkký polštář ve tvaru podkovy poskytne hlavičce lepší oporu a uleví krční páteři.
  • Opěrky pod ruce – dítě si může ruce pohodlně opřít a nebudou ho bolet.
  • Podložka – pod sedačku se vyplatí položit ochrannou podložku, která ochrání čalounění proti znečištění a odření. Drobečky a jiné nečistoty z podložky pak jednoduše vyklepnete.
  • Držák na pití – pití z držáku jen tak nevypadne a nehrozí vylití tekutiny na sedadla.
  • Závěsný organizér – na sedadlo před dítětem můžete pověsit vak se svačinkami, pitím a jeho oblíbenými hračkami. Bude mít tak vše potřebné na dosah.

Cena

Platí obecné pravidlo, že rostoucí autosedačky představují větší investici než sedačka spadající pouze do jedné hmotnostní kategorie. Do sedačky se vám vyplatí investovat, přeci jen jde hlavně o bezpečí vašeho dítěte. Nákup autosedačky z bazaru není dobrý nápad i z toho důvodu, že materiály mají jen omezenou životnost (maximálně 10 let). Při troše hledání se dá dnes sehnat velmi slušná sedačka do 5 000 korun.

Do 2 000 Kč

V nejnižší cenové hladině najdete základní modely autosedaček, které sice obvykle splňují minimální bezpečnostní předpisy, ale na první pohled nepůsobí příliš kvalitně ani bezpečně. Vyrábí se z levných materiálů, které nebývají příjemné a dítě se v takové sedačce bude hodně potit. S bezpečnostním kotvícím systémem u nich nepočítejte. V rámci slevové akce ale můžete někdy narazit na kvalitnější kousek.

Od 2 000 kč do 5 000 Kč

Většina sedaček střední třídy poskytuje výrazně vyšší bezpečí a pohodlí. Mnohdy se stává, že autosedačka za 3 000 korun splňuje více bezpečnostních norem, než drahý model za 10 000 korun. V této cenové kategorii už najdete i sedačky s ISOXIFEM.

Nad 5 000 Kč

Dražší autosedačky disponují výrazně měkčím a pohodlnějším polstrováním. Většinou nechybí ani bezpečnostní systém ISOFIX. Dejte si ale pozor, ne vždy je vyšší cena zárukou dobré kvality. Cenu průměrně bezpečné sedačky mnohdy přehnaně navyšují módní doplňky. Kvalitní flexibilní sedačky, které porostou společně s vaším dítětem, mohou někdy stát i více než 10 000 korun.

Správnou frekvenci dýchání dítěte ve spánku hídají monitory dechu, mohou pomoci zabránit náhlému úmrtí, od kdy používat monitor dechu se dočtete v našem článku.

Použité zdroje a další zajímavosti:
https://www.arecenze.cz/autosedacky/

https://www.ibesip.cz/Tematicke-stranky/Cestujeme-autem/Deti-v-aute/Detske-autosedacky/Typy-autosedacek

https://www.policie.cz/clanek/uzemni-utvary-sprava-zapadoceskeho-kraje-zpravodajstvi-dite-v-aute.aspx

Další návody jak vybrat produkt najdete zde.

Článek aktualizován 16. 1. 2023