1. Domů
  2. Kočárky
  3. Jaká vybrat kola kočárku?

Jaká vybrat kola kočárku?

Nemůžete se již dočkat narození svého potomka? V tom případě jistě věnujete velkou pozornost nákupu potřebné výbavy. Její nedílnou součástí je i kočárek, který by měl miminku i vám poskytovat potřebný komfort. Velmi důležitou roli hrají zejména kola, jejichž provedení musí odpovídat životnímu stylu vaší rodiny. V následujícím článku se jim důkladněji podíváme na zoubek.

Shrnutí článku:

Pěnová kola kočárku – označovaná jako EVA nebo latexová kola, jednotlivá, měkká, nehrozí defekt, do měkkého materiálu pronikají kamínky a písek, způsobují nepříjemný zvuk při jízdě, nevhodná do náročnějšího terénu.

Nafukovací kola kočárku – duše s odolným gumovým obalem, vhodná do náročnějšího terénu, výborné odpružení, riziko defektu, který lze opravit jen s použitím hrubé síly.

Jak vybírat – podle preferovaného stylu života, milovníci procházek ve městě ocení pěnová, vyznavači cest do přírody spíše gumová kola. Dejte také na uživatelské recenze

Při nákupu kočárku se vždy zamyslete nad tím, kam budete se svou ratolestí chodit na procházky.

Pěnová vs nafukovací kola kočárku

Při úvahách nad tím, jaká kola kočárku nakonec zvolit, narazíte na dva základní typy – pěnová a nafukovací. Dříve byly běžná  plastová kolečka, která dnes ještě občas přežívají u nejlevnějších golfových modelů. Vzhledem k jejich krátké životnosti a nepříliš dobrým jízdním vlastnostem, však postupně z nabídky výrobců mizí.

Vzhledem k tomu, že rozdíly mezi pěnovými a nafukovacími koly jsou opravdu významné, věnujeme oběma řešením samostatnou kapitolu.  

Pěnová kola kočárku

Pěnová kola bývají v obchodech označována jako EVA nebo latexová kola. Jsou vyrobena z pevné pěny, která ale svými vlastnostmi připomíná spíše gumu. Na rozdíl od nafukovacích koleček nejsou vybavena ventilem, nemají vzorek a jsou měkčí. S měkkým materiálem je spojena významná nevýhoda – zachytávání kamínků a písku, které do pěny vytlačují díry. Výsledkem bývají nepříjemné zvuky, které kola při jízdě vydávají.

Hlavním pozitivem pěny je její odolnost. Nemusíte se obávat, že byste kolo někde píchli a museli strávit dlouhé minuty jeho výměnou. S prasklou duší se totiž dostanete domů jen velmi obtížně. Přesto se s pěnou raději nevydávejte do náročnějšího terénu mimo cesty. Kola totiž nejsou odpružená, a tak každou nerovnost pocítíte na vlastní kůži.

Nejoblíbenější kočárky s pěnovými koly

PořadíNázevHodnoceníCena
1Kinderkraft Sport Grande Grey 201998 %3500
3Kinderkraft Trig Grey 202190 %2800
2Kinderkraft Trig Pink 202190 %2400
Uživatelsky nejoblíbenější kočárky s pěnovými koly

Nafukovací kola kočárku

Nafukovací kola jsou dlouhodobě považována za známku luxusu, která je vyhrazena nejdražším modelům na trhu. V poslední době se však šíří i mezi levnější kousky. Základem je klasická gumová duše, která se plní vzduchem pumpičkou nebo kompresorem. Výsledkem je perfektně odpružené kolo, které snadno překonává velké nerovnosti, při jízdě nevydává žádný zvuk a vydrží opravdu dlouho.

I přesto, že je duše obklopena odolným gumovým obalem, nikdy nevíte, zda při procházce nenajedete třeba na střep. Možnost defektu je hlavním nedostatkem gumových kol, jelikož následná oprava je poměrně náročná a vyžaduje hrubou sílu. Vždy se proto ujistěte, že máte po ruce potřebné náčiní. 

Nejoblíbenější kočárky s nafukovacími koly

PořadíNázevHodnoceníCena
1Hauck Runner 2 black 202197%5 000Kč
3Thule Urban Glide 2 Dark Shadow 202194%16 000Kč
2Thule Urban Glide 2 Alu / Majolica Blue 202184%16 000Kč

Vybírejte podle stylu života

Při nákupu se rozhodně nesnažte rozhodit reklamními taháky, které daný typ kol popisují jako jedinou možnou alternativu. Vždy se raději zamyslete nad tím, kam budete se svou ratolestí chodit na procházky. Pokud nevytáhnete paty z města a budete se pohybovat zejména po chodníku, sáhněte po pěnových kolech. Jestliže ovšem žijete aktivně a často se vydáváte na dlouhé procházky či výšlapy, dejte raději přednost gumě. 

Typ kolKam se hodí?VýhodyNevýhody
PěnováDo měst a na zpevněné cestyDlouhá životnost, bez rizika defektuČasté znečištění kameny a pískem, nepříjemný zvuk při jízdě, nedostatečné odpružení
Nafukovací KamkolivDlouhá životnost, výborné odpružení, dokonale tichá jízdaRiziko defektu

Správnou frekvenci dýchání dítěte ve spánku hídají monitory dechu, mohou pomoci zabránit náhlému úmrtí, od kdy používat monitor dechu se dočtete v našem článku.

Článek aktualizován 31. 8. 2022