1. Domů
  2. Kočárky
  3. Kdy a od jakého věku koupit kočárek?

Kdy a od jakého věku koupit kočárek?

Narození vytouženého miminka je pro všechny velkou událostí. Spolu s radostmi však začínají i mnohé starosti, které se týkají zejména správného vývoje malého človíčka. Mnoho často kladených otázek se týká stanovení vhodné doby pro nákup kočárku. Ještě před narozením, nebo chvilku počkat? Kdy vlastně přesedlat z hluboké korby do sportovní? Nejen tyto dotazy se pokusíme zodpovědět v následujícím článku.

Shrnutí článku:

Kdy koupit kočárek – ideální doba pro nákup kočárku je zhruba 1–2 měsíce před porodem, možnost zvolit nejvhodnější model za nejlepší ceny.

Typy kočárků podle věku – hluboká korba pro děti do 6–9 měsíců věku, sportovní kočárky pro děti, které sedí do 2–3 let a golfové modely, které slouží pouze pro regeneraci unavených nohou samostatně chodícího dítěte.

V současné době se rozlišují tři základní druhy kočárků s kdy a jaké pořídit vám poradíme v tomto článku.

Kdy koupit kočárek?

Nastávající maminky se mnohdy samy sebe ptají, kdy je vhodná doba pro nákup prvního kočárku. Návštěvou obchodu v prvních dnech života ratolesti jistě chybu neuděláte, buďte však připraveni na omezený výběr. Z tohoto hlediska se vyplatí objednat zvolený kočárek 1–2 měsíce před porodem. Prodejce bude mít dostatek času zajistit přesně požadovaný model dané barvy.

Zároveň nedoporučujeme pořizovat vozítko s příliš velkým časovým předstihem. Trh se neustále vyvíjí a zvolený model může být během několika měsíců výrazně levnější. Pokrok na trhu s technologiemi a konstrukčními řešeními navíc dává vzniknout zajímavým kouskům. Často si tak nakonec vyberete úplně jiný kočárek, než jste měli původně v plánu.

Doba, od kdy kočárek využijete, není nijak pevně stanovena. Svou ratolest můžete začít vozit již během prvních dnů života. Hluboké korby moderních kočárků jsou stavěné s ohledem na to, co mládě potřebuje ke svému správnému a klidnému vývoji. 

Typy kočárků podle věku

V současné době se rozlišují tři základní druhy kočárků – hluboké, sportovní a golfové. Hluboké jsou určené pro nejmenší děti, zhruba do 6–9 měsíců věku. V momentě, kdy si miminko začne sedat, je zapotřebí přejít na sportovní typ. Ten poslouží do zhruba 2–3 let dítěte. Posledním typem je golfový kočárek, který slouží spíše jako pojistka během dlouhých výletů, kdy se dítě unaví a potřebuje si odpočinout.

Specifickou skupinu na trhu tvoří tzv. kombinované kočárky. Jedná se o speciální konstrukci, která může suplovat všechny tři typy. Stačí jen nasadit vhodnou korbičku. Hlavní výhoda tohoto řešení spočívá v tom, že si po celou dobu vystačíte s jediným kočárkem. Buďte však připraveni zaplatit vyšší finanční obnos, který se jedná zhruba součtu všech tří samostatných druhů. 

Přehled jednotlivých typů, věkových i konstrukčních specifik nabízíme v následující tabulce:

Typ kočárkuVěkKdy vyměnit?K čemu slouží?
Hlubokýdo 6–9 měsícůKdyž si dítě začne sedatPro nejmenší děti, vhodná konstrukce pro správný vývoj páteře i smyslů
Sportovnído 2–3 letKdyž dítě začne samostatně chodit delší trasyPro děti, které dovedou samy sedět, polohovatelná sedačka pro spánek vleže
Golfovýdo 3 letKdyž dítě chodí bez známek únavy i dlouhé trasyPro děti, které samostatně chodí a jen si potřebují při delších trasách odpočinout

Správnou frekvenci dýchání dítěte ve spánku hídají monitory dechu, mohou pomoci zabránit náhlému úmrtí, od kdy používat monitor dechu se dočtete v našem článku.

Článek aktualizován 31. 8. 2022