1. Domů
  2. Matrace
  3. Jak poznat kvalitní matraci?

Jak poznat kvalitní matraci?

Dobrý spánek je klíčem ke spokojenému životu a kvalitní matrace vám k němu může značnou měrou dopomoci. Jenže v současné době se nákupy mnohy přesunuly do online prostředí a v některých případech si osobní prohlídku daného produktu nemůžete dovolit. Co s tím? V následujícím článku vám poskytneme několik vodítek, jak můžete rozpoznat kvalitní matraci ještě předtím, než si na ni lehnete.

Shrnutí článku:

Jak poznat nekvalitní matraci – nedostatečná kvalita spánku, chronické bolesti kloubů, zad a hlavy, vznik otlaků, opruzenin, alergie, zpomalení metabolismu.

Jak poznat kvalitní matraci online – výška, rozměry a tvrdost matrace, použitý materiál, rozdělení do většího počtu zón, množství certifikátů získaných na základě nezávislých testů.

Jak poznat kvalitní matraci offline – osobní zkouška, osahání materiálu, lehnutí.

Cena a záruka – cena není vždy zárukou vysokou kvality, delší než zákonná záruka bývá u kvalitních modelů častější.

Jak poznáte nekvalitní matraci?

Většina z nás přistupuje k výměně matrace pouze poté, co dosáhne určitého stáří. Jenže ne vždycky se vyplatí čekat, až uplyne časová lhůta, kterou jsme si pro sebe stanovili. Nevhodně zvolené matrace totiž o sobě dávají poměrně jednoznačně vědět. Jestliže se každé ráno budíte rozlámaní, rozmrzelí a bolí vás záda i klouby, i když jste spali osm hodin, bude za tím s největší pravděpodobností stát právě matrace.

Zdravotní obtíže se mohou časem prohlubovat a špatně zvolená matrace způsobuje vznik otlaků, opruzenin, mohou se objevovat alergie způsobené roztoči. Zpomalení metabolismu urychluje vznik vrásek či nárůst hmotností. Jestliže si tedy začnete podobných problémů všímat, nastal pravý čas pro výběr nového kousku.

Matrace jsou velmi důležité, proto byste měli především dbát na správnou kvalitu.

Jak poznáte kvalitní matraci online?

Na první pohled se může zdát, že vybrat vhodnou matraci online je prakticky nemožné. Škála nejrůznějších vodítek je dnes však natolik široká, že můžete vhodný produkt snadno rozpoznat. Kvalitní matrace se musí vyznačovat dlouhou životností, prodyšností, poskytovat tělu odpovídající oporu, být dostatečně tvrdé a snadno čistitelné. Pozornost věnujte také použitému materiálu a výšce.

Při nákupu online se tedy v prvé řadě věnujte základním kritériím, mezi něž patří tvrdost, výška a rozměry. Pokud je neznáte již z dřívějších nákupů, pomohou vám doprovodné materiály, které jsou součástí všech specifikací. Pozor, rozhodně neplatí, že čím je matrace tvrdší, tím je i kvalitnější. Lékaři sice obecně doporučují spát na tvrdších podložkách, vždy je však třeba volit s mírou.

Důležitou roli sehrává i druh použité výplně. Ačkoliv si jej při nákupu přes e-shop neosaháte, vždy můžete počítat s určitými vlastnostmi. Jejich přehled naleznete v následující tabulce:

VýplňVlastnosti
PružinyVynikající pružnost, vzdušnost, vhodné přizpůsobení tvaru těla, dobré odvětrávání, pouze pro pevné rošty
PěnaŠiroký výběr různých kvalit, pro jakýkoliv druh roštu, perfektní elastičnost, tvarovatelnost, dlouhá životnost, možnost rozdělení do zón 
LatexMěkkost, pohodlnost, výborná elastičnost, perfektní kopírování tvaru těla, dlouhá životnost, netečnost vůči roztočům 

Kvalita bývá často dána počtem anatomických zón, na které je matrace rozdělena. V současné době jich bývá maximálně 7 a u těchto modelů máte jistotu, že budou plně respektovat fyziologické vlastnosti těla. 

Certifikáty

Mnozí výrobci věnují velkou pozornost získávání nejrůznějších certifikací. Dobrovolně tedy podrobují své výrobky testům ze strany nezávislých odborných organizací, které kontrolují třeba kvalitu materiálů nebo provedení. Obvykle platí, že podle přítomnosti certifikátu poznáte poměrně jednoznačně kvalitní matraci. Čím více těchto osvědčení je, tím lépe. 

Certifikátem musí být vybaveny bez výjimky všechny zdravotní matrace. Ty jsou navrženy s ohledem na potřeby chronicky nemocných osob. Při jejich pořízení máte jistotu, že vašemu tělu poskytnou dokonalou oporu, a to i v případě, že jste zcela zdraví. Pokud se v některém z internetových obchodů setkáte s matrací označovanou jako zdravotní, u níž jakékoliv certifikáty chybí, jedná se o opomenutí nebo lež. 

Jak poznáte kvalitní matraci v obchodě?

Osobní zkušenost bývá opravdu k nezaplacení, a tak vám návštěva kamenné prodejny situaci výrazně usnadní. Stačí si lehnout a hned zjistíte, co potřebujete. Při nákupu doporučujeme nejprve důkladně přečíst štítky, na kterých naleznete základní informace týkající se rozměrů, výšky, tvrdosti a samozřejmě i ceny. Sáhněte si na materiál, vyzkoušejte si jeho prodyšnost. Závěrem ulehněte a zjistěte, zda vám vyhovuje tvrdost matrace.

Zejména u nákupu offline platí, že ty výrobce nejvíce inzerované kousky jsou i ty nejkvalitnější. Často se jedná o taktiku prodejce, který se snaží prodat matraci, která dlouhodobě nejde na odbyt, případně na které má největší marži. Vždy si proto udělejte vlastní představu a nedbejte příliš na marketingová tvrzení a líbivá hesla o luxusu, dokonalosti a podobně.

A co cena a záruka?

Běžně máme tendenci přisuzovat dražším věcem vyšší kvalitu. Nejen u matrací však tato jednoduchá přímá úměra neplatí vždycky. V některých případech samozřejmě zaplatíte vyšší obnos za kvalitnější materiály, pokročilejší výrobní technologie a certifikace. Jindy však do nich výrobce promítá svou marži, zvýšené náklady na dopravu nebo další položky, které však rozhodně nemají přímý vliv na úroveň výrobku. I levná matrace může být kvalitní.

Naproti tomu délka záruky vám již jako určité vodítko posloužit může. Jestliže má výrobce odvahu nabídnout prodlouženou záruku, dává tím jasně najevo, že svým produktům věří. Někteří dokonce natolik, že umožňují bezplatnou výměnu poškozeného kousku za nový. U takových můžete mít jistotu, že neplácají do větru.

Použité zdroje

https://www.arecenze.cz/test-matraci/

https://www.vyspimese.cz/matrace-vyspimese-cz/

Článek aktualizován 15. 11. 2022