1. Domů
  2. Infrasauny
  3. Jak a jakou vybrat infrasaunu?
  1. Domů
  2. Návody jak vybrat
  3. Jak a jakou vybrat infrasaunu?

Jak a jakou vybrat infrasaunu?

Infrasauny se v poslední době těší čím dál větší oblibě. Infračervené záření se již řadu let využívá ve zdravotnictví a při rehabilitacích. Věrně simuluje přirozené sluneční záření a působí pozitivně na lidskou psychiku. Malou klidnou oázu v podobě infrasauny si můžete pořídit i domů. Budete tak moci relaxovat v naprostém soukromí a výrazně ušetříte. Jeden domácí saunovací cyklus vás vyjde přibližně na 5 korun.

Důkladně si rozmyslete, kam infrakabinu usadíte. V malém bytě budete muset najít strategické místo, kde nebude překážet. Od výběru místa se pak bude odvíjet velikost samotné sauny. Do domácího prostředí většinou stačí malá kabina pro dvě osoby. Spotřebu a efektivitu infrasauny nejvíce ovlivňují zářiče a druh dřeva, které bylo použito na výrobu kabiny. Infrasauna ale naštěstí nemá velkou spotřebu energie.

Nezapomeňte se podívat na ovládání a doplňkové prvky. Ovládání uvnitř kabiny je mnohem praktičtější, ale najdete ho jenom u dražších modelů. Praktické je i odvětrávací okénko nebo jiný systém, který zajistí pravidelnou cirkulaci vzduchu v kabině. O vyšší míru pohodlí během procedury se postarají opěrky, ionizátor a světelná terapie.

Jakou infrasaunu vybrat stručně:

Vyberte umístění – rozmyslete se, kam kabinu nainstalujete. Můžete ji dokonce umístit mimo dům.

Stanovte počet osob – zvolte vhodnou velikost kabiny podle počtu lidí, který se bude obvykle saunovat najednou.

Zvolte zářiče a materiál – vybírat můžete z několika druhů topidel a materiálů na obložení kabiny.

Vyslovte očekávání – chcete se v infrasauně jen zahřát, nebo ji využít k účinné terapii?

Definujte finanční limit – nejedná se o levnou položku. Proto si nejprve ujasněte, kolik jste ochotni do infrasauny investovat.

Princip infrasauny

Infrasauna využívá k zahřátí těla zářiče produkující infračervené záření. Oproti jiným typům saun (finská, vlhká, parní nebo bio) neohřívá infrasauna vzduch, ale působí přímo na organismus člověka. Díky tomu dochází daleko rychleji k prokrvení všech tkání a saunování je mnohem více efektivní. Teplota vzduchu se pohybuje ve snesitelném intervalu 40 až 60 °C. Díky tomu si mohou infrasaunu užívat i kardiaci a osoby s dýchacími problémy.

Velikost a kapacita

Při výběru vhodné velikosti infrasauny byste měli mít reálnou představu o tom, kolik osob se v ní bude najednou saunovat. Nejjednodušší modely pojmou jednu až dvě osoby. Jejich rozměry se pohybují kolem 100 x 100 x 190 (šířka, hloubka, výška).

Existují i velké infrasauny pro 6 a více osob, které mají dvojnásobnou šířku i hloubku. Tato zařízení se ale moc nehodí pro domácí použití a instalují se hlavně do wellness center. Výška se u všech druhů kabin pohybuje kolem dvou metrů.

Umístění

Infrasauny mají ohromnou výhodu v tom, že je můžete postavit prakticky kamkoliv. Nepotřebují žádné specifické podmínky, protože neuvolňují do svého okolí žádnou vlhkost ani teplo. O chlazení se postará okolní cirkulující vzduch. Stačí vám najít místo, které bude prostorově odpovídat rozměrům kabiny a poblíž bude zásuvka k zapojení kabelu. Některé druhy by neměly být umístěny blízko zdroje vody. Tuto informaci najdete vždy v návodu.

Existují volně stojící i vestavné modely. Vybírat můžete mezi rohovými i obdélníkovými, některé jsou dokonce určeny k umístění na zahradu. Další možností je nechat si vyrobit vysněnou infrasaunu na míru. Můžete tak zasadit kabinu atypického tvaru pod šikmý strop nebo do výklenku. V tomto případě ale musíte počítat s výrazně vyšší pořizovací cenou.

Zářiče

Najdete je i pod názvem topidla. Zajišťují produkci potřebného tepelného záření. Kvalita, počet topidel a jejich rozmístění ovlivňuje účinnost saunování ze všeho nejvíce. Při výběru vhodných zářičů se zaměřte na jejich materiál a vlnovou délku.

Materiál infrazářičů

Volba materiálu zářiče ovlivňuje hlavně dobu nahřátí, intenzitu i efektivitu prohřátí. V dnešní době se setkáte se 4 různými typy zářičů:

  • Karbonové (uhlíkové),
  • Světelné keramické (red light)
  • Keramické,
  • Širokospektré (full spektrální).

Ve většině starších infrasaun se setkáte s keramickými zářiči. Jedná se nejlevnější volbu a nahřejí se poměrně rychle. Jejich povrchová teplota dosahuje až 300 °C. Z toho důvodu bývají pokryty ochranou mříží. Světelné keramické zářiče se zahřejí na ještě vyšší teplotu (300-500 °C) a navíc produkují příjemné červené světlo. U karbonových zářičů se setkáte s nižší maximální teplotou (70-170 °C) a vyhřátí kabiny trvá proto o něco déle. V současné době se jedná o nejvíce využívaný typ topidla.

Pro zdravotní účely jsou nejlepší volbou moderní širokospektré zářiče. Můžete si u nich totiž nastavit konkrétní druh vlnové délky. Pronikají mnohem hlouběji do tkáně a ozdravný efekt je daleko silnější. Intenzivní prohřívání vrchní části kůže umocňuje terapeutický efekt na lidskou psychiku.

Druh topidlaVýhodyNevýhody
Karbonové+ Rovnoměrné zahřátí kabiny
+ Dlouhá životnost (až 90 let)
+ Nízká spotřeba
– Vyšší pořizovací cena
– Nahřátí trvá déle
Světelné keramické+ Rychlé nahřátí na vysokou teplotu
+ Terapeutické červené světlo
– Životnost maximálně 60 let
– Méně úsporné
Keramické+ Rychlé nahřátí
+ Nízká cena
– Kratší životnost (60 let)
– Vyšší spotřeba
Širokospektré+ Silný léčebný i relaxační efekt
+ Nejúspornější
– Vysoká pořizovací cena
– Vzácný typ

Vlnová délka

Spektrum záření daného zářiče podává informaci o tom, jaký typ záření produkuje. Existují tři základní spektra záření: IR-A, IR-B a IR-C. Každý druh působí na organismus jiným způsobem.

Druh vlnové délkyPůsobení
IR-AProniká do podkoží, nejlepší efekt
IR-BDosáhne do střední vrstvy kůže, mírný léčebný účinek
IR-COhřívá pouze povrch kůže

Pokud se chcete v infrakabině léčit, budete muset investovat do širokospektrálního zářiče, který dovede produkovat záření o všech vlnových délkách. Na infrasauny s tímto druhem zářičů ale narazíte jen vzácně. Většina modelů je vybavena keramickými nebo karbonovými topidly produkující spektra IR-B a IR-C.

Materiál kabiny

Kabina se obvykle vyrábí ze dřeva nebo z jeho imitace. Výjimečně můžete narazit na imitaci kovu. Dveře mohou být vyrobeny ze dřeva, ze skla nebo z imitace skla. Volbou zakaleného či kouřového skla přidáte sauně na zajímavosti. Vybraný materiál by měl vždy splňovat několik požadavků:

  • Dobré izolační vlastnosti,
  • Vysoká odolnost,
  • Kvalitní zpracování,
  • Vkusný design.

Na výrobu kabiny se používají speciální druhy dřev, kterými je obložena zvenku i zevnitř. Některá dřeva uvolňují aromatické pryskyřice, což dovede podpořit prožitky při relaxaci. Často se využívá kombinace několika dřevin, protože mají různé vlastnosti.

Hemlock

Jedná se o vysoce odolné dřevo z jedlovce kanadského (druh borovice). Disponuje velkou pevností a výbornými izolačními vlastnostmi, neuvolňuje pryskyřice a nenajdete v něm suky. Díky tomu je ideálním kandidátem na výrobu kabin – v současné době se jedná o nejpoužívanější druh dřeva. Poznáte ho podle světle hnědé barvy s narůžovělým nádechem, která je protkána jemnými proužky.

Skandinávský smrk

Patří mezi vysoce dekorativní materiály s výborným poměrem ceny a kvality. Ve světlém dřevě se nachází jen drobné suky. Hustota skandinávského smrku je podstatně vyšší než u jeho bratrance z našich končin.

Abachi (africká vrba)

Toto exotické dřevo je díky své nízké tepelné vodivosti oblíbenou volbu pro výrobu sedaček, opěrek i podlah. I při nastavení vyšších teplot zůstane jeho povrch pouze příjemně hřejivý a vy se nemusíte bát pohnout kvůli možnému popálení. Toto vysoce kvalitní dřevo najdete u luxusnějších kabin.

Červený cedr

Částečně se podobá Hemlocku, protože po opracování v něm nenajdete suky. Je rovněž vysoce odolné a dobře izoluje. Liší se ale vysokým obsahem esenciálních olejů, které vydávají omamnou vůni. Typická je pro něj nádherná jemná kresba a bohatá barevná škála (od světle hnědé až po tmavě načervenalou). Představuje vysoce dekorativní, exkluzivní a drahé dřevo, které je určeno pro stavbu nákladnějších infrasaun.

Osika

Tento méně tradiční druh dřeva se může pochlubit výbornou odolností, trvanlivostí, absencí suků a cenovou dostupností. Hodí se na výrobu vnitřního i venkovního obložení. Jeho světlá barva v kombinaci s jemnou kresbou dodá infrasauně zajímavý vzhled.

Spotřeba a příkon

Výše příkonu je u infrasauny stěžejní pro rychlost ohřívání. Ovlivňuje také její spotřebu, která naštěstí nebývá příliš vysoká. Rovněž platí pravidlo, že čím vyšší má kabina příkon, tím lepší je její výkon. Při výběru byste neměli sáhnout po modelu s příkonem menším než 1 700 W. Takový typ kabiny zvládne bez problémů vyhřát prostor pro dvě i tři osoby. 

Modely s nižším příkonem se velmi dlouho nahřívají a nejsou příliš efektivní. Vysoce výkonné infrasauny začínají na příkonu 2 000 W.

Měsíční náklady na provoz průměrné infrasauny se dají přirovnat k nákladům na provoz pračky (přibližně 1 500 Kč ročně). Průměrná cena 1 kWh stojí 4 Kč. Když si vše přepočítáte, vyjde vás vždy cena jednoho saunovacího cyklu na méně než 10 korun. Je to mnohem výhodnější, než návštěvy veřejných infrasaun. Zde se průměrná cena pohybuje mezi 300-500 Kč na hodinu.

Typ saunyPrůměrná spotřeba (kWh)Cena saunovacího cyklu (40 min saunování a 10 min předehřev)
Infrasauna pro 1 osobu1,36 Kč
Infrasauna pro 2 osoby1,88 Kč
Infrasauna pro 3 osoby2,712 Kč
Finská sauna940 Kč

Vybavení

Výrobci moderních infrakabin nabízí celou řadu základních i méně důležitých doplňků. Ujasněte si, co je pro vás zcela nezbytné. Vybavení má velký vliv finální cenu produktu.

Doporučujeme se zaměřit hlavně na ovládání a vnitřní osvětlení. Ostatní doplňky slouží spíše pro zvýšení komfortu.

Obrázek zobrazuje schéma doplňků infrasaun
Výbava a doplňky infrasaun  – ze zdroje: arecenze.cz

Ovládací panel

Najdete ho buď na vnější části nebo uvnitř kabiny. Ovládání uvnitř kabiny vám umožní regulovat teplotu a další parametry, aniž byste museli vycházet ze sauny. Saunovací cyklus tak zůstane nepřerušen a vy můžete v klidu relaxovat. Některé modely disponují dvěma panely – na vnějším i vnitřním obložením.

Osvětlení

Chromoterapie neboli terapie světlem patří v současné době k častému vybavení infrasaun. Využívá LED panel umístěný na stropě, na kterém si můžete vybrat různé barvy a jejich intenzitu. Záleží čistě na vašich osobních preferencích. Jemné diody dovedou postupným zhasínáním a přepínáním imitovat vesmírnou oblohu. Kvalitní sauny nabízí najednou až 7 různých barev (žlutá, oranžová, zelená, červená či růžová, fialová, modrá).

U dražších modelů najdete další volitelné prvky:

  • Ionizátor – na čištění vzduchu, eliminace plísní a dalších patogenů, ideální pro astmatiky a alergiky,
  • Ozonátor – obohacování vzduchu o ozon, přirozená forma čištění ovzduší,
  • Opěrky – pohodlné sezení,
  • Dálkové ovládání – možnost ovládání i bez vstávání,
  • Odvětrávací okénko – pro pravidelnou výměnu vzduchu uvnitř kabiny,
  • Zabudovaný audio systém – poslech hudby či audioknihy, prohloubení relaxace,
  • Vyhřívaná podlaha – velmi příjemné, lepší ohřev vnitřního obložení,
  • Poličky a věšáky – na odložení pití, županu a ručníku,
  • Masážní doplňky – masážní podložky či houbičky, pro lepší prokrvení kůže.

Zdravotní přínosy infrasauny

Blahodárné účinky infračerveného záření na lidské zdraví byly objeveny v Japonsku. Nejprve se používalo při léčbě pacientů, později se začalo kombinovat se saunováním. Toto záření se dnes používá i v novorozeneckých inkubátorech. Díky svým vlastnostem má infrasauna prokazatelně pozitivní účinky na lidské zdraví:

  • Posílení imunity,
  • Lepší krevní oběh,
  • Snížení ztuhlosti kloubů a končetin,
  • Podpora při léčbě kožních nemocí (psoriáza, ekzém, akné),
  • Zmírnění celulitidy,
  • Uvolnění svalů po tréninku,
  • Léčba chronického stresu.

Kromě zdravotní dopadů působí nepřímo i na podporu krásy. Pravidelné saunování prokrvuje kůži, která je viditelně hladší a pevnější. Uvolňují se ucpané póry a zlepšuje se stav aknózní pleti. Hodí se i při hubnutí, neboť přispívá k detoxikaci těla. Při správné kombinaci sauny a fyzické aktivity (například plavání) máte daleko vyšší šanci, že zhubnete natrvalo a navíc zdravou cestou.

Cena

Infrasauny rozhodně nelze zařadit mezi levné položky. Jedná se o dlouhodobou investici, která může mít velmi pozitivní vliv na vaše zdraví. Měli byste si proto předem ujasnit, jaká částka je pro vás přijatelná. Na cenu má vliv kapacita sauny, druh infrazářičů, použité dřevo a vybavení. Cena těch nejlevnějších začíná již pod hranicí 20 000 korun. Počítejte, že v takto laciné infrasauně se pouze ohřejete.

Nejdražší bývají velké modely vyrobené na míru. Jejich pořizovací cena se může vyšplhat i přes 100 000  korun.

Do 20 000 Kč

V nejlevnější kategorii najdete infrasauny pro jednu až dvě osoby. Zdrojem záření jsou keramické nebo karbonové infrazářiče. Kabina bývá obložena hemlockem nebo imitací dřeva. Příkon se obvykle pohybuje v intervalu 1 100 až 1 400 W. Občas ale narazíte na výkonnější kousky s příkonem 1 900 W a více. Nabídka doplňků není příliš bohatá. U modelů atakujících hranici 20 000 korun můžete narazit na vyhřívanou podlahu a ionizátor.

Od 20 000 do 30 000 Kč

Střední třída infrasaun nabízí již výrazně vyšší míru pohodlí. Z hlediska kapacity pojmou dvě až tři osoby. Samozřejmostí je vyšší příkon (kolem 2 000 W) a podlahové topení. Obvykle bývají vyrobeny z hemlocku, ale najdete i modely s méně obvyklým obložením. Potěší vás lepším technologickým vybavením – často nabízí audio systém, ionizátor, ozonátor i LED světelnou terapii.

Nad 30 000 Kč

S vyšší pořizovací cenou roste i kapacita sauny. V této skupině najdete luxusní kabiny pro dva i velké infrasauny pro 6 a více osob. Obložení se vyrábí se z kvalitních materiálů, jako je cedr nebo africká vrba. Vybírat můžete i zajímavé designové prvky, jakou jsou kouřová a kalená skla. Z hlediska doplňkového vybavení vám tyto sauny splní každé přání. Pokud chcete cílit na účinnou fyzioterapii, zaměřte se na modely se širokospektrálními topidly.

Použité zdroje a další zajímavosti:

https://www.arecenze.cz/test-infrasaun/

https://www.relaxeo.cz/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Infra%C4%8Derven%C3%A9_z%C3%A1%C5%99en%C3%AD

Další návody jak vybrat produkt najdete zde.

Článek aktualizován 17. 8. 2022