1. Domů
  2. Infrasauny
  3. Účinky infrasauny – má infrasauna léčebné účinky?

Účinky infrasauny – má infrasauna léčebné účinky?

Pokud jste dospěli k rozhodnutí pořídit si domácí infrasaunu, jistě jste se již seznámili se seznamem jejích pozitivních účinků na lidské tělo. Výrobci je ostatně nezapomínají velmi detailně popsat ve všech svých prospektech a informačních materiálech. Je tomu však skutečně tak, nebo se jedná jen o marketingový trik, jak přilákat zákazníky? O tom pojednává náš následující článek.

Shrnutí článku:

Účinky infrasauny – pravidelný pobyt v infrasauně pomáhá s hojením ran, regenerací po sportovním výkonu, zrychluje metabolismus a odstraňuje odpadní látky, posiluje kardiovaskulární systém, pomáhá s léčbou artritidy, bolestí kloubů a svalů, odbourává stres a napomáhá relaxaci.

Kde vybírat nejlepší infrasauny – Vybírejte dle srovnání, nebo seřaďte Infrasauny dle recenzí na Heureka.cz

Saunování nabízí mnoho pozitivních účinků, seznámíme vás s nimi v tomto článku.

Účinky infrasauny

Využití tepla k léčebným účelům je lidstvu známo již několik dlouhých desetiletí. Infrasauny k nim přidávají nízké provozní náklady, snadné používání a mnohem příjemnější teplotu, jelikož vlny pronikají přímo do těla a neohřívají vnější vzduch. Od jejich vzniku v 60. letech 20. století byla provedena řada výzkumů, na jejichž základě se začaly infrasauny využívat k léčbě řady nemocí a zdravotních problémů.

Vliv infrasauny na zdraví

Saunování nabízí mnoho pozitivních účinků i jinak zcela zdravým jedincům. Sportovci jistě ocení zahřátí svalů před výkonem, stejně jako významné urychlení regenerace po něm. Vysoká teplota pomáhá urychlit metabolismus, díky čemuž se tělo mnohem rychleji a efektivněji zbaví odpadních a nežádoucích látek. Několik desítek minut strávených v sauně také přispěje ke zklidnění a relaxaci po náročném pracovním dni.

Opomenout nemůžeme ani estetické účinky. Zahřátí kůže pomůže odbourat toxiny přímo z pokožky, čímž ji zjemňuje a udržuje její elasticitu. Stejně tak pomáhá léčit atopický ekzém a další chronická kožní onemocnění. Infrasauna rovněž podporuje hubnutí. Pouhá půlhodinka v horku spálí cca 700 kalorií a odstraní nevzhlednou celulitidu.

Vzhledem k tomu, že infračervené paprsky pronikají až do hloubky 4 centimetrů, mohou pomáhat při hojení ran. Ohřev poraněného místa jednak ničí bakterie, které by mohly způsobit druhotný zánět,již výše zmíněný rychlejší metabolismus se potom postará o akceleraci procesu hojení. 

Nejlepší infrasauny podle nezávislého srovnání portálu Arecenze.cz

PořadíTypNázevCenaRecenze
1Infrasauny pro 1 osobuBelatrix Vista 137 000 KčPřečíst recenzi
2Infrasauny pro 2 osobyBelatrix Vista 239 000 KčPřečíst recenzi
3Infrasauny pro 3 osobyBelatrix Vista 349 000 KčPřečíst recenzi
Srovnáni infrasaun z portálu Arecenze.cz

Více nejlepších infrasaun

Léčebné účinky infrasauny

Vědecký výzkum se zaměřuje i na možnost využití infračerveného záření při léčbě nejrůznějších chronických i akutních onemocnění. Prvotní výsledky ukazují na možné zlepšení vysokého tlaku, cukrovky druhého typu, chronického selhání srdce, demence, Alzheimerovy choroby nebo revmatoidní artritidy. Stejně tak je prokázán blahodárný efekt při léčbě chronické rýmy, astmatu a dalších onemocnění dýchacích cest.

Již výše uvedená relaxace a odbourávání stresu může pomoci při léčbě deprese a dalších psychických onemocnění. Infrasauna může posloužit také jako účinné místo pro detoxikaci organismu. Díky intenzivnímu pocení tělo vyloučí jedovaté látky, jako jsou arsen, kadmium, rtuť nebo olovo, aniž by došlo k poškození tkání.

Stále však platí, že pro definitivní potvrzení všech léčebných účinků infračervených saun je zapotřebí dalšího rozsáhlého výzkumu. První výsledky ice vypadají nadějně, ovšem v oblasti zdravotnictví je vždy nutné mít k dispozici studie provedené na velkém vzorku pacientů a zahrnující delší časový úsek. Odborníci se však již nyní jednoznačně shodují nad tím, že benefity jednoznačně převládají nad případnými riziky v podobě elektromagnetické záření.

Tělesná soustavaPozitivní účinek
Pohybový aparátZahřátí, regenerace, úleva od bolesti kloubů a svalů, urychlené hojení ran.
Kardiovaskulární systémPosílení srdce a cév, zvýšení průtoku krve, snížení krevního tlaku.
KůžeLéčba atopického ekzému a dalších chronických onemocnění, zjemnění pokožky, odstranění celulitidy.
Nervová soustavaOdbourání stresu, relaxace, zpomalení postupu Alzheimerovy choroby.

Článek aktualizován 29. 5. 2022