1. Domů
  2. Jizdní kola
  3. Jak a jaké vybrat jízdní kolo?
  1. Domů
  2. Návody jak vybrat
  3. Jak a jaké vybrat jízdní kolo?

Jak a jaké vybrat jízdní kolo?

Výběr jízdního kola může být problematický vzhledem k široké nabídce na trhu. Odvíjí se od vašich zkušeností, finančních možností a od plánovaného využití kola. 

Kola se dnes vyrábí přímo zaměřená podle funkčnosti. Proto se rozhodněte pro jaký typ jízdy nakupujete. Od toho se odvíjí specifické vlastnosti jednotlivých modelů. Například rychlá jízda, odpružení, odolnost nebo například možnost seskládání.

Jaké jízdní kolo vybrat stručně

Je důležité, jaký druh jízdního kola vás zajímá. Přemýšlejte, kde a jak budete kolo využívat.

Parametry – jak má být kolo velké, jaká má být výška rámu kola, důležité je určit šíři kol, která se volí podle specifických vlastností, jako druh terénu, vaše výška a podle osobních preferencí.

Nastavte si výši investice, kterou chcete do kola věnovat.

Jako vedlejší kritérium si můžete zvolit, jaký design bude ten pravý.

Zároveň s koupí kola byste měli myslet i na povinnou výbavu.

Druhy jízdních kol

Jízdní kola dělíme na mnoho skupin podle funkčnosti. Je důležité si určit, zda chcete jízdní kolo spíše do terénu nebo jako dopravní prostředek do práce či na nákup. Níže vám rozepíšeme popis základních typů kol.

Schéma jednotlivých typů jízdních kol
Typy jízdních kol – ze zdroje arecenze.cz

Silniční kola

Silniční kola jsou určena pouze na jízdu po dobrých cestách, mají sportovní sedlo, ale ovládání je náročnější. Nejsou určena do těžkého terénu, ale jsou velmi lehká a dá se s nimi jet velmi rychle.

  • Rychlá jízda.
  • Vhodné na jízdu po silnicích a do zaměstnání.
  • Pro zdatné jezdce.
  • Lehká a pevná konstrukce.

Městská kola

Vhodné pro každodenní jízdu do práce a jako náhrada jiných dopravních prostředků. Jsou lehce ovladatelná a pohodlná. Kola jsou ideální pro seniory a jezdce, kteří se hůře pohybují. Městská kola jsou nenáročná na údržbu a můžete si vybrat ze široké škály designu. Součástí městských kol bývá i košík nebo stojany na odložení příruční tašky.

  • Určená do města.
  • Lehce ovladatelná.
  • Vybavení doplňky.

Horská kola

S horským kolem se v terénu neztratíte, pokud ale pojedete po městských ulicích vynaložíte daleko více úsilí. Je to z toho důvodu, že horská kola mají širší pneumatiky, tudíž vzniká vyšší valivý odpor. Modely ve vyšší cenové kategorii vám nabízí i odpružení, díky kterému zažijete kvalitní jízdu i po nerovném povrchu. Horská kola jsou těžší než například silniční nebo trekingová, ale díky svému zaměření jsou čím dál víc oblíbená.

  • Vhodná do terénu.
  • Určená pro každodenní i příležitostné cyklisty.
  • Často s odpruženou přední vidlicí, díky které projedete jakoukoli nerovnost.

Horská kola se dále dělí na:

  • Rekreační – jsou uzpůsobena pro pohodlí při jízdě.
  • Sportovní – pro náročnější jezdce, pro amatérské závody.
  • Závodní – určena především pro vrcholové sportovce.

Krosová kola

Krosová kola jsou určena především na cyklostezky a cesty po silnicích. Zvládnou i lehký terén jako pole a lesní cesty. Ale pokud budete chtít zkusit náročnou terénní jízdu, tu kolo moc dobře nezvládne, jelikož k tomu není uzpůsobené.

Krosové kolo převzalo od horského odpruženou přední vidlici, pláště a šíře kol jsou někde na pomezí mezi horským a silničním modelem, proto na něm zvládnete i lehčí terén. Krosová kola mají lehkou konstrukci, takže pokud jezdíte spíše po silnici a občas přes pole je to ideální volba.

  • Vhodné na cyklostezky, lehkou sportovní jízdu nebo na cestu do práce.
  • Lehká konstrukce.

Elektrokola

V dnešní době se již vyrábí taková elektrokola, že na plně nabitou baterii ujedete i přes sto kilometrů. To vám zajistí, že udržíte tempo s trénovanými cyklisty. S elektrokolem se také můžete v příznivých podmínkách dostat do zaměstnání daleko dříve než s MHD. 

Dnes už i některé servisy dokáží klasické kolo povýšit na elektrokolo, což je velkou výhodou pro lidi, kteří mají novější typ a chtějí do něj pouze nainstalovat elektromotor a baterii. 

Výkon elektrokola se pohybuje okolo 250 W, což je maximum, které můžete využít v klasickém provozu. Někteří výrobci produkují kola s vyšším výkonem (tzv. offroad režim), ale ta jsou povolená pouze mimo silnice. Elektromotor můžete najít vpředu, vzadu i ve středu kola. Dojezd závisí na kapacitě akumulátoru, rozmezí bývá 30 až 200 km. Samozřejmě hraje roli druh jízdy. 

  • Elektrokola můžete využít na cestu do lesa, do města nebo na cyklostezku.
  • Vhodné do práce i na výlet.
  • Jízda je bez velké námahy, přestože jedete do kopce.
  • Na jedno nabití ujede i přes sto kilometrů.

Elektrokola se dále dělí na:

  • Horská – výkonnější motor, pevnější konstrukce a širší kola.
  • Městská – velmi odolná a je zde potřeba minimální údržba.
  • Krosová – střední cesta mezi horskými elektrokoly a městskými elektrokoly.
  • Skládací – výborná skladnost, jen konstrukce není tak odolná.

Skládací kola

Skládačky jsou ideální, pokud část své cesty potřebujete propojit s jízdou v MHD, protože kolo lehce složíte. Má to ale vliv na ovladatelnost, tudíž kola nejsou vhodná na delší trasy či sportovní výkony. Nedoporučujeme ani jízdu po terénu.

  • Do města a na krátké výlety.
  • Možnost kolo složit a lehce přenést do dopravního prostředku.
  • Lehce skladovatelná v menších bytech.

Dětská kola

Dětská kola se vyrábí lehká a velmi odolná vůči pádům. Mimo jiné si vaše ratolest určitě vybere z široké škály barevných možností. Na vás je pouze pořízení správné velikosti. Pokud pořizujete první jízdní kolo pro své dítě, určitě si dejte pozor na správnou velikost. Doporučuje se koupit o trochu větší model, aby déle vydržel. Dětská jízdní kola se prodávají nejčastěji pro děti od 2-14 let.

  • Jsou vhodné na cyklostezky, do města i do lehkého terénu.
  • Pro každodenní využití.
  • Lehké a odolné.
  • Velikosti pro děti 2-14 let.

Brzdy

Prvním typem jsou brzdy V-brake, neboli čelisťové. Ty brzdí pomocí gumové plošky o ráfek kola. Jsou oblíbené a rozšířené díky své nízké ceně, ale mají horší vlastnosti v dešti, kdy se účinnost brzd zpomaluje. 

Druhým typem brzd jsou kotoučové, které jsou obecně dražší, ale zato účinnější. Zabrzdí bez vlivu na okolní prostředí, ale nevýhodou je větší nutnost jejich údržby.

Obecně u levnějších kol najdete čelisťové brzdy a zejména pak u dražších horských kol začnou převládat kotoučové mechanismy. 

Materiál kola

Většina typů kol má podobný výběr materiálu. Můžete si zvolit ocelový rám, který je pevný a levný, ale má vyšší hmotnost a podléhá korozi. Karbonový rám je lehčí a dobře pruží, ale nevýhodou je vysoká cena. Jakousi střední cestu představuje duralový rám.

Například speciální gravel kola pro jízdu na štěrku se vyrábí z karbonu a to má významný vliv na lehkost a pevnost.

Pedály

Zejména u horských kol je důležité při výběru řešit i pedály. Můžete si vybrat klasické pedály, které bývají z plastu nebo kovu. Platformové pedály mají navíc malé výstupky, díky kterým noha hladce přistane na pedálu a nesjíždí. Poté existují nášlapné pedály, které jsou nejlepší volbou pro náročné jezdce. Nutné je ale pořízení také speciálních cyklistických bot. Šlapání je efektivní, protože zabíráte, i když otáčíte pedál nahoru.

Průměr kol

Silniční, horská a krosová kola se dají nejčastěji zakoupit s průměrem kol 28 až 29 palců, silniční a krosová mají tenčí pláště kvůli pohodlnější jízdě po silnici. Silniční kolo vám zajistí vysokou rychlost s minimálním odporem. Zatímco horské kolo s širším pláštěm je stabilnější v terénu. Krosový model zvládne rychlejší jízdu na silnici a nezastraší jej ani lehký terén. 

Skládací kola mají dvě možnosti výběru průměru kola. První možností je menší průměr okolo 20 palců, která jsou nejlehčí a nejlépe se ovládají. Druhou možností jsou kola s průměrem okolo 24 palců – jsou rychlejší a hodí se spíše na delší cesty.

Odpružení

Pokud hledáte kolo s největším odpružením kvůli jízdě v náročném terénu, určitě zvažujete koupi horského kola. U něj můžete vybírat ze dvou typů odpružení. 

  • Hardtail – mají odpruženou přední vidlici. Jsou levnější a lehčí. 
  • Full/Enduro – mají odpruženou i zadní stavbu. Jsou sice dražší, ale pohodlná i v horším terénu.

Přední odpružení mají často i krosová kola, naopak silniční jsou bez odpružení. 

Volba velikosti kola

Pokud jste si již vybrali, jaké kolo byste chtěli a na jaké účely jej budete využívat, pak je zde další faktor, a tím je samotná velikost. Odrazit se musíte od výšky postavy, případně délky nohy – podle toho pak volíte velikost rámu. S tím vám pomůže tato tabulka:

Velikost dětského rámu kola

Dětská kola pak mají svá speciální označení velikosti. Ta se znovu volí podle výšky postavy, potažmo podle délky nohou. Údaje znovu nastiňuje tabulka:  

Věk2–4 roky3–5 let4–6 let5–8 let7–11 let10 a více
Velikost kola12″14″16″20″24″26″
Výška postavy82–100 cm98–106 cm104–122 cm120–130 cm127–142 cm140–158 cm
Výška rozkroku30–40 cm36–44 cm40–54 cm52–59 cm57–66 cm64–70 cm
Tabulka velikostí dětského rámu

Nastavení posedu

Nastavit si správně posed je nejdůležitější část po koupi kola, jelikož když necháte neupravenou velikost, často hrozí bolesti zad a další problémy spojené s nekvalitní jízdou. Ale co poznáte okamžitě, jízda bude nepohodlná. Sedlo byste měli mít ve vodorovné poloze, protože pokud ho budete mít špičkou dolů, nejspíš vás budou bolet ruce, záda i břišní svaly.

Výška sedla se nastavuje způsobem, že sednete na kolo a jednu z klik s pedálem dáte do dolní polohy. Nohu dáte na pedál – pod kolenem nesmí být natažená ani moc skrčená. 

Poloha nohy na pedálu má vypadat tak, že bude rovnoběžně s klikou. Kotník musí být pod osou pedálu.

Nastavení řídítek provedete tak, že na ně položíte ruce a natáhnete prsty rovnoběžně s celou rukou. Brzdové páky by se měly lehce dotýkat spodní části prstů. Správné nastavení je pro laika složité, ale po pár vyjížďkách a úpravách se k pohodlné jízdě dopracujete.

Cena

Cena jízdních kol má široké rozpětí. Obyčejné jízdní kolo můžete koupit v průměru za 12 000 Kč. Modely s použitím levných materiálů můžete koupit i za 5 000 Kč, ti nejnáročnější jezdci mohou vybírat kola z vysoké cenové třídy, kde částka dosahuje 100 000 Kč a víc.

Do 10 000 Kč

Do částky 10 000 Kč můžete koupit především základní jízdní kola. Objevíte horská, krosová a některá skládací kola. Ale jde o modely s levnějším materiálem, u nichž je použitý těžší ocelový rám a plastové pedály.

Od 10 000 Kč do 40 000 Kč

V této cenové relaci můžete koupit kola ze střední třídy. Silniční, horské, krosové, skládací kolo a nebo levné elektrokolo. U nich už najdete opravdu kvalitní materiály se slušnou odolností.

Od 40 000 Kč do 100 000 Kč

Od částky 40 000 korun můžete koupit kola z vysoké kvalitativní třídy. Sem už spadají velmi dobrá elektrokola a špičková horská kola, která jsou především pro velmi zdatné a zkušené jezdce.

Použité zdroje a další zajímavosti:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Jízdní_kolo

https://www.arecenze.cz/jizdni-kola/

Článek aktualizován 28. 2. 2023