1. Domů
  2. Matrace
  3. Zdravotní matrace – proč je vybrat a jak je poznat?

Zdravotní matrace – proč je vybrat a jak je poznat?

Jako zdravotní bývají často označované matrace s ortopedickými vlastnostmi, do této kategorie je ale možné zařadit i další specifické typy, například antidekubitní, hypoalergenní nebo antibakteriální matrace. V následujících řádcích si proto objasníme, co pojem “zdravotní” reálně znamená a jaká specifika se k této skupině matrací vážou.

Shrnutí článku

Pro koho je zdravotní matrace vhodná – pro seniory, osoby trpící bolestmi zad, sportovce, ale i alergiky, záleží na konkrétním typu matrace.

Specifika – zdravotní matrace mají nejčastěji ortopedické vlastnosti, mohou být ale také antidekubitní (zabraňující vzniku proleženin), hypoalergenní nebo třeba antibakteriální.

Označení a certifikáty – vlastnosti matrace mohou být potvrzené například klinickým testováním v některé z českých nemocnic.

Materiály – používají se materiály se specifickými vlastnostmi, například ortopedické PUR a HR pěny, antidekubitní paměťové a latexové pěny nebo patentované antibakteriální pěny.

Cena – zdravotní matrace jsou k dostání ve všech cenových kategoriích, od cca 2 000 Kč do několika desítek tisíc. Jistota ortopedických nebo jiných zdravotních vlastností je ale u nejlevnějších modelů přinejmenším sporná.

Pro koho je zdravotní matrace vhodná

Zdravotní matrace nepředstavuje vyloženě zdravotnickou pomůcku, nejde tedy o produkt zaměřený čistě na osoby se zdravotními problémy. Matraci s ortopedickými vlastnostmi ocení lidé trpící bolestmi zad, ale také například sportovci nebo fyzicky aktivnější jedinci. V závislosti na konkrétních vlastnostech matrace mohou být zdravotní modely vhodné také pro seniory, osoby upoutané na lůžko nebo alergiky.

Průřez zdravotní matrací Tropico Forest Air – nejlepší ortopedická matrace dle portálu Vybero.cz

Specifika zdravotních matrací

Označení “zdravotní matrace” je poměrně široký pojem, který nemá vždy jednoznačný význam. V dnešní době se tento popis nejčastěji zaměňuje s označením “ortopedické matrace” a pokud výrobce zařadí produkt mezi zdravotní modely, ve většině případů to znamená, že má ortopedické vlastnosti.

Najdou se ale i jiné zdravotní benefity, na které můžete u matrací narazit. Mezi ty patří například:

  • Antidekubitní vlastnosti – matrace zabraňuje vzniku proleženin.
  • Hypoalergenní vlastnosti – matrace je z hypoalergenních materiálů a/nebo zabraňuje množení roztočů. Hypoalergenní může být také potah matrace.
  • Antibakteriální vlastnosti – matrace je vyrobená z materiálů, které zamezují množení mikroorganismů a/nebo má antibakteriální potah.

U jedné matrace také může být kombinace několika zmíněných funkcí.

Označení a certifikáty zdravotních matrací

Pokud chcete investovat do zdravotní matrace, měli byste se poohlédnout po modelu, který prošel certifikací nebo klinickým testováním. Testování zdravotních matrací často provádějí přímo nemocnice, například Fakultní nemocnice v Brně.

Materiály zdravotních matrací

Na výrobu zdravotních matrací se využívají specifické materiály, zejména různé druhy pěn. Mezi nejčastěji používané patří:

  • Materiály s ortopedickými vlastnostmi – většinou PUR nebo HR pěny s vyšší tuhostí, patentovaná pěna MediFoam, desky z kokosových vláken.
  • Antidekubitní materiály – například paměťová pěna nebo latex.
  • Antibakteriální materiály – patentované pěny s antibakteriální úpravou, například Sanitized nebo Silver Foam.
  • Hypoalergenní materiály – přírodní latex, různé druhy pěn.

V jedné matraci opět můžete najít kombinaci několika zmíněných materiálů.

Cena

Matrace označené jako “zdravotní” najdete ve všech cenových hladinách, nejlevnější model s tímto popisem tak můžete pořídit už za cenu okolo 2 000 Kč. Je samozřejmě na uvážení, jaké konkrétní vlastnosti od matrace požadujete a jak je pro vás její zdravotní stránka důležitá. Za modely s deklarovanými ortopedickými či například antidekubitními vlastnostmi si totiž spíše připlatíte.

Na ceně matrace se odrazí také její rozměry, tloušťka, zónování a další vlastnosti. Za nejdražší matrace vyrobené z patentovaných materálů zaplatíte klidně i několik desítek tisíc korun.

Zdroje a další zajímavosti

https://www.arecenze.cz/test-matraci/#jak-vybrat-matraci

https://cs.wikipedia.org/wiki/Matrace#Antibakteri%C3%A1ln%C3%AD_matrace

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK326430/

Článek aktualizován 24. 4. 2023