1. Domů
  2. Infrasauny
  3. Infrasaunu, nebo běžnou finskou saunu?

Infrasaunu, nebo běžnou finskou saunu?

Finské sauny jsou lidstvu známy již stovky let. Jsme si dobře vědomi jejich blahodárných účinků na lidský organismus, ale i potenciálních rizik, pokud je nepoužíváme správně. Zato dějiny infrasaunování se začaly psát teprve v roce 1965. Od té doby si však vydobyly velmi silnou pozici na trhu a zdá se, že by klasiku mohly začít pomalu vytlačovat. Pojďme se nyní společně podívat, jaké jsou výhody a nevýhody obou řešení a jak jejich střet dopadne.

Shrnutí článku:

Finská sauna – vzduch ohříván kamny nebo elektrickým topidlem, teplota dosahuje až 120 °C, možnost plynulé regulace teploty o vlhkosti, řada pozitivních účinků, není vhodná pro jedince trpící onemocněním srdce a cév.

Infrasauna – kabina vybavené keramickým zářičem vydávajícím infračervené záření, teplota okolo 60 °C, většina záření vstupuje hluboko do těla, vhodné i pro chronicky nemocné.

Stále větší oblibě se těší infrasauny, jaké jsou výhody a nevýhody oproti klasickým finským saunám vás seznámíme v tomto článku.

Finská sauna

První zmínky o saunování se objevují v oblasti Finska již v 11. století. Technologie se postupně změnily, princip však nikoliv. V tradiční finské sauně dochází k ohřevu vzduchu na teplotu od 90 do 120 °C. Zatímco dříve se k tomu účelu využívaly horké kameny, dnes jejich funkci obstarávají klasická kamna, případně elektrické ohřívače. Vlhkost vzduchu je v takových podmínkách v rozmezí 12–40 %. 

Výhody a nevýhody finské sauny

Hlavní výhoda finské sauny spočívá v možnosti volby. Teplotu i vlhkost vzduchu můžete regulovat podle preferencí nebo požadovaného účinku na organismus. Sauna samozřejmě skýtá řadu blahodárných účinků na lidské zdraví od posílení kardiovaskulárního systému a regeneraci unavených svalů a kloubů přes hubnutí a odstranění celulitidy až po příjemnou relaxaci a odbourání stresu.

Zpozornět by však měli zejména jedinci s oslabeným srdcem. Velmi vysoké teploty mohou vyvolat zvýšení krevního tlaku a v extrémním případě způsobit kolaps. Některým také vadí náhlé snížení teploty. I proto byste měli do sauny vstupovat pouze s povolením ošetřujícího lékaře, který důkladně zhodnotí váš zdravotní stav. Stejně tak je nutné počítat s náročnější instalací, nutností kvalitního odvětrávání a vyššími provozními náklady.

Infrasauna

Infrasauny jsou s námi teprve něco málo přes 50 let, přesto jejich obliba neustále stoupá. Základem je kabina a keramické topidlo vyzařující infračervené záření. Díky své vlnové délce účinně proniká do hloubi lidských tkání již při teplotě okolo 60 °C. Vzhledem k tomu, že naprostá většina tepla je pohlcena tělem, nedochází ke zvýšení teploty vzduchu v kabině a tedy ani ke snížení vlhkosti.

Výhody a nevýhody infrasauny

Hlavní pozitivum infrasauny spatřujeme v nižších nákladech na provoz, snadné instalaci a skutečnosti, že k navození pozitivních účinků dostačuje i poloviční teplota. Infrasauny jsou i z tohoto důvodu vhodné také pro jedince trpící onemocnění kardiovaskulárního systému, pro které by mohl být horký vzduch finských saun nebezpečný. Blahodárné účinky obou systémů jsou naprosto shodné.

Infračervené kabiny na první pohled nemají mnoho negativ. Bohužel se zatím ještě stále nepodařilo uzavřít debatu o potenciální škodlivosti elektromagnetického záření, které produkují topidla. Stále existuje možnost, že by jeho dlouhodobé působení mohlo způsobovat rakovinu. Nejmodernější topidla jej však vydávají již jen velmi malé množství.

Infrasauna, nebo finská sauna?

Odpověď na tuto otázku rozhodně není jednoznačná. Obě řešení mají své výhody i nevýhody. V tabulce níže naleznete jejich přehled:

Typ saunyPrincip fungováníVýhodyNevýhody
InfrasaunaKamna nebo horké kameny vyhřejí vzduch na 90–120 °C, ochlazení probíhá pobytem na studeném vzduchu, sprchou nebo skokem do vodyMožnost regulace teploty a vlhkosti, absence elektromagnetického záření, pozitivní zdravotní účinkyVyšší provozní náklady, náchylnost k hnilobě, náročnější konstrukční úpravy, vysoká teplota není vhodná pro jedince s onemocněním srdce
Finská saunaKeramické topidlo vyzařuje infračervené záření o teplotě 60 °C, které přechází přímo do kůžeLevný provoz, snadná instalace, nižší teplota, delší životnost, pozitivní zdravotní účinkyNemožnost regulace vlhkosti, potenciálně rizikové elektromagnetické zářen

Obecně platí, že ať už si vyberete jakkoliv, při dodržení základních pravidel zdravého saunování, můžete očekávat výrazné zvýšení kvality života. Detailní srovnání najdete v článku Infrasauna vs. finská sauna: přehledné srovnání.

Článek aktualizován 14. 8. 2022