1. Domů
  2. Sekačky
  3. Jak a jakou vybrat sekačku?
  1. Domů
  2. Návody jak vybrat
  3. Jak a jakou vybrat sekačku?

Jak a jakou vybrat sekačku?

Pokud toužíte po krásně upraveném trávníku, musíte ho pravidelně udržovat pomocí zahradní sekačky. Výběr vhodné sekačky je potřeba vždy přizpůsobit povaze terénu – jeho velikosti, členitosti a svažitosti. Kvalitní sekačka by měla mít dostatečný výkon a pracovat bez chyb. Pro pohodlné sečení je také důležitý správný kroutící moment.

Výsledek sečení ovlivňuje typ sekačky i způsob pohonu. Šířka záběru je rovněž velmi důležitá, protože každá hodnota tohoto parametru se hodí do jinak členitého terénu. Nezapomeňte zkontrolovat všechny komponenty a ujistit se, že jsou vyrobeny z dostatečně odolného materiálu.

Většina sekaček disponuje moderními vychytávkami, které vám proces úpravy trávníku značně usnadní. Řeč je o elektrickém startování, nastavitelném madlu či funkci mulčování. Každé takové vylepšení ale zvyšuje výslednou pořizovací cenu produktu. Před samotnou koupí sekačky je ideální si stanovit limit, kolik jste do ní ochotni investovat.

Jakou sekačku vybrat stručně:

Pohon a typ sekačky – podle povahy terénu, který chcete sekat, zvolte vyhovující typ přístroje a způsob napájení. Mezi rozhodující parametry patří také četnost sekání.

Výkon a kroutící moment – vyšší výkon vám zpravidla zajistí lepší výsledky. Počítejte s tím, že si ale připlatíte.

Šířka záběru – tento parametr by se měl vždy odvíjet od členitosti terénu. Pro pohodlné objíždění překážek se více hodí modely s užším záběrem. Pro široký záběr najdete uplatnění na velké rovině.

Kvalita materiálu – pevné a kvalitně vyrobené součásti deklarují lepší odolnost a delší životnost sekačky. Součástky z plastu jsou sice levné a lehké, ale vydrží daleko méně než ocel.

Doplňkové funkce – šikovné vychytávky, mezi které patří elektrické startování, možnost nastavení výšky sekání a vlastní pojezd, byste měli při výběru zahradní sekačky pečlivě zvážit.

Pohon sekačky

Jedním z nejdůležitější kritérií při výběru zahradní sekačky je bezpochyby typ pohonu. Každý způsob má svá specifika a výhody i nevýhody. Pohonná jednotka je srdcem každé sekačky a ovlivňuje efektivitu i pohodlí při práci.

Na dnešním trhu se sekačkami naleznete hned čtyři různé možnosti pohonu:

  • Benzínový,
  • Akumulátorový,
  • Elektrický,
  • Ruční.
Obrázek zobrazuje schéma úrovní hlasitosti
Typy motorů sekaček – ze zdroje: arecenze.cz

Benzínové (motorové) sekačky

Součástí každé benzínové sekačky je spalovací motor, který zajišťuje chod přístroje. Pro provoz této sekačky potřebujete pouze dostatek benzinu. Jinak se nemusíte starat o žádné kabely nebo zdroj elektřiny, protože nic z toho tento typ sekačky nepotřebuje. Při sekání tak máte naprostou volnost pohybu.

Se spalovacím motorem přichází i větší výkon. Benzínové sekačky navíc často disponují vlastním pojezdem, který vám práci značně usnadní. Snadno si poradí se sekáním v kopcovitém terénu. Manipulace s takto velkou a těžkou sekačkou může být docela fyzicky náročná, hlavně pro ženy. Bývají velmi hlučné. Také je potřeba sledovat hladinu benzinu a oleje a pravidelně pohonné hmoty doplňovat.

Elektrické sekačky

Pohonným nástrojem je v případě elektrické sekačky elektrická energie. S tímto typem sekačky tedy musíte myslet na to, aby byla vždy v blízkosti zásuvka. Napájecí kabel je do jisté míry omezující a nepohodlný. Navíc si musíte dávat dobrý pozor, aby se vám kabel nepřipletl pod nohy a nedopatřením jste ho nepřesekli. Elektrická sekačka je z těchto důvodů vhodná k sečení menšího pozemku o rozloze 500 až 700 m2.

U větších zahrad se vyplatí investovat do benzínové sekačky.

Od elektrické sekačky také neočekávejte nijak velký výkon. Mezi její výhody patří ale nižší hmotnost a slabší úroveň hlučnosti.

Akumulátorové sekačky

Akumulátorové sekačky se podobají elektrickým modelům, ale mají jednu ohromnou výhodu – nepotřebují být při práci připojeny ke zdroji elektrické energie. Potřebnou energii dodává motoru akumulátor, který musí být nabitý. Díky tomu vám nebude při práci překážet kabel a sekačka navíc nebude vydávat tak velký hluk.

Doba provozu je ale v případě akumulátoru omezená. Záleží na kapacitě a kvalitě baterie:

  • Kapacita 2 až 3 Ah – posečete pozemek o rozloze 350 m2.
  • Kapacita 4 Ah – posečete pozemek o rozloze 500 m2.

Akumulátor se obvykle nabíjí jednu hodinu. Velmi praktické je poohlédnout se po modelu s dvojicí akumulátorů – jeden můžete používat, zatímco se druhý nabíjí.

Ruční sekačky

Ruční sekačky disponují nízkou cenou a téměř bezúdržbovým provozem. Většinou se jedná o vřetenové typy sekaček. Hnací sílu nedodává sekačce žádný motor ani akumulátor, nýbrž osoba, která před sebou přístroj tlačí. Při sekání s ruční sekačkou se docela hodně nadřete, proto se využívá k úpravě velmi malých zatravněných ploch s minimálním převýšením.

Rozloha trávníkuDoporučený typ pohonu
Do 2 000 m2Benzínový motor
500-700 m2Elektrický motor
Do 500 m2Akumulátor
Do 50 m2Ruční pohon

Typy sekaček

Kromě druhu pohonu musíte podle povahy trávníku zvolit i vhodný typ sekačky. Jednotlivé subtypy se od sebe liší konstrukčním zpracováním. Každý z těchto typů se hodí na jiný druh terénu. Některé z nich zakoupíte s benzínovým i s elektrickým pohonem.

Podle povahy žacího ústrojí můžeme travní sekačky rozdělit do následujících skupin:

  • Rotační,
  • Bubnové,
  • Vřetenové,
  • Strunové,
  • Lištové,
  • Robotické.

Rotační sekačky

Jedná se o nejběžnější a nejdostupnější typ zahradní sekačky. Hodí se na údržbu téměř každého průměrného trávníku. Prodávají se v benzínové, elektrické i akumulátorové verzi. O úpravu trávníku se stará nůž uložený pod tělem sekačky, který je roztáčen prostřednictvím motoru.

Většina rotačních modelů nabízí možnost nastavit si libovolnou výšku sečení. Pro pohodlnou manipulaci je sekačka vybavena čtyřmi koly a madlem. S tímto typem sekačky můžete mít ale problém při objíždění překážek. Není uzpůsobena na precizní úpravu úzkých a špatně dostupných ploch.

Bubnové sekačky

U bubnové sekačky zastupuje práci žacích nožů speciální buben nacházející se v přední části přístroje. Buben rotuje kolem své osy a protože se v něm nachází nože, dochází tímto pohybem k sekání trávy. Bubnový typ je ideální pro sezónní údržbu míst s vysokou trávou, jako jsou například menší louky. Nenajdete u něj sběrný koš, protože posečenou trávu odhazuje do svého okolí.

Vřetenové sekačky

Jedná se o specifický typ sekačky určený pro skutečně precizní úpravu zahrady. Využívá se k údržbě anglického trávníku, protože dokáže zkrátit trávu doslova o milimetry. Srdcem žacího ústrojí je pevný nůž, ke kterému jsou připojeny další velmi ostré spirálovité nože na vřetenu. Pohybem vřetena dochází k odřezávání trávy. Výhodou je, že tráva pak nemá roztřepené konce a díky tomu působí velmi úhledně.

Strunové sekačky

“Strunovka” patří mezi ruční nástroje k úpravě těžce dostupných ploch. Trávu seče pomocí rychle rotující struny. Jedná se o ideální doplněk ke klasické rotační sekačce, protože při sekání velké plochy byste se s ní hodně nadřeli.

Lištové sekačky

Tento typ zahradní sekačky nachází své uplatnění při sekání rozlehlých ploch. Má největší šířku záběru ze všech druhů sekaček. Žací ústrojí se skládá z dlouhé lišty, ve které jsou umístěny dva protilehlé pohybující se nože. Lištové sekačky bývají vybaveny velkými terénními koly.

Robotické sekačky

Žací princip robotických sekaček je srovnatelný s rotačními modely. Jedná se o vysoce sofistikované stroje, které pracují zcela autonomně – podobně jako robotické vysavače. Hodí se na pravidelnou údržbu trávníku, na kterém se nenachází žádné větší překážky. Robotická sekačka si dokonce sama zajede do nabíjecí boxu, pokud potřebuje dobít baterii.

Výkon

Výkon sekačky se odvíjí od toho, jakým typem motoru disponuje. Benzínové motory obvykle nabízí daleko lepší výkon, než motory elektrické:

  • Benzínový pohon – výkon v rozmezí 1 500 až 6 500 W
  • Elektrický pohon – výkon v rozmezí 1 000 až 2 500 W.

Při výběru modelu s vhodným výkonem vám pomůže, když se zamyslíte nad následujícími faktory:

  • Svažitost terénu (rovná/kopcovitá plocha),
  • Pojezd sekačky,
  • Šíře záběru,
  • Velikost sečené plochy.

Pokud má vaše zahrada více členitý ráz, budete potřeba podstatně výkonnější sekačku, než na rovince. Co se týče pojezdu, ten ovlivní rozložení sil a přesune výkon trochu jinam, než do sekacích nožů. Nezapomeňte ani na záběr – čím je širší, tím více energie sekačka spotřebuje, aby nože pracovaly dostatečně rychle.

Krouticí moment

Pod pojmem krouticí moment se skrývá informace, jak vysokou trávu je sekačka schopna posekat. Udává se v newtonmetrech (Nm). Obvykle platí pravidlo, že si sekačka poradí s trávou, jejíž výška v centimetrech je dvojnásobkem hodnoty krouticího momentu. Pro představu, pokud má sekačka krouticí moment 10 Nm, dokáže posekat trávu o výšce 20 cm.

Tento údaj ale považujte spíše za orientační – je ovlivňován typem traviny, její vlhkostí a navíc ho výrobci uvádí jen zřídkakdy.

Šířka záběru

Jedná se o klíčový parametr. Pokud máte velkou zahradu, volba modelu s širším záběrem vám umožní proces sekání urychlit. Těžko se s ním ale budete dostávat na úzká místa. Uzpůsobte proto výběr záběru také členitosti pozemku. Ideální je zvolit takový záběr, který vám umožní se sekačkou zajet na všechna místa.

Velikost sečené plochyVhodná šířka záběru
Do 200 m232 cm
200 až 500 m240 až 45 cm
500 m2 až 1 000 m245 až 53 cm
Nad 1 000 m2Více než 53 cm
Obrázek zobrazuje schéma úrovní hlasitosti
Velikost záběru sekaček – ze zdroje: arecenze.cz

Materiál a části sekačky

Všechny části sekačky i samotná konstrukce by měly být vyrobeny z kvalitního materiálu deklarujícího co nejdelší životnost. V případě opotřebení (poškození) lze některé díly také dokupovat, jako například sběrný koš či kolečka. Sekačku skladujte vždy na suchém místě, například v garáži nebo v montovaném zahradním domku.

Šasi

Jedná se o spodní část sekačky, pod kterou se skrývá žací ústrojí a motor. Přestože se u konstrukce nevyplatí šetřit, někteří výrobci stále používají málo odolné plasty.

Na výrobu šasi se obvykle používají následující materiály:

  • ABS (akrylonitrilbutadienstyren) – nesmírnou výhodou ABS plastu je jeho nízká hmotnost. Oproti jiným polymerům vyniká svou pevností a mechanickou odolností. I tak vám ale vydrží kratší dobu, než kovové konstrukce.
  • Kov – s kovovou konstrukcí se setkáte hlavně u benzínových sekaček. Je sice těžká, ale chlubí se výbornou životností.
  • Slitiny kovů – snoubí v sobě lehkost s odolností. Slitiny hliníku a oceli představují to nejlepší, co můžete na trhu se sekačkami pořídit. U šasi ze slitiny ale počítejte s vyšší pořizovací cenou.

Travní koš

Sběrný koš slouží ke sbírání posekané trávy. Když je koš plný, stačí ho odepnout a vysypat. Menší sběrné koše mívají objem mezi 25 až 35 litry. Velké koše se mohou chlubit kapacitou kolem 70 litrů. U velikosti koše se rozhodněte podle velikosti zahrady – pokud máte malinkou zahrádku, obrovský koš by pro vás byl zbytečný.

Pokud ale sečete velký pozemek, velký koš bude představovat výhodou. Nemusíte ho tak často vysypávat. Co se týče materiálu, většina košů bývá plastových. Existují ale i jiné, například utkané z textilního materiálu.

Materiál sběrného košeVýhodyNevýhody
Plast+ Jednoduchá údržba– Snadno začne zapáchat
– Tenký plast se může lehce poškodit
Textil+ Prodyšný, lépe v něm proudí vzduch– Náročnější na údržbu

Kolečka

U koleček si dejte pozor hlavně na jejich velikost. Velká kolečka vám usnadní jízdu se sekačkou v náročnějším terénu. Na materiálu koleček by se rozhodně šetřit nemělo, protože na něm závisí jejich životnost. 

Kolečka mohou být vyrobena ze dvou různých materiálů:

  • Plastová – levnější a lépe dostupná varianta, která se ale nehodí do náročnějšího terénu.
  • S kuličkovými ložisky – vydrží mnohem déle, ale připlatíte si.

Madlo

Při výrobě držadla bývá první volbou plast. Plastová madla jsou levná a za ošklivého počasí vás nechladí do rukou. Kovová madla jsou sice o něco dražší, ale vydrží mnohem déle. Navíc nepřenáší vibrace motoru do vašich rukou tak snadno, jako madla vyrobená z plastu. Když je ale venku chladno, musíte si na sekání s kovovým madlem vzít rukavice, aby vás nezábly prsty.

Funkce

Pokud zahradní sekačku příliš často nepoužíváte, doplňkové funkce většinou oželíte. Aktivním zahradníkům mohou ale šikovné vychytávky práci na zahradě zefektivnit i urychlit.

  • Pojezd – vlastní pojezd bývá výsadou benzínových sekaček. Znamená to, že při sekání nemusíte sekačku tlačit, neboť jede sama. Pouze regulujete směr jízdy. Tato funkce se vyplatí u těžkých modelů a při sekání ve svažitém terénu.
  • Variátor – prostřednictvím variátoru můžete libovolně regulovat rychlost pojezdu. Tuto funkci ocení především osoby, které nemohou chodit příliš rychle.
  • Mulčování – velmi užitečná funkce pro ty, kteří mít dokonale vyživený trávník. Při mulčování sekačka semele trávu na drobné kousky, které poté rozhodí po trávníku. 
  • Elektrické startování – tento pohodlný mechanismus startování vám značně ulehčí začátek sekání. Stroj zapnete jednoduchým stisknutím tlačítka. Odpadá nutnost tahat za startovací lanko.
  • Nastavitelné madlo – výškově nastavitelné držadlo vás potěší, pokud jste nadprůměrně vysocí či nízcí. Většina madel je totiž uzpůsobena pro osoby vysoké 170 až 185 cm.
  • Pákové nastavení výšky sekání – standardně se nastavení výšky sekání řeší přenastavením výšky koleček. Díky této funkci nastavíte výšku sekáním zmáčknutím speciální páky.

Cena

U zahradních sekaček ovlivňuje výslednou pořizovací cenu celá řada faktorů – především materiál, pohon, doplňkové vybavení a sofistikované funkce. Valná většina výrobků na trhu ale spadá do nižší cenové hladiny, protože už jsou natolik výkonné, aby uspokojily požadavky běžných zákazníků.

Do 10 000 Kč

Nejlevnější modely za pár tisíc korun vám toho moc nenabídnou. Když se ale začnete blížit k hranici 10 000 korun, můžete narazit na celou řadu modelů s pokročilými funkcemi. V této kategorii převládají benzínové sekačky s méně objemným sběrným košem, menší akumulátorové sekačky, strunovky a jednoduché vřetenové sekačky.

Od 10 000 do 20 000 Kč

V nižší střední třídě se setkáte také s bubnovými typy sekaček. Oproti levnějším modelům nabízí větší objem koše, širší záběr a lepší výkon. Ideální je poohlédnout se po přístroji s vlastním pojezdem.

Od 20 000 do 30 000 Kč

V této sekci naleznete vynikající modely rotačních sekaček i dobré bubnové a lištové typy. Pokud patříte mezi milovníky moderních technologií, jistě vás z dražších zařízení zaujmou robotické sekačky, které fungují zcela samostatně.

Nad 30 000 Kč

Nejvyšší cenová liga nabízí téměř profesionální modely, které uspokojí i velmi náročné zákazníky. Samozřejmostí je velmi objemný sběrný koš (kolem 70 litrů), vysoký výkon přesahující 4 500 W, záběr nad 50 cm a variabilní pojezd. Takto propracované modely jsou určeny k sekání rozlehlých ploch (nad 2 000 m2), na které byste jinak volili zahradní traktor.

Použité zdroje a další zajímavosti:

http://dspace.vsb.cz/bitstream/handle/10084/88199/HRA0006_FS_B2341_2302R010_60_2011.pdf?sequence=1&isAllowed=y

https://www.arecenze.cz/sekacky/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Sekačka_na_trávu

Další návody jak vybrat produkt najdete zde.

Článek aktualizován 11. 5. 2022