1. Domů
  2. Elektrokola
  3. Kolo, nebo elektrokolo? Výhody a nevýhody

Kolo, nebo elektrokolo? Výhody a nevýhody

Elektrokola jsou fenoménem dnešní doby a zdá se, že postupně začínají klasiku vytlačovat. Jenže ještě stále existuje velké množství cyklistů, kteří na své staré dobré jízdní kolo nedají dopustit. Jestliže s výběrem vhodného modelu teprve začínáte, měli byste tuto otázku sami pro sebe zodpovědět. Na výhody i nevýhody obou variant se podrobněji podíváme v následujícím článku.

Shrnutí článku:

Výhody a nevýhody jízdního kola – nižší cena, nižší hmotnost, snadnější ovladatelnost, vhodné pro náročnější sportovní aktivity, výraznější zvýšení fyzické aktivity oproti běžnému stavu, dojezd je přesně navázán na fyzickou kondici, omezené každodenní používání.

Výhody a nevýhody elektrokola – vyšší cena, výraznější hmotnost, náročnější ovladatelnost, vhodné pro všechny věkové skupiny i jedince se zdravotním omezením, možnost využít k přesunu do práce, na nákup i k náročnější sportovní aktivitě.

Zdravotní účinky jízdy na elektrokole – zlepšení činnosti srdce, zpomalení tepové frekvence, stabilní tepová frekvence umožňuje efektivnější hubnutí, udržení kondice seniorů.

Kam na elektrokole – do práce, do školy, na nákup, na vyjížďku s přáteli nebo náročnou sportovní aktivitu do lesa či hor.

Předpisy pro provoz elektrokola – při splnění podmínek se na elektrokolo pohlíží jako na klasický bicykl, může na cyklostezky, nejsou vyžadovány poznávací značky, technická kontrola ani řidičské oprávnění.

Elektrokola jsou velmi populární postupně začínají klasické kola nahrazovat.

Výhody a nevýhody jízdního kola

Jízdní kola bez jakýchkoliv přídavných zařízení mají své zastánce zejména mezi milovníky náročné fyzické aktivity. Mezi jejich hlavní výhody patří nižší hmotnost a snadnější ovladatelnost. Díky tomu se hodí zejména do náročných horských nebo lesních terénů, kde může motor spíše ublížit. Mnozí zákazníci zase ocení jejich nižší cenu, kdy za pořízení opravdu luxusního modelu zaplatí několikanásobně méně. 

Standardní bicykl také pomáhá k vyšší fyzické aktivitě. Podle posledních vědeckých studií dochází při jízdě k 11násobnému zvýšení fyzické aktivity oproti běžnému stavu. Elektrokola dosáhla hodnoty 8,5. Pravdou ovšem je, že v posledních letech se vlivem zdokonalování technologií, rozdíl mezi oběma variantami neustále snižuje. 

Asi hlavní nedostatek klasických kol spočívá v přísném navázání dojezdu na fyzickou kondici. Pokud se zkrátka dostanete na konec svých sil, neexistuje žádná pomoc v podobě motoru, která by vám umožnila chvilku zregenerovat a vrátit se k aktivitě posléze. Nezbude než sesednout a chvilku kolo vést, případně se posadit. Jízda na klasickém kole se také nedoporučuje seniorům a chronicky nemocným, kteří mohou mít problém s vysokou zátěží.

Výhody a nevýhody elektrokola

Asi největší výhodu elektrokol spatřujeme v jejich univerzálnosti. Můžete je využít pro poklidnou projížďku po okolí, jako dopravní prostředek při cestách na nákup nebo do práce, ale poslouží také pro intenzivní trénink kondice. Díky možnosti plynulého nastavení míry dopomoci si můžete jízdu přizpůsobit přesně podle svého gusta. 

Pomocí elektromotoru snadno překonáte nepříjemné převýšení a dostanete se do míst, kam byste s klasickým kolem nemohli. Díky tomu se vám otevřou mnohem větší možnosti poznávání krás okolní krajiny. Na své si přijdou i senioři či jedinci s nemocemi pohybového aparátu, kterým elektrokola pomohou v případě, že dojdou síly. 

Nedostatek v podobě omezeného dojezdu elektrokola se díky poměrně husté sítě dobíjecích stanic daří postupně eliminovat. Bohužel stále musíte počítat s vyšší hmotností, která se projeví hlavně tehdy, pokud budete muset třeba elektrokolo vynést po schodech. V neposlední řadě počítejte s výrazně vyšší pořizovací cenou, zejména chcete-li si pořídit jeden z nejdražších modelů na trhu. 

Typ kolaVýhodyNevýhody
Jízdní koloNižší cena, menší hmotnost, snadnější ovládání, vhodné pro náročnější sportovní aktivityDosah omezen kondicí jezdce, není stavěno jako dopravní prostředek pro každodenní použití
ElektrokoloDlouhý dojezd, možno vyžít jako každodenní dopravní prostředek, vhodné pro seniory nebo chronicky nemocnéVyšší cena, vyšší hmotnost náročnější manipulace 

Zdravotní účinky jízdy na elektrokola

Mezi nejčastěji citované výhody elektrokol oproti klasickým bicyklům patří zejména pozitivní vliv na zdraví. Díky žádoucí dopomoci ze strany elektromotoru totiž mohou jezdit i jedinci, jejichž kondice nebo zdravotní stav klasickou cyklistiku zcela vylučuje. Senioři si tak prodlouží svůj aktivní život a bohatá nabídka elektrokol XXL zase napomáhá započít sportovní aktivitu i jedincům s vyšší tělesnou hmotností.

Velkou výhodu představuje možnost přesného nastavení požadované dopomoci. Šlapat totiž musíte stále v opačném případě dojde k zastavení motoru. Jestliže jej vhodně nastavíte, pomůže vám udržovat požadovanou tepovou frekvenci, díky čemuž dosáhnete vytyčených cílů, ať už se jedná o hubnutí, nebo zvýšení fyzické kondice. 

Zdravotní benefity jizdy na elektrokolech jsou podobné těm, které nabízejí klasická jízdní kola. Mezi ty nejvýznamnější řadíme hubnutí, zvýšení fyzické kondice, posílení funkce srdce a plic, snížení tepové frekvence.

Kam se můžete na elektrokole vydat?

Závažný rozdíl mezi běžnými jízdními koly a elektrokoly spočívá také v tom, kam se můžete na obou prostředcích vydat. Zatímco s klasickými bicykly se pojí spíše představa těsné kombinézy a dlouhá výletní trasa s několik zastávkami v restauračních zařízeních, elektrokola slouží i jako klasický dopravní prostředek. Bez větších problémů na nich obstaráte jízdu do práce, školy nebo na nákup.

V nabídce totiž naleznete také bohatou škálu městských a skládacích elektrokol přímo stavěných k využití v zástavbě. Jsou vybaveny blatníky, množstvím světel, zvonkem a nosičem na nákup. Můžete na nich bez větších problémů vyrazit do práce přímo v civilním oblečení, jelikož při vhodném nastavení dopomoci ze strany motoru se při jízdě ani nezpotíte. A navíc se vyhnete nepříjemným dopravnám zácpám.

Pro cesty do přírody zase slouží horská elektrokola, která mnohem více připomínají klasické bicykly. Jsou určena spíše pro pravidelnou sportovní aktivitu v náročnějším terénu, případná převýšení a obtížné úseky vám pomůže překonat elektromotor. Díky tomu se dostanete i do míst, která by pro vás byla při běžné cyklistice zapovězená. 

Na elektrokolo bez řidičáku a značek

Ačkoliv elektrokolo umožňuje dosáhnout rychlosti až 25 km/h, pohlíží se na něj stejně jako na klasické kolo jízdní. Pro jeho provoz tydy nemusíte vlastnit řidičské oprávnění, nehrozí ani pravidelné návštěvy stanic technické kontroly nebo snad platby za poznávací značky. Platí pro vás stejné podmínky jako pro ostatní cyklisty, tedy i možnost bezpečné jízdy na vyhrazených cyklostezkách.

V dnešní době je velký důraz kladen také na ekologii a udržitelný rozvoj. Elektrokolo boduje i v této oblasti, jelikož jeho provoz nezatěžuje životní prostředí žádnými výfukovými plyny ani dalším znečištěním. Jedná se tak o čistý dopravní prostředek. Vzhledem k tomu, že mnohá města postupně uzavírají svá centra pro klasické automobily, může mít právě elektrokolo do budoucna velkou výhodu.

Článek aktualizován 8. 2. 2022