1. Domů
  2. Matrace
  3. Jak a jakou vybrat matraci?
  1. Domů
  2. Návody jak vybrat
  3. Jak a jakou vybrat matraci?

Jak a jakou vybrat matraci?

O významné roli kvalitního spánku v životě není třeba vést sáhodlouhé diskuze. Vědci už dávno dokázali, že dobrý spánek je pro člověka nezbytný. Mimo správnou životosprávu a psychickou pohodu je pro něho naprosto zásadní i volba vhodné matrace. Nejdůležitější je zvolit si vhodnou tvrdost – v tom vám může pomoci vaše hmotnost, osobní preference nebo oblíbená spící poloha.

Pružinové matrace patří mezi nejstarší, dnes už ale její moderní varianty dávno předčí kvalitou původní konstrkuce. Oblíbené jsou matrace pěnové, které umí kopírovat křivky těla, a také nejrůznější bio či gelové matrace vhodné pro alergiky. Důležité je hlavně volit takovou matraci, která bude tvořit vhodnou kombinaci s vaším roštem, na trhu s matracemi najdete spoustu různých modelů.

Důležité je také vybrat správné rozměry. A to nejen šířku a délku, ale také výšku. První dva samozřejmě určuje velikost vaší postele, výšku pak vybírejte ideálně okolo 15 centimetrů. Matraci byste měli měnit zhruba po 7 letech, když ji ale budete pravidelně otáčet a větrat, může vám vydržet mnohem déle. Nebojte se proto do ní zainvestovat.

Jakou matraci vybrat stručně

Zaměřte se na tvrdost, kterou volte dle hmotnosti, věku a vlastních preferencí. Nezapomínejte ani na oblíbené spací polohy.

Délka matrace by měla být vždy o 20-25 cm delší než délka postavy.

Šířku volte dle rozměrů postele. Běžná hodnota pro jednolůžko činí 90 cm. U dvoulůžka se můžete setkat i s užším rozměrem pro jednotlivé modely. Šířka jedné matrace zde startuje už na 80 cm šířky.

Ideální výška by měla mít minimálně 15 cm. Pokud vybíráte model pro starší osoby, zvolte nejméně 20 cm výšky.

Materiál si vybírejte podle druhu roštu, ale i osobních priorit. K dispozici máte hypoalergenní řešení i přírodní ekologické materiály.

Každý model má určenou maximální nosnost, která se odvíjí od hmotnosti uživatele. Raději si ale nechávejte rezervu navíc.

Kvalitní matraci vám prozradí i její váha. Všeobecně platí, že čím těžší, tím kvalitnější model.

Proč je důležité zvolit kvalitní matraci?

Než se pustíme do konkrétních rad, jak vybrat vhodný model, povězme si nejdříve, proč věnovat výběru matrace dostatečný čas a energii.

Třetina života v posteli

Mnozí z nás mají tendenci na některých věcech šetřit. Jednou z nich bývá i matrace. Nevidíme ji, protože ji obvykle povlékáme prostěradlem. Nenosíme ji nikam s sebou a máme pocit, že ji aktivně nijak nevyužíváme. Když si ale uvědomíme, že na ní většina z nás stráví celou třetinu života, je to už pádný argument k tomu, abychom se více zamysleli nad jejím výběrem. 

Tělo bez bolesti

Když se spokojíte s levnou a nekvalitní matrací, zaděláváte si na zdravotní problémy. Pokud se potýkáte s bolestmi zad, kloubů, krční páteře nebo vás často pobolívá hlava, může to skutečně způsobit nevhodná volba spací podložky.

Psychická pohoda

Fyzické zdraví souvisí i s vašim psychickým stavem. Když se dobře vyspíte a nebude vás bolet tělo, výrazně se to odrazí na vaší náladě. S kvalitní matrací proto do života přichází i psychická pohoda, která je alfou a omegou šťastného bytí.

Tvrdost matrace

Mezi nejdůležitější parametr, který je při výběru matrace naprosto zásadní, je její tvrdost. Na trhu se můžete setkat s 5 stupni tvrdosti, které rozdělují modely od nejměkčích po velmi tvrdé. Jednotlivé tvrdosti se označují speciálními čísly, které si přiblížíme v tabulce.

Jak poznat vhodnou tvrdost? Nejvíc vám napoví hmotnost spícího. Osoby s nízkou váhou či děti by měly spát na měkké podložce, lidé s vyšší tělesnou hmotností pak na tvrdším modelu, který bude dostatečnou oporou jejich těžšímu tělu. Zaměřit se můžete i na pohlaví a věk. Ženy, děti a senioři většinou dávají přednost měkčí variantě, muži preferují modely tvrdší. Obecně můžeme říct, že nejoblíbenější jsou matrace označené tvrdostí 2 a 3.

Brát v potaz byste měli i oblíbenou spací polohu. Kdo rád odpočívá na zádech, bude si vybírat tvrdší variantu, která pomůže udržet páteř v optimální poloze a nezpůsobí propad pánve. Při poloze na boku zatěžujete určité části matrace mnohem víc než jiné, proto byste měli zvolit měkký až středně tvrdý typ, který vás nebude tlačit. Pokud spíte na břiše nebo se během noci převalujete, zvolte zlatou střední cestu v podobě středně tvrdé matrace.

Tabulka tvrdosti matrací

Tyto hodnoty berte pouze jako doporučení. Vždycky je na místě řídit se i osobními preferencemi.

OznačeníTuhostHmotnost spícího
T1velmi měkkádo 60 kg
T2měkká50-80 kg
T3středně tvrdá70-110 kg
T4tvrdá90-130 kg
T5velmi tvrdávíc než 130 kg
Tabulka tvrdostí matrace

Typy matrací

Matrace můžeme rozdělit do skupin dle různých kritérií. Jako běžný zákazník budete pravděpodobně řešit hlavně rozdělení podle konstrukce a materiálu.

Pružinové

Pružinové matrace dnes patří mezi nejméně oblíbené varianty. Spoustu lidí odradily uvolněné pružiny, které nepříjemně tlačí. Dnešní modely už ale se starými a nepohodlnými kousky nemají mnoho společného. 

Moderní pružinové matrace jsou velmi elastické, a tak se výborně přizpůsobí tělesným křivkám. Pružiny už mají uvnitř šikovně upevněné, takže se nemusíte bát jejich uvolnění. Navíc se tyto druhy mohou pochlubit slušnou prodyšností, která je příslibem delší životnosti.

Tento druh doporučujeme v kombinaci s pevným roštem. Pokud máte v posteli rošty lamelové, poohlédněte se po jiné variantě.

Rozlišujeme několik typů pružinových matrací:

  • Klasické – o fixaci pružin se starají drobná pérka, která spojují jednotlivé pružiny.
  • Taštičkové – jednotlivé pružiny jsou zvlášť umístěné v textilním pouzdře.
  • Mikrotaštičkové – mohou se skládat až z tisíců drobných pružin v textilních pouzdrech. Díky tomu umí perfektně rozložit hmotnost spícího.
Obrázek ukazuje vnitřek matrací podle materiálu
Materiál matrací – ze zdroje arecenze.cz

Latexové

Mezi nejměkčí a nejpohodlnější matrace patří ty latexové. Mohou se pochlubit vysokou elasticitou, která si dokonale poradí s nejrůznějšími tělesnými křivkami. Vynikají dlouholetou životností a jen tak je neproležíte. Obvykle mívají vyztužený střed kokosovým vláknem nebo HR a PUR pěnou. 

Jejich nevýhodou je nízká prodyšnost, a tak se nehodí pro lidi s nadměrnou potivostí, ani do vlhkého prostředí. Vyhnout by se jim měli i osoby s alergií na latex. Pokud máte postel s pevnou deskou, vyberte si jiný druh. Latexové matrace si rozumějí s lamelovým roštem.

Pěnové

Početným a populárním typem jsou matrace pěnové. Jejich hlavní výhoda spočívá ve velké variabilitě. Jsou vhodné pro všechny typy roštů, a protože se jejich materiál různí a může se všelijak kombinovat, představují univerzální řešení pro každého.

Rozlišujeme různé druhy pěny:

  • PUR pěna – využívá se nejčastěji. K dostání je v mnoha různých tvrdostech. Disponuje příjemnou elasticitou, stálostí a dlouhou výdrží. O tu se stará i pevnější jádro, které v těchto matracích obvykle najdete. Díky němu ji mohou využívat i osoby vyšší hmotnosti.
  • Líná pěna – setkat se můžete i s názvem paměťová pěna. Je velmi vhodná pro všechny, kteří trpí na bolesti zad či beder, protože je běžné matrace tlačí. Tento materiál se tělu perfektně přizpůsobí. Kopíruje tělesné křivky a měkne v místech, kde se tělo plochy nejvíce dotýká. Je vhodná pro lidi, kteří v noci mění polohy spánku a hodně se převrací. Protože si umí zapamatovat výchozí spací polohu, bude vaše tělo během spaní mnohem lépe fixovat. Pozor si ale dejte na její výšku. Pokud bude vrstva líné pěny příliš vysoká, bude se vám z postele špatně vstávat.
  • Studená pěna – zvaná také HR pěna se od PUR pěny odlišuje větší velikostí pórů. Díky tomu snadnější odvádí teplo a je odolnější proti nájezdu roztočů a plísní. Hledáte-li vhodný typ pro alergiky, bude vaší nejlepší volbou. Často se vyskytuje v jádru sendvičových matrací a potěší také svou elasticitou a výbornou tvarovou stálostí.
  • Bio pěna – skvělá volba pro všechny milovníky přírodních materiálů a ekologických řešení. Pro její výrobu se využívají přírodní oleje typu ricinový nebo sójový. Nemusíte se bát, že by jejich přírodní složení lákalo mikroby, právě naopak. Navíc vynikají ortopedickými vlastnostmi a jsou velmi elastické. Použít je můžete pro každý typ roštu.

Zajímavost: Línou pěnu vyvinuli odborníci z NASA pro kosmonauty, aby je chránila před obrovským tlakem ve vesmíru. Když zvolíte matraci z tohoto materiálu, můžete si být jisti, že váš spánek bude přímo hvězdný.

Mimo tyto hlavní typy se můžete na trhu setkat s dalšími speciálními variantami, které se určitě vyplatí znát:

  • Sendvičové matrace – už jejich název prozrazuje, že je tento kousek složený ze dvou různých materiálů. A to z důvodu příjemnějšího používání i prodloužení životnosti. Typicky se setkáte s tvrdší HR pěnou v jádru, která je obalená línou pěnou na povrchu.
  • Zdravotní matrace – mívají hypoalergenní či speciální hygienické vlastnosti, které jsou garantované přiloženou certifikací.
  • Bio matrace – jejich výroba a materiál odpovídá přísným ekologickým normám.
  • Ortopedické matrace – jsou speciálně vyvinuté tak, aby poskytovaly perfektní oporu páteři.
  • Gelové matrace – bývají vyrobené z paměťové nebo studené pěny. Jejich součástí jsou gelové sektory, které na bázi akupresury stimulují body na lidském těle, a pomáhají tak uvolnit ztuhlé svaly. Navíc tento materiál nevoní roztočům a bakteriím, proto je skvělou volbou pro osoby s alergiemi.
  • Antidekubitní matrace – využijí ji lidé, kteří jsou dlouhodobě upoutaní na lůžko. Jejich speciální HR pěna zabraňuje proleženinám.

Zónování matrace

Spousta modelů se skládá z několika různých zón, které se liší svou tvrdostí. Je to logické řešení, protože lidské tělo na matraci působí v každé části jiným tlakem. Vhodné zónování poskytuje lepší podporu tělu, zabraňuje proleženinám, a také brání rychlejšímu opotřebení matrace.

Setkat se můžete až se 7 různými zónami, kterými disponují luxusnější modely. Vyšší standard představuje 5 zón. Běžné, a cenově dostupnější, jsou matrace se 3 zónami, přičemž tužší výstelka se nachází ve středu těla okolo oblasti beder.

Tip: Pamatujte si, že zónové matrace není vhodné pořizovat dětem do 150 cm. Jednotlivé rozdělení zón by nekorespondovalo s jejich tělesnými proporcemi.

Velikost matrace

Při výběru matrace se samozřejmě musíte řídit velikostí vaší postele. Pokud ale společně s matrací vybíráte i novou postel, určitě budete o správných rozměrech přemýšlet. Mimo šířku a délku byste se měli zaměřit i na vhodnou výšku.

Šířka matrace

Je všeobecně známo, že šířka matrace by měla být minimálně 80 cm, abyste se na ní dobře vyspali, mohli se otáčet dle libosti a nespadli přitom z postele. Na trhu existují i užší atypy o šířce 70 cm, které jsou však spíše nevhodné. Osmdesáticentimetrová šířka je vhodná primárně pro děti. 

Dospělí jedinci by měli ideálně zvolit šířku 90 cm pro jednolůžko. Tento rozměr spícímu zajistí perfektní komfort a možnost zvolit si jakoukoliv ze spacích poloh. Otočit se nebo rozvalovat se na takové matraci nebude problém.

Pokud vybíráte matraci pro dvojlůžko či manželskou postel, můžete zvolit z několika možností. Za standard se považuje 180 cm a 200 cm šířky. Mnohem lepší variantou je ale nákup dvou samostatných matrací, které umístíte vedle sebe.

Proč je lepší volit dvě samostatné matrace?

Každý z páru bude pravděpodobně mít jiné preference ohledně tvrdosti a možná i materiálu. Se dvěma matracemi tento problém odpadá. Navíc na své straně neucítíte, pokud se partner pohne nebo se bude v noci převalovat, což se u méně kvalitních velkých matrací může stát. 

Každou matraci můžete také převlékat a čistit zvlášť. Nevýhodu může být vzniklá mezera uprostřed, kterou ale můžete vyřešit topperem, který zároveň poslouží jako ochrana matrace. Pozor si však dejte na to, abyste objednali matrace stejně vysoké, srovnat odlišnou výšku už je poněkud komplikovanější.

Tip: Pokud si rádi užíváte svůj čas v posteli a nechcete se nechat omezovat prostorem, vyberte si matraci o šířce 140 cm nebo 160 cm.

Délka matrace

Abyste svému tělu dopřáli kvalitní spánek, měla by matrace být o 20 až 30 cm delší než je výška vaší postavy. Jako standardní délka se považuje rozměr 190 cm a 200 cm. Pokud byste potřebovali delší variantu, budete si muset nechat vyrobit matraci na míru.

Výška matrace

Při výběru je důležité myslet i na tento poslední rozměr. Příliš nízké matrace nebudou vašemu tělu dostatečnou oporou. Můžete přes ně navíc cítit tvrdý rošt, což je extrémně nepříjemné a pro zdraví dokonce nebezpečné. Pokud naopak zvolíte matraci příliš vysokou a měkkou, může se vám z ní špatně vstávat. V kombinaci s vysokým rámem postele to není nejšťastnější varianta.

Jak tedy správnou výšku matrace zjistit?

Když budete řešit výšku, zapamatujte si, že v součtu s matrací by vaše postel měla být vysoká cca 45-50 cm, v případě starších osob 55-60 cm. Pokud nemáte metr, poznáte vhodnou výšku snadno. Když se posadíte na okraj postele, měly by být vaše nohy ohnuté v pravém úhlu, a chodidla by se zároveň měla dotýkat podlahy celou svou plochou.

Ideální výška matrace se pohybuje v hodnotě 17-22 cm pro dospělé. Dětem můžete pořídit o něco nižší variantu okolo 10 cm. Pomoct si můžete i hmotností spícího. Člověk s váhou okolo 70 kg by měl zvolit výšku minimálně 13 cm. Pokud se hmotnost pohybuje okolo 100 kg, volte minimálně 15centimetrovou matraci.

Důležité rady na závěr

Nakonec pro vás máme ještě pár praktických informací, které vám pomohou k delší životnosti vaší matrace a kvalitnějšímu spánku.

  • Všeobecně platí, že byste matraci měli měnit každých 7 let. Pokud si ale s výběrem dáte práci a budete se o ni dobře starat, může vydržet až 15 let. Tuto dobu však berte s rezervou, protože se může také změnit vaše váha nebo osobní preference. Životnost můžete prodloužit vhodným větráním a otáčením. To provádějte ideálně jednou měsíčně, než půjdete spát. Ráno horní strana matrace vlhká a teplá, okamžitým otočením byste ji mohli spíše uškodit. 
  • Nezanedbávejte hygienu své matrace. Nejlépe uděláte, pokud jí poskytne chránič matrace nebo snímatelný obal, který ji bude chránit. Navíc ho budete moct vyprat, když se ušpiní.
  • Myslete i na výběr kvalitního a vhodného roštu.

Cena

Cenová relace matrací je velmi široká a může dost napovědět o kvalitě výrobku. Setkat se můžete s kousky už za 1 000 Kč, které ovšem na dlouhodobé nocování nelze doporučit. Luxusnější matrace pak atakují cenu až 25 000 Kč. Jako u většiny jiných věcí zde obzvlášť platí pravidlo, že čím vyšší cena, tím kvalitnější matrace.

Do 3 000 Kč

S cenovkou do 3 000 Kč můžete zakoupit základní typy matrací, u kterých nečekejte závratnou kvalitu. Nejlevnější matrace jsou velmi lehké a měkké, snadno se proleží a dost možná pod nimi budete cítit rošt. V této cenové kategorii najdete modely pružinové nebo pěnové (obvykle s použitím nejlevnější PUR pěny). 

Setkat se můžete i se sendvičovými matracemi, které kombinují vícero materiálů. Určitě nečekejte, že budou vybavené zónováním.

Velký pozor si dávejte na jejich výšku. Ve valné většině nebudou vyšší než 10 cm, což je pro pravidelné používání dost málo. Z takové matrace vás mohou brzy začít bolet záda či krční páteř. Pokud ale hledáte matraci na chatu nebo jako součást vybavení pokoje pro hosty, může vám kousek z této cenové kategorie naprosto vyhovovat.

Od 3 000 Kč do 10 000 Kč

Střední třída už nabízí standardně kvalitní matrace, které jsou vhodné pro dlouhodobé a pravidelné používání. Levnější modely však nepřekvapí speciálními vlastnostmi a očekávat u nich můžete základní záruční dobu.

Matrace s cenovkou blízko 10 000 Kč už mívají prodlouženou záruku. Vybírat můžete skvělé kousky s různým počtem zónování, které se mohou pochlubit různými druhy pěn. Horní vrstva navíc bývá všemožně profilovaná, takže poskytuje i příjemnou masáž. 

Za tuto cenu už pořídíte antibakteriální a hypoalergenní modely, které jsou vhodné pro alergiky. Rozpočet vám bude stačit i pro zdravotní a ortopedické matrace či varianty antidekubitní, které jsou určené pro osoby dlouhodobě připoutané na lůžko.

Nad 10 000 Kč

Pro nejnáročnější zákazníky jsou na trhu matrace s cenou nad 10 000 Kč. Těšit se můžete na nejmodernější materiály a špičkové zpracování. Takto drahé matrace se mohou pochlubit 7 zónami, perfektními ortopedickými vlastnostmi a vysokou nosností nas 130 kg. Tloušťku očekávejte i více než 20 cm

Pokud jste nároční a chcete si užít opravdu dokonalý spánek s matrací, která má prodlouženou záruku 5 a více let, vsaďte na tuto cenovou kategorii. Prémiové materiály typu ovčí rouno nebo aktivní stříbro zde nejsou výjimkou.

Použité zdroje a další zajímavosti:

https://en.wikipedia.org/wiki/Mattress

https://www.which.co.uk/reviews/mattresses/article/choosing-the-best-type-of-mattress

https://www.arecenze.cz/test-matraci/

Článek aktualizován 8. 2. 2022