1. Domů
  2. Infrasauny
  3. Je infrasauna škodlivá? Mýty a pravdy očima lékařů

Je infrasauna škodlivá? Mýty a pravdy očima lékařů

Chcete si zařídit domácí wellness a plánujete nákup nové infrasauny? Jistě jste kromě dlouhého seznamu pozitivních efektů na lidské zdraví narazili také na hlasy varující před negativními účinky záření. Jedná se jen o prázdné fráze, nebo skutečně může být na jejich slovech i něco pravdy? O tom pojednává následující text.

Shrnutí článku:

Jak infrasauna funguje – v kabině se nacházejí zdroje infračerveného záření o teplotě až 60 °C, které prostupuje pokožkou a prohřívá ji.

Rizika pobytu v infrasauně – u nekvalitních modelů bývají naměřeny velmi vysoké hodnoty elektromagnetického pole a extrémně nízkých frekvencí, které se mohou podílet na zhoubném bujení.

Obecná rizika – při saunování hrozí dehydratace, motání hlavy nebo přehřátí organismu, je vhodné se před prvním použitím infrasauny poradit s ošetřujícím lékařem.

Kontraindikace – pobyt v infrasauně se často, ale ne vždy, nedoporučuje osobám se chronickými onemocněními srdce, vysokým krevním tlakem nebo těhotným ženám.

Kde vybírat nejlepší infrasauny – Vybírejte dle srovnání, nebo seřaďte Infrasauny dle recenzí na Heureka.cz

Princip fungování infrasauny je poměrně jednoduchý – kabina je osazena zdroji infračerveného světla, které ohřívá pokožku těla.

Jak infrasauna funguje?

Princip infrasauny je poměrně jednoduchý – kabina je osazena zdroji infračerveného světla, které ohřívá pokožku. Teplota záření dosahuje 60 °C a prostupuje až 4 centimetry do hloubky pokožky. Působením horka dochází ke zrychlení metabolismu, otevření kožních pórů a odstranění odpadních látek z těla. Saunování má dle vědeckých zjištění pozitivní vliv i na kardiovaskulární nebo pohybový systém.

Nejlepší infrasauny podle nezávislého srovnání portálu Arecenze.cz

PořadíTypNázevCenaRecenze
1Infrasauny pro 1 osobuBelatrix Vista 137 000 KčPřečíst recenzi
2Infrasauny pro 2 osobyBelatrix Vista 239 000 KčPřečíst recenzi
3Infrasauny pro 3 osobyBelatrix Vista 349 000 KčPřečíst recenzi
Srovnáni infrasaun z portálu Arecenze.cz

Více nejlepších infrasaun

Rizika pobytu v infrasauně

Nic není černé ani bílé, proto je v oblasti infrasaun věnována velká pozornost výzkumu případných rizik. Saunování samotné je sice známé již více než tisíciletí, ale infračervené zářiče jsou záležitostí posledních padesáti let. Studie zatím nedovedou dát jednoznačnou odpověď, dominují však texty potvrzující spíše pozitivní vliv infračerveného záření na lidské zdraví.

Elektromagnetické pole a extrémně nízké frekvence

Přesto všechno existuje jeden rizikový faktor, který byste neměli v žádném případě podceňovat. Jedná se o elektromagnetická pole (EMF) a extrémně nízké frekvence (ELF), o kterých je známo, že škodí lidskému zdraví a mohou stát za vznikem zhoubných nádorů. Některé levné infrasauny generují až dvacetinásobek hraničních hodnot, a proto byste se jejich nákupu měli vyhnout.

Při nákupu si od prodejce nebo samotného výrobce vyžádejte certifikát, kterým kvalitní producenti potvrzují splnění norem. Pokud se nesetkáte s úspěchem a nechce se vám hodnoty měřit svépomocí, raději se poohlédněte po jiné infrasauně. Pečlivě prověřte také interiér kabiny, který nesmí být vymalován levnými nátěry. Zdaleka nejvhodnější je dřevo cedru kanadského, který je netečný vůči jakémukoliv záření.

Obecná rizika

Opomenout samozřejmě nelze ani obecná rizika, vyplývající zejména ze špatné přípravy na saunování. Jestliže nepijete v průběhu dne dostatek vody, může se vlivem pocení dostavit dehydratace. I z toho důvodu odborníci doporučují mít po ruce lahvičku s vodou i v samotné sauně. Často se může objevit také pocit na omdlení, kterému je možné předejít pomalým pohybe

Zejména při delším pobytu v kabině může dojít k přehřátí organismu, které se projevuje křečemi, zrychlením srdečního tepu nebo zblednutím. V případě, že se projeví kterýkoliv z výše zmíněných stavů, okamžitě ukončete pobyt v sauně. Vypijte dostatek vody a opatrně tělo zchlaďte navlhčeným ručníkem.

Negativní účinky nejsou kontraindikace

Někteří kritikové infrasaun hovoří o škodlivosti saunování pro chronicky nemocné osoby bojující s vysokým tlakem, onemocněním srdce a cév, případně pro těhotné ženy. V tomto případě se ovšem nejedná o popis negativních účinků jako takových, ale pouze kontraindikace, tedy stavy, u kterých není saunování doporučeno.

Vždy platí, že před prvním vstupem do sauny byste svůj zdravotní stav měli konzultovat s ošetřujícím lékařem. Ten na základě vaší anamnézy zhodnotí případná rizika a doporučí režim pobytu v kabině, který vás neohrozí.

Stále platí, že vědecké studie neprokázaly jakoukoliv souvislost mezi pobytem v infrasauně a zhoršením zdravotního stavu nebo nově propuklým onemocněním. Naproti tomu pozitivní účinky jsou jasně popsány a potvrzeny časem. Není tedy divu, že samotní lékaři saunování doporučují jako ozdravnou proceduru i léčbu mnoha zdravotních neduhů.

Článek aktualizován 29. 5. 2022