1. Domů
  2. Kočárky
  3. Kdy přejít ke sportovnímu kočárku?

Kdy přejít ke sportovnímu kočárku?

Dělá vám miminko radost a roste jako z vody? Potom jistě přemýšlíte nad tím, zda již nenastal čas opustit hlubokou korbičku a dát přednost pořádnému sportovnímu kočárku. Jenže vhodnou dobu nelze stanovit univerzálně a vždy záleží, jak daleko je vývoj vašeho drobečka. V následujícím článku vás seznámíme se signály, které napoví, že miminko už může do sporťáku přesedlat.

Shrnutí článku:

Typy kočárků a jejich použití hluboké kočárky pro nejmenší děti do 9 měsíců, sporťáky pro samostatně sedící ratolesti do doby, kdy umí samostatně delší dobu chodit a golfové kočárky sloužící jako místo pro načerpání čerstvých sil po chůzi.

Kdy pořídit sportovní kočárek – po dosažení 6. až 9. měsíce věku dítěte, v době kdy dovede samo sedět v prostoru.

Do kdy používat sportovní kočárek – do 2 až 3 let, dokud dítě nedovede delší dobu samostatně chodit.

Jak vybrat nejlepší sportovní kočárek – využijte uživatelských recenzí zde, nebo redakčního srovnání nejlepších sportovních kočárků zde

Kdy dát přednost sportovnímu kočárku nelze stanovit univerzálně, vždy záleží, jak daleko je vývoj vašeho miminka.

Typy kočárků a jejich použití

V praxi se můžete setkat se třemi základními typy kočárků – hlubokými, sportovními a golfovými. V prvních měsících života doprovází ležící dítě kočárek s hlubokou korbou. Ratolesti zajišťuje odpovídající oporu a napomáhá správnému vývoji pohybového aparátu. Navíc zajišťuje ochranu proti dešti a přímému slunci, které mohou nedostatečně vyvinutému organismu pořádně zatopit.

Sportovní a golfové kočárky slouží ratolesti, která začíná aktivně sledovat svět kolem sebe. Sporťák přichází na řadu obvykle mezi 6–9 měsíci věku. Golfové vozítko potom slouží spíše jen jako poslední dopomoc pro samostatně chodící dítě mezi 2–3 lety věku. Nemá smysl přesun z hluboké korbičky uspěchat, protože v leže probíhá formování pohybového aparátu nejlépe.  

Nejlepší sportovní kočárky

Pro sestavení tabulky jsme využili srovnání, které provedla zkušená redakce portálu Arecenze.cz

PořadíNázevOceněníCena
1Joolz Aer lovely taupe 2021Nejlepší sportovní kočárek10 400Kč
3Lionelo Annet Blue Denim 2021Nejlepší cena-výkon3 200Kč
2Babypoint Junior blue 2021Pro nenáročné1 400Kč
Nejlepší sportovní kočárky dle redakce Arecenze.cz

Kdy pořídit sportovní kočárek

Kdy tedy nastává vhodná chvíle pro sporťák? Poohlížet byste se měli začít po vhodném modelu zhruba v 6–9 měsících dítěte. Ten pravý čas nastává v momentě, kdy dítě samostatně sedí a nepotřebuje žádnou oporu, umí se přetočit na břicho a zpět na záda. V žádném případě se nejedná o vhodné místo pro miminko, které má zatím problém se vůbec přetočit. 

Brzké posazování dítěte pediatři obecně nedoporučují. Pokud předběhnete přirozený vývoj motorického aparátu, může v budoucnu dojít k deformaci páteře nebo narušení držení těla. Často se objevuje opačné zakřivení zad v podobně zakloněné hlavy, prohnutého hrudníku a vyhrbených beder. Rozhodně se nerozhodujte podle toho, že se dítěti ve sporťáku líbí – oproti kryté hluboké korbě je pro něj možnost sledovat okolí velmi příjemná.

V některých případech je růst ratolesti tak překotný, že mu hluboká korbička přestane stačit. Potom se samozřejmě nedá nic dělat a můžete jej směle usadit do sportovního kočárku. Dokud však nebude samostatně sedět v prostoru, nedovolte, aby zde sedělo déle než hodinu. Delší čas se může negativně podepsat na jeho vývoji.

Do kdy používat sportovní kočárek?

Ani čas pro opuštění sporťáku a přechod na lehčí golfový kočárek není jednoznačně stanoven. I v tomto případě velmi záleží na celkovém vývoji dítěte, jeho schopnosti samostatné chůze a vytrvalosti. Pokud už většinu delších cest zvládne absolvovat po vlastních nohou, můžete sportovní kočárek s klidem odložit. Lehčí „golfák“ mu poslouží jako vhodné místo pro případný odpočinek. 

Ani zde se ale nevyplácí příliš spěchat. Kvalitní sporťáky umožní sklopit sedací část, takže dítě se může v případě potřeby i prospat. A přílišné vyčerpávání náročnou chůzí může taky negativně ovlivnit motorický vývoj. Proto při procházkách postupujte pomalu a jej zvolna navyšujte vzdálenost, kterou dítě ujde po svých. Doba pro odložení sporťáku se vám již ohlásí sama.

Typ kočárkuKdy začít používat?Vhodná doba pro použití
Hluboký0 – 9 měsícůIhned po narození miminka, optimální pro správný vývoj ležícího dítěte, které nedovede samostatně sedět v prostoru
SportovníOd 6 – 9 měsícůKdyž dítě dovede samostatně sedět v prostoru a zajímá se o svět okolo sebe
GolfovýOd 2 – 3 letV momentě, kdy dítě dovede většinu času samostatně chodit a kočárek slouží jen jako dopomoc
Článek aktualizován 16. 1. 2023