1. Domů
  2. Automatické kávovary
  3. Jak a jaký vybrat automatický kávovar?
  1. Domů
  2. Návody jak vybrat
  3. Jak a jaký vybrat automatický kávovar?

Jak a jaký vybrat automatický kávovar?

Za dobrým šálkem espressa již nemusíte chodit do kavárny. Pořiďte si domů či do práce automatický kávovar, který vám kávu připraví často pouhým stiskem jediného tlačítka. Mezi jeho největší výhody patří samostatnost a rychlost přípravy, během které navíc vzniká jen minimální nepořádek. Při výběru zvažte budoucí využití přístroje a podle toho se zaměřte na několik důležitých parametrů. 

Pro domácí využití postačí kávovar s menším objemem zásobníku na kávu či nádržky na vodu a s jednou výpustí. Naopak do kanceláří nebo pro frekventovanější použití v domácnosti volte přístroje s větším objemem a dvěma výpustmi pro přípravu dvou šálků současně. Zaměřte se také způsob šlehání mléka, kdy máte na výběr z modelů s parní tryskou pro manuální šlehání nebo mléčným systémem pro automatickou přípravu pěny.

Podle toho, jak kvalitní kávu od přístroje očekáváte, zvažte jeho možnosti nastavení. Modernější automatické kávovary umožňují změnu hrubosti mletí, jež výrazně ovlivňuje chuť nápoje. V neposlední řadě zohledněte paletu nápojů, které přístroj zvládne připravit a funkční výbavu, ve které by neměly chybět samočisticí funkce pro snazší údržbu a delší životnost.

Jaký automatický kávovar vybrat stručně:

Domů, nebo do kanceláře? Podle budoucího využití kávovaru zvažte, jaký objem nádržky na vodu pro vás bude nejvhodnější. Domů postačí menší, do práce či pro frekventovanější využití naopak volte větší objem.

Vyberte si způsob šlehání mléka. Jestliže hodláte často připravovat nápoje typu cappuccino a latte, doporučujeme zvolit kávovar s automatickým šlehačem na mléko. V opačném případě vám postačí kávovar s parní tryskou.

Zohledněte možnosti nastavení. Pokročilé přístroje dovolují úpravu hrubosti mletí, která výrazně ovlivňuje chuť nápoje. Může se hodit také úprava tvrdosti nebo teploty vody.

Zkontrolujte funkce a vlastnosti. Zvažte, kolik programů využijete, zda oceníte LCD displej, časovač nebo třeba možnost ovládání kávovaru prostřednictvím mobilního telefonu. Sledujte také, jaké nápoje dokáže přístroj připravit.

Kolik chcete do automatického kávovaru investovat? Stanovte si rozpočet vzhledem k tomu, co od kávovaru očekáváte. Cenové rozdíly mohou být i v řádech desítek tisíc korun.

Rozdělení kávovarů

Víte, s jakými typy kávovarů se dnes můžete na trhu setkat? Rozlišují se podle způsobu přípravy kávy na pákové, automatické a kapslové kávovary, všechny s pomocí tlaku připravují takzvané espresso. Mimo ně jsou k dostání také překapávače, ve kterých si můžete připravit překapávanou kávu.

Obrázek zobrazuje typy kávovarů
Typy kávovarů – ze zdroje: arecenze.cz

Pákové kávovary

Pákové kávovary vyžadují k přípravě kávy spoustu práce a vaší pozornosti, avšak pokud je vše provedeno, jak má, je kvalita výsledného nápoje skutečně vysoká. Většina modelů ale nemá integrovaný zásobník na kávu ani mlýnek a základní varianty nedisponují ani automatickým dávkováním vody. V tomto článku se pákovým kávovarům věnovat nebudeme.

Automatické kávovary

Automatické kávovary nabízí spolu s kapslovými nejpohodlnější přípravu kávy. Na rozdíl od kapslových ale připravují vždy čerstvou kávu, protože zpravidla disponují i integrovaným mlýnkem. Kromě toho mívají zabudovanou nádržku na vodu a některé i nádobu na mléko, tedy mléčný systém. Stiskem často jediného tlačítka tak zvládnou všechny úkony od namletí kávy a vyšlehání mléka do pěny přes přípravu nápoje až po samočištění a vypnutí.

Většina těchto přístrojů zvládne připravit dva šálky současně. Oproti pákovým kávovarům u nich počítejte s většími rozměry a delším časem zahřívání vody. Údržba automatických kávovarů bývá náročnější, proto je dobré vybírat mezi modely se samočisticí funkcí nebo ty, které na potřebu vyčištění nebo odvápnění alespoň samy upozorní. Podle kvality kávy, kterou si zvolíte, se můžete s cenou za jeden šálek nápoje dostat i pod jednu korunu. 

Kapslové kávovary

Nejsamostatnější z uvedených typů jsou kapslové kávovary. Pro přípravu kávy je stačí pouze zapnout, vložit kapsli a zmáčknout tlačítko. Od vás budou vyžadovat jen doplňování vody do nádržky a pravidelnou údržbu. Některé modely ale disponují i funkcí samočištění.

Nevýhodou těchto kávovarů je, že dokáží pracovat vždy pouze s daným typem kapslí. Před výběrem je proto nejlepší projít si nabídku a zvolit, který typ kapslí, a tedy i kávovaru si pořídíte. Další nevýhodou je pak cena kávy, do které se výrazně promítá relativně vysoká cena kapslí. Pořizovací náklady kapslových kávovarů mohou být sice poměrně nízké, avšak skrze dokupování kapslí je po chvíli používání převýší náklady na provoz kávovaru.

Typ kávovaruVýhodyNevýhody
Pákové kávovary+ Profesionálně připravená káva
+ Nízká cena za šálek
+ Vhodné i pro přípravu více káv
– Složitější obsluha a údržba
– Potřeba přikoupit mlýnek
Automatické kávovary+ Samostatný provoz
+ Rychlá příprava kávy
+ Nižší provozní náklady oproti používání kapslí
+ Nízká cena za šálek
+ Snadná údržba
– Vyšší pořizovací náklady
– Zásobník na kávu v těle kávovaru
– Modely bez samočištění vyžadují pravidelnou údržbu
Kapslové kávovary+ Téměř bezpracná příprava kávy
+ Nízké pořizovací náklady
+ Snadná údržba
– Vyšší provozní náklady
– Omezení na daný typ kapslí

Základní parametry

Kvalitu nápoje neovlivňují pouze použitá kávová zrna, ale také několik základních parametrů automatického kávovaru. Kromě kvality nápoje pak tyto parametry ovlivňují také spotřebu elektrické energie či rychlost přípravy.

Tlak páry a teplota

Zejména při výběru mezi levnějšími kávovary dejte pozor na tlak páry. Pokud nebude jeho hodnota dostatečná, voda při přípravě kávou pouze proteče a nedostane do sebe žádnou chuť, natož pak třeba kofein. Za ideální hodnotu tlaku pro přípravu kvalitního espressa je považováno 9 barů. Kávovary v kavárnách tuto hodnotu splňují a zajišťují konstantní tlak po celou dobu přípravy, jsou však poměrně drahé.

Pro domácí použití postačí automatické kávovary s tlakem okolo 15 barů. Oproti profesionálním přístrojům s čerpadlem mají jen vibrační pumpu, se kterou neudrží tlak konstantně. Během přípravy tlak kolísá a požadovaných 9 barů kávovar dosahuje v průměru. Tlak vyšší než 15 barů je zbytečný a nemá na chuť kávy vliv. Pamatujte ale, že káva se nevaří. Ideální teplota pro přípravu espressa se pohybuje okolo 90 °C.

Příkon

Příkon automatického kávovaru ovlivňuje zejména rychlost nahřátí přístroje. Spotřebiče s vyšším příkonem proto vybírejte v případě, že si často připravujete kávu ve shonu. Trochu času ušetříte, ale rozhodně by příkon neměl být hlavní parametr, který bude hrát roli při výběru. Kvalitu výsledného nápoje totiž nijak neovlivňuje.

Spotřeba

Spotřeba automatických kávovarů je pak poměrně zanedbatelná. Pokud ale preferujete co nejvyšší úsporu, hledejte kávovary s možností nastavení úsporného režimu. Po chvíli nečinnosti se přístroj automaticky vypne, a pokud si nevaříte kávu každou chvíli, jde o skvělou funkci, díky které nemusíte myslet na manuální vypínání kávovaru.

Integrovaný mlýnek a mechanismus mletí

Součástí automatických kávovarů bývá integrovaný mlýnek na kávu. Jeho mechanismus mletí a hrubost namletých kávových zrn má velký vliv na sílu a výslednou chuť připravené kávy. Abyste mohli v domácích podmínkách dosáhnout ideálního výsledku, měl by kávovar disponovat možností nastavení hrubosti mletí. 

Mlýnek s tříštivými noži

Mlýnek na kávu s tříštivými noži jednotlivá kávová zrna naseká, důsledkem toho je nerovnoměrná hrubost kávy, která se nedá se dobře regulovat. Při mletí se navíc zrna zahřívají a káva se pak při přípravě může snáze přepálit, což se negativně projeví na chuti. Jeho výhodou je zejména delší životnost.

Mlýnek s mlecími kameny

Mlýnek na kávu s mlecími kameny je výkonnější než předchozí typ s noži a docílíte s ním lepší kvality kávy. Mlecí kameny totiž rozdrtí kávová zrna rovnoměrněji dle hrubosti, jakou si na kávovaru nastavíte, což zapříčiní například lepší uvolnění éterických olejů ze zrn. Dočkáte se tak aromatičtějšího nápoje s lahodnější cremou. Kvalitu mletí pak ovlivňuje velikost, tvar a materiál použitých kamenů.

Optimální hrubost mletí

Pro přípravu espressa se obecně za nejlepší považují namletá kávová zrna, která vzhledem připomínají polohrubou mouku. Jsou-li kávová zrna namletá jemně, voda jimi protéká déle a káva tak získá lepší aroma a plnější chuť. Nesmí se to ale přehánět, příliš namletá káva se může snadno přepálit. Naopak hrubě namletými zrny voda protéká rychleji, čímž sice můžete docílit jemnější chuti, ale také příliš slabé kávy.

Jakmile si nový automatický kávovar přivezete domů, bude potřeba nastavit optimální hodnotu hrubosti mletí. U jednotlivých modelů se tato škála běžně liší, pro někoho je optimálně silná káva namletá na 2–4 stupně, pro jiného na 5–7 stupňů.

Velikost zásobníku na kávu

Velikost zásobníku na kávu souvisí s tím, jak často bude potřeba kávová zrna doplňovat, a tedy jak moc budete kávovar využívat. Obecně se nedoporučuje plnit zásobník na maximum s tím, že v něm káva zůstane po několik týdnů. Přestože jsou běžně zásobníky opatřeny těsněním, může káva po čase ztrácet kvalitu a s ní i své aroma.

  • Zásobník do 150 gramů je pro domácí použití dostačující. Je to ideální velikost, pokud si chcete na kávě pokaždé pochutnat a nevadí vám doplňovat zrna do zásobníku vždy čerstvá.
  • Zásobník do 300 gramů je pak optimální volbou pro ty, kteří nechtějí kávová zrna doplňovat obden. Pro domácí použití se jedná o stále dostačující objem.
  • Zásobník nad 300 gramů mívají zejména kávovary určené do kanceláří a jiných frekventovaných provozů, zkrátka tam, kde se káva připravuje opravdu často. 

Objem nádržky na vodu

Každý automatický kávovar má svoji nádržku na vodu, která bývá často vyjímatelná. Její objem byste měli vybírat podle toho, kolik budete běžně připravovat šálků kávy. Neustálé doplňování vody může být po čase otravné, na druhou stranu není potřeba vybírat kávovary s velkým objemem jen proto, abyste nádržku nemuseli pravidelně doplňovat.

  • Za obecně menší se považuje objem 1,5 litru. Jestliže v kávovaru připravíte 1–3 šálky denně, pak pro vás bude naprosto dostačující. 
  • Objem okolo 2 litrů je pak ideální pro běžné použití do domácnosti. 
  • Pakliže budete často připravovat kávu pro více osob najednou, zaměřte svůj výběr na kávovary s objemem nádržky okolo 3 litrů.

Příprava mléka

Ne všechny kávovary zaštiťují i automatické napěnění mléka a vytvoření mléčné pěny. Přečtěte si, jaké máte možnosti a podle čeho vybírat.

Tryska na horkou páru

Pákové a většina automatických kávovarů zpravidla nabízí trysku na horkou páru, pomocí které je možné manuálně našlehat mléko. Tuto činnost můžete znát například od baristů z kaváren. Ruční šlehání mléka s pomocí trysky se s trochou trpělivosti snadno naučíte, varianta je ale vhodnější pro ty, kteří si chtějí vytvořit z přípravy kávy jakýsi rituál.

Zabudovaná nádobka na mléko

Pro milovníky cappuccina a latte jsou ideální volbou kávovary se zabudovanou nádobkou na mléko, tedy s vlastním mléčným systémem pro šlehání. Do nádobky stačí nalít mléko a přístroj se už o vše postará sám. Automaticky si vezme požadovaný objem mléka pro daný nápoj, zahřeje jej na potřebnou teplotu, vyšlehá a připraví do šálku. Jaké má integrovaná nádobka na mléko výhody?

  • Jde o téměř bezpracnou přípravu mléčné pěny.
  • Kávovar využije pouze tolik mléka, kolik na daný nápoj potřebuje.
  • Mléko při šlehání neprská kolem kávovaru.

Parní tryska i nádobka na mléko

Existují také automatické kávovary, které disponují jak parní tryskou pro manuální šlehání mléka, tak i nádobkou pro plně automatickou přípravu mléčné pěny. Mají tu výhodu, že si můžete mléčnou pěnu připravovat sami pomocí parní trysky v případě, že vám automaticky vyšlehaná nebude vyhovovat, nebo chcete mít její přípravu jednoduše pod kontrolou.

Možnosti nastavení

Podle budoucího využití byste se měli zaměřit také na možnosti nastavení kávovaru. Kromě změny intenzity kávy dle jemnosti mletí dovolují kávovary často upravit i požadovaný objem, a to přidáním menšího či většího množství vody. K dostání jsou také kávovary nabízející přípravu dvou káv najednou, což oceníte nejen při snídaních ve dvou, ale i při frekventovanějším využití, nebo při přípravě kávy pro kolegy v kanceláři.

Nastavitelná výška prostoru pro šálek

Variabilní by měla být také výška prostoru pro šálek. Dnešní moderní přístroje již nastavitelnou výšku běžně mají, takže zastanou přípravu espressa do malého šálku i caffé latte do vysoké sklenice. Další výhodou nastavitelné výpusti je údržba. Pokud byste měli výpust příliš vysoko a připravovali kávu do malého šálku, pak by to prskalo všude okolo.

Užitečné funkce 

Funkční výbava ovlivňuje obsluhu automatických kávovarů a celkový uživatelský komfort. Vybírejte podle vašich potřeb a budoucího využití.

  • Displej využijete pro snazší obsluhu, umožní nastavení parametrů nebo vás na něm kávovar upozorní na potřebu vysypání zásobníku nebo doplnění vody.
  • Časovač zvýší komfort používání kávovaru na maximum. Stačí nastavit požadovaný čas a přístroj v požadovanou dobu nápoj sám automaticky připraví.
  • Horká voda teče z výpusti kávovaru nebo parní trysky a lze ji také běžně využít pro přípravu jiných než kávových nápojů, typicky například na čaj nebo horkou čokoládu.
  • Nahřívání šálků zamezí rychlému ochlazení nápoje při přípravě. Vyhřívaná plocha na kávovaru se při zapnutí začne automaticky nahřívat a spolu s ní i odložené šálky. Účinnější a rychlejší je ale ruční nahřívání šálků s opatrností pomocí parní trysky.
  • Automatické vypnutí zajistí, že již nemusíte myslet na manuální vypínání přístroje. Funkce šetří vaše peníze, protože pokud je kávovar zapnutý, neustále se nahřívá a spotřebovává energii. 
  • Bluetooth naleznete u chytrých kávovarů, které lze pomocí mobilního telefonu nebo tabletu bezdrátově ovládat. Můžete kávovar spustit na dálku, nebo si uložit postup příprav oblíbeného nápoje.
  • Automatické odvápňování je funkce běžná pro většinu modelů. Kávovar vás na potřebu odvápnění upozorní a od vás bude vyžadovat pouze stisknutí tlačítka.

Konstrukce a design

Protože si kávovar nejspíš získá svou trvalou pozici na vaší kuchyňské lince, věnujte pozornost i jeho konstrukci a designu. Zohledněte rozměry kávovaru vzhledem k jeho budoucímu umístění a také délku přívodního kabelu. Běžně totiž nebývá delší než 1,2 metru, a tak myslete na to, že kávovar musí stát blízko elektrické zásuvky. K dostání jsou také vestavné automatické kávovary, které jsou sice dražší, ale lépe zapadnou do kuchyně.

Co se vzhledu týče je výběr poměrně široký. Přestože výrobci upřednostňují spíše klasické barvy, jako je černá, bílá a nerez, můžete se na trhu setkat i s výstřednějšími modely v designovém provedení. Pečlivě ale sledujte jejich parametry, mnohdy totiž tyto kousky nedosahují takové kvality, jako jiné automatické kávovary se stejnou cenovkou.

Údržba automatických kávovarů

Každý automatický kávovar se musí pravidelně čistit. V průběhu času se v něm totiž vytvářejí usazeniny, které by mohly narušovat bezporuchový chod a zapříčinit vznik plísní. Valná většina dostupných kávovarů dnes disponuje funkcí samočištění, jež vám usnadní práci i čas. Pro ještě větší komfort vybírejte kávovary s odvápňovacím systémem a zohledněte také náročnost čištění nádobky na mléko, zásobníku na sedlinu a odkapávače.

Jak na pravidelnou údržbu kávovaru

Aby si káva udržela svou kvalitu i v průběhu let používání kávovaru, je potřeba některé jeho části pravidelně udržovat. Obzvláště se pak zaměřte na údržbu mléčného systému, protože mléko je velmi náchylné k tvorbě bakterií.

  • Vyjímatelná nádobka na vodu by se měla alespoň jednou za měsíc důkladně vymýt. Při doplňování doporučujeme zbytkovou vodu vždy vylít a naplnit novou.
  • Zásobník na sedlinu bude potřeba pravidelně vyprazdňovat a vymývat dle četnosti používání kávovaru, právě zde totiž hrozí největší riziko vzniku plísní. Většina kávovarů na potřebu vysypání zásobníku již sama upozorní.
  • Odkapávač je místem, kam se spolu s kapkami vody mohou dostat i zbytky kávové sedliny, navíc se v něm mohou tvořit usazeniny.
  • Spařovací jednotka je srdcem každého automatického kávovaru. Pravidelně byste ji oplachovat pod tekoucí vodou.
  • Parní tryska použitá k přípravě mléčné pěny je rovněž náchylná k tvorbě bakterií. Po použití je proto vhodné ji prostříknout (bokem do odkapávače, pozor na opaření) a otřít vlhkým hadříkem.
  • Nádobka na šlehání mléka se vymývá po každém vyprázdnění. Některé disponují i víčkem pro uskladnění zbylého mléka v lednici.

Druhy nápojů

Spousta automatických kávovarů dokáže připravit celou řadu nápojů, tedy i jiné druhy než jen espresso. Ty nejpokročilejší pro vás dokonce mají nabídku jako z kavárny: ristretto, americano, lungo, a pokud mají i zásobník na mléko, pak nejspíš umí připravit i oblíbené latte macchiato či cappuccino. Pomocí kávovaru si ale také snadno uvaříte čaj nebo horkou čokoládu. Pokud nevíte, kde si pořídit kvalitní kávu, zkuste si přečíst například tuhle recenzi obchodu ManuCafe.

Obrázek zobrazuje druhy káv
Druhy káv – ze zdroje: arecenze.cz

Crema

Při výběru kávovaru se můžete setkat s pojmem crema. Označuje jemnou a hustou kávovou pěnu, která se typicky vytváří na povrchu správně připraveného espressa.

Espresso

Espresso je základní kávový nápoj připravovaný ze 7 gramů kávy a 30 ml vody, ideálně pod tlakem 9 barů. Při dodržení uvedených hodnot činí doporučený čas extrakce 20–30 sekund. Běžně se servíruje v šálku o objemu 60–90 ml a velmi často se můžete setkat s jeho nesprávnými označeními, jako je preso, expreso, piccolo a další. Správně je pouze espresso.

Ristretto

Ristretto se velmi podobá klasickému espressu. Odlišuje se ale množstvím použité vody a dobou extrakce. Jeho objem činí jen 20 ml, přičemž se káva extrahuje po dobu 10–15 sekund. Výsledkem je o něco méně hořká chuť, ale naopak výraznější acidita a sladkost. Obecně mívá ristretto výraznější chuť a vysokou, až krémovou hustotu. V podstatě se jedná o koncentrované espresso, avšak skrze kratší extrakci je obsah kofeinu v ristrettu nižší.

Espresso doppio

Espresso doppio označuje dvojité espresso. Připravuje se pod stejným tlakem, avšak z dvojnásobného množství kávy a s dvojnásobným objemem vody.

Espresso lungo

Espresso lungo, zkráceně lungo označuje espresso s dvojnásobným množstvím vody. Nejjednodušším a také nejšetrnějším způsobem, jak připravit lungo, je naředit espresso 1:1 horkou vodou. Lze také prodloužit čas průtoku vody, ale výsledkem by byl přeextrahovaný, více hořký nápoj s dřevitou chutí.

Espresso macchiato

Espresso macchiato je oblíbenou variantou milovníků klasického espressa s mlékem. Označení macchiato znamená v překladu skvrnitý nebo tečkovaný a jako pojmenování tohoto nápoje se začalo používat skrze jeho vzhled, po přidání do mléčné pěny totiž espresso vytváří na povrchu skvrnu. Moderní espresso macchiato dnes ale vypadá spíše jako maličké cappuccino.

Cappuccino

Cappuccino je oblíbeným nápojem s vyšlehanou mléčnou pěnou, do které baristé dokáží malovat i různé obrazce. Skládá se z espressa, horkého mléka a mléčné pěny. Správně připravené cappuccino by na povrchu pěny nemělo mít viditelné bublinky, čím vyšší je pěna, tím lépe. 

Caffé latte

Caffé latte je co do chuti taková slabší káva s mlékem. Podává se ve vysoké sklenici o objemu více než 250 ml. Připravuje se z mléka, mléčné pěny a espressa a oblíbenou variantou je caffé latte macchiato. Nejdříve se mléko vyšlehá a napěněné se nalije do sklenice. Jakmile se oddělí pěna od mléka, nalije se espresso, čím vznikne typická kávová skvrna na povrchu – macchiato a zároveň vyniknou oddělené vrstvy mléka, pěny a kávy.

Flat white

Flat white neboli australské cappuccino označuje silnější kávu s mlékem. Skládá se z dvojitého espressa a horkého našlehaného mléka.

Cena

Před nákupem si promyslete, kolik budete chtít do kávovaru investovat a co všechno od něj očekáváte. Níže vám přiblížíme tři cenové kategorie a daná specifika a funkce, kterými se vyznačují. Nemá smysl pořizovat drahý přístroj, který byste nevyužili, stejně tak levnější variantu, která by nevyhovovala vašim požadavkům.

Do 10 000 Kč

I v řádu několika tisíc korun seženete přístroj, se kterým připravíte kvalitní kávu. Funkční výbavou vás ale rozhodně nijak nepřekvapí, některé modely postrádají displej či nádržku na mléko a často nabízí pouze 150g zásobník na kávu. Na druhou stranu i v této cenové kategorii zakoupíte přístroje, které zvládají přípravu dvou káv současně a co se týče designu se nemají vůbec za co stydět. Ideální pro milovníky jednoduchého dobrého espressa.

Od 10 000 do 20 000 Kč

Střední cenová kategorie do 20 000 Kč již nabízí množství kvalitních přístrojů, od kterých můžete očekávat pestrou nabídku funkcí i příslušenství. Takřka samozřejmostí již bývá mléčný systém pro automatickou přípravu mléčné pěny či přehledný displej. Kávovary v této cenové kategorii zvládají připravit širokou škálu kávových nápojů, takže si na své přijdou jak milovníci silného espressa, tak i lahodného caffé latte nebo cappuccina.

Nad 20 000 Kč

Automatické kávovary nad 20 000 Kč nabídnou svým uživatelům naprosto komfortní obsluhu a bohatou nabídku funkcí spolu s inovativními technologiemi. Vynikají jemností mletí, přičemž většina je osazena kvalitními mlýnky s mlecími kameny, nechybí propracovaný mléčný systém či promyšlená údržba zahrnující automatické odvápňování a samočištění. 

Běžně umožňují nastavení individuálních uživatelských profilů a uložení oblíbeného nápoje.

Některé modely v této cenové kategorii disponují funkcí Bluetooth a lze je dálkově ovládat přes mobilní telefon. Běžně zvládají přípravu dvou šálků současně, nabízí pestrý výběr kávových produktů a uživatelsky přívětivý, často dotykový displej. Tyto přístroje se hodí nejen do náročných domácností, ale i do frekventovaných kanceláří, ve kterých bude kvalitní káva motivovat pracovníky k lepším výkonům.

Použité zdroje a další zajímavosti:

https://cs.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1vovar

https://www.arecenze.cz/recenze-automatickych-kavovaru/

https://www.vybero.cz/automaticke-kavovary

https://www.automaticke-kavovary.cz/

Další návody jak vybrat produkt najdete zde.

Článek aktualizován 16. 11. 2022