1. Domů
  2. Krása a zdraví
  3. Jak uvolnit zácpu?

Jak uvolnit zácpu?

Déletrvající zácpa dokáže člověka pořádně potrápit. Nepříjemné bolesti břicha, pocit nafouknutí a plnosti výrazně snižují kvalitu života. I proto je zapotřebí problém řešit co nejdříve, aby se nestal chronickým. Naštěstí existuje řada přírodních i umělých přípravků, které si se zácpou rychle poradí. V následujícím článku vám některé z nich představíme.

Stručné shrnutí:

Masáž břicha a cvičení
– pravidelný pohyb a masáž břicha pomáhají stimulovat funkci střev a zjemňují konzistenci stolice.

Pití a jídlo – nutné dodržování pitného režimu (alespoň 2 litry vody denně), pití bylinkových čajů nebo minerálních vod, vhodné jsou potraviny s vysokým obsahem probiotik a prebiotik.

Projímadla – řeší následek, nikoliv příčinu, musí se brát přesně podle pokynů uvedených na příbalovém letáku.

Masáž břicha a cvičení

Jednoduchým a velmi účinným prostředkem pro nastartování pohybů střev je masáž břicha. Postup je jednoduchý – břicho potřete olejem a dvěma prsty jemně masírujte krouživým pohybem ve směru hodinových ručiček. Díky stimulaci činnosti střev dojde k obnovení jejich pohybu i ke zjemnění konzistence stolice. Při chronických zácpách si na masáž vyhraďte každý den několik minut.

Na zácpu obecně pomáhá jakýkoliv pohyb, ať už jde o krátkou procházku nebo jízdu na kole. Někteří odborníci doporučují speciální cviky, které zlepšují pohyblivost střev. Můžete je vyzkoušet ve stoje i vleže, záleží na tom, co vám vyhovuje více. Vyprazdňování velmi podporuje hluboký dřep, do této pozice se posaďte i na toaletě, stačí si podložit nohy stoličkou.

Pití a jídlo

Pokud ani přes zdravý pohyb nedošlo ke zlepšení, zkuste se zaměřit na jídlo a pití. Základem je dodržovat pravidelný pitný režim, denně vypijte alespoň 2 litry vody. K uvolnění střev často stačí pravidelný rituál, kdy vypijete jednu sklenici vody hned po probuzení. Se zácpou mohou pomoci i hořečnaté minerální vody. Při jejich konzumaci si však dávejte pozor, abyste nesklouzli do opačného extrému a nezpůsobili si průjem.

Kromě kupovaných bylinných čajů skvěle poslouží odvar z pampelišky, kopřivy, lopuchu nebo lékořice. Pravidelné pití bylinných odvarů má blahodárný vliv také na řadu dalších trávicích obtíží. Šanci dejte i olejninám – velké popularitě se těší zejména olivový olej. Stačí sklenice na lačno každý den a zácpa prakticky nemá šanci.

Do svého jídelníčku zařaďte potraviny s vysokým obsahem probiotických a prebiotických kultur. Mezi ty nejúčinnější patří kysané zelí, kefír, cibule, česnek, banány, chřest nebo jogurty. Rychlou úlevu vám poskytnou sušené švestky, fíky nebo datle, případně švestková či rybízová šťáva. 

Projímadla

Pokud jste vyzkoušeli přírodní cestu a nic nezabralo, nezbude než se vydat do lékárny pro projímadla. Při jejich konzumaci pečlivě dodržujte pokyny uvedené na příbalovém letáku. Špatné dávkování může přivodit průjem, nebo v extrémním případě i poškodit střevní sliznici. Počítejte s tím, že projímadla pomáhají pouze řešit problém, neodstraňují však příčinu.

Druh zácpyCharakteristikaLéčba
AkutníKrátkodobá, nejčastěji způsobená stresem, změnou životního stylu, nevhodnými stravovacími návykyZměna životního stylu, pravidelný pohyb, masáže, přírodní léčba
ChronickáDlouhodobá, způsobená dlouhodobě nevhodným životním stylem nebo chronickým onemocněním, případně konzumací lékůNutná návštěva lékaře a léčba zdroje obtíží, změna životního stylu, léky, přírodní léčba jen jako doplněk

Při výskytu teploty doporučujeme přečíst náš článek jak správně měřit teplotu rtuťovým teploměrem.

Článek aktualizován 31. 8. 2022