1. Domů
  2. Infrasauny
  3. Spotřeba infrasauny – roční náklady vs cena jednoho saunování

Spotřeba infrasauny – roční náklady vs cena jednoho saunování

Obsah článku

Rozhodli jste se, že si zařídíte domácí wellness? Horkým kandidátem jsou dnes tolik oblíbené infrasauny, kterých si jejich majitelé cení pro snadnou instalaci i rozumné provozní náklady. A právě cenám za energii potřebnou pro provoz infrasauny se budeme věnovat na následujících řádcích. Zjistíte tak, s jakou sumou budete muset každý rok počítat.  

Shrnutí článku:

Spotřeba infrasauny – až 5× nižší než v případě finské sauny, je dána příkonem topidla, který vychází z rozměrů kabiny, maximální náklady nepřesahují hranici 2 000 Kč.

Infrasauny se těší stále větší oblibě, s jakou sumou pro jejich provoz budete muset každý rok počítat poradíme v tomto článku.

Spotřeba infrasauny

Nízké provozní náklady skutečně patří mezi hlavní pozivita infrasaun. Oproti svým finským protějškům jsou zhruba 5× levnější. Jestliže si tedy dopřáváte relaxaci několikrát týdne, na cenách za roční provoz to dá hezkou sumičku. Náklady se logicky odvíjejí zejména od rozměrů daného modelu. Proto se nevyplatí kupovat zbytečně velkou kabinu, která vyžaduje účinnější topidla.

Pokud si chcete roční spotřebu vypočítat sami, zjistěte nejprve příkon topidla. Následně se zamyslete nad tím, jak často a po jakou dobu zařízení využíváte. Jednoduchým vynásobením všech údajů zjistíte požadovanou částku. V tabulce níže nabízíme přehled cen ročního provozu u různých typů infrasaun při standardním využití:

Typ infrasaunyPříkon (v kW)Cena za 1 saunování – 30 minut (v Kč)Cena za rok – při 3 saunovacích cyklech týdně (v Kč)
Pro 1 osobu1,43,4 937
Pro 2 osoby24,91 337
Pro 3 osoby37,351 630

Jen pro srovnání – roční provoz finské sauny vytápěné elektrickými kamny vyjde na zhruba 7 500 Kč. O něco málo lépe vycházejí z porovnání kotle na dřevo, u kterých platíte pouze za palivo. Přesto všechno představují infrasauny mnohem výhodnější alternativu, zvláště když vezmeme v potaz jejich delší životnost a nižší pořizovací náklady. Problém není ani případné dokoupení náhradního zářiče. 

Článek aktualizován 14. 8. 2022