1. Domů
  2. Krása a zdraví
  3. Maltodextrin a škodlivost – je škodlivý?

Maltodextrin a škodlivost – je škodlivý?

O maltodextrinu a jeho vlivu na lidský organismus se již objevila celá řada zdravotnických studií. Podle některých se jedná o zcela nezávadnou látku, jiné jej zase považují za metlu lidstva. Pravda bude jako vždycky tak nějak uprostřed, a tak představuje maltodextrin vhodnou volbu pro sportovce a zdravé jedince, kteří potřebují dostatek energie před náročným výkonem. Naopak na pozoru by se měli mít diabetici a chronicky nemocní lidé, kterým může způsobit řadu dalších zdravotních obtíží a dokonale rozhodit trávení. 

Stručné shrnutí:

Co je to maltodextrin – umělý cukr 200× sladší než přírodní, jemné a sladké chuti, přidává se o energetických nápojů, výživy pro sportovce, sladkostí, cereálií, mražených pokrmů a omáček, tělo jej dovede rozložit na glukózu a dále vstřebat do krve.

Škodlivost maltodextrinu
– maltodextrin není v rozumných dávkách považován za škodlivou látku, sportovcům naopak poskytuje velké množství energie, neměl by však být konzumován diabetiky, staršími chronicky nemocnými lidmi, dětmi, těhotnými a kojícími ženami.

Zdravotní rizika spojená s maltodextrinem
– výrazné zvýšení krevního cukru, riziko vzniku ulcerózní kolitidy, Crohnovy choroby nebo zánětu žaludku, časté průjmy, plynatost a říhání, nízká výživová hodnota způsobuje výrazné zesílení pocitu hladu.

Jak je maltodextrin škodlivý se dočtete níže v článku.

Co je to maltodextrin?

Maltodextrin je umělý cukr jemné a velmi sladké chuti. Získává se uměle z kukuřice, pšenice, rýže nebo brambor. Je asi 200× sladší než klasický cukr a pyšní se vysokou stálostí. V potravinářství je označován kódem E950 a našli byste jej v celé řadě běžně prodávaných výrobků. Přijatelná denní dávka je stanovena na 0–15 mg na kilogram tělesné hmotnosti. V Evropské unii je jeho používání regulováno a v některých potravinách nesmí být.

Vzhledem k tomu, že maltodextrin obře zahušťuje, pomáhá jednotlivé přísady držet pohromadě a zároveň zlepšuje chuť, vyskytuje se v mnoha výrobcích. Nejčastěji jej můžete nalézt v cereáliích, sladkostech, moučnících, hotových mražených pokrmech, zálivkách, omáčkách, ale také v kojenecké výživě. Specifickou kategorií jsou potom energetické nápoje a výživa pro sportovce, kterým pomáhá s rychlým doplněním sacharidů. 

Ačkoliv se jedná  uměle získávanou látku, není pro lidský organismus cizorodý a tělo jej zvládne zpracovat. V tenkém střevě se velmi rychle štěpí na glukózu, které přecházejí do krve jako zdroj energie.

Škodlivost maltodextrinu

Vzhledem k tomu, že tělo dovede maltodextrin bez větších obtíží zpracovat, nejedná se o jednoznačně škodlivou látku. Pro zdravé sportovce uprostřed náročného fyzického výkonu naopak představují perfektní zdroj rychlé energie, kterou bez větších obtíží spálí. Zdravím jedincům konzumace rozumného množství také neublíží, nicméně existuje poměrně velká skupina lidí, která by se měla jeho konzumaci zcela vyhnout.

V následující tabulce nabízíme doporučené dávky maltodextrinu pro různé skupiny osob. Jedná se jen o orientační přehled a konečná čísla by měl vždy vydat ošetřující lékař, fyzioterapeut nebo výživový poradce. Pro orientaci však mohou posloužit velmi dobře:

Okruh osobBezpečné množství maltodextrinu (v mg/kg živé hmotnosti)
Zdravý nesportovec0–15 
Aktivní sportovec0–15, uprostřed náročného sportovního výkonu podle potřeby
Děti, těhotné a kojící ženy
Diabetici0

Právě poslední uvedená skupina, diabetici, by se měli mít před maltrodexinem obzvláště napozrou. Jeho glykemický index (110) je totiž ještě vyšší než u klasického cukru (65), a dokonce přesahuje i hodnoty samotné glukózy (100), která se využívá jako orientační ukazatel. Výrazně tak může narušit kompenzaci onemocnění a v konečném důsledku způsobit nebezpečnou hyperglykemii. 

Zdravotní rizika spojená s maltodextrinem

Nadměrná konzumace maltodextrinu s sebou zkrátka přináší řadu zdravotních rizik, a to i pro zcela zdravé jedince. Vždy byste se proto měli snažit jeho konzumaci omezit pouze na dobu sportovní aktivity, případně o to výrazněji snížit přísun cukru z jiných zdrojů. Zdravotnická literatura ale bohužel informuje i o řadě dalších negativních rizik:

  • Výrazné zvýšení hladiny krevního cukru – maltodextrin má obrovský glykemický index, není vhodný pro diabetiky a všechny, kdo chtějí mít výši krevního cukru dlouhodobě pod kontrolou
  • Trávicí obtíže – lékařské studie dokazují spojitost mezi nadměrnou konzumací maltodextrinu a plynatostí, říháním nebo průjmy
  • Negativní ovlivnění střevní mikroflóry – maltodextrin velmi negativně ovlivňuje zdraví střeva a podílí se na vzniku zánětlivých onemocnění střev, jako jsou ulcerózní kolitida nebo Crohnova choroba, zvýšené množství bakterií rodu Salmonella zase může vést k častým střevních chřipkám
  • Nízká nutriční hodnota – maltodextrin představuje pouze prázdné cukry bez větší výživové hodnoty, rychlý růst krevního cukru posiluje pocit hladu

Konzumace maltodextrinu toho bohužel našemu tělu více bere, než dává. Proto se snažte při nákupu postupovat obezřetně a pokud naleznete alternativu oblíbené potraviny, která jej neobsahuje, sáhněte po ní i přes potenciálně zvýšenou cenovku. 

Článek aktualizován 29. 8. 2022