1. Domů
  2. Krása a zdraví
  3. Pásový opar a léčba doma – jak na to?

Pásový opar a léčba doma – jak na to?

Pásový opar nepatří pro svou bolestivost k oblíbeným onemocněním. Naštěstí nebývá příliš častý a projevuje se zejména po náročném období plném stresu, nedostatku spánku nebo fyzické aktivity. Nebezpečný je pouze pro starší a chronicky nemocné, kterým může jejich zdravotní stav ještě zkomplikovat. Domácí léčba se tak většinou zaměřuje výhradně na tlumení nepříjemných příznaků prostřednictvím hojivých mastí, balzámů, ochlazování studenou vodou nebo doplňků stravy s obsahem vitamínů a látek podporujících hojení ran.

Stručné shrnutí:

Jak rozpoznat pásový opar – vzniká u jedinců, kteří prodělali plané neštovice, způsobuje jej stejný virus, vyrážka lokalizovaná na určitém místě, jednostranná, výrazná bolest, svědění a otok místa, celková slabost, bolest těla, zažívací potíže, zvýšená teplota nebývá.

Léčba pásového oparu
– symptomatická cílící na zmírnění nepříjemných projevů a bolestí, antivirotická pomocí speciálních látek proti virům, antibiotická pro snížení rizika dodatečné bakteriální infekce, návštěva lékaře nutná zejména u starých, chronicky nemocných jedinců a pacientů se slabou imunitou. 

Jak léčit pásový opar doma
– pomohou vhodné doplňky stravy (vitamín C, vitamín D, L-lysin, vironal, echinacea, ochlazování vlažnou vodou, studené obklady, kapsaicin z červených papriček, ovesná lázeň nebo hojivé balzámy.

Jak léčit pásový opar doma se dočtete níže v článku.

Jak rozpoznat pásový opar?

Pásový opar je onemocnění, které způsobuje virus planých neštovic. Projevit se může u každého, kdo v dětství nebo i dospělosti překonal původní formu nemoci. Virus totiž zůstává v nervech a pouze čeká na svou příležitost. Ta přichází u starších dospělých, jedinců ve stresu, s oslabenou imunitou nebo onkologicky nemocných pacientů. Stačí krátkodobé snížení obranyschopnosti a onemocnění může vypuknout naplno.

Základním projevem pásového oparu je vyrážka. Na rozdíl od planých neštovic se neobjevuje po celém povrchu těla, ale zasahuje pouze jednu stranu těla, nejčastěji hrudník, bedra nebo obličej. Červené puchýřky vytvářejí podobu pruhů (odtud pásový opar) a poměrně výrazně bolí. Puchýřky naplněné tekutinou postupně zasychají a mění se v strup, který se po několika dnech odloupne. Na kůži může zůstat jizva, která postupně bledne. 

Kožní projevy bývají často doprovázeny také celkovu slabostí, malátnosti, bolestmi těla, zažívacími obtížemi. Teplota nebývá na rozdíl od planých neštovic prakticky nikdy zvýšená. V postižených místech dojde ke zvětšení lymfatických uzlin, které ovšem velmi brzy ustupuje. Onemocnění je nakažlivé v mnohem menší míře než plané neštovice a nepřenáší se vzduchem, pouze dotykem na postižených místech. Inkubační doba činí 14 dnů. 

Léčba pásového oparu

Vzhledem k tomu, že pásový opar je onemocnění virového původu, neexistuje žádná specifická léčba. Ve většině případů plně dostačuje jen tlumit projevy onemocnění a počkat, než si s ním imunitní systém sám poradí. Alespoň podpůrné prostředky se vyplatí nasadit co nejdříve, ideálně hned v době nástupu příznaků. Dostupnými zdravotními prostředky můžete omezit výsev vyrážky, případně zmírnit projevy a agresivitu nemoci.

Návštěva lékaře obvykle není nutná a onemocnění odezní samo. U chronicky nemocných a oslabených pacientů je ovšem vhodné o jeho projevech upozornit lékaře, který může rozhodnout o nasazení odpovídající léčby. Více informací o jednotlivých postupech nabízíme v následující tabulce:

O co jde?Kdy se nasazuje?
SymptomatickáLéčba projevů onemocnění, léky na tlumení bolesti, krémy pro rychlejší hojení pupínkůVždy
AntivirotickáPodání speciálních virostatik lékařem pro urychlení léčbyU chronicky nemocných pacientů, kterým hrozí vleklý průběh nemoci, u silnějších projevů onemocnění
AntibiotickáNasazení antibiotik pro zamezení vzniku případných bakteriálních nákazU starších a oslabených jedinců, kterým by se léčba mohla zkomplikovat nástupem bakteriální infekce

O antivirotické a antibiotické léčbě musí vždy rozhodnout lékař. I když vám z předcházející léčby zůstala nevyužívané léčiva, v žádném případě je na vzniklý pásový opar neaplikujte. V nejlepším případě vám nepomohou, ale mohou vám i uškodit. 

Jak léčit pásový opar doma?

Jak jsme již uvedli výše, většina pacientů zvládne pásový opar doma bez jakékoliv léčby. Kromě tradičních léčiv existuje celá řada výživových doplňků, které mohou hojení rány urychlit, jedná se kupříkladu u L-lysin, vironal, echinaceu nebo pupalkový olej. Celkovou obranyschopnost pomáhají posílit i vitamíny C a D.  

Jak už to tak u podobných onemocnění bývá, naši předci vymysleli celou řadu léčebných postupů. Jejich použití není limitováno zdravotním stavem a je zcela přírodní. Jedná se zejména o následující:

  • Ochlazování vlažnou vodou – průběžné otírání poškozených míst vlažnou vodou pomáhá od bolesti a pálení, nutno dát pozor na důkladné praní použitých ručníků a osušek
  • Červené papričky – obsažený kapsaicin pomáhá blokovat nervová zakončení, která jsou zdrojem velkých bolestí, možno zakoupit jako mast
  • Zklidňující balzámy – průmyslově vyráběné masti nejsou pro uklidnění bolesti příliš vhodné, mnohem lepší jsou přípravky namíchané v lékárně
  • Studené obklady – pomoc od bolesti a svědění
  • Voda s ovesnou moukou – naložení do lázně pomůže zklidnit pokožku a urychlit hojení 

Z popisů jednotlivých postupů vyplývá, že se jedná o tzv. symptomatickou léčbu. Pomohou tedy zmírnit projevy nemoci, ale příliš neurychlí jeho vymizení. Povětšinou zkrátka nezbývá než počkat, až si imunita s nepříjemnými viry poradí. 

Článek aktualizován 31. 8. 2022