1. Domů
  2. Domácnost
  3. Test na štěnice – Jak zjistit štěnice?

Test na štěnice – Jak zjistit štěnice?

Asi nikdo z nás nechce zjistit, že se mu v domácnosti usadily štěnice. Dostat se k vám bohužel mohou velice snadno, jejich likvidace je však mnohem náročnější. Vždy platí, že čím dříve nezvaného hosta objevíte, o to snadněji se s ním vypořádáte. V následujícím článku vás seznámíme s přípravky, s jejichž pomocí štěnice vypátráte.

Stručné shrnutí:

Jak poznat přítomnost štěnic
– nejčastěji podle podezřelých kousanců, v noci za umělého světla provést kontrolu nábytku a dalších hůře dostupných míst, využít běžně dostupné pasti na štěnice.

Dostupné pasti na štěnice – lepové pasti, pasti pod nohy postele a nábytku, pasti vybavené zdrojem tepla, žádný typ nepomáhá štěnice vyhubit, pouze upozorní na jejich přítomnost, samotnou likvidaci je nutné řešit se specializovanou firmou.

Jak poznat přítomnost štěnic?

Štěnice jsou noční živočichové, proto se nestane, že byste je v průběhu dne zahlédli. Dovedou se velmi obratně ukrývat a vyhledávají místa, kam se nedostanete. Často pojmete podezření až v momentě, kdy se začnete probouzet poštípaní a vyloučíte přítomnost komárů nebo blech. Pokud se rozhodnete hmyz objevit bez pomoci speciálních přípravků, pátrejte v nočních hodinách a pomozte si umělým světlem. 

V případě masivnějšího zamoření domácnosti můžete na zemi nacházet tzv. svlečky, zbytky, které po sobě nechává nymfa při přechodu do dalšího stádia. Někdy stačí jen odkrýt starý obraz, koberec nebo linoleum a hmyz nestačí uniknout. Jindy vám nezbude než sáhnout po speciálních pastech na štěnice, které vám pomohou nevítané hosty odhalit. 

Dostupné pasti na štěnice

V obchodech naleznete řadu nejrůznějších pastí na štěnice. Oproti častým představám štěnice nevymýtí, pouze jejich prostřednictvím zjistíte, zda ve vaší domácnosti vyskytují. Pro likvidaci nezvaných hostů vám bohužel nezbude než povolat profesionální certifikovanou firmu, která je vybavena odpovídajícími prostředky.

Nejčastěji se využívají plastové lepové pasti. Vkládají se do míst, kde se předpokládá zvýšený pohyb hmyzu, tedy do rohů postelí, případně mezi rošt a matraci. Jsou vybaveny lepovou páskou, na kterou se štěnice přichytí a nemůže dále. Některé pokročilejší kousky využívají speciálních feromonů, které dospělce lákají. Zvyšuje se tak jejich efektivita. 

Další variantou jsou pasti pod nohy postele nebo nábytku. Hmyz, který se pokusí po noze dostat nahoru zde uvízne a vy jej opět snadno odhalíte. Nejdražší pasti bývají namísto feromonů vybaveny speciálním zdrojem tepla, který opět dospělce láká. Jak jsme však již uvedli výše, ani v jednom případě nemůžete očekávat vyřešení problému. 

Typ pastiVýhodyNevýhody
Lepová pastNízká cena, možnost umístit na kterékoliv exponované místo, dlouhá životnostPasti bez feromonů nejsou příliš efektivní, riziko špatného výběru místa
Past pod nohy posteleVysoká efektivita, praktičnostVyužitelné pouze u nábytku s nohama, nepříliš diskrétní
Pasti se zdrojem teplaNejvyšší efektivita, dlouhá životnost, možnost umístit prakticky kamkolivVyšší cena
Článek aktualizován 8. 2. 2022