1. Domů
  2. Elektrokola
  3. Hmotnost elektrokola a jeho rozměry

Hmotnost elektrokola a jeho rozměry

Zvažujete pořízení elektrokola? Kromě velmi širokého seznamu jeho velkých výhod oproti jízdnímu kolu se často objevuje i jeden zásadní nedostatek – vyšší hmotnost. Elektromotor a baterie zkrátka něco váží a musíte s touto tíhou počítat zejména tehdy, pokud jste zvykli často svůj bicykl vést vedle sebe nebo přenášet. Vzhledem k tomu, že hmotnost a rozměry patří k důležitým kritériím výběru, věnujeme jim následující článek.

Shrnutí článku:

Hmotnost elektrokola – závisí na materiálu rámu, vždy počítejte se zhruba 10 kilogramy navíc oproti jízdnímu kolu, v závislosti na provedení rámu se váha pohybuje okolo 22 kg.

Rozměry elektrokol – neliší se od klasického kola, vždy je zapotřebí vybírat podle výšky a hmotnosti jezdce.

Při výběru elektrokola zohledněte také maximální nosnost elektrokola, která se standardně pohybuje mezi 100 a 150 kiilogramy.

Kolik váží elektrokolo?

Zastánci klasických jízdních kol s oblibou argumentují obtížnou ovladatelností elektrokol, za kterou údajně může příliš vysoká hmotnost. Skutečnost však není tak hrozivá, jak by se mohlo zdát. Zatímco u klasiky se váha pohybuje nejčastěji okolo 10 kilogramů, hmotnost elektrokol je zhruba dvojnásobná, tedy něco málo přes 20 kg. Zhruba 2–3 kg je nutné přičíst elektromotoru, dalších 5–7 kilogramů váží baterie. 

Z hlediska ovladatelnosti se tedy prakticky nemáte čeho bát. Pokud výše uvedená čísla porovnáte s hmotností jezdce, zjistíte, že se jedná o maximálně 10 %, což prakticky nepoznáte. Zejména začátečníci by přesto měli být opatrní, jelikož elektrický pohon pomáhá dosáhnout vyšších rychlostí, čímž dojde ke zkreslení odhadu vzdálenosti. Vyšší hmotnost může být poznat hlavně při vedení elektrokola, naštěstí zde můžete využít dopomoci motoru.

Jak elektrokola, tak klasické bicykly mají základní hmotnost danou zejména druhem materiálu použitého pro výrobu rámu. Dražší modely z hliníkových slitin jsou tedy daleko lehčí než kola z klasické oceli. 

Rozměry elektrokol

Dalšími rozměry se elektrokola neliší od klasických jízdních kol. Při výběru proto dbejte zejména na vhodnou velikost rámu podle výšky postavy. Pro tyto účely nabízím přehlednou tabulku:

Výška jezdce (v cm)Výška rámu (v palcích)Velikost rámuVelikost kol (v palcích)
do 165 14,5–17XS–S27,5
165–17517–19S–M27,5–29
175–18519–21M–L27,5–29
185–19521–23L–XL29
nad 195 23XL29

Při výběru zohledněte také maximální nosnost elektrokola, která se standardně pohybuje mezi 100 a 150 kiilogramy. Pokud vás trápí výkyvy váhy, ponechte si raději dostatečnou rezervu. Jízda na poddimenzovaném kole jednak vede k rychlé deformaci rámu, jednak si můžete způsobit nepříjemné zranění při nehodě.

Článek aktualizován 8. 2. 2022