1. Domů
  2. Stany
  3. Jak a jaký vybrat stan?
  1. Domů
  2. Návody jak vybrat
  3. Jak a jaký vybrat stan?

Jak a jaký vybrat stan?

Stan je doslova nepostradatelným vybavením každého turisty, cykloturisty i horolezce. Kromě nejrůznějších expedičních výprav se však hodí i pro rekreaci s rodinou, třeba u vody v přírodě, na zahradě nebo v kempu. A jelikož se při nocování stane vaším druhým domovem, neměli byste jeho výběr podcenit.

Stěžejní je zejména typ stanu, od kterého se odvíjí budoucí účel využití. Při výběru tedy zvažte, zda hledáte rodinný model, který vyniká vysokým uživatelským komfortem, nebo stan, jenž odolá i extrémním podmínkám. S tím souvisí také rozměry a hmotnost. Velký těžký stan je vhodný spíše pro převoz autem, kdežto lehčí variantu snadno přenesete i na zádech. Důležité je také zohlednit počet nocležníků a s tím související tvar stanu.

Od budoucího využití se odvíjí také kvalita použitých materiálů, vodní sloupec a v neposlední řadě i obtížnost a rychlost stavby a rozložení stanu. Zatímco turistické a expediční stany postavíte během chvilky, rodinné stany určené pro déletrvající pobyt bývají na složení obvykle náročnější. A protože dnes můžete vybírat z mnoha cenových relací, je stěžejním parametrem výběru také pořizovací cena. 

Jaký stan vybrat stručně:

Za jakým účelem si stan pořizujete? Na výběr máte rodinné a rekreační stany pro déletrvající nocování nebo expediční a turistické pro častý přesun a krátkodobé nocování.

Kolik osob bude ve stanu nocovat? Podle toho se odvíjí velikost i tvar stanu. Vždy počítejte s určitou rezervou, aby měli všichni nocležníci dostatečný komfort.

V jakých podmínkách budete stan nejčastěji využívat? Od budoucího využití se odvíjí zejména odolnost. Rozmyslete si, zda hodláte stanovat v teplém nebo i chladném počasí.

Zvažte, jak budete stan přepravovat a kolik by měl vážit. Pokud jej budete často přenášet na zádech, vybírejte mezi odlehčenými modely.

Stanovte si rozpočet a podle toho sledujte kvalitu použitých materiálů, uživatelský komfort či výbavu a příslušenství.

Typy stanů

Prvním krokem výběru je volba správného typu stanu. Odvíjí se nejen od počtu osob, které jej budou využívat, ale také nejčastějšího prostředí, ve kterém hodláte stanovat. Z následujících typů proto vybírejte s ohledem na účel a způsob budoucího využití.

Obrázek zobrazuje typy stanů
Typy stanů – ze zdroje: arecenze.cz

Rodinné a rekreační stany

Rodinné a rekreační stany mají na trhu největší zastoupení. Slouží pro nocování především v nenáročných podmínkách, například v kempu, na louce či zahradě, a to zejména v teplém počasí. Jsou určené pro déletrvající pobyt a nabízí tak patřičný komfort, což je ovšem vykoupeno delší dobou skládání. Při výběru je důležité se zaměřit na zpracování konstrukce, rozměry v rozloženém i složeném stavu a také pořizovací cenu.

Obvykle se jedná o stany vhodné pro 4 a více osob, výjimkou tak nejsou samostatně oddělené ložnice poskytující soukromí všem členům rodiny. Často disponují také předsíňkou a dostatkem úložného prostoru a v některých je dokonce možné se bez problému postavit. Nejčastěji mívají tvar kopule nebo tunelu a konstrukci z laminátových nebo ocelových tyček. Bývají zpravidla těžší, a proto se nehodí pro turistické účely a časté přenášení.

Turistické stany

Turistické nebo též outdoorové stany mají oproti rodinným variantám mnohem širší využití. Jejích největší výhodou je menší velikost a nižší hmotnost, takže se snadno přenášejí a dají se rychle postavit. Hodí se zejména pro turistiku a časté přesuny, zkrátka všude tam, kde potřebujete rychle postavit přístřešek pro krátkodobé nocování. Obvykle bývají dvouplášťové, nepromokavé a určené pro jednu až čtyři osoby. 

Expediční stany

Expediční stany jsou určené pro nejnáročnější uživatele. Jsou zpracované tak, aby se daly rychle postavit i složit, a to třeba i ve sněhové vánici v rukavicích či v noci za tmy. Vyrábí se z velmi odolných materiálů a zpravidla bývají čtyřsezónní, dobře vás tedy ochrání i před extrémním počasím v podobě sněhu i lijáků. Nejsou sice zrovna nejlehčí a neposkytují vysoký uživatelský komfort, avšak díky kvalitě zpracování vám vydrží po dlouhá léta.

Ultralehké stany

Ultralehké stany vynikají svou nízkou hmotností, díky které se snadno přenáší. Mívají menší rozměry a hodí se obvykle pro jednu až dvě osoby. Nejsou tak komfortní jako rodinné stany, ale pro časté přesuny či cykloturistiku jsou naprosto dostačující. Konstrukce bývá nejčastěji vyrobená z hliníku, a tak nelze očekávat vysokou odolnost proti povětrnostním vlivům. Snadno se ale skládají a výjimkou v této kategorii nejsou samorozkládací konstrukce.

Plážové stany

Samostatnou kategorií jsou pak plážové stany, které mají poměrně specifické využití. Hodí se například na dovolenou u vody, kdy vás ochrání před sluncem a povětrnostními vlivy. Jedná se o přístřešky, které nejsou určené pro nocování, a proto se jimi v článku více zabývat nebudeme.

Tvar

Tvar stanu se obvykle odvíjí od velikosti a určení pro daný počet osob. Existuje několik základních tvarů, jde o takzvané áčko, kopuli nebo též iglú a tunelový tvar. Jednotlivé tvary se od sebe liší uživatelským komfortem, ale také složitostí procesu skládání a rozkládání. 

Obrázek zobrazuje tvary stanů
Tvary stanů – ze zdroje: arecenze.cz

Kopule – iglú

Kopulovitý tvar neboli iglú patří k nejčastěji používaným řešením napříč všemi kategoriemi stanů. Nabízí potřebnou stabilitu, a navíc je poměrně prostorné. Zpravidla má konstrukci tvořenou dvěma pruty, které se vedou z rohu do rohu a nahoře uprostřed se kříží. Výjimkou však není ani stavba z více prutů, kterou lze považovat za samonosnou a není potřeba ji kotvit. Pochopitelně ale záleží na počasí, silný vítr by totiž neukotvený stan mohl odfouknout.

Čím více prutů stan obsahuje, tím je sice stabilnější a ve větru nemění svůj tvar, avšak s rostoucím počtem roste i náročnost na složení. V případě dvou prutů je složení stanu poměrně rychlé a snadné.

Tunel

Tunelovité stany patří k nejprostornějším a v některých se lze dokonce i postavit. Z hlediska nabízeného prostoru tak patří k nejefektivnějším a často disponují předsíňkou či prostorem pro uložení zavazadel. Hůře jsou však na tom co se týče samotné stavby, je totiž zapotřebí větší množství prutů, navíc se musí vždy ukotvit minimálně ve čtyřech bodech. 

Stavbu tunelovitého stanu je nutné přizpůsobit s ohledem na přírodní prvky, terén a foukající vítr. Jestliže stojí po směru větru, pak je vysoce stabilní. Problém by však mohl nastat v případě, že se do něj opře vítr z boční strany, pak záleží na tom, jak dobře je stan ukotvený.

Áčko

Nejméně efektivní z hlediska užitného prostoru jsou pak áčkové stany, které se ale dnes již nevyrábí. Pro postavení takového stanu je zapotřebí podpěrných tyčí a ukotvení pomocí lanek a kolíků. Samotná konstrukce však nepatří k nejpevnějším.

Konstrukce

Konstrukce stanu ovlivňuje jeho odolnost, proto při výběru opět zvažte budoucí využití. Zatímco kvalitní materiály oceníte při častém stanování či nocování v náročnějších podmínkách, levnější konstrukce postačí pro rekreační a méně časté využití.

Pruty

Pruty tvoří nosnou kostru stanu, ovlivňují tedy, nakolik je daný model odolný a stabilní. Při výběru zohledněte použitý materiál.

  • Sklolaminátové pruty patří k nejrozšířenějším. Jde o levnou variantu dostačující pro běžné rekreační účely, často je proto najdete zejména u rodinných a některých turistických stanů. Nejsou příliš pevné, mají vyšší hmotnost a zejména mrazy a časté stavění a bourání jim nedělají dobře, v takovém případě jsou náchylné k prasknutí.
  • Duralové pruty jsou podstatně kvalitnější, avšak dražší. Vynikají nižší hmotností, vyšší pevností a z uvedených typů mají nejdelší životnost. Najdete je nejčastěji u expedičních a outdoorových stanů, případně u velmi kvalitních rodinných variant.
  • Nafukovací tubusy se staly hitem posledních let. Zcela nahrazují jakékoliv pruty, a tak je složení i rozložení takového stanu téměř bezpracné. Pro složení, respektive nafouknutí, se používá nožní pumpa, přičemž je důležité kontrolovat tlak uvnitř každého tubusu, aby nedošlo k přetlakování a následnému prasknutí.

Svrchní části stanu

Mezi svrchní části stanu patří tropiko neboli plášť a podlážka. Obojímu je potřeba věnovat dostatečnou pozornost, protože v případě nízké ochrany hrozí promoknutí a prosáknutí vody do vnitřního prostoru.

Tropiko

Vnější plášť stanu neboli tropiko chrání prostor před promoknutím. K jeho výrobě se používají syntetické materiály, mezi nimiž vede polyamid a polyester. Zpravidla bývá opatřený vodoodpudivou vrstvou, tudíž případný déšť steče dolů, aniž by se dostal dovnitř stanu. Rozlišují se stany jednoplášťové a dvouplášťové. 

  • Jednoplášťové stany jsou skladnější a lehčí, avšak je zapotřebí počítat s vyšší mírou kondenzace vzduchu. Levnější varianty se hodí spíše pro nocování na zahradě či příležitostné přespání v přírodě, neposkytují totiž plnohodnotnou ochranu proti dešti. Dražší ultralehké a expediční jednoplášťové stany pak využívají kvalitnějších materiálů a důmyslné ventilace.
  • Dvouplášťové stany se skládají ze dvou částí – vnější nepromokavé a vnitřní prodyšné vrstvy. Prodyšný materiál vybírejte s ohledem na podnebí. Síťovina se hodí pro kempování spíše v teplém počasí, kdežto látkový plášť využijete i chladnějších podmínkách.

Podlážka

Podlážka patří k nejnamáhanějším částem stanu, proto by měla být voděodolná a rovněž vyrobená z kvalitních materiálů. Podívejte se do tabulky, z jakých materiálů můžete vybírat a jaké mají výhody a případně nevýhody.

MateriálVýhodyNevýhody
PVC podlážka Vhodná pro občasné kempování
Cenově dostupná
Náchylnější na poškození
Polyesterová a polyamidová podlážkaKvalitní materiál
Vysoká odolnost
Vyšší pořizovací cena

Barva

Přestože většina turistů k barvě stanu nepřihlíží, neměl by se tento parametr podceňovat. Při výběru však nezáleží na vašem vkusu, ale účelu využití.

  • Světlé barvy velmi dobře odráží sluneční světlo, a tak se vnitřek stanu méně zahřívá. Takový stan se tedy hodí především pro letní využití. Světlý vnitřní prostor navíc působí opticky větší a útulnější.
  • Tmavé barvy naproti tomu teplo spíše přitahují, své využití však nachází u modelů disponujících úpravou blackout bedroom. Tmavší zbarvení plachty zpříjemní spaní zejména nad ránem, kdy by vás jinak mohlo probudit vycházející slunce.

Vodní sloupec

S výběrem stanu souvisí také parametr vodní sloupec, od kterého se odvíjí odolnost proti srážkám. Vyjadřuje se v milimetrech a rozlišuje se zvlášť pro podlážku a tropiko. Platí, že čím je hodnota vodního sloupce vyšší, tím roste i pořizovací cena stanu.

Vodní sloupec tropika

Pro stanování v místních podmínkách, kde hrozí nanejvýš bouřka, se bez problému hodí stany s vodním sloupcem 1 500 – 2 000 mm. Pokud však chcete mít jistotu, že v něm v klidu přečkáte i vydatné deště, volte mezi variantami s vodním sloupcem 4 000 až 5 000 mm. Stany s vyšším vodním sloupcem nad 6 000 mm se pak hodí do extrémních podmínek, proto tuto hodnotu objevíte nejčastěji u expedičních variant.

Vodní sloupec podlážky

Základem každého stanu je spolehlivá podlážka, proto se v tomto ohledu vyplatí sáhnout po dražších variantách s vyšší hodnotou vodního sloupce. Pro běžné rekreační účely si vystačíte s hodnotou kolem 5 000 mm, do náročnějších podmínek pak zvažte hodnoty dosahující i 10 000 mm.

Obtížnost a rychlost složení 

Při výběru stanu není na škodu nahlédnout do návodu a zjistit, jak se daný model skládá. Především sledujte, kolik času vám složení zabere a taky to, zda stan dokážete postavit sami. Zejména u expedičních a turistických stanů bývá složení rychlé a snadné a nemělo by zabrat více než pár minut. 

Naopak u velkých rodinných stanů je potřeba počítat s vyšší náročností. Tyto modely se ale obvykle používají pro delší pobyt, nikoliv pro častý přesun. V případě, že stan postavíte pouze jednou v kempu a sbalíte třeba až po týdnu, vám vyšší náročnost pravděpodobně nebude příliš na obtíž. Jednoduchostí složení pak vynikají zejména samorozkládací a nafukovací stany.

Velikost a hmotnost

Stan by měl velikostně odpovídat potřebám všech nocležníků. Právě proto při výběru sledujte počet osob, pro který je stan určený. Existují varianty pro jednoho, ale i pro dva, tři, čtyři i více osob. Vedle toho ale věnujte pozornost i konkrétním vnitřním rozměrům a počítejte, že jeden člověk potřebuje zhruba 60 cm prostoru na šířku. Délku by pak měl mít stan přibližně o 25 cm větší, než je výška nejvyššího nocležníka.

Hmotnost

Hmotnost stanu se odvíjí zejména od použitých materiálů a také jeho velikosti. Je proto důležité zohlednit, jak budete stan přenášet. V případě, že jej budete nejčastěji převážet v autě, se hmotností ani rozměry příliš zabývat nemusíte. Turisté a cyklisté by však tento parametr neměli podcenit. Pro přenášení na zádech jsou ideální varianty pro jednu až tři osoby, kdy se u těch nejlehčích variant můžete dostat i na hodnotu pouhých 2 kilogramů.

Doplňky a výbava

Při náhledu do nabídky stanů zjistíte, že některé modely obsahují v základu také nejrůznější doplňky a vybavení, které mají za úkol zvýšit váš komfort při stanování. Některé příslušenství je zároveň možné dokoupit samostatně.

  • Opravná sada se skládá z různě velkých záplat a příslušenství, které lze využít k okamžité opravě stanu. Není totiž nic nepříjemnějšího, než když na dovolené zjistíte, že vám dovnitř zatéká.
  • Kolíky jsou nepostradatelné pro připevnění stanu k zemi. Většinou bývají součástí balení, ale lze je i dokoupit ve specializovaných prodejnách.
  • Moskytiéra je dnes již běžnou výbavou většiny stanů. Díky ní můžete stan nechat větrat, aniž by vás otravoval nepříjemný hmyz.
  • Foodprint je označení speciální podložky pod stan, která zvyšuje jeho ochranu proti protržení a vlhkosti.
  • Impregnační prvky v podobě nejrůznějších sprejů slouží pro zvýšení voděodolnosti. Zároveň stan chrání před znečištěním.

Cena

Před nákupem si stanovte rozpočet podle toho, co od stanu očekáváte. Zatímco ty nejobyčejnější jednoplášťové modely seženete již od 500 Kč, cenovka kvalitních expedičních stanů, jež vás ochrání před nástrahami extrémního počasí, se může vyšplhat až k částce 10 000 Kč. Přečtěte si proto, co můžete od daného cenového rozpětí očekávat.

Do 2 000 Kč

V nejnižší cenové kategorii najdete varianty pro nenáročné uživatele. Jde převážně o jednoplášťové turistické stany vhodné pro jednu až tři osoby. Od těchto modelů nelze očekávat vysokou odolnost, vodní sloupec dosahuje zřídkakdy více než 2 000 milimetrů. Konstrukci obvykle tvoří sklolaminátové pruty.

Od 2 000 do 5 000 Kč

Ve střední cenové relaci si již přijdou na své i náročnější uživatelé a rodiny s dětmi. Jde o nejrozsáhlejší kategorii, která zahrnuje jak turistické a ultralehké stany, tak i rodinné a samorozkládací. K dostání jsou třísezónní varianty určené pro dvě až čtyři osoby. Mívají dobrou odolnost, vodní sloupec tropika často přesahuje i 3 000 mm, hmotnost však bývá vyšší. Běžně můžete za tuto cenu pořídit modely se dvěma vchody či užitečnými doplňky.

Od 5 000 do 9 000 Kč

Vyšší cenová kategorie nabízí stany vhodné pro časté nocování v přírodě bez ohledu na počasí. Samozřejmostí jsou dvouplášťové varianty s duralovou konstrukcí a vysokým vodním sloupcem až 6 000 mm. Kromě rodinných stanů se ve výběru objevují také expediční a vysoce kvalitní outdoorové varianty s poměrně nízkou hmotností.

Nad 9 000 Kč

Nad částkou 9 000 Kč se vám otevírají dveře k vysoce komfortním rodinným stanům a kvalitním expedičním variantám. V případě rodinných modelů není výjimkou luxusní zpracování, velikost až pro 7 osob a vysoce pevná konstrukce, díky které mohou stát na jednom místě i několik týdnů. Expediční a turistické stany této cenové relace pak vynikají svou odolností a speciálními odlehčenými materiály, díky kterým mají příznivou hmotnost.

Jak pečovat o stan?

Správná péče o stan dokáže výrazně prodloužit jeho životnost, proto v tomto ohledu dodržujte několik jednoduchých zásad:

  • Během používání stan důkladně a pravidelně větrejte, zamezíte tak vzniku nepříjemného zápachu.
  • Po každém použití byste měli stan také nechat proschnout, byť jste jej nepoužívali v dešti. Od země se na něj totiž může dostat vlhkost, která by posléze zapříčinila vznik plísně.
  • Nikdy stan nevkládejte do pračky ani sušičky. Pokud je zašpiněný, bohatě vám postačí teplá voda s mýdlem. Po umytí jej ale opět nezapomeňte nechat vyschnout.
  • V případě poškození stanu jednejte okamžitě. Pro tyto účely slouží opravná sada.
  • Čas od času je vhodné promazat zipy a tyčky.

Použité zdroje a další zajímavosti:

https://en.wikipedia.org/wiki/Tent

https://www.arecenze.cz/stany/

https://www.outdoortipy.cz/stany/

https://www.affekt.cz/c/kempovani/stany/

Další návody jak vybrat produkt najdete zde.

Článek aktualizován 8. 2. 2022