1. Domů
  2. Vířivky a bazény
  3. Jak a jakou vybrat mobilní vířivku?
  1. Domů
  2. Návody jak vybrat
  3. Jak a jakou vybrat mobilní vířivku?

Jak a jakou vybrat mobilní vířivku?

Dnešní doba plná stresu a spěchu zapříčiňuje, že stále více lidí hledá příjemnou formu relaxace. Mnozí se uchylují k odpočinku ve wellness centrech, kde si užívají bublinky a masáže pomocí proudů vody ve vířivce. Zážitek ale může být o to příjemnější, když za ním nebudete muset jezdit kilometry daleko. Pořiďte si mobilní nafukovací vířivku a užívejte si relaxační koupele kdykoliv u vás doma.

Oproti těm klasickým nabízí nafukovací vířivky mnoho výhod. Mezi ně patří například příznivější cena, díky které jsou dostupné pro větší okruh lidí. Před nákupem byste si měli ujasnit, kam vířivku umístíte a podle toho vybrat vhodný tvar, velikost a kapacitu. Při výběru se zajímejte také o rozmístění a typ trysek podle toho, zda je hodláte využít i pro úlevu od bolesti, nebo budete ve vířivce spíše relaxovat s přáteli. Důležitý je také typ ohřevu a filtrace.

Vybavenější vířivky jsou pochopitelně dražší, avšak dočkáte se u nich pohodlnějšího ovládání, rychlejšího ohřevu či doplňkového příslušenství v podobě audiosystému, LED podsvícení či opěrek hlavy. Dražší vířivky bývají zároveň vyrobené z kvalitnějších materiálů, což ovlivňuje jejich životnost. Stanovte si proto rozpočet s ohledem na vaše požadavky a pusťte se do výběru.

Jakou mobilní vířivku vybrat stručně:

Zvažte, kam vířivku umístíte. Vyberte pro ni vhodný prostor a dodržujte doporučená opatření. Umístění v interiéru i exteriéru má svá pravidla.

Podle prostorových možností vybírejte vhodné rozměry a tvar. Hranaté vířivky se hodí do rohů, kulaté naopak na vyvýšená místa.

Kolik osob bude vířivku současně využívat? Počtu osob musí odpovídat místa k sezení i objem vířivky, aby byl odpočinek pro všechny dostatečně komfortní.

Stanovte si požadavky na vybavení. K dostání jsou vířivky nabízející rychlý ohřev, propracovaný masážní systém trysek či dezinfekci slanou vodou.

Sledujte kvalitu filtrace. Mobilní vířivky využívají vesměs kartušovou filtraci. Důležitý je ale objem vody, který filtrace dokáže za hodinu přefiltrovat.

Přečtěte si recenze zákazníků. Není z popisku jasné, jak výkonná je perličková masáž? Nebo jestli dělá vířivka hluk? Z recenzí se dozvíte to, co vám například výrobce nepoví.

Typy vířivek

Vířivky se v základu rozlišují na pevné a nafukovací neboli mobilní vířivky. Liší se zejména konstrukcí a cenou. Podrobnější charakteristiku si přečtěte níže.

Pevné vířivky

Pevné vířivky mají skrze svou konstrukci větší nároky na umístění. Zpravidla se jedná o velké akrylátové vany s dokonale propracovaným masážním systémem a velmi komfortní výbavou. Často bývají pro plnohodnotný zážitek vybaveny také LED osvětlením a hudbou, nebo dokonce přídavnou televizí. Jde o podstatně dražší variantu, které se v tomto článku věnovat nebudeme.

Mobilní vířivky

Nafukovací mobilní vířivky jsou dostupné pro většinu zákazníků, a to jak svou nižší cenou, tak i díky své konstrukci. Lze je totiž rozložit takřka kdekoliv, na zahradě, terase i v interiéru. Jsou stabilní, lehké a jejich kapacita čítá až 6 osob. Naproti tomu ale mají i svá negativa, nedosahují takové životnosti jako pevné vířivky a zpravidla nedisponují ani tak komfortní výbavou.

Typ vířivkyVýhodyNevýhody
Pevné vířivky+ Komfortní výbava
+ Propracovaný masážní systém
+ Dlouhá životnost
+ Lepší filtrace
– Nedají se přemístit
– Vysoká pořizovací cena
– Náročné na umístění
– Potřeba odborné instalace
Mobilní vířivky+ Nižší pořizovací cena
+ Bezproblémové zazimování
+ V koupací sezóně zastane službu stejně jako pevná vířivka
+ Vhodné do exteriéru i interiéru
+ Zvládnete postavit sami
– Nižší životnost
– Méně komfortní výbava
– Nižší kvalita filtrace

Umístění

Volba umístění vířivky je při výběru stěžejní. Nemusíte se omezovat pouze na jedno místo, výhodou mobilní varianty je, že ji můžete kdykoliv přestěhovat. Vybrané umístění ale musí vždy splňovat několik základních kritérií:

  • Vířivka musí stát na pevném, hladkém a vyváženém místě, aby nedošlo k poškození pláště.
  • Plocha nesmí být kluzká, ale zároveň ji nesmí tvořit ani trávník či rozhrutý písek.
  • Podložka pod vířivkou musí odolávat vlhkosti, jinak by hrozil vznik plísně. A to se v žádném případě neslučuje s hygienickými pravidly pro provoz vířivky.
  • Okolí vířivky musí být bezpečné a nerušené. Kromě bezpečného podkladu dbejte také na dostatečnou vzdálenost od domu či jiného zdroje zvuku.
  • Dobré odvětrávání je při umístění vířivky v interiéru nutností, aby mohla vlhkost unikat ven a netvořily se plísně. Stěny by měly být obložené kachličkami.
Obrázek zobrazuje schéma umístění mobilní vířivky
Umístění mobilní vířivky – ze zdroje: arecenze.cz

Pozor na celkovou hmotnost

V případě, že hodláte vířivou vanu umístit do interiéru, zvláště pak do patra, měli byste myslet i na její celkovou hmotnost. Vyfouknutá vířivka váží několik málo kilogramů, avšak plná vody a v plném počtu osob může její hmotnost přesáhnout i jednu tunu. Před umístěním vířivky proto zkontrolujte nosnost podlahy v dané místnosti či na příslušné terase, případně stavbu proberte se statikem. 

Instalace a zprovoznění

Instalaci i zprovoznění mobilní vířivky zvládnete sami bez pomoci elektrikáře či instalatéra. Stačí vybrat vhodné místo, nafouknout vířivku, napustit vodu a zapojit do zásuvky. Co vše tedy budete potřebovat k její instalaci?

  • Hadici pro napuštění vody. Podle toho, kde bude vířivka umístěná, natáhněte hadici od co nejbližšího přívodu vody.
  • Přívod elektrické energie (220-240 V). Je potřeba zajistit elektrickou zástrčku v dosahu vířivky tak, aby byla snadno kontrolovatelná a zároveň nehrozil kontakt s vodou.
  • Odtok vody. Vodu sice můžete vypouštět i odčerpáním pomocí zahradní hadice, avšak je potřeba myslet na to, že občas může voda přes okraj vířivky přetéct. Je proto lepší, aby byl odtok dobře dostupný. Při umístění vířivky v interiéru považujte odtok v blízkosti za nezbytný. 

Celoroční používání

Nafukovací vířivky nejsou při venkovním umístění vhodné k celoročnímu užívání. Jestliže si chcete dopřávat bublinkovou koupel v průběhu celého roku, najděte pro ni umístění v interiéru, alespoň pro to zimní období. Přestože byste si pořídili variantu s integrovaným ohřevem, syntetický tvrdý materiál by silné mrazy venku nemusel přežít. Doporučená minimální teplota pro používání vířivky činí 4 °C, při nižších teplotách hrozí její poškození.

Rozměry a tvar

Rozměry a tvar vířivé vany vybírejte dle jejího budoucího použití. Záleží nejen na počtu osob, který ji bude využívat, ale také velikosti prostoru, ve kterém bude umístěna. 

Rozměry

U vířivky se obecně řeší dva typy rozměrů, a to vnitřní a vnější. Na to dávejte pozor, protože se hodnoty mohou leckdy lišit i o 40 centimetrů, takže byste mohli nedopatřením vybrat vířivku příliš malou, nebo naopak velkou, na kterou nebudete mít dostatečný prostor. 

  • Vnější rozměry jsou důležité při volbě umístění vířivky. 
  • Vnitřní rozměry vypovídají o velikosti koupacího prostoru.

Běžně jsou dostupné vířivky s vnější velikostí od 1 až do více než 2 metrů. Rozměry nejsou nijak standardizované a liší se v závislosti na typu vířivky i podle výrobce. Kromě rozměrů plochy vířivky se zajímejte i o její výšku (hloubku). Ovlivňuje totiž, jakou část těla budete moci ponořit do vody. Obvykle se výška pohybuje okolo 70 až 80 cm.

Tvar

K dostání jsou vířivky různých tvarů, pořídit lze kulaté, hranaté, oválné i obdélníkové. Jde o faktor, který výrazně ovlivňuje pohodlí, ale zároveň byste se při jeho volbě měli řídit budoucím umístěním vířivky. Kulatá vířivka skvěle vynikne na vyvýšených místech, hranatou můžete zase umístit do rohu. Hranaté vířivky zároveň poskytují větší koupací prostor a lepší komfort, kulaté se naopak lépe udržují, protože se nečistoty neusazují v rozích.

Z hlediska tvaru řešte také vnitřní uspořádání vířivky. Varianty se liší tvarem sedátek a jejich umístěním, počtem a rozmístěním trysek a dalšími faktory. 

Počet osob a objem

Od vybrané velikosti a tvaru se odvíjí počet osob, který bude moci vířivku současně využívat. Výrobce vždy uvádí doporučený počet osob, který se vejde dovnitř a pro který je zařízení zkonstruované. Pamatujte, že vzhledem k váhovým rozdílům například dětí a dospělých osob je nutné brát doporučení s rezervou.

Obrázek zobrazuje schéma rozměrů vířivky
Rozměry vířivky – ze zdroje: Arecenze.cz

Vířivka pro 2

Vířivka pro dvě osoby mívá objem přibližně 600 až 700 litrů. Ideálně by měla mít na délku alespoň 150 cm, na šířku pak přibližně 80 cm. Výškou se vířivky příliš neliší, rozdíly bývají maximálně v řádu 10 cm, přičemž tyto nejmenší varianty mívají výšku okolo 70 cm. Co se tvarů týče, máte u vířivky pro dva široký výběr. K dostání jsou jak kulaté, tak i hranaté modely v různých cenových kategoriích dle materiálu a kvality zpracování.

Vířivka pro 4

Vířivá vana pro čtyři osoby patří k nejžádanějším typům a obvykle mívá objem okolo 800 až 900 litrů. U kruhového modelu se ohlížejte po vnějším průměru alespoň 180 cm, stejně tak by měla být dlouhá vířivka ve tvaru čtverce či obdélníku. Při výběru detailněji ověřte udávaný počet osob, často je totiž myšlen jako dva dospělí a dvě děti.

Vířivka pro 6 až 8

Vířivka pro šest a více osob se liší zejména svými rozměry, co se týče ceny, lze ji sehnat za stále rozumnou částku. Měla by mít objem od 900 až 1 200 litrů a aby se do ní pohodlně vešel daný počet osob, je ideální alespoň 2m vnější průměr. Spolu s větší vířivkou je potřeba počítat i s vyššími náklady na provoz, ty jsou spojené zejména se spotřebou energie a přípravků na čištění. Sledujte rychlost ohřevu, aby se velký objem vody rychle prohřál.

Počet osobVnější průměrObjem
2150 cm650 l
4180 cm800 l
6 a více+200 cm950 l

Materiál

Materiál konstrukce mobilní vířivky je velmi důležitým parametrem, který ovlivňuje jeji životnost i celkový uživatelský komfort. S jakými materiály se setkáte nejčastěji?

Laminované PVC

Laminované PVC vířivky patří k tomu levnějšímu, co lze sehnat. Vyrábí se z třívrstvého PVC, přičemž vrchní a spodní vrstvu tvoří těžké odolné PVC a prostřední vnitřní vrstva je z odolné síťoviny. Novější laminované PVC vířivky již mají i ochranu proti UV záření, protože bez něj docházelo ke znehodnocování materiálu.

RhinoTech materiál

Uživatelsky nejpřívětivější je RhinoTech materiál, který je rozšířený napříč všemi cenovými kategoriemi. Je velmi pevný, odolný proti UV záření i poškrábání a lehčímu mrazu. Navíc jde o ekologický a zdravotně nezávadný materiál, což dokazují mnohočetné výzkumy. Taková vířivka se skládá z několika vrstev:

  • Ochranná vrstva zabraňující působení UV záření, mrazu a poškrábání.
  • Nová generace PVC.
  • Výztuhy, laminátové tkaniny a další výztuhy.
  • A opět další vrstva nové generace PVC.

I-Beam struktura

Patentovanou technologií je poté I-Beam struktura vnitřních vzduchových komor. Plní funkci vzduchového vyztužení, díky kterému si můžete na okraj vířivky bez obav sednout, aniž by se prohnul a voda se vylila ven. Ideální zejména pro rodiny s dětmi.

Typ ohřevu

Dle typu ohřevu můžeme vířivky rozdělit na ty s vlastním ohřevem a bez něj. Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých provedení?

Vířivka bez vlastního ohřevu

Vířivka bez vlastního ohřevu je vhodným řešením pro zpestření zejména letních měsíců. Při jejím napouštění máte dvě možnosti: buďto do ní rovnou napustit teplou vodu, nebo počkat, až studenou ohřeje slunce stejně jako v bazénu. Druhou možnost ovšem využijete jen za předpokladu, že bude mít sluníčko dostatečnou sílu, v takovém případě ale budou provozní náklady vířivky téměř nulové.

Vířivka s vlastním ohřevem

Jestliže si chcete užívat relax od jara až do podzimu, pak raději sáhněte po vířivce s vlastním ohřevem. Vyžaduje sice o něco vyšší investici a je také nákladnější na provoz, avšak zajišťuje mnohem vyšší komfort a příjemnější relaxaci. Díky vlastnímu ohřevu nebudete muset dlouho čekat na vyhřátí vířivky, takže odpočinek může začít téměř ihned poté, co vířivku nafouknete a napustíte.

Informace o ohřevu vodu najdete ve specifikacích výrobku. Ohřev se udává ve wattech, ale pro lepší představu výrobci uvádí také stupně, o které se voda ohřeje například za jednu hodinu (typicky jde o hodnotu 2 až 2,5 °C za hodinu). Zejména v chladnějším počasí by vás pak měl zajímat také údaj o teplotě vody, kterou vířivka zvládne udržovat.

Trysky

Při nákupu zkontrolujte také umístění trysek, protože ne každá vířivka má trysky na všechny partie těla. Důležitý je také jejich počet, který standardně činí okolo 100 a může se lišit v závislosti na typu a velikosti vířivky. Nemusí vždy platit, že více znamená lépe. Do jisté míry ano, avšak záleží také na jejich rozmístění a typu, který ovlivňuje intenzitu masáže. 

  • Ve většině vířivek se používají vzduchové trysky, které vytváří bublinky a starají se jen o povrchovou uvolňující masáž.
  • Pokročilejší a dražší vířivky mají hydromasážní trysky, které se starají o uvolnění svalů a kloubů a zpravidla mívají možnost ovládání intenzity.

Jestliže si chcete užívat zejména zdravotní benefity vířivky, pak se zaměřte na propracovanější systém trysek pro masáž chodidel a celého těla včetně páteře. Vyplatí se také sáhnout po modelu kombinujícím vzduchové a hydromasážní trysky, který bývá pochopitelně dražší. Při hydromasáži se ale zlepšuje krevní oběh a uvolňují svaly, což má příznivý vliv na celý váš organismus. 

Filtrace

Filtrace je důležitou součástí všech bazénů a vířivek nevyjímaje. Při působení slunečního záření se totiž ve vodě začínají množit mikroorganismy, takže by se bez filtrace voda brzy zbarvila do zelena a začala by zapáchat. Což jednak není hygienické, a navíc by se tím mohla poškodit i vířivka. Kvalitní filtrace je proto základ a běžně bývá součástí balení.

Při výběru se zaměřte zejména na počet litrů vody (někdy se udává v m3), který je filtrace schopna za hodinu přefiltrovat. Kvalitní filtrační systém by měl zvládnout přefiltrovat celý objem vířivky zhruba jednou za hodinu. Ty nejvýkonnější přefiltrují dokonce až 1 400 litrů vody za hodinu. Jaké máte možnosti?

Obrázek zobrazuje schéma typů filtrací mobilních vířivek
Typy filtrací mobilních vířivek – ze zdroje: Arecenze.cz

Kartušová filtrace

Kartušová filtrace je typická pro drtivou většinu mobilních vířivek. Má nízké pořizovací náklady i relativně nízkou energetickou náročnost, avšak o něco obtížnější údržbu. Skládá se totiž z čerpadla a kartušové vložky, kterou je potřeba čistit a jednou za čas vyměnit za novou. Hodí se ale i k bazénům až do 8 000 litrů, takže se časté výměny filtru v případě malé nafukovací vířivky nemusíte obávat. 

Písková filtrace

Písková filtrace je mnohem výkonnější a efektivnější, dokáže totiž vyčistit větší množství vody a zároveň snižuje potřebu chemie pro její vyčištění. Funguje tak, že vodu prožene skrze písek, kde se nečistoty usadí a následně ji čistou nažene zpět do bazénu. Písek má přitom dlouhou životnost, stačí jej vyměňovat jednou za 2 až 3 roky. Na druhou stranu jsou ale pořizovací náklady pískové filtrace mnohem vyšší a bývá součástí spíše drahých bazénů.

Příslušenství

Příslušenství k vířivkám zajistí nejen váš maximální prožitek z relaxace, ale také bezpečnost či ochranu vířivky proti působení vnějších vlivů. Přečtěte si, jaké příslušenství patří mezi důležité prvky, které by měly být již součástí balení a co byste si měli k vířivce dokoupit.

  • Kryt je nepostradatelný pro ochranu vířivky před nečistotami a mrazem. Jedná se o standardní příslušenství k většině modelů.
  • Ovládací panel bývá součástí vířivky a zajišťuje pohodlné ovládání trysek a třeba i teploty.
  • Manometr slouží pro měření tlaku vzduchu v konstrukci vířivky.
  • Osvětlení může být součástí dražších typů vířivek. Některé pak umožňují i nastavení jeho barvy dle vaší aktuální nálady.
  • Audiosystém rovněž může být součástí dražších vířivek, případně si jej můžete dokoupit a pouštět si při relaxaci také hudbu.
  • Schůdky se hodí pro bezpečnější a komfortnější vstup do vířivky. 
  • Plovoucí stolek je neocenitelné příslušenství k odložení občerstvení, oblíbené knihy či elektroniky. Lze jej dokoupit, ale na internetu najdete také spoustu návodů, jak si vyrobit vlastní.
  • Ionizátor slouží pro snazší hubení mikroorganismů a snižuje spotřebu chemických přípravků.
  • Skimmer rovněž pomáhá s udržením čistoty, nasává totiž nečistoty z hladiny vířivky.
  • Systém HWT je určený pro ochranu vířivky před vodním kamenem. Zajišťuje změkčení vody a prodlužuje životnost vířivky.
  • Dezinfekce solí (SWS systém) využívá přirozené dezinfekční vlastnosti soli, díky čemuž se obejdete bez chemického čištění vířivky, jež může dráždit pokožku. Pořízení modelu s tímto systémem je ideální pro rodiny s dětmi a pro osoby s citlivou pokožkou.

Cena

Při letmém pohledu do nabídky zjistíte, že se ceny vířivých van pohybují v rozmezí částek 9 000 až zhruba 40 000 Kč. Velkou vířivku však pořídíte i v nižší cenové kategorii. V čem tedy spočívá rozdíl? Vše záleží na značce, designu a materiálu, příslušenství a nejrůznějších vymoženostech, které se dnes k vířivkám nabízí.

Zatímco ty nejlevnější modely do 10 000 až 15 000 Kč nejspíše nebudou mít ovládací panel v podobě voděodolného LCD displeje, solný systém, hydromasážní trysky či přídavnou nafukovací lavičku, u dražších variant atakujících hranici 40 000 Kč můžete všechno zmíněné příslušenství očekávat. Někteří výrobci prémiových produktů pak nabízí také designovou personalizaci, kdy vám umožní výběr barvy vnějšího či vnitřního pláště.

Na vyšší cenové kategorie se zaměřte zejména v případě, že hledáte mobilní vířivku s kvalitně zpracovaným systémem trysek. Od dražších a na pohled bytelnějších modelů můžete očekávat hydromasážní trysky nebo nastavitelnou intenzitu perličkové masáže. Pokročilejší modely vám také usnadní nafukování, hledejte ty se vzduchovým čerpadlem, pomocí kterého se vířivka nafoukne sama.

Provoz vířivky a údržba

O vířivku se stejně jako o bazén musíte náležitě starat, abyste si v ní mohli užívat spokojené chvíle. Primárně věnujte pozornost tomu, aby se voda udržela co nejdéle čistá. Jakékoliv mechanické částice v podobě prachu, listí, jehličí a podobně vířivku a filtraci zanáší. Jakou péči vířivce v průběhu roku věnovat?

Kontrolujte kvalitu vody

Ideálně jedenkrát týdně byste měli pomocí speciální sady zkontrolovat kvalitu vody. Hlídá se zejména zásaditost a obsah kyslíku či chlóru dle použité dezinfekce. Pokud zjistíte, že voda nevyhovuje hygienickým požadavkům, je potřeba její kvalitu upravit přidáním příslušné chemie. Se snížením používání chemie na minimum vám pak mohou pomoci speciální systémy, například ozonátor, jenž mikroorganismy zabíjí prostřednictvím ozónu.

Pečujte o filtraci

Jak je již uvedeno výše, vířivky zpravidla používají kartušovou filtraci. Aby byla její životnost co nejdelší, je vhodné ji pravidelně oplachovat proudem vody a odstraňovat z ní usazené nečistoty. Dle úrovně znečištění a četnosti používání vířivky je pak vhodné kartušovou vložku vyměnit.

Starejte se o povrch a konstrukci

Před mechanickým znečištěním vířivku chraňte plachtou, vždy ji po koupání přikryjte. Než vířivku zazimujete, je dobré ji důkladně vyčistit pomocí speciálního spreje, který ji zbaví všech možných usazenin a mazu. Povrch je možné omývat i jarovou vodou, ovšem k čištění nikdy nepoužívejte abrazivní čisticí prostředky ani ostré kartáče či drátěnky, které by mohly vířivku nenávratně poškodit. 

Použité zdroje a další zajímavosti:

https://en.wikipedia.org/wiki/Hot_tub

https://www.arecenze.cz/virivky/

https://www.swimuniversity.com/inflatable-hot-tub/

Další návody jak vybrat produkt najdete zde.

Článek aktualizován 8. 2. 2022