1. Domů
  2. Nezařazené
  3. Kladina na doma, kterou si koupit a proč na ní vlastně cvičit?

Kladina na doma, kterou si koupit a proč na ní vlastně cvičit?

Kladina je základním náčiním hlavně pro sportovní gymnastiku. Proč se vyplatí taková kladina i na doma?

Kladina

Pořiďte si kladinu na doma

Spektrum cvičebních nástrojů je velmi široké. Pořídit domů si můžete dokonce i kladinu. Dostupné jsou na současném trhu kladiny vyrobené z měkkého pěnového materiálu nebo nafukovací verze. Obě mají své přednosti.

U pěnového materiálu se především klade důraz na to, že musí být bezpečný a protiskluzový, abyste si při cvičení neublížili.

Nafukovací kladina má především značnou výhodu v tom, že je mimořádně skladná. Když ji nepotřebujete, stačí ji vyfouknout, sbalit a uložit například do skříně. Stejně tak ji snadno přenesete a můžete trénovat kdekoli. Ke snadnému nafouknutí se vám bude hodit nožní pumpa.

Kladina určená k nafukování dokáže též poskytnout ochranu vašim kloubům během dopadů a minimalizuje riziko, že se při cvičení zraníte.

Tato pomůcka se využívá hlavně pro tréninkové účely, tedy u gymnastiky, ale také parkouru. Dá se na ní ovšem i v pohodlí domova běžně cvičit. Vzít si ji můžete navíc i ven, materiál je dostatečně odolný pro použití v exteriéru.

Výhodou obou těchto variant je, na rozdíl od klasických čalouněných kladin, které jsou stále doménou zejména tělocvičen, především nízká cena. Ceny klasických kladin se pohybují zhruba v řádech desítek tisíc korun.

Které značky najdete na trhu

Pěnový materiál, ze kterého se vyrábějí kladiny, ale i další cvičební pomůcky, se nazývá Airex. Jde o vynález ze Švýcarska. Jeho historie sahá až do roku 1952.

Výhodou tohoto materiálu je především to, že povrch je neporézní, protiskluzový i antibakteriální. Cvičení je proto maximálně hygienické. Rovněž nevstřebává vlhkost ani žádné nežádoucí nečistoty. Současně zůstává maximálně odolný.

Nafukovací kladiny najdete pod značkou AirBeam. Za tou stojí nizozemská společnost AirTrack Factory. Tato firma má už více než 30 let zkušeností s výrobou nafukovacího sportovního vybavení pro různorodá odvětví. Dnes působí ve více než 50 zemích po celém světě.

Vedle kladin je portfolio značky tvořeno i tzv. AirTracky, což jsou nafukovací žíněnky. Jejich výhoda je to, že dokáží stejně jako kladiny efektivně tlumit nárazy a jsou dostupné v mnoha velikostech. Určeny jsou tak pro malé i velké vyznavače gymnastiky a dalších sportů.

Jaké jsou zdravotní benefity balančního cvičení

Balanční cvičení na nestabilní ploše má široké spektrum využití ve sféře fitness a pro rehabilitaci. Vhodné je pro děti i dospělé.

Tento typ aktivit poněkud neprávem zůstává ve stínu kardio tréninku a silového cvičení. Pokud však netrénujeme rovnováhu, začneme tuto schopnost ztrácet. Přijít o ni se však v čase negativně odrazí na našem zdraví.

Pokud budete cvičit na kladině, zapojíte při běžném cvičení především svalstvo tzv. hlubokého stabilizačního systému. Cvičení se tak stává účinnější, ale i prospěšnější, neboť nám může pomoci od bolestí zad nebo krční páteře.

Pokud umíme „držet balanc“, jde o výbornou prevenci možných úrazů. K partiím, která figurují ve statistice zranění, patří především kotníky, kolena, ale též záda.

Kromě toho, že je balanční cvičení účinné, je velmi zábavné. To je důležitým faktorem pro všechny, pro které není přijatelná fyzická aktivita ve znamení dřiny, neboť tím velmi rychle ztrácejí potřebnou motivaci.

Rady pro balanční cvičení

Zpočátku není na škodu si jednotlivé cviky nacvičit na stabilním podkladu. Až si budete více jisti, přejděte na cvičení na nestabilních podložkách či jiných pomůckách. Předejdete tak riziku, že se zraníte. Současně je nutné cvičit v bezpečném prostředí.

Doporučuje se jednoznačně cvičit na boso. Dochází tím k dráždění receptorů na plosce nohy. Navíc tím dále snížíte riziko úrazu.

Nikdy byste neměli cvičit, pokud jde pohyb až do bolesti. Stejné je to i tehdy, pokud jste unavení. Jednoznačně vynechte cvičení, jestliže jste nemocní. Nepřiměřeně tím zatížíte svůj imunitní systém, který musí bojovat s chorobou.

Článek aktualizován 15. 9. 2023