1. Domů
  2. Krása a zdraví
  3. Sprchování se stehy

Sprchování se stehy

Pokud jste po operaci či jiném zákroku, je nutné se o ránu řádně starat. Jinak se vám mohou rozvinout komplikace v podobě infekce, případně se vytvoří neestetická jizva. Co byste měli udělat, abyste přispěli ke zdárnému hojení?

Můžete se i se stehy sprchovat? Může vlhko ráně uškodit? A smíte se se stehy koupat?

Stručné shrnutí:

Sprchování se stehy byste se měli 2 až 5 dní po zákroku vyhnout.

Poté se můžete sprchovat, ale na ránu je nutné nevyvíjet tlak.

Vyhněte se i používání parfémovaných mýdel.

Jak dlouho mi stehy zůstanou?

Stav vaší rány posoudí lékař při vytahování stehů. To je skutečně procedura, kterou byste měli nechat až k lékaři. Nepokoušejte se stehy vytahovat sami.

Běžně se stehy v ráně ponechávají přibližně 10 až 14 dnů. V obličeji se stehy ponechávají jen několik dní, v místech, která jsou více namáhána, je možné zachovat stehy i cca 2 týdny. Stehy se nesmí odstranit příliš brzy, ale ani později. Mohlo by dojít k rozestupu rány nebo k tomu, že po nich zůstanou na kůži stopy.

Po cca 2 týdnech od zákroku je rána plně zahojená. Delší hojení však mohou očekávat například diabetici nebo osoby užívající kortikoidy.

Můžu se po zákroku sprchovat?

Je vyloučeno ránu namáčet cíleně. Mohlo by to vést k jejímu roztržení. Co se týče udržování pravidelné hygieny, bezprostředně po zákroku sprchování doporučeno není, ránu je vhodné udržet v čistotě a suchu. A to i za předpokladu, že se hojí dobře a nejsou na pohled přítomny známky zánětu.

Sprchovat se můžete 2. až 4. den po zákroku. Někteří lékaři doporučují se sprchy vzdát dokonce na cca 5 dnů. Jakmile se můžete osprchovat, zvolte vlažnou vodu a vyhněte se používání mýdla či jiných parfemovaných nebo jinak dráždivých prostředků. Vyvarujte se rovněž přímému tlaku na ránu. Po osprchování ji jemně osušte ručníkem.

Obecně se doporučuje překrýt ránu sterilním krytím. Převázání rány čistými obvazy ji chrání před rozvojem infekce. Stejně tak se rána chrání před traumatizováním. Zachytávání stehů za oděv může být pro pacienta nepříjemné.

Namočený nebo jakkoli znečištěný obvaz je nutné sejmout a vyměnit za čistý. Dále je nutné postupovat při výměně krytí v souladu s doporučením vašeho lékaře.

Ránu není však nutné vždy až do vyndání stehů chránit krytím. V některých případech může být možné obvaz po 48 hodinách sejmout a již ho znovu nepřikládat. Opět v tomto dbejte na doporučení svého lékaře.

Jak je to s koupáním?

Koupání a plavání je pacientům po zákrocích zapovězeno až do doby, než mohou být stehy odstraněny. Zákrok si tedy raději naplánujte na období, kdy se nebudete muset vzdávat letních radovánek v bazénu nebo v přírodních vodách.

I při koupání v bazénu nebo ve vířivce vám hrozí riziko zanesení infekce a komplikované hojení. Tím spíše to platí pro přírodní vody, kde si jejich kvalitou a čistotou nemůžete být jisti.

Jak správně měřit teplotu rtuťovým teploměrem jsme detailně rozebrali v našem článku.

Článek aktualizován 31. 8. 2022