1. Domů
  2. Elektrokola
  3. Přestavba na elektrokolo – zkušenosti a jak na to

Přestavba na elektrokolo – zkušenosti a jak na to

Pokud nedáte na své jízdní kolo dopustit, ale občas byste dali přednost dopomoci motoru, nemusíte si zoufat. Na trhu totiž existují speciální sady, s jejichž pomocí můžete prakticky jakýkoliv bicykl přestavět na nejmodernější elektrokolo. Stačí zvolit vhodné umístění motoru a baterie a zaplatit za přestavbu v autorizovaném servisu.  Přestavba je levnější a navíc nemusíte zbytečně měnit sedlo. Tedy za předpokladu, že je vaše jízdní kolo dostatečně kvalitní a zátěž navíc unese.

Stručné shrnutí:

Jaké jsou výhody elektrokola – možnost sepnout podle potřeby dopomoc elektromotoru, využitelnost všemi věkovými kategoriemi bez ohledu na zdravotní stav, možnost použití jako hlavní dopravní prostředek pro jízdy do práce a na nákup, rychlejší jízda, ekologický provoz.

Kdy zvážit přestavbu jízdního kola na elektrokolo
– při zhoršení zdravotního stavu, změně dopravního prostředku, oproti nákupu nového modelu umožňuje využít stávající oblíbený dopravní prostředek, přestavba je levnější.

Motor pro přestavbu
– elektromotor, středový je výkonnější, ale současně zásadně omezuje využitelnost kola a způsobuje časté padání řetězu, zapletený je mnohem praktičtější, ale vyznačuje se nižší účinností v menších rychlostech do 10 km/h, proto je zapotřebí silnější akumulátor.

Baterie
– funguje zhruba 5 let, postupem času se snižuje její kapacita, proto se vyplatí vybírat větší, k dispozici jsou rámové a nosičové akumulátory, volte podle konstrukčních možností svého kola.

Doplňky a příslušenství
– možno podle potřeby a požadavků instalovat LCD displej, USB zásuvku, osvětlení nebo akcelerátor pro další zvýšení použitelnosti kola.

Zkušenosti s přestavbou na elektrokolo
– obvykle velmi dobré, přestavba je levnější než nákup nového modelu, navíc není třeba zvykat si na nové kolo, nevyplatí se u nejlevnějších jízdních kol, u kterých vlivem váhy motoru a akumulátoru dochází často k deformaci konstrukce.

Cena přestavby na elektrokolo
– přestavbová sada 15 000–25 000 Kč, práce autorizovaného servisu se pohybuje mezi 1 000 a 3 000 Kč.

Jak na přestavbu elektrokola se dočtete níže v článku.

Jaké jsou výhody elektrokola?

Elektrokolo se od klasického jízdního kola odlišuje přítomností elektromotoru, který je možné sepnout podle potřeby. Díky tomu je oblíbenější zejména mezi rekreačními sportovci, seniory i začátečníky. Zkušenější jezci jej zase ocení při jízdě v náročnějším terénu, kdy musejí kupříkladu překonávat výraznější převýšení. Elektrokolo tak představuje vhodnou variantu prakticky pro jakoukoliv věkovou i sportovní kategorii, protože každému má co nabídnout.

Existence dopomoci v podobě elektrického motoru uklidní zejména začátečníky. Odpadá totiž riziko, že budou muset táhnout kolo domů po svých, protože jim dojde energie. Elektrokolo navíc mnohem lépe poslouží jako ekologická náhrada automobilu. Může jet rychlostí až 50 km/h a díky husté síti cyklostezek se snadno vyhnete nepříjemným dopravním kolonám a zácpám. 

V současné náročné době navíc jízdou na elektrokole ušetříte poměrně výrazné finanční prostředky, které byste museli vynaložit za pohonné hmoty, pojištění a povinné ručení automobilu

Typ kolaVýhodyNevýhodyKomu je určeno
Jízdní koloNižší hmotnost, snadnější ovládání, vhodnější pro trénink a sportovní výkony, menší cenaPohon závislý čistě na síle lidských nohou, omezenější využití pro jízdu po městě nebo náročným terénemSportovcům, nadšencům, dětem
ElektrokoloVhodné pro všechny bez ohledu na věk a zdravotní stav, využitelné jako náhrada automobilu, dopomoc při jízdě, jednoduché ovládání a monitoringVyšší hmotnost, horší ovladatelnost, výrazně vyšší cenaVšechny věkové skupiny 

Kdy zvážit přestavbu jízdního kola na elektrokolo?

Čas na přestavbu nastává prakticky vždy, kdy začnete přemýšlet nad tím, že spíše než klasické kolo by vám vyhovovala dopomoc elektřiny. Může se jednat o zdravotní hledisko, rozšíření využitelnosti nebo únavu způsobenou stárnutím. 

Je pravdou, že jako první logická volba se nabízí spíše pořízení zcela nového elektrokola. Přeci jen ze zkušenosti často dobře víme, že jakékoliv přestavby bývají náročné. Jenže co když vlastníte luxusní jízdní kolo, které jste si zamilovali a jen byste chtěli rozšířit jeho využitelnost? Není nic jednoduššího než jej přestavět a nemusíte si zvykat na nový model.

Přestavba obvykle vyjde lépe i finančně, pokud si tedy neplánujete koupit nejlevnější elektrokolo, které na trhu je. Neplatíte totiž náklady za samotné jízdní kolo a stačí vám pořídit pouze elektromotor, akumulátor a několik potřebných konektorů a kabelů. Dodatečný náklad navíc představuje také platba za práci autorizovaného servisu, který se rozhodně vyplatí využít spíše než se snažit provést montáž svépomocí.

Co je potřeba pro přestavbu?

Jak již bylo uvedeno výše, k přestavbě je zapotřebí pořídit elektromotor, akumulátor a nabíječku. Většina kamenných obchodů a e-shopů má k dispozici jak jednotlivé kousky, tak i praktické sady, které obsahují všechno v jednom balíku. Toto řešení je mnohem pohodlnější, protože máte jistotu, že všechny součástky budou vzájemně kompatibilní a jejich instalace bude jednoduchá. Pokud pořizujete každé zvlášť, vždy si nechte raději poradit.

Motory

K dispozici bývají buď středové, nebo přímé zapletené pohony. Středové modely se vyznačují vyšším výkonem a delším dojezdem. Daní za to je ovšem ztráta možnosti používat stávající převodníky, protože motor se montuje namísto šlapacího středu. Často dochází k velkému křížení řetězu a jeho padání. V praxi se proto tato varianta příliš často nepoužívá, protože přináší více problémů než užitku. 

Zapletené pohony nabídce jednoznačně dominují. Umožňují na kole ponechat dvojpřevodník i trojpřevodník. Jedinou slabinou je nižší účinnost motoru v malých rychlostech. Díky nižší ceně lze ovšem tento nedostatek eliminovat pořízením silnější baterie. Někteří ocení i možnost nahradit přední kolo s elektromotorem tím původní bez pohonu. Rázem tak můžete vyrazit na cesty jako za starých časů.

Akumulátory a další prvky

Baterii lze umístit do zadního nosiče nebo rámu kola. Obě varianty jsou velmi pohodlné a nemají příliš mnoho záporů. Před výběrem zjistěte, který typ vašemu kolu sedí lépe z hlediska montáže. Životnost baterie se pohybuje okolo 5 let a s přibývajícím časem neustále pomalu klesá. Proto se vyplatí pořídit model s co největší kapacitou. 

Oblíbeným příslušenstvím bývají kupříkladu LCD displej, akcelerátor, USB zásuvka nebo osvětlení. V tomto případě se fantazii meze nekladou a závisí pouze na vás a penězích, které jste ochotni do přestavby dát.

Zkušenosti s přestavbou na elektrokolo

Na zájmových fórech zabývajících se cyklistikou se objevují poměrně rozsáhlé zkušenosti s přestavbou jízdních kol na elektrokola. Obvykle je toto řešení vnímáno pozitivně zejména s ohledem na výraznější variabilitu. Při přestavbě lze využít elektromotor o výkonu až 1 000 W, zatímco sériově vyráběná elektrokola jsou omezena pouze na 250 W. Přestavbová sada je navíc využitelná opakovaně na různá kola.

Uživatelé oceňují především skutečnost, že nemusí zbytečně vyměňovat kolo, na které jsou zvyklí a které je stále ještě v dobrém stavu. Platí však, že u velmi levných jízdních kol se přestavba nevyplatí, protože brzy dochází k jejich poškození vlivem vyšší hmotnosti motoru a baterie. 

Cena přestavby na elektrokolo

Pořizovací cena kvalitní přestavbové sady se pohybuje od 15 000 do 25 000 Kč, za samotnou přestavbu potom zaplatíte od 1 000 do 3 000 korun. K mání jsou samozřejmě i mnohem levnější komponenty, u jejich nákupu si však vždy ověřte, odkud pocházejí a zda je lze spolu využít.

Článek aktualizován 23. 11. 2023