1. Domů
  2. Mobilní klimatizace
  3. Jak a jakou vybrat mobilní klimatizaci?
  1. Domů
  2. Návody jak vybrat
  3. Jak a jakou vybrat mobilní klimatizaci?

Jak a jakou vybrat mobilní klimatizaci?

Mobilní klimatizaci využijete zejména v létě, kdy může teplota v interiéru přesáhnout i 30 °C. Dá se s ní i cestovat, neboť je poměrně lehká a skladná. Oproti stacionární klimatizaci nevyžaduje žádné stavební úpravy ani zásah do interiéru. Její výběr není úplně jednoduchý, neboť musíte vzít v potaz mnoho parametrů. Dejte si pozor, aby nedošlo k záměně s ochlazovačem vzduchu. Jedná se různá zařízení fungující na zcela odlišných principech.

Mobilní klimatizaci volte vždy podle velikosti místnosti, do které bude umístěna. Zajímejte se o parametr s názvem chladicí výkon, neboť právě ten podává informaci o tom, jak rychle a efektivně klimatizace zvládne daný prostor ochladit. Energetický štítek podrobte důkladné kontrole a hledejte hlučnost a spotřebu energie. Důležitý je i způsob, jakým je odváděna kondenzovaná kapalina.

Druh chladiva má také vliv na efektivitu, s jakou zařízení odvádí práci. Ideální je sáhnout po méně agresivním typech chladiv, které méně poškozují životní prostředí. Na tomto spotřebiči se zkrátka nevyplatí šetřit. Levné modely bývají velmi hlučné, neoslní vás dobrým výkonem a postrádají většinu užitečných funkcí.

Jakou mobilní klimatizaci vybrat stručně:

Vyberte model s dostatečným výkonem – na účinnost klimatizace má vliv i členitost místnosti. Nábytek a jiné překážky značně snižují efektivitu chlazení.

Věnujte pozornost energetickému štítku – kromě chladicího výkonu je důležitý i vzduchový výkon, energetická spotřeba a míra hlučnosti.

Zkontrolujte druh chladiva – pokud je daný typ méně ekologický, můžete zvolit model využívající šetrnější typ chladiva.

Podívejte se i na funkce – mnohé klimatizace dovedou kromě ochlazování i zvlhčovat vzduch a čistit ho od prachu a škodlivých látek.

Klimatizace vs. ochlazovač

Pojmem mobilní klimatizace jsou na českém trhu často mylně označovány i ochlazovače vzduchu. Jedná se ale o dvě různá zařízení pracující na odlišných principech. To bohužel často netuší ani sám prodejce. Kontrolou parametrů je ale můžete velmi rychle a spolehlivě rozlišit – podívejte se na kolonku druhu chladiva. U ochlazovače totiž nic takového nenajdete.

Princip ochlazovače

Ochlazovač je více ekologickou, tichou i levnější volbou. Toto zařízení využívá k ochlazení vzduchu filtr nasáklý studenou vodou. Odpařováním vody z filtru ale zároveň dochází i ke zvýšení vzdušné vlhkosti, což není dobré ani pro lidské zdraví, ani pro vaše stěny (hrozí rozvoj plísní). Ochlazovače se také vyznačují nízkou účinností (až 10x nižší chladicí výkon než u mobilní klimatizace). Hodí se spíše jako nárazové a občasné řešení.

Princip mobilní klimatizace

Klimatizace oproti ochlazovači odvádí z místnosti kromě tepla i vlhkost. Důležitou součástí klimatizace je kompresorový kruh. Ventilátor pak zajišťuje průchod nasátého vzduchu klimatizací. Vzduch projde přes výparník, kde dojde k jeho ochlazení a zkondenzují zde vodní páry. Do místnosti je pak vypuštěn pouze studený vzduch zbavený vlhkosti. Zbytkový teplý vzduch je odváděn hadicí mimo budovu.

Kdy zvolit mobilní klimatizaci

Mobilní klimatizaci oceníte v případě, že nechcete žádným způsobem zasahovat do interiéru. Často se proto pořizují do kanceláří a firemních prostor. Můžete s nimi ale vyrazit i na chalupu. Jsou vhodnou volbou v případě, že se chcete chránit před nárazovými vlny veder. Lidé bydlící v podnájmu si je pořizují i proto, že se jim nechce provádět stavební úpravy v bytě, který jim nepatří.

Chladný vzduch zbavený vlhkosti působí příznivě na stav sliznic dýchacích cest. Z toho důvodu může značně ulevit astmatikům i alergikům. Důležité je ale zaměřit se i na výběr kvalitního filtru a provádět jeho pravidelnou údržbu. Jinak by se klimatizace mohla stát naopak rájem pro pomnožení mikroorganismů.

Typy mobilních klimatizací

Klimatizace se obvykle dělí do kategorií podle typu konstrukce. Pro lepší přehlednost ale můžeme klimatizace rozdělit na dvě hlavní skupiny:

  • Stacionární (zabudované),
  • Mobilní (přenosné).

Zabudované klimatizace mohou být buď dělené (splitové), multi-split, kazetové a nástěnné. Existuje ještě okenní klimatizace, která představuje jakýsi hybrid mezi mobilním a stacionárním druhem. Montuje se přímo do okna či do stěny. V rámci její instalace ale není třeba provádět nějaké složité stavební úpravy. Může vás ale v noci rušit kvůli hlučnějšímu provozu.

Mobilní klimatizace můžeme rozdělit do tří podskupin:

  • Jednohadicové,
  • Dvouhadicové,
  • Splitové.

První dvě výše zmíněné se liší počtem hadic pro přívod a odvod vzduchu. Zjednodušeně se dá říci, že princip fungování je velmi podobný. Na klimatizace s jednou hadicí narazíte nejčastěji. Hadice je zde využívána pouze pro odvod horkého vzduchu. U dvouhadicových mobilních klimatizací jedna hadice odvádí teplý vzduch a druhá naopak přivádí čerstvý vzduch z venkovního prostředí.

Splitová mobilní klimatizace je rozdělena na dvě jednotky. Jedna se umisťuje dovnitř místnosti, druhá navazuje zvenčí. Jednotky není třeba nijak přivrtávat, ale jsou propojeny trubkou, která už zasahuje do zdiva. Tento typ mobilní klimatizace je velmi neobvyklý a většina lidí raději sáhne po klasické dělené verzi, která je napevno zabudovaná do zdi.

Typ mobilní klimatizacePlusyMínusy
S jednou hadicí+ Nízká pořizovací cena
+ Lehká instalace
+ Výborná na cesty
– Vyšší hlučnost
Se dvěma hadicemi+ Vyšší účinnost
+ Rychlejší chlazení
+ Pravidelná obměna vzduchu v místnosti
– Trochu náročnější instalace
Dělená (splitová)+ Velmi tichá
+ Zachovává výhody klasické dělené klimatizace
+ Delší hadice
– Vyšší pořizovací cena

Energetický štítek

Všechny podstatné vlastnosti mobilní klimatizace vyčtete z energetického štítku. U těchto spotřebičů na něm ale najdete více pojmů, než třeba u pračky nebo pečičí trouby. Mějte na mysli, že některé klimatizace pouze chladí, jiné umí i topit – na štítcích pak mají zvlášť údaje pro chlazení a pro topení. Jinak se nijak neliší. Na štítku každé klimatizace najdete tyto parametry.

Energetická třída

Co se týče úspornosti, u mobilních klimatizací se můžeme setkat s energetickými třídami od A+++ (nejlepší) až po D (nejhorší). Naštěstí je běžným standardem třída A, která nebývá výjimkou ani u velmi levných spotřebičů. V rámci úspory peněz je výhodnější sáhnout po modelu třídy A+ nebo výše.

Chladicí výkon

Na štítku je označován jako jmenovitý výkon. Udáván je buď v kW nebo v BTU (britské termální jednotky). Platí mezi nimi jednoduché převodní vztahy:

1 kW = 3414 BTU

1 BTU = 0,293 W

Potřebný chladicí výkon si pak odvodíte podle velikosti místnosti. Platí obecné pravidlo, že k vychlazení 1 m3 potřebujete výkon 30-35 W. Požadavky na chladicí výkon ale ovlivňuje celá řada faktorů: členitost místnosti, počet oken, kvalita tepelné izolace, vlhkost vzduchu, výška stropu, výše podlaží i materiály ve zdivu. Výpočet orientačního chladicího výkonu vám podá informaci o tom, po jaké klimatizaci sáhnout:

Plocha podlahy v místnosti (m2) x výška stropu (m) x 0,035 = optimální chladicí výkon (kW).

Klimatizace by ale neměla mít nižší výkon než 2 kW. Za solidní průměr je považováno 2,6 kW. S klimatizací o tomto výkonu již zvládnete vychladit běžnou obytnou místnost o ploše 15-20 m2.

Úroveň klimatizace dle cenyChladicí výkon v BTU/hodChladicí výkon v kWPlocha místnosti (m2)
Levné9 0002,615-20
Střední třída12 0003,530-35
Nejdražší15 0004,445 a více

Energetická účinnost

Tento parametr vypovídá o tom, jaký je poměr mezi výkonem zařízení a spotřebovaným množstvím energie. U klimatizací s funkcí chlazení hledejte zkratku EER (chladicí faktor). Jeho hodnoty se pohybují mezi 2,0-4,0. Čím je faktor vyšší, tím efektivněji zařízení pracuje. U spotřebičů s tepelným čerpadlem najdete zkratku COP (topný faktor), jehož hodnoty se pohybují mezi 2,5 a 4,5. Opět platí, že čím vyšší koeficient, tím lépe.

Spotřeba energie za hodinu

Většina mobilních klimatizací nepatří mezi úsporná zařízení. Protože je člověk využívá spíše sezónně, velmi těžko lze odhadovat roční spotřebu. Z tohoto důvodu najdete na energetickém štítku spotřebu energie za jednu hodinu provozu. Ty nejúspornější klimatizace nepřesáhnou hodnotu 0,8 kWh. Pokud si chcete vytvořit aspoň přibližnou představu o roční spotřebě, použijte pro výpočet tento vzorec:

Spotřeba energie (kWh) x 600 x cena 1 kWh od dodavatele = cena ročního provozu.

Hlučnost

Za míru hlučnosti je u každé klimatizace zodpovědný ventilátor. U mobilních klimatizací proto musíte počítat s větší hlučností, než jaká bývá u stacionárních modelů. Počet decibelů navíc roste s vyšším výkonem. Naštěstí objevíte na trhu i takové mobilní klimatizace, které jsou relativně tiché i při dobrém výkonu. Ty nejtišší nepřesáhnou hranici 50 dB, což odpovídá tichému hovoru.

Hlučnost většiny modelů se ale pohybuje kolem 60 dB. Ty nejlevnější dosahují i 65 dB, což můžeme přirovnat například k velmi hlasitému hovoru. Pokud plánujete zapínat klimatizaci i na noc, dívejte se po modelu s minimálním počtem decibelů nebo s funkcího tichého provozu (Sleep).

Vzduchový výkon

Kromě chladicího výkonu byste neměli zanedbat ani vzduchový výkon. Můžete ho najít také pod označením cirkulace vzduchu nebo průtok vzduchu. Jedná se o množství vzduchu (v m3), které zařízení obmění za jednu hodinu. Rozhoduje o tom, jak rychle dovede klimatizace ochladit vzduch v místnosti. Ty nejdražší zvládnou až 450 m3 za hodinu. Přístroje vhodné k ochlazování větších místností mívají obvykle i vysoký chladicí výkon.

Druh chladiva

Chladivo je chemická látka, která v klimatizačních jednotkách zajišťuje distribuci tepla a chladu správným směrem. Chladiv existuje celá řada a liší se nejen efektivitou chlazení, ale také svými dopady na životní prostředí. Od roku 2010 se nesmí vyrábět chladiva CFC a HCFC, neboť se zjistilo, že silně poškozují ozonovou vrstvu. Dnes dávají výrobci přednost chladivům s označením HFC.

Oproti svým předchůdcům nenarušují ozonovou vrstvu, nejsou jedovaté a nepatří mezi hořlaviny. V současné době se největší oblibě těší chladiva nesoucí tyto zkratky:

  • R410A
  • R32
  • R209
  • R600A

Správné umístění

Pro klimatizaci byste si měli vyhradit jeden konkrétní prostor. Spotřebič musí mít kolem sebe dostatek volného prostoru – minimálně 30 cm ze všech stran. Myslete na to, že průduch musí být vždy natočen do místnosti, nikdy ne směrem k nábytku nebo ke stěně. Díky tomu bude moci vzduch správně cirkulovat.

Umístění hadice

Hadice pro odvod teplého vzduchu by měla být vždy co nejkratší, narovnaná a měla by směřovat vzhůru. Není pravda, že stačí hadici vyvést pouze otevřeným oknem, protože tím snižujete výkonnost klimatizace až o 50 %. Mnohem lepším řešením jsou vyřezané otvory do skla nebo do zdi. Jako další možné řešení se jeví textilní těsnění do okna, kterým bude hadice vyvedena.

Obrázek zobrazuje schéma odvodu horkého vzduchu mobilních klimatizací
Schéma odvodu horkého vzduchu mobilních klimatizací – ze zdroje: arecenze.cz

Způsob odvodu kondenzované vody

Protože mobilní klimatizace během procesu chlazení zbavuje cirkulující vzduch vlhkosti, dochází v ní k hromadění kondenzátu. Odvod kondenzované vody pak zajistí buď nádržka na kondenzát, kam voda sama stéká, nebo automatický výparník, odkud se voda odpařuje a odchází ze zařízení spolu s horkým vzduchem.

Možnosti odvodu kondenzátuBenefityNevýhody
Nádržka na kondenzát+ Levnější řešení– Nutno pravidelně vylévat
Automatický výparník+ Komfortní
+ Voda odchází ze zařízení sama
– Nelze zaručit vždy 100% odpaření

Rozměry a design

Moderní mobilní klimatizace jsou vyrobeny tak, aby se s nimi dalo snadno a lehce manipulovat. Neznamená to ale, že jsou všechny úplně drobné. Standardně se jejich výška pohybuje mezi 70-80 cm, šířka okolo 40 cm a hloubka mezi 40-50 cm. Hmotnost obvykle nepřekračuje 40 kg. Naštěstí bývají zespoda vybaveny kolečky, která vám transport spotřebiče značně usnadní.

Co se týče barev, mobilní klimatizace se vyrábí nejčastěji v bílém, černém nebo šedém provedení. Můžete tak spotřebič sladit s ostatním vybavením interiéru.

Funkce

Většina klimatizací vás potěší celou řadou doplňkových funkcí, přičemž nejčastěji se jedná o časovač, displej a dálkové ovládání. Dražší modely nabízí například možnost ovládání prostřednictvím mobilní aplikace. Dále stojí za zmínku:

  • Vytápění – ideální pro občasné přitápění, klimatizace zvládnou zvýšit teplotu v místnosti maximálně o 5-10 °C.
  • Odvlhčování vzduchu (Dry) – vhodné do míst, kde vlhkost vzduchu přesahuje hranici 60 %.
  • Ventilátor – režim se zapnutým větrákem, chladicí jednotka v tu chvíli nepracuje.
  • Filtrace vzduchu – klimatizace je vybavena filtrem pro zachycení hrubých částic a prachu.
  • Uhlíkový filtr – tento speciální filtr odstraňuje nepříjemné pachy.
  • Noční režim (Sleep) – klimatizace postupně tlumí úroveň chlazení a ztišuje se.
  • Naklápěcí lamely (Swing) – zajišťují rovnoměrnou distribuci chladného vzduchu po celém prostoru místnosti.

Cena

Z hlediska cenové dostupnosti patří mobilní klimatizace mezi poměrně nákladná zařízení. Ceny těch nejlevnějších modelů obvykle nepadají pod 6 000 korun. Narazíte-li na výrazně levnější spotřebič, s velkou pravděpodobností se jedná pouze o ochlazovač vzduchu. Do mobilní klimatizace se vám vyplatí investovat, protože spotřebič s velmi nízkou pořizovací cenou chladí jen nedostatečně a jeho provoz bývá drahý.

Od 6 000 do 10 000 Kč

U nejlevnějších modelů si dávejte pozor zejména na chladicí výkon, který se pohybuje mezi 2-2,6 kW. Nebývají úplně úsporné a jejich používání se tak může prodražit. Dovedou ochladit místnosti o velikosti 30 m2. U větších pokojů raději investujte do výkonnější klimatizace. 

Co se týče hlučnosti, ta se zde pohybuje i kolem 65 dB. Z tohoto důvodu se modely této cenové skupiny hodí spíše do kanceláří a jiných míst, kde nebudete spát nebo odpočívat. Z funkcí u nich najdete časovač a dálkové ovládání, jiné vymoženosti jsou spíše výjimkou. K odvodu kondenzátu u nich slouží nádobka, kterou musíte podrobovat pravidelné kontrole a vylévat.

Od 10 000 do 15 000 Kč

Střední třída již nabízí kvalitní a výkonné mobilní klimatizace. Chladicí výkon dosahuje až 4,4 kW a zařízení tak bez problémů vychladí větší místnosti o rozloze 45 m2 a více. S rostoucí cenou a výkonem klesá hlučnost, která se zde pohybuje kolem 60 dB. Některé modely disponují funkcí Sleep, takže je můžete před spaním přepnout na tichý režim a užívat si nerušený odpočinek.

Stále se ale nejedná o příliš úsporné spotřebiče, neboť většina z nich spadá do energetické třídy A. O odvod kondenzátu se už stará automatický odpařovací systém.

Nad 15 000 kč

Luxusní klimatizace se instalují do velkých místností o rozloze 50 m2 a více. Využití tak najdou hlavně ve velkých kancelářích, halách, dílnách nebo montovnách. Samozřejmostí je u nich velmi vysoký výkon (i nad 5 kW) a nízká spotřeba. Disponují mnoha moderními funkcemi a můžete si tak při jejich ovládání opravdu vyhrát. Výjimkou nebývá ani ovládání prostřednictvím Wi-Fi sítě.

V této sekci najdete i opravdu špičkové modely, jejichž pořizovací cena může hladce přesáhnout 60 000 korun. V tomto případě se nedá už příliš mluvit o mobilitě, protože mohou vážit i více než 60 kg. Zvládnete je ale v případě potřeby naložit do vozu a odvézt.

Použité zdroje a další zajímavosti:

https://ec.europa.eu/info/energy-climate-change-environment/standards-tools-and-labels/products-labelling-rules-and-requirements/energy-label-and-ecodesign/energy-efficient-products/air-conditioners-and-comfort-fans_cs

https://www.arecenze.cz/test-mobilnich-klimatizaci/

https://www.vzdusin.cz/test-mobilnich-klimatizaci

https://en.wikipedia.org/wiki/Air_conditioning

Další návody jak vybrat produkt najdete zde.

Článek aktualizován 4. 9. 2023