1. Domů
  2. Matrace
  3. Pružinovou, nebo pěnovou matraci?

Pružinovou, nebo pěnovou matraci?

Vhodně zvolená matrace je základem zdravého a vydatného spánku. Při jejím výběru se proto důkladně seznamte se všemi důležitými parametry. V současné době se největší oblibě těší matrace pružinové a pěnové. Vzhledem k tomu, že konečné rozhodování mnohdy nebývá jednoduché, rozhodli jsme se pro vás připravit následující článek. Nabídneme vám v něm přehled nejdůležitějších informací a shrnutí výhod i nevýhod obou variant.

Shrnutí článku:

Pružinové matrace – menší nabídka, pružnost, přizpůsobení tlaku těla, prodyšnost, odolnost vůči roztočům a alergenům, vhodné pouze pro pevné rošty. Ty nejlepší hledejte zde podle uživatelských recenzí

Pěnové matrace – univerzální, bohatá nabídka, prodyšnost, optimální přizpůsobení tlaku těla, možnost kombinace několika pěn současně, menší prodyšnost. Nejlepší vybírejte dle uživatelských recenzí

Jaké jsou pružinové matrace?

Ještě před několika lety byl systém pružinových matrací považován za překonaný. Zákazníci si je povětšinou spojovali se svými zkušenostmi z dětství, kdy uvolněné pružiny často nepříjemně tlačily do zad a ani s pohodlností to nebylo kdovíjaké. Jenže doba pokročila a moderní technologie zajistily, že dnes již nic podobného nehrozí. A to ani tehdy, pokud se rozhodnete šetřit. 

Nejoblíbenější pružinové matrace

PořadíNázevHodnoceníCena
1Ecomatrace FARAON95%4300
3ECOMATRACE KANADA 1+193%6000
2MPO ERGONOMY87%3600
Pružinové matrace dle oblíbenosti na Heureka.cz

Další nejoblíbenější pružinové matrace

Hlavní výhoda pružinových matrací spočívá v jejich pružnosti. Skvěle se přizpůsobí tvaru těla, takže zajistí zdravý a plnohodnotný spánek. Především alergici ocení i jejich značnou prodyšnost – snadněji se větrají a jen obtížně se v nich usazují nejrůznější roztoči a alergeny. Počítejte s tím, že nejsou příliš ohebné, a tak pro ně přicházejí v úvahu pouze pevné rošty. S lamelami nebo polohováním zde rozhodně neuspějete.

Pružinové a pěnové matrace jsou nyní velmi populární, s výběrem poradíme v tomto článku.

V současné době se rozlišují tři základní druhy pružinových matrací podle provedení samotných pružin:

  • S klasickým pružinovým jádrem – nejlevnější, nejstarší typ, kovové pružiny spojeny pérky do většího systému, nedochází k uvolňování, postupně nahrazovány modernějšími řešeními.
  • S taštičkovými pružinami – pružiny umístěny vedle sebe, vloženy do textilního pouzdra, dlouhá životnost, pohodlnost, vhodné rozložení hmotnosti, tvrdší.
  • S mikrotaštičkovými pružinami – velké množství drobných pružin v textilním pouzdře, výborné rozložení váhy, měkčí.

V obchodech dnes jednoznačně převládají kousky s taštičkovými a mikrotaštičkovými pružinami. Zatímco první jmenované se lépe hodí pro osoby s vyšší tělesnou hmotností a jedince preferující tvrdou matraci, mikrotaštičky častěji ocení ženy a štíhlí zákazníci. Ani u klasických pružinových jader se ovšem nemusíte obávat nepohodlí. Pružiny jsou zajištěny tak, že u nich k uvolňování prakticky nedochází. 

Jaké jsou pěnové matrace?

Trhu dnes jednoznačně dominují pěnové matrace. Oblíbené jsou především pro svou univerzálnost, jelikož jsou perfektně kompatibilní se všemu typy roštů a vyrábějí se ve všech myslitelných rozměrech. Problém tedy nepředstavují ani velmi atypické postele a pestrá je i nabídka partnerských matrací. 

Nejoblíbenější pěnové matrace

PořadíNázevHodnoceníCena
1Ecomatrace Zeus 1+198%3000
3Interier-Stejskal DUO Visco Hard92%6000
2Ecomatrace posejdon 1+190%7500
Nejoblíbenější pěnové matrace dle Heureka.cz

Pěnové matrace se vyznačují perfektní tvarovatelností. Rychle se přizpůsobí tvaru vašeho těla a velmi rychle se vrátí do původního stavu poté, co vstanete. Tohoto efektu je využíváno zejména u zdravotních matrací, které jsou určeny chronicky nemocným osobám. Zdravotní modely si přesně zapamatují tvar těla a dokonale se mu přizpůsobí. Díky prodyšnosti se navíc nemusíte obávat alergií nebo roztočů.

Podobně jako u pružinových matrací se v průběhu posledních let objevila celá řada druhů pěnových materiálů:

  • PUR pěna – polyuretan, vyšší cena,nejoblíbenější materiál, elasticita, tvarovatelnost, dlouhá životnost, možnost výběru z různých stupňů tvrdosti, nižší prodyšnost.
  • Bio pěna – z přírodních olejů, velmi vysoká cena, elasticita, vysoká odolnost vůči působení alergenů a roztočů, výborné ortopedická vlastnosti.
  • Studená (HR) pěna – vzdušnost, elasticita, tvarová stálost, výborný odvod tepla, vyšší tvrdost, horší tvarovatelnost, odolnost vůči roztočům.
  • Líná (paměťová) pěna – ideální pro starší nebo chronicky nemocné, mění tvar a tvrdost podle teploty, perfektní přizpůsobení se tělesným křivkám.

Při pátrání v nabídce se často setkáte také s označením „sendvičová matrace“. Tyto matrace jsou složeny vždy ze dvou a více typů pěny, které se kombinují pro dosažení vhodného výsledku. Obvykle se liší tvrdost obou stran, což se hodí zejména u matrací pro hosty, nebo pokud se vlivem zdravotních obtíží či jiných faktorů změnily vaše nároky a potřeby.

Tak kterou matraci tedy vybrat?

V žádném případě se nedá jednoznačně říci, že jeden typ materiálu je lepší než ten druhý. Pružinové matrace oceníte, pokud vlastníte postel s pevným roštem, toužíte spíše po tvrdší matraci a vyžadujete perfektní odvětrávání. Naproti tomu pěna zaboduje svou pohodlností, prakticky neomezeným výběrem a provedením vhodným i pro osoby se slabším zdravím. 

Závěrem vám nabízíme tabulku shrnující nejdůležitější výhody a nevýhody obou typů matrací:

Typ matraceVýhodyNevýhody
PružinováPřizpůsobení se tvaru těla, prodyšnost, dlouhá životnost, odolnost proti roztočům, Menší nabídka, vhodné pouze na pevné rošty, kratší životnost
PěnováUniverzálnost, neomezený výběr, pružnost, elasticita, dlouhá životnost, vhodná i pro chronicky nemocnéNižší prodyšnost
Článek aktualizován 8. 2. 2022