1. Domů
  2. Krása a zdraví
  3. Od kdy používat monitor dechu

Od kdy používat monitor dechu

Monitor dechu je jedním z přístrojů, u kterých jsme rádi, když nás nikdy na nic neupozorní. Jeho zvuk však zachraňuje život, protože přivolá rodiče, kteří nedýchajícímu miminku poskytnou potřebnou první pomoc. Obvykle se doporučuje začít senzorickou desku používat již od narození dítěte, protože i nejmenší novorozenci mohou být syndromem náhlého úmrti stižení. Horní hranice není pevně stanovena, počítá se však s tím, že monitor dechu pozbývá smyslu v momentě, kdy se dítě dovede samostatně převalovat.

Stručné shrnutí:

K čemu slouží monitor dechu – jako prevence nebezpečného syndromu náhlého úmrti kojence, který postihuje děti od dvou měsíců do jednoho roku věku, senzory důkladně monitorují pohyby hrudníku miminka a v případě, že po dobu 20 sekund nic nezaznamenají, okamžitě spustí hlasitý alarm, kterým přivolají rodiče, v současné době se využívají deskové monitory, které miminku nepřekážejí, ale musí se po celou dobu nacházet na senzorické desce a monitory plenkové, které má miminko neustále na sobě, ale mohou mu vadit při pohybu, některé modely nabízejí i funkci videochůvičky pro starší děti.

Jak dlouho používat monitor dechu
– ideální je od narození do jednoho roku věku dítěte, u dětí narozených předčasně nebo s genetickou vadou by měl konečné slovo mít lékař, obecně se monitor dechu stává zbytečným v době, kdy se miminko dovede samostatně převalovat, takže se často dostane mimo desku.

Od kdy používat monitor dechu se dočtete níže v článku.

K čemu slouží monitor dechu?

Monitor dechu se postupně zabydluje v domácnostech novopečených rodičů. Jedná se o zařízení, které neustále kontroluje dech miminka ve spánku a v případě jeho zástavy okamžitě na situaci upozorní. Jedná se o prostředek prevence syndromu náhlého úmrtí kojenců, který postihuje děti ve věku od 2 měsíců až do 1 roku. Dražší systémy potom mohou posloužit i jako videochůvičky monitorující, co se v postýlce děje.

Monitor dechu se skládá ze dvou částí – desky se senzory, která se vkládá pod dítě a vyhodnocovacího přístroje, se kterým je propojena kabelem. Citlivé zařízení sleduje i ty sebenepatrnější pohyby dětského hrudníku. V případě výkyvu začne vibrovat, čímž nutí děťátko k aktivitě. Pokud se situace nezmění ani po 20 sekundách, spustí poplach. Další řešení situace již je na rodičích, kteří by měli projít kurzem první pomoci dítěti. 

V současné době se na trhu vyskytují tři základní druhy monitorů dechu lišící se vlastnostmi a cenovkou. Jejich přehled nabízíme v následující tabulce. U všech modelů vždy pátrejte po zdravotnické certifikaci, která dokládá jejich funkčnost. Zejména na bazarech a v neznačkových e-shopech někdy naleznete levné chůvičky bez ní. Raději se jim v zájmu svém i dítěte raději vyhněte. 

Typ monitoru dechuVýhodyNevýhody
DeskovýNižší cena, snadné ovládání, neomezuje miminko v pohybuRiziko falešného alarmu, když se dítě přesune mimo desku
PlenkovýVyšší cena, snadné přenášení z místa na místo, přesné měření za všech okolnostíMůže dítěti vadit v pohybu
KombinovanýSpojení deskového monitoru dechy s chůvičkou, uiverzální použití, jednoduché ovládáníVysoká cena

Jak dlouho používat monitor dechu

Podle lékařských výzkumů jsou k syndromu náhlého úmrti kojence děti od dvou měsíců věku do jednoho roku. Ve skutečnosti vám ovšem nic nebrání používat monitor dechu podle vlastní potřeby. Obecně doporučujeme začít s tím okamžitě po příjezdu domů z nemocnice. Ve vzácných případech se totiž mohou problémy objevit i mnohem dříve, takže si zajistíte mnohem klidnější spánek.

Kritickým obdobím je fáze života mezi dvěma a šesti měsíci. U dětí nad jeden rok věku je již naopak dechové centrum v mozku natolik vyvinuto, že žádná apnoe nehrozí. V případě předčasného porodu nebo genetické vady miminka ovšem doporučujeme situaci konzultovat s odborníkem, protože zde může vývoj probíhat o něco pomaleji. Konečné slovo by měl v případě nejasností mít vždy ošetřující lékař.

Ačkoliv neexistuje horní hranice pro používání monitoru dechu, standardně se odkládá v době, kdy se dítě stane pohyblivějším a dovede se samo převalit. Dovede se totiž odvalit ze senzorické desky, čímž spustí falešný alarm. Pokud se s falešnými poplachy začínáte setkávat stále častěji, můžete monitor dechu bez obav odložit – jestliže se miminko dokáže bez problému překulovat, jeho vývoj již dostatečně pokročil.

Článek aktualizován 31. 8. 2022