1. Domů
  2. Elektrokola
  3. Jaká je nosnost elektrokola?

Jaká je nosnost elektrokola?

Obsah článku

Elektrokola se stávají fenoménem současnosti a dá se očekávat, že jejich obliba dále poroste. I s ohledem na současný trend podpory elektromobility se totiž jedná o zajímavou volbu nejen pro sportovní aktivity, ale i jako dopravní prostředek pro pravidelné jízdy do práce, školy nebo za zábavou. Jedním z důležitých kritérií výběru je i nosnost elektrokola. Na následujících řádcích se jí zabýváme podrobněji. 

Shrnutí článku:

Nosnost elektrokola – standardně nepřesahuje hranici 120 kilogramů, na trhu však existují i speciální XXL varianty, které unesou až 150 kg.

Elektrokola jsou velmi populární, neměli byste ale opomenout jeho nosnost.

Nosnost elektrokola 

Elektrokolo je již na první pohled vhodnou sportovní pomůckou hmotnějších jedinců. Nutnost šlapání je zde doplněna možností dopomoci ze strany elektromotoru, čímž se šetří klouby a zároveň možné snadno udržovat potřebnou tepovou frekvenci. Nabídka na trhu je navíc dostatečně pestrá, takže si na své přijde většina potenciálních zájemců.

Klasická elektrokola obvykle nabízejí nosnost do 120 kilogramů, tedy nižší než v případě běžných jízdních kol. Hlavním důvodem je dodatečná váha v podobě baterie a elektromotoru, které zatěžují rám. Mnoho firem ovšem navrhuje i speciální verze XXL s vyztuženou konstrukcí, které unesou až 150 kilogramů. Obecně tedy platí, že na trhu můžete zakoupit elektrokola s nosností od 120 do 150 kg.

V tabulce níže naleznete nejčastější maximální nosnost podle typu elektrokola bez zohlednění speciálních variant:

Typ elektrokolaNosnost (v kg)
Městské120
Skládací110
Krosové130
Horské120
Článek aktualizován 8. 2. 2022