1. Domů
  2. Infrasauny
  3. Co je to infrasauna a jak funguje?

Co je to infrasauna a jak funguje?

Moderní doba přináší mimo jiné i nové možnosti relaxace. Stále větší oblibě se těší i infrasauny, které si pomalu nacházejí cestu do našich domácností. Vždyť komu by se chtělo tísnit v drahých wellness centrech, když si jedno takové může zařídit v teple domova? Na následujících řádcích vás seznámíme se základními principy fungování infrasaun a jejich účinky na lidské zdraví.

Shrnutí článku:

Co je to infrasauna a jak funguje – kabina vybavená keramickým topidlem, které vyzařuje infračervené záření o teplotě 60 °C, paprsky prostupují přímo do těla a neohřívají okolní vzduch.

Pozitivní zdravotní účinky infrasauny – zrychlení metabolismu, zahřátí před sportovním výkonem, regenerace, úleva od bolesti svalů a kloubů, posílení obranyschopnosti, srdce a kardiovaskulárního systému, pomoc při hubnutí.

Nežádoucí zdravotní účinky infrasauny – možné karcinogenní účinky elektromagnetického záření jsou dodnes předmětem výzkumu.

Kde vybírat nejlepší infrasauny – Vybírejte dle srovnání, nebo seřaďte Infrasauny dle recenzí na Heureka.cz

Stále větší oblibě se těší infrasauny, s jejich fungováním poradíme v tomto článku.

Co je to infrasauna?

Na rozdíl od klasických finských saun existují infrasauny teprve několik desetiletí. Přesto si postupně získávají stále větší popularitu a klasiku úspěšně vytlačují. Ke svému fungování využívají infračervené světlo, které se podobá klasickému slunečnímu záření. Díky tomu, že světlo lépe prostupuje do hloubky kůže, dosahuje léčivých účinků již při teplotách okolo 60 °C. Nedochází ke zbytečnému zatěžování kardiovaskulárního systému.

Vzhledem k tomu, že až 90 % vyzařovaného tepla vstřebá tělo, teplota uvnitř kabiny zbytečně nestoupá. Můžete si tak užívat příjemných efektů saunování, aniž byste se trápili v teplotách přeahujících hranici 100 °C.

V tabulce níže naleznete porovnání základních parametrů infrasauny a finské sauny:

Typ saunyZpůsob vytápěníTeplotaKonstrukční nároky
InfrasaunaKeramické těleso vyzařující infračervené záření40–60 °CPouze zásuvka 220 V
Finská saunaHorké kameny, kamna, elektrické topidlo90–120 °CZásuvka 220 V, kvalitní odvětrávání, dostatek prostoru okolo

Princip fungování infrasauny

Infrasauna funguje na velice jednoduchém principu. V kabině jsou umístěna speciální keramická topidla, která vyzařují infračervené světlo. To vstupuje do lidské tkáně a prohřívá ji v hloubce až 4 centimetry. Působením tepla se zrychluje krevní oběh, metabolismus a tělo se mnohem rychleji zbaví nežádoucích látek. Teplota vzduchu v kabině se pohybuje v rozmezí od 22 do 50 °C, což nijak nevybočuje z přirozených podmínek.

Nejlepší infrasauny podle nezávislého srovnání portálu Arecenze.cz

PořadíTypNázevCenaRecenze
1Infrasauny pro 1 osobuBelatrix Vista 137 000 KčPřečíst recenzi
2Infrasauny pro 2 osobyBelatrix Vista 239 000 KčPřečíst recenzi
3Infrasauny pro 3 osobyBelatrix Vista 349 000 KčPřečíst recenzi
Srovnáni infrasaun z portálu Arecenze.cz

Více nejlepších infrasaun

Zdravotní účinky infrasauny

Jak jsme již uvedli výše, infračervené záření skýtá celou řadu blahodárných účinků na lidský organismus. Kromě zrychlení metabolismu se jedná zejména o urychlení procesu regenerace. I z toho důvodu jsou sauny oblíbeným místem sportovců, kteří potřebují nechat své tělo odpočinout po náročném výkonu. Stejně tak se ale jedná i o vhodné místo pro „nastartování“ svalů před závody nebo zápasem.

Pobyt v infračervené kabině pomáhá ulevit od bolesti kloubů a svalů, které se důkladně prohřejí. Samozřejmostí je i posílení srdce a kardiovaskulárního systému. Jedince bojující s nadváhou jistě potěší fakt, že jeden pobyt v sauně pomůže spálit až 700 kalorií. Opomenout samozřejmě nelze ani hlavní účel všech wellness zařízení – odbourání stresu a relaxace těla i mysli. 

A co nežádoucí účinky infrasauny?

Případné nežádoucí účinky infračerveného světla na lidský organismus jsou předmětem výzkumu již dlouhá léta. Zatím neexistuje žádná vědecká studie, která by dala jednoznačnou odpověď. Odpůrci infrasaun velmi často zmiňují možný karcinogenní účinek působení elektromagnetického záření. Nutno ovšem podotknout, že modely nové generace již bezpečně splňují i ty nejtvrdší normy. 

Při pobytu v infračervené kabině vždy dodržujte několik základních pravidel:

  • Před saunováním nejezte, nepijte alkohol a nekuřte,
  • Omyjte se vlažnou vodou a osušte,
  • V sauně pobývejte 1–2× týdně 30 minut při teplotě okolo 60 °C .

Pokud výše uvedené body dodržíte, neexistuje žádný důvod domnívat se, že by snad pravidelný pobyt v infrasauně mohl negativně ovlivnit váš zdravotní stav.

Článek aktualizován 14. 8. 2022