1. Domů
  2. Jizdní kola
  3. Tabulka velikostí kol pro děti

Tabulka velikostí kol pro děti

Nákup vhodného kola pro dítě rozhodně není jednoduchá záležitost. První jízdy jsou rozhodující pro to, zda si ratolest do budoucna tuto aktivitu zamiluje, nebo se jí bude spíše vyhýbat. Při nákupu byste měli brát ohled zejména na výšku dítěte a vzdálenost mezi jeho rozkrokem a zemí. Věk hraje jen podružnou roli, protože fyziologické rozdíly mezi dětmi stejného věku bývají často značné. Zpočátku kupujte raději větší počet levnějších kol podle růstu dítěte, než abyste pořídili jedno drahé, které ale bude pasovat po jen omezenou dobu.

Stručné shrnutí:

Jak vybrat kolo pro děti – kola pro děti musí růst společně s dítětem, není vhodné kupovat model s předstihem, ale raději během několika let vystřídat více kol, nohy se vždy musí dotýkat země, zpočátku ideálně celé chodidlo, špatně zvolené kolo zvyšuje riziko pádu, vede k nepohodlí malého jezdce, který tak může na tuto aktivitu zbytečně zanevřít.

Jak zjistit, které kolo je volné
– orientačně je možné vybírat podle věku, ale nesmí se jednat o jediné kritérium, před nákup změřit výšku dítěte, postavit jej zády ke zdi, vyrovnat, důležitá je i vzdálenost mezi zemí a rozkrokem, dle těchto parametrů zvolit odpovídající velikost kol.

Tabulka velikostí kol pro děti
– praktické vodítko, které usnadňuje výběr vhodného modelu dětského kola, vyplatí se vybírat vždy podle aktuálně naměřených hodnot, pokud se překrývají, tak dát přednost bližší hranici.

Jak vybrat kolo pro dítě se dočtete níže v článku.

Jak vybrat kolo pro děti?

Pokud chcete ve své ratolesti odmalička budovat lásku k cyklistice, musíte mu pořídit vhodnou velikost kola. Špatně zvolený bicykl totiž nebude příliš pohodlný, navíc se může malý jezdec velice rychle zranit. Každá minuta nepohodlí potom vede k tomu, že si dítě vytvoří k dané aktivitě špatný vztah a v budoucnu se tento postoj bude měnit jen velice obtížně. 

Naprostým základem je, že by dítě mělo vždy dosáhnout nohama na zem. Úplně zpočátku je ideální, když se bude země dotýkat celé chodidlo. Díky tomu se bude malý jezdec cítit bezpečněji a snáze se při jízdě uklidní. Zpočátku nemusíte tolik řešit správné nastavení sedla, začněte s tím, až uvidíte, že je dítě jistější.

Obecně také platí, že kolo musí růst s dítětem. Bohužel řada rodičů ve snaze ušetřit kupuje své ratolesti větší model, aby k němu postupně dorostla. Jenže právě tím způsobuje už zmíněný diskomfort, který logicky povede k vyhýbání se aktivitě. Proto je vhodnější raději kupovat levná kola, která odvedou svou práci několik měsíců než je dítě přeroste, ale zároveň jich budete moci koupit více. 

Jak zjistit, které kolo je vhodné?

Před volbou konkrétního modelu musíte nejprve zjistit několik údajů o svém dítěti. Nedoporučujeme vybírat výhradně podle věku, protože se jedná o velmi nepřesné kritérium. Mezi jednotlivými, stejně starými dětmi může být výškový rozdíl i několik desítek centimetrů. V takovém případě jim rozhodně nepořídíte stejný model jízdního kola. 

Nejprve změřte výšku dítěte. Pro nejpřesnější měření jej postavte zády ke stěně, narovnejte a na hlavu mu položte knížku. Následně stačí změřit vzdálenost mezi zemí a spodní hranou knihy. Druhý důležitý parametr spočívá ve výšce od rozkroku k zemi. Mezi nohy do rozkroku vložte dítěti knížku a změřte vzdálenost mezi jejím horním okrajem a zemí. Dítě vám může pomoci tím, že si knihu přidrží. 

Měření provádějte těsně před nákupem. Jistě dobře víte, jak rychle naše ratolesti rostou a jejich výška se mění doslova během dnů. Nepomáhejte asi ani velikostí oblečení a dalšími pomocnými parametry, protože mohou být velice nepřesné. Špatná volba hned v začátku se s dítětem poveze již navždy a může způsobit, že si jízdu na kole zafixuje jako velmi nepříjemnou činnost. A to by byla rozhodně škoda.

Tabulka velikosti kol pro děti

Jestliže jste provedli potřebná měření, můžete se vydat do obchodu nebo mrknout na nabídku e-shopu. Pomoci vám může i praktická tabulka velikosti kol pro děti podle jejich věku a výšky. Jak jsme již ale uvedli dříve, vždy se orientujte hlavně podle vlastních naměřených hodnot. Tabulka zde:

Průměr kola v palcíchVýška dítěte (v cm)Vzdálenost rozkroku od země (v cm)Věk dítěte
1495–11542–513–5
16100–12547–644–7
20105–13551–706–9
24115–15565–848–12
26nad 15570–9510 a více

Hodnoty uvedené v tabulkách se obvykle překrývají. Při nákupu vždy zohledněte, ke které hranici má vaše dítě blíže. 7letému dítěti vysokému 120 cm koupíte nejspíše kolo o velikosti 20 palců, ačkoliv si můžete vybrat ze tří různých velikostí. 

Článek aktualizován 9. 7. 2022