1. Domů
  2. Vířivky a bazény
  3. Vliv vířivky na zdraví

Vliv vířivky na zdraví

Hydroterapie je jako léčebná metoda používaná už po staletí. Za tímto cizím slovem se skrývá léčení vodou, ať už pomocí její teploty, tlaku, popřípadě přidaných minerálů či bylin. Historie léčebných koupelí sahá až do starověkého Egypta, my se v tomto článku podíváme na jejich modernější variantu, vířivky. Jaký je vliv vířivek na zdraví? V čem vám teplé koupele pomáhají? A mohou být i nebezpečné? To vše se dozvíte v našem článku.

Shrnutí článku:

Pozitivní zdravotní účinky vířivky – horká lázeň uvolňuje svalstvo, stimuluje krevní oběh, snižuje krevní tlak a ulevuje od bolesti.

Jak umocnit pozitivní účinky – při hydroterapii můžete zapojit všechny smysly, pomocí aromaterapie, světelné terapie či hudby.

Potenciálně negativní účinky na zdraví – vířivky mohou být nebezpečné pro osoby se srdečním onemocněním a při požití alkoholu nebo jiných návykových látek.

Zásady bezpečného používání – dodržujte pitný režim, berte ohledy na svůj zdravotní stav a nezůstávejte ve vířivce příliš dlouho.

Pozitivní zdravotní účinky vířivky

Podle studie M. Bahadorfar (Zdroj: A Study of Hydrotherapy and Its Health Benefits) , zaměřené na hydroterapii, můžeme definovat rovnou několik zdravotních benefitů horkých koupelí. Většina z nich souvisí s lepším prokrvením a relaxací svalstva i nervového systému.

Populární variantou jsou nafukovací vířivky – Srovnání nejlepších najdete na arecenze.cz/virivky/ nebo na nejlepsi-virivky.cz/

  1. Urychlují uzdravování a hojení

Horká lázeň stimuluje krevní oběh, a tím i cirkulaci bílých krvinek, které jsou součástí imunitního systému. Při infekcích dýchacích cest je možné účinky horké lázně umocnit inhalací, například mentolu. Lázeň také zvyšuje množství endorfinů v těle a tyto hormony štěstí pomáhají rychlejšímu hojení a ulevují od bolesti.

  1. Ulevují od bolesti

Každý si dokáže představit úlevu, jakou horká lázeň poskytuje namoženým nebo poraněným svalům a další měkké tkáni. Hydroterapie ale funguje také jako prevence bolestí hlavy. Ty jsou často způsobené vysokým tlakem, který se pobytem v horké vodě snižuje. Lázeň má pozitivní účinky také na bolesti způsobené stresem.

  1. Zmírňují stres a zlepšují kvalitu spánku

Jak jsme již nakousli, pobyt ve vířivce zvyšuje hladinu erdonfinů, snižuje krevní tlak a uvolňuje svalstvo. To vše napomáhá celkové relaxaci organismu a kvalitnějšímu spánku.

  1. Zmírňují symptomy některých nemocí

Mimo klasické svalové bolesti mají horké koupele pozitivní vliv také například na bolesti kloubů způsobené artritidou a revmatem. Pobyt ve vodě snižuje tlak vyvíjený na klouby a rychlejší krevní oběh umožňuje lepší hojení zánětů v kloubech. Pozitivní vliv byl zaznamenaný i v případě různých svalových a nervových onemocnění.  

  1. Zlepšují krevní oběh

Pozitivní efekt na krevní oběh už jsme několikrát nakousli, pobyt ve vířivce snižuje krevní tlak a stimuluje cirkulaci krve. Díky tomu má pozitivní účinky také na osoby, kterým se špatně prokrvují končetiny, a mají tak například věčně studené ruce a nohy.

Jak umocnit pozitivní účinky vířivky

Existuje několik způsobů, jak můžete relaxační a léčivé účinky vířivky ještě umocnit:

  • Aromaterapie a infuze – na trhu najdete speciální vonné esence do vířivek a přípravky s vitamíny, minerály a přírodními výtažky, které pečují o pokožku a působí relaxačně.
  • Světelná terapie – některé vířivky jsou vybavené také světelnou terapií, ta působí pozitivně na psychiku.
  • Hudba – k oblažení všech smyslů už zbývá jen doplnit vaši lázeň relaxační hudbou.

Potenciálně negativní účinky na zdraví

Samozřejmě každá mince má dvě strany a i používání vířivky má svá rizika. Jedná se spíše o momentální pocit nepohodlí než o dlouhodobé potíže, při podcenění některých rizikových faktorů ale může být používání vířivky dokonce nebezpečné. Podle výzkumu doktora E. Presse (Zdroj: , který se zabýval úmrtími v saunách a vířivkách, existují dva zásadní rizikové faktory:

  • Konzumace alkoholu nebo jiných návykových látek
  • Problémy se srdcem

Potenciálně ohrožující je například i dehydratace, některé druhy léků a příliš dlouhý pobyt v horké vodě. Zejména u menších dětí také hrozí riziko utonutí.

Pozitivní účinky vířivekRizika Zásady správného používání vířivky
– uvolnění měkkých tkání
– úleva od bolesti
– zlepšení krevního oběhu
– snížení krevního tlaku
– odbourávání stresu
– přehřátí
– srdeční selhání
– utonutí
– neužívat návykové látky
– nepřehlížet příznaky přehřátí
– dodržovat pitný režim
– nenechávat děti bez dozoru
Tabulka zobrazuje pozitivní účinky, rizika a zásady používání vířivek

Zásady bezpečného používání vířivky

Abyste si relaxační lázeň mohli užít naplno, bez nějakého rizika, je vhodné dodržovat několik zásad:

  • Nepoužívejte vířivku, pokud jste pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek
  • Pokud pravidelně užíváte nějaké léky, především na srdce či krevní tlak, poraďte se před používáním vířivky s lékařem
  • Konzultace s lékařem je vhodná i pokud chcete používat vířivku v těhotenství 
  • Nezůstávejte v horké vodě příliš dlouho – doporučená doba je cca 10 min, hraničních bývá cca 30 minut. Po půlhodině ve vířivce s vodou o teplotě 40 °C se teplota těla může vyšplhat ke 38,9 °C.
  • Zvýšená teplotě může zpusobovat například malátnost, bušení srdce, brnění rukou nebo bolesti břicha. Při těchto či jiných nepříjemných pocitech vířivku okamžitě opusťte.
  • Dodržujte pitný režim – ten je vhodné hlídat hlavně u dětí
  • Děti by neměly zůstávat ve vířivce bez dozoru – hrozí riziko přehřátí nebo utonutí

Zdroje a další zajímavosti

https://ajph.aphapublications.org/doi/pdf/10.2105/AJPH.81.8.1034

https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/00913847.1987.11709359

Článek aktualizován 15. 11. 2022