1. Domů
  2. Kočárky
  3. Druhy kočárků a jak se v nich vyznat

Druhy kočárků a jak se v nich vyznat

Bez kočárku by si novopečení rodiče svůj život dokázali představit asi jen velmi těžko. S tím, jak bude jejich miminko neustále růst, je čeká nákup hned několika vozítek. Každé z nich by mělo respektovat biologické zvláštnosti jednotlivých období a zajistit optimální vývoj ratolesti. Jednotlivým druhům kočárků a jejich zvláštnostem se věnujeme v následujícím článku.

Shrnutí článku:

Hluboké kočárky – pro nejmenší děti od 6 do 9 měsíců, zajišťují optimální vývoj, vhodné pro ležící miminko, při posazení přechod na sportovní kočárek.

Sportovní kočárky – od 6 měsíců do 2 let věku, lehká skládací konstrukce, možnost změny poloh ze sedu do lehu, vhodné pro děti, které ještě nejsou schopny samostatné chůze po delší dobu.

Golfové kočárky – od 1 do 4 let, nejlehčí, skládací, pouze vsedě, pro krátký přesun z místa na místo, místo pro doplnění energie po náročnější procházce.

Kombinované kočárky – univerzální konstrukce pro umístění hluboké, sportovní korby i autosedačky, rozumná cena, menší rozměry a vyšší hmotnost.

Kočárky by měly respektovat biologické zvláštnosti a zajistit optimální vývoj ratolesti.

Typy kočárků

V obchodech dnes naleznete tři základní typy kočárků – hluboké, sportovní a golfové. Každý z nich je určený pro jinou věkovou kategorii dítěte a poměrně významně se od sebe liší konstrukcí, hmotností i vybavením. Vzhledem k množství specifik věnujeme každému druhu kočárku samostatnou kapitolu. 

Hluboké kočárky

Nejmenším novorozencům jsou určeny hluboké kočárky, které svým tvarem připomínají postýlku nebo korbu. Houpací podvozek usnadňuje uspávání dítěte a korba chrání před slunečními paprsky i deštěm. Díky odpružené konstrukci se můžete snadno vydat i do náročnějšího terénu, jelikož miminko případné nerovnosti nepocítí. Kočárek je obvykle robustní a nabízí dostatek prostoru třeba pro uložení nákupu.

Hluboké kočárky jsou určeny pro děti od narození do zhruba 6–9 měsíců věku. Přesná doba pro přechod na sportovní typ není stanovena univerzálně, obecně bývá určena momentem, kdy se ratolest začíná hýbat, dovede se přetočit a samostatně sedět v prostoru. Pokud tedy kočárek nepřeroste ještě mnohem dříve. Ani v takovém případě vám nezbude nic jiného než přejít na sporťák a dbát pokynů pro zajištění správného vývoje miminka.

Sportovní kočárky

Sportovní kočárky jsou určeny pro děti od 6 měsíců do 2 let. Standardně v něm ratolest sedí, ale korbu můžete snadno nastavit do několika poloh včetně lehu tak, aby bylo pohodlí dítěte vždy zajištěno. Konstrukce sporťáků nebývá tak robustní jako u hlubokých kočárků, výrobci většinou kladou důraz na nízkou hmotnost, skladnost a snadné přenášení i do vozidel městské hromadné dopravy. 

Při výběru se zaměřte na možnosti nastavení výšky a směru zádové opěrky a odpružení. To hraje významnou roli zejména tehdy, pokud se často vydáváte na procházky do přírody. Ve sporťáku bez dobře odpružené konstrukce a kol se vaše ratolest rozhodně nebude cítit dobře. Sportovní kočárek obvykle opustíte poté, co dítě dosáhne 2. roku života nebo 15 kilogramů. Vhodný okamžik nastává taky v době, kdy vydrží delší dobu samostatně chodit.

Golfové kočárky

Poslední samostatnou kategorii představují kočárky golfové. Na první pohled je nerozeznáte od sporťáků, protože i u nich se klade důraz na skladnost, nízkou hmotnost a snadné přesouvání z místa na místo. Konstrukce bývá ještě o něco málo lehčí a výjimkou nebývají ani méně kvalitní plastová kolečka. Hlavní rozdíl mezi sportovním a golfovým kočárkem však spočívá v tom, že golfky neumožňují dítě polohovat podle potřeby. 

Golfové kočárky jsou zkrátka určeny pro krátký přesun z místa na místo. Sloužit mohou i dětem od 1 roku, ale rozhodně se nedoporučuje protahovat dobu sezení nad 1 hodinu. I z toho důvodu slouží zejména starším ratolestem, které již dovedou samostatně chodit a zhruba do svých 4 let potřebují při delších procházkách místo, kde mohou načerpat energii. Golfové kočárky nejsou vhodné do zimního období.

Kombinované kočárky

Specifickou variantu představují tzv. kombinované kočárky. V zásadě se jedná o skládací konstrukci, kterou lze osadit hlubokou i sportovní korbičkou, v některých případech i autosedačkou. Výhodou tohoto řešení je univerzálnost, kdy nemusíte pro každé období kupovat samostatný model, ale jen vytáhnete z krabice vhodnou korbu. Cenově odpovídají kombinované kočárky součtu cen za samostatné modely. 

Největší výhoda kombinovaných kočárků je současně i jejich zásadní nedostatek. Zejména hluboké korby bývají obvykle menších rozměrů, a tak z nich dítě vyroste ještě dříve, než dosáhne odpovídajícího věku. Někteří zmiňují i vyšší hmotnost. 

Typ kočárkuVěk dítěteVýhodyNevýhody
Hluboký6–9 měsícůRobustní konstrukce, vhodně tvarovaná korba, odpruženíVyšší cena, výraznější hmotnost, větší rozměry
Sportovní9 měsíců–2 rokyNižší hmotnost, skladnost, snadnější přenosnost, možnost polohováníSlabší konstrukce, menší úložný prostor
Golfový1–4 rokyVelmi nízká hmotnost a drobné rozměryPouze pro sezení, slabá konstrukce, často plastová kolečka, nevhodný do zimního období
Kombinovaný0–4 rokyVýhodná cena, náhrada samostatných hlubokých a sportovních kočárků i autosedačkyMenší rozměry hluboké korby, vyšší hmotnost

Správnou frekvenci dýchání dítěte ve spánku hídají monitory dechu, mohou pomoci zabránit náhlému úmrtí, od kdy používat monitor dechu se dočtete v našem článku.

Článek aktualizován 7. 9. 2022