1. Domů
  2. Domácnost
  3. Štípance z postele – co je způsobuje?

Štípance z postele – co je způsobuje?

Zjišťujete po probuzení, že je vaše tělo poseté nepříjemně svědícími štípanci? Pokud je léto, mohou za nimi stát třeba komáři. Jestliže se však poštípaní budíte každou noc bez ohledu na roční dobu, zpozorněte. Možná se k vám dostal obávaný nepřítel domácí pohody – štěnice. V následujícím článku vám pomůžeme zjistit, jak jednotlivé zástupce nepříjemného hmyzu rozpoznat podle jejich kousanců.

Stručné shrnutí:

Kousnutí od komára
– samostatné kousnutí, nepříjemný otok a svědění, bez stopy po vpichu.

Kousnutí od blechy – zhruba 1 centimetr velká rána tvořená třemi kousanci ve shluku, střed kousance je červený, často krvácí.

Kousnutí od štěnice – zarudlé podlitiny o průměru 1–3 cm, jednotlivé kousance jsou v řadě za sebou, svědění.

Blechy, komáři a štěnice – co mají společného?

Jestliže jste na svém těle našli štípanec, prohlédněte si jej opravdu důkladně. Na první pohled totiž od sebe kousnutí blechy, komára a štěnice jen tak snadno nerozeznáte. Poštípané místo bude vždy zarudlé, oteklé a upozorní na sebe nepříjemným svěděním. U některých jedinců vlivem slabší alergické reakce některé z projevů zcela chybí a že něco není v pořádku, poznáte jen podle lehkého zčervenání napadeného místa.

Kousnutí od komára

Asi nejsnadněji rozeznáte kousnutí komárem. Setkáte se s ním výhradně v létě a nepříjemný hmyz na svou přítomnost upozorní charakteristickým bzukotem. Komáři napadají výhradně odhalená místa těla, jejich štípanec naleznete pod pyžamem jen velmi zřídka. Abyste jejich přítomnost vyloučili, stačí před spaním důkladně zkontrolovat prostor ložnice, případně zapojit elektrický odpuzovač. Obvykle postačí i obyčejná síťka do oken.

Obecně platí, že na rozdíl od zbývajících dvou druhů hmyzu, se komáří kousnutí objevují jednotlivě, nikdy ne ve shlucích. Viditelné pupínky nemají žádnou stopu po vpichu, často nepříjemně svědí a otékají. Napadená místa vždy po několik dní sledujte, protože komáří mohou přenášet nepříjemná onemocnění včetně obávané boreliózy. 

Kousnutí od blechy

Na přítomnost blechy upozorní zejména specifické množství a postavení jejích kousanců. Jedná se vždy o shluk tří štípanců, které však nejsou v řadě za sebou. V literatuře bývají často označovány jako „snídaně, oběd a večeře“. Střed kousance je červený a zarudlá rána měří zhruba 1 centimetr. U vnímavějších jedinců se nezřídka objevuje i krvácení. Svědění a pálení velmi brzy ustupují. Rány bývají nejčastěji v podpaží, pase, okolo kotníků a loktů. 

Zdaleka nejlepší je, pokud se vám podaří zahlédnout dospělce, který vám kousance způsobil. Blecha je černý, lesklý, zhruba 1–3,8 mm velký hmyz. Její tělo je po stranách zploštělé a vydrží i velmi silný tlak. Po vysátí krve se zbarvuje do červena. Často její přítomnost poznáte podle charakteristických skoků – vyskočí až 20 cm do výšky a 33 cm do délky. Navzdory oblíbeným tvrzením jdou na člověka i blechy psí a kočičí.

Kousnutí od štěnice

Jak blechy, tak i komáry vypudíte ze své domácnosti poměrně snadno. Štěnice jsou však mnohem obávanějším nepřítelem, na kterého musíte často zavolat odbornou pomoc. Jejich štípance mají podobu svědivých, zarudlých podlitin o průměru 1–3 cm. Obvykle je naleznete na odhalených místech, jako jsou krk, ruce, nohy nebo obličej. Oproti bleším kousnutím bývají umístěny v řadě za sebou.

Štěnice jsou aktivní pouze v noci, jejich kousnutí nepoznáte, protože do rány vstřikují anestetikum. Mohou se tak nerušeně živit až 10 minut, aniž by jejich oběť cokoliv poznala. Dospělci jsou hnědé barvy a měří zhruba 6 mm. Pokud se ve vaší domácnosti usídlí větší populace, počítejte s tím, že budete poštípaní každou noc. Štěstí v neštěstí se skrývá v tom, že štěnice nepřenášejí žádná onemocnění. 

HmyzJak ho poznat?Podoba kousance
KomárDrobný, létající hmyz s charakteristickým bzučením, objevuje se pouze v letním obdobíNepravidelné pupínky stojící samostatně, bez zřetelné stopy vpichu, na odhalených částech těla
BlechaSkákající 1–3,8 mm velký hmyz s lesklým, zploštělým tělem, velmi odolný vůči tlaku1 centimetr velká rána se zarudlým středem tvořená třemi kousanci, často krvácející, svědění a pálení brzy ustupují 
ŠtěniceHnědý, 6 mm velký brouk, často se nachází v blízkosti svého hostiteleZarudlé podlitiny o průměru 1–3 cm v řadě za sebou, nejčastěji na odhalených místech
Článek aktualizován 8. 2. 2022