1. Domů
  2. Jizdní kola
  3. Velikost kola podle výšky postavy

Velikost kola podle výšky postavy

Výběru vhodného kola věnujte opravdu velkou pozornost, zvláště pokud v sedle trávíte dlouhé hodiny. Špatně zvolený bicykl poznáte téměř okamžitě, protože vás z delší jízdy rozbolí záda, nohy a postupně i zaděláte na chronické problémy. Při výběru v prvé řadě zohledněte velikost jednotlivých kol podle terénu. U volby rámu je doporučováno změřit výšku postavy, případně se postavit obkročmo. Mezera mezi rámem a rozkrokem by měla být 5 cm. Někdy se setkáte s měřením délky dolní končetiny, žádný výrazný rozdíl v tom však není.

Stručné shrnutí:

Jak vybírat velikost kola – při výběru velikosti kola je zapotřebí zohlednit zejména výšku postavy, roli však hraje i volba velikosti kol podle toho, v jakém terénu se nejčastěji pohybujete, u terénních a horských kol sáhněte po 27,5″ a 29″, které se vyznačují stabilitou, nižším těžištěm a snadnější ovladatelností, naproti tomu na cestách se vyplatí dát přednost 26″ kolům, které zabezpečí lepší ovladatelnost a mnohem rychlejší akceleraci.

Velikost rámu podle výšky postavy
– měření provádějte ve stoje obkročmo, mezera mezi rozkrokem a rámem by měla být 5 cm, velikosti jsou standardně označovány S, M, L, XL a XXL, případně je výrobci udávají v centimetrech nebo palcích, vždy se vyplatí konzultovat volbu kola osobně v kamenné prodejně a na zvolený model se usadit, velikost lze částečně upravit nastavením výšky řídítek.

Velikost rámu podle délky dolní končetiny
– alternativní způsob měření velikosti rámu, který prosazují někteří výrobci, stačí změřit délku dolní končetiny, měrné jednotky nebo označení jednotlivých velikostí je stejné jako u výšky postavy.

Jak vybrat velikost kola podle výšky postavy se dočtete níže v článku.

Jak vybírat velikost kola?

Při nákupu jízdního kola je zapotřebí v prvé řadě zvolit jeho správnou velikost. Zajistíte tím odpovídající komfort při jízdě a současně snížíte riziko vzniku nepříjemných zdravotních komplikací, bolestí zad a kloubu. Na rozdíl od nákupu dětských kol ovšem při výběru hraje roli kromě výšky postavy hned několik dalších parametrů, na které je zapotřebí brát zřetel. Pamatujte také na skutečnost, že kolo můžete ještě doladit nastavením výšky sedla a řídítek.

Ještě před měřením se zamyslete nad tím, který typ jízdního kola potřebujete. Jestliže jezdíte výhradně po silnici, logicky sáhnete po silničním modelu. Pokud však více času trávíte v lesním, nebo dokonce horském terénu, zvolte raději trekové nebo horské kolo. Kola rozměru 27,5″ a 29″ jsou do náročných oblastí zdaleka nejvýhodnější. Velký objem pláště a nízké těžiště zajistí stabilní a pohodlnou jízdu. Samozřejmostí je i lepší překonávání nerovností.

Naproti tomu menší 26″ kola ocení milovníci rychlé jízdy. Nižší hmotnost a menší objem zajistí, že pro dosažení požadované rychlosti nebudete muset vynaložit tolik energie. Nejlepších výsledků také dosahují na klikatých cestách s nutností často a rychle měnit směr jízdy. Proto se s nimi nejčastěji setkáte u silničních bicyklů. Pamatujte však na to, že pocítíte i drobnější nerovnosti, z toho důvodu není příliš vhodné vydávat se s nimi do terénu. 

Velikost rámu podle výšky postavy

U velikosti rámu je situace o mnoho jiná. Zde v zásadě rozhoduje výhradně výška postavy, podle které byste měli následně vybírat. Obecně platí, že cyklista stojící obkročmo nad kolem by měl mít horní rámovou trubku asi 5 cm pod rozkrokem. Špatně zvolený rám zvyšuje riziko karambolu, ale hlavně může při delší jízdě přivodit nepříjemné bolesti zad a další zdravotní neduhy. 

Standardně jsou výšky rámu označovány v palcích, centimetrech nebo velikostmi S, M, L, XL a XXL. Ani v tomto případě ovšem nebývá rozhodování vždy jednoduché. Stále totiž záleží na typu kola a mnohdy se od sebe liší i různí výrobci. V následující tabulce nabízíme přehled nejčastějších velikostí kol podle jejich typů:

Výška postavy (cm)Horská kolaTrekingová kolaSilniční kola
140–150XXS–XS / 13–14″Dětská velikostDětská velikost
150–160XS–S / 15–16″XS–S / 16–17″XS–S / 44–46 cm
160–170S–M / 17–18″S–M / 17–18″S–M / 46–50 cm
170–180M–L / 18–20″M–L / 18–20″M–L / 50–56 cm
180–190L–XL / 20–22″L–XL / 20–22″L–XL / 55–60 cm
190–200XL–XXL / 20–22″XL–XXL / 20–22″XL–XXL / 60 cm
nad 200XXL / 22″XXL / 22″XXL / 60–61 cm

Někdy se můžete setkat i s citlivějším rozdělením po 5 centimetrech, kdy se velikosti překrývají. V takových případech se vyplatí raději navštívit kamennou prodejnu a kolo si vyzkoušet na vlastní kůži. Mnohdy i nepatrný rozdíl poznáte jen co se usadíte na sedlo.

Velikost rámu podle délky dolních končetin

Někteří výrobci se odklánějí od klasického měření celé postavy a doporučují orientovat se spíše podle délky nohy. Podle jejich názoru se jedná o přesnější způsob. Příliš se v tomto případě neřeší typ kola. Ostatně přesvědčit se můžete sami pohledem na tabulku níže: 

Délka nohyVelikost rámu v cmVelikost rámu v „
724015,7
754216,5
794417,3
824618,1
874818,9
895019,7
925220,5
965421,3
Článek aktualizován 16. 7. 2022