1. Domů
  2. Infrasauny
  3. Infrasauna vs. finská sauna: přehledné srovnání

Infrasauna vs. finská sauna: přehledné srovnání

Mít doma vlastní saunu už dávno není nedostupný přepych. Současný trh nabízí širokou škálu nejrůznějších typů domácích saun všech cenových kategorií. Při správném výběru může jít o smysluplnou investici do zdravého životního stylu a domácího komfortu. Saunu si v dnešní době pořizuje čím dál více lidí. A to nejen do rodinných domů, ale stále častěji i do bytů. Před jejím zakoupením je ale nasnadě základní otázka. Je lepší infrasauna, nebo klasická finská sauna? A jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Stručné shrnutí:

Infrasauna:
– Je založena na přímém působení tepla na tělo (teplo proudí z infra zářiče přímo do těla a jen minimálně do prostoru).
– Teplota vzduchu v sauně je 40–55 °C.
– Saunování se doporučuje 1×40 minut s mírným ochlazením ve vlažné vodě.
– Lze užívat i před sportovním výkonem, před masáží, ráno před pracovním dnem apod.
– Energetická náročnost je podobná jako u ostatních domácích spotřebičů.

Finská sauna:

– Funguje nepřímým působením tepla (kamna vyhřejí celou saunu, vysoká okolní teplota následně ohřívá tělo).
– Teplota vzduchu v sauně je 90–100 °C.
– Saunovací cyklus je rozdělen na 3×15 minut s prudkým ochlazováním ledovou vodou.
– Z důvodu vysoké teploty může organismus dočasně unavit, tudíž se doporučuje užívat zejména po výkonu nebo v podvečer pro zklidnění.
– Má několikanásobně vyšší spotřebu elekřiny než infrasauna.

Infrasauna vs. finská sauna: přehledné srovnání najdete níže v článku.

Rozdílné působení tepla

Základním smyslem saunování je zahřívání lidského těla, které prospívá fyzickému i psychickému zdraví člověka. Posiluje imunitu, uvolňuje svaly, zklidňuje mozek, mírní bolest, chrání před nachlazením, vyhlazuje pleť a přináší mnoho dalších výhod. Tyto přínosy jsou u obou typů saun velice podobné. 

Infrasauna a finská sauna se liší v tom, jakým způsobem v nich k ohřevu těla dochází. Zatímco finská sauna využívá nepřímé působení tepla, infrasauna je založena na přímém působení tepla. 

A co to v praxi znamená? 

Nepřímé působení tepla ve finské sauně funguje takto: 

1) Horká kamna ohřejí vzduch

2) Vzduch ohřeje pokožku

3) Přes ohřátou pokožku se ohřeje tělo

Přímé působení tepla v infrasauně celý proces zkracuje:

Infračervené zářiče směřují přímo na tělo a prohřívají jej. Díky tomu přibližně 80 % vyzařovaného tepla vstřebá tělo. Pouze zbylých 20 % se rozptýlí do prostoru. V infrasauně takto dochází ke srovnatelnému prohřátí organismu za mnohem nižší teploty v kabině, než je tomu u klasické finské sauny. 

Rozdíly přehledně znázorňuje následující tabulka:

Způsob prohřívání těla:Finská saunaInfrasauna
Působení teplaNepřímé (prohřeje nejprve vzduch, až poté tělo)Přímé (zářič prohřívá přímo tělo)
Teplota vzduchu v sauně90–100 °C40–55 °C

Rozdílné způsoby saunování

Jiné působení tepla a prohřívání těla s sebou nese i odlišný postup saunování. 

Ve finské sauně se doporučuje strávit přibližně 15 minut prohříváním, následovat má prudké ochlazení ledovou vodou a 15 minut odpočinku – tento postup se opakuje 3x za sebou.

Mohlo by vás také zajímat: Pokud se rozhodujete, jakou si pořídit saunu do svého bytu, může vám pomoci také tento článek.

V infrasauně není organismus nijak zatěžován okolním horkem a prohřívání těla probíhá mnohem efektivněji. Proto způsob saunovací procedury vypadá následovně: přibližně 30–40 minut prohřívání, poté možno krátce vychladnout a následuje vlažná sprcha. Někteří uživatelé infrasaun doporučují naložit se na pár minut do vany s chladnější vodou.   

Vzhledem k tomu že infrasauna lidský organismus tolik neunaví horkými teplotami, je přínosná mimo jiné i před sportovní aktivitou, cvičením nebo masáží. 

Vhodné využití různých typů saun:

Způsob saunování:Finská saunaInfrasauna
Saunovací cyklus3×15 minut vždy s prudkým ochlazením ledovou vodou 1×40 minut s postupným vychladnutím a vlažnou sprchou
Kdy se saunovatRegenerace po fyzické aktivitě, večer pro uvolnění a lepší spánekRáno pro načerpání energie, před sportem, před fyzickou aktivitou i po sportu jako regenerace

Rozdílné náklady na provoz

Předehřátí finské sauny trvá (podle její velikosti) asi 30-90 minut. Infrasauna je podle kvality zářičů připravena k použití již od 1 do 10 minut po spuštění. K tomu si připočtěte již výše zmíněná fakta jako je efektivita prohřívání a doporučené saunovací cykly. Je tedy zřejmé, že náklady na provoz budou výrazně odlišné. 

Pro mnoho lidí bývá příjemně překvapivým zjištěním, že roční náklady na pravidelný provoz infrasauny jsou podobné jako používání ostatních spotřebičů v domácnosti (např. pračka). Před pořízením infrasauny se tedy rozhodně nemusíte zbytečně děsit významného nárůstu plateb za energie. To ovšem neplatí u klasických finských saun, které jsou na spotřebu elektřiny znatelně náročnější. Zvláště v době vysokých cen energií se jedná o podstatné rozdíly, které určitě stojí za zvážení. 

V následující tabulce uvádíme orientační náklady na saunovací cyklus: 

Typ saunyPrůměrný výkonCena za kWCena za 30 minut saunování
Finská sauna8,9 kW8Kč71,2 Kč (započítán 30 min. předehřev)
Infrasauna malá (1-2 osoby)2 kW8Kč10,7 Kč (započítán 10 min. předehřev)
Infrasauna velká (3 osoby)3,1 kW8Kč16,5 Kč (započítán 10 min. předehřev)

Při saunování 3x týdně na 30 minut vás provoz velké infrasauny pro 3 osoby vyjde odhadem o 8 500 Kč ročně levněji než finská sauna při stejné četnosti a době saunování. 

Závěrem

Rozdíly mezi infrasaunou a finskou saunou jsou v mnoha ohledech jasně měřitelné. Přesto nelze jasně stanovit, jaká z těchto saun je lepší. Každému zkrátka vyhovuje něco jiného. Z příspěvků v různých internetových diskuzích vyplývá, že oba typy saun mají řadu svých spokojených majitelů, kteří by za žádných okolností neměnili. Kdo nade vše miluje vůni rozpáleného cedrového dřeva, praskání v kamnech, má doma dostatek místa a nevadí mu vyšší provozní náklady, toho těžko nadchnete pro infrasauny.

Já osobně jsem celoročně vášnivým saunařem a příležitost si pravidelně najdu pro infrasaunu i pro finskou klasiku. Finské sauny rád navštěvuji v saunových světech. Hlavně při příležitostech, kdy mám dostatek času a chuti na dlouhý vydatný relax. Pro téměř denní použití na doma mi ale dává větší smysl infrasauna. A to zejména díky nižším nákladům, kompaktním rozměrům a efektivnějšímu způsobu saunování.

Zdroje:

https://www.relaxeo.cz/infrasauna-vs-finska-sauna-jake-jsou-rozdily/

https://www.magazeen.cz/jake-jsou-rozdily-mezi-finskou-saunou-a-infrasaunou/

Článek aktualizován 21. 11. 2023