1. Domů
  2. Čističky vzduchu
  3. Jak a jakou vybrat čističku vzduchu?
  1. Domů
  2. Návody jak vybrat
  3. Jak a jakou vybrat čističku vzduchu?

Jak a jakou vybrat čističku vzduchu?

Čistička vzduchu slouží pro udržování kvality ovzduší v domácnosti, čímž dokáže usnadnit život nejen mnoha alergikům. Její přítomnost oceníte i v případě, že máte domácího mazlíčka, žijete poblíž rušné silnice nebo s vámi domácnost sdílí novorozeně. Jejím úkolem je zachycovat částice ve vzduchu, prach, pyly, plísně a pachy, které způsobují alergie a dýchací potíže. A díky tomu čistička přispívá ke zlepšení zdraví všech členů domácnosti.

Výběr čističky vzduchu byste měli primárně podrobit velikosti místnosti, ve které bude umístěna, od toho se totiž odvíjí její vzduchový výkon i rozměry. Následně bude potřeba určit, jak velké částice má čistička zachycovat a s jakou účinností. To vše závisí zejména na typu filtrace, přičemž ty nejlepší dokáží zachytit až 99 % škodlivin.

V neposlední řadě byste měli zvážit funkční výbavu čističky, kdy současně doporučujeme přihlédnout i k jejímu budoucímu umístění. Neměl by chybět například tichý nebo noční režim, případně hodně využívaný automatický mód. Nakonec zohledněte také design, aby čistička nepůsobila v interiéru rušivým dojmem. Před nákupem si také vyberte několik kandidátů a přečtěte si recenze, které vás přesvědčí ke koupi některého z nich.

Jakou čističku vzduchu vybrat stručně:

V jak velké místnosti budete čističku používat? Podle toho spočítejte optimální vzduchový výkon nebo vyberte čističku doporučenou pro daný rozměr místnosti.

Rozmyslete si, na jaký typ nečistot by se měla čistička zaměřit. Jste alergici, potřebujete zneškodnit viry a bakterie nebo zbavit vaši domácnost pachu a kouře z cigaret?

Zvažte, jaké funkce skutečně využijete. Oblíbený je noční režim stejně jako automatický mód či regulace výkonu.

Zohledněte design. Čističku budete mít neustále na očích, v interiéru by proto neměla působit rušivě. 

Víte, kam čističku vzduchu umístíte? Dopředu si rozmyslete, kde bude její místo. Okolo by neměly být tlumicí prvky či okna nebo dveře.

Pro koho je čistička vzduchu určená

Parametry čističky vzduchu by měly odpovídat tomu, v jaké domácnosti bude umístěná. Zatímco majitelé běžných domácností bez speciálních nároků mají při výběru zcela volnou ruku, pro alergiky či kuřáky bude potřeba v místnosti vytvořit speciální podmínky. 

Čistička vzduchu pro alergiky

Pro alergiky je čistička vzduchu spásou, a to především v pylovém období. Vhodnou volbou proto bude varianta s HEPA filtrem, jež si poradí nejen s roztoči, pyly, spórami či plísněmi, ale i s dalšími alergeny o velikosti až 0,3 mikronu. Najít můžete čističky, u nichž výrobci garantují až 99,97% účinnost. Ideálně by vhodná čistička pro alergiky měla zvládnout přefiltrovat vzduch v místnosti alespoň 3× za hodinu.

Čistička vzduchu pro kuřáky

Nejmodernější přístroje dnes dokáží bojovat i s nepříjemnými pachy, mezi které bezesporu patří i cigaretový kouř. V tomto případě je proto důležité se zaměřit především na efektivní odstraňování zápachu z ovzduší. Doporučujeme sáhnout po čističce vzduchu s uhlíkovým filtrem, který ze vzduchu odstraňuje pachy a hodí se do zakouřených prostor.

Čistička pro udržení optimální vlhkosti vzduchu

Udržet optimální vlhkost vzduchu je v některých domácnostech takřka nemožné. I s tímto neduhem vám však čistička vzduchu může pomoci. Jestliže vás trápí příliš suchý vzduch, vsaďte na přístroje s integrovaným zvlhčovačem, který za pomoci odpařování vody udržuje vlhkost v optimálních hodnotách. Naopak pokud bojujete s nechtěnou nadbytečnou vlhkostí, sáhněte po čističce s odvlhčovačem.

Vzduchový výkon

Jedním z nejdůležitějších parametrů při výběru je vzduchový výkon čističky. Udává, kolik m3 vzduchu jí projde za jednu hodinu, tedy jak velký prostor zvládne za tu dobu vyčistit. Hodnota výkonu by měla odpovídat velikosti místnosti, ve které se bude čistička vzduchu nacházet, jinak by byl její provoz neúčinný. K zajištění maximální efektivity by měla objem celé místnosti přefiltrovat minimálně 2× za hodinu, v případě alergiků alespoň 4× za hodinu.

Ke zjištění požadovaného výkonu tedy potřebujete znát objem místnosti a odpovídající četnost filtrace vzduchu. Pokud již dopředu víte, že budete čističku přenášet a používat ve více místnostech, spočítejte objem té největší z nich. Na výpočet se podívejte níže:

  • Běžná domácnost: plocha podlahy (m²) x výška (m) × 2 = doporučený výkon čističky (v m³ za hodinu)
  • Domácnost s alergiky: plocha podlahy (m²) x výška (m) × 4 = doporučený výkon čističky (v m³ za hodinu)

U některých čističek vzduchu výrobci uvádí také doporučenou plochu místnosti, která se pohybuje v široké škále hodnot od 20 do 200 m2.

Typy filtrace

Efektivita čističky se mimo jiné odvíjí také od typu použité filtrace. Většina modelů si dnes hravě poradí s prachem a alergeny, ty pokročilejší pak umí odstraňovat také kouř a nepříjemné pachy, smog, viry či bakterie. Ujasněte si proto, na který typ škodlivin by čistička měla cílit. Vyplatí se sáhnout po modelu disponujícím kombinovanou filtrací, která spojuje několik vlastností filtrů dohromady, tudíž je celkový provoz více efektivnější.

HEPA filtr

K nejrozšířenějším typům patří HEPA filtr, který se vyznačuje téměř 100% účinností. Dokáže filtrovat pyly, plísně, bakterie, mikroskopický prach, kouř i zvířecí alergeny. Pro větší efektivitu bývá kombinovaný s uhlíkovým filtrem, díky kterému si pak poradí i s dalšími nepříjemnými pachy. Čistička s HEPA filtrem je ideální volbou jak pro alergiky, tak i pro seniory či rodiny s dětmi.

Jako každý jiný filtr má ale i své nevýhody. Musí se pravidelně měnit, proto si před nákupem raději ověřte dostupnost a cenovou relaci náhradních dílů. Některé HEPA filtry se dají také omývat nebo čistit pomocí vysavače, což jejich životnost o něco prodlouží.

Vodní filtr

Čističky vzduchu s vodním filtrem se vyznačují účinností okolo 50 až 70 %, což je ve srovnání s HEPA filtrací mnohem méně. Výhodou vodního filtru je ale jeho schopnost současně zvlhčovat vzduch, což mimo jiné ocení i osoby s dráždivým kašlem či astmatem. Bezesporu je to také skvělé řešení do domácností se suchým vzduchem.

Vodní filtr funguje tak, že sbírá nečistoty do nádobky s vodou, díky tomu k němu nemusíte nic přikupovat. Je však potřeba myslet na pravidelnou výměnu vody a údržbu nádobky, aby se nezačal usazovat vodní kámen nebo nedošlo k množení bakterií. Nevýhodou je, že čistička disponující pouze vodním filtrem není skrze nízkou účinnost vhodná pro alergiky.

Elektrostatický filtr

Elektrostatický filtr se pyšní svým velmi tichým chodem a vysokou až 99% účinností. Při pravidelné údržbě má takřka neomezenou životnost, stačí jej pravidelně omývat. Čističky s tímto typem filtru vzduch nenasávají, namísto toho přitahují drobné částečky elektrostatickou silou. Z toho důvodu tato filtrace nepohlcuje pachy, spolehlivě však zachytí alergeny, viry, bakterie i plísně.

Uhlíkový filtr

Skvělým řešením zejména do zakouřených prostor je čistička s uhlíkovým filtrem, který dokáže zachycovat a odstraňovat pachy. S pylem, prachem a většími částicemi si ale neporadí. Navíc časem ztrácí na účinnosti, proto je třeba jej pravidelně měnit. Běžně bývá součástí kombinovaných filtrací, například spolu s HEPA filtrem.

Antibakteriální filtr

Speciální antibakteriální filtr se vyznačuje obsahem nanočástic stříbra, které mají dezinfekční účinky. Taková antibakteriální vrstva dokáže snížit riziko přenosu nakažlivých chorob, navíc současně eliminuje polétavý prach a roztoče. Čističky s tímto typem filtrace se tak hodí například do zdravotnických čekáren nebo mateřských školek. 

Filtr s UV světlem

Některé čističky vzduchu disponují také UV lampou, jež bývá součástí filtru. Umí zneškodnit plísně, viry, bakterie a další alergeny a nečistoty organického původu. Její účinnost je závislá především na výkonu čističky, protože lampa zneškodní pouze ty částice, které se dostanou do útrob a zachytí ve filtru.

Hlučnost

Čistička vzduchu je spotřebič, který by měl být pro co největší účinnost zapnutý po většinu dne. Z toho důvodu je hlučnost parametrem, který se nevyplácí podceňovat. I sebemenší hluk může po čase působit rušivým dojmem, a tak je každý decibel důležitý. Hlučnost udávaná v decibelech (dB) se odvíjí především od výkonu, proto se v tomto ohledu vyplatí sáhnout po modelu s regulací výkonu. 

Pochopitelně nejhlučnější se bude jevit čistička zapnutá na maximální výkon, kdy může dosahovat i 70 dB. Při běžném provozu v domácnosti by pak hlučnost neměla přesáhnout 40 dB. Sledujte také volitelné režimy, mezi nimiž by neměl chybět tichý chod nebo noční režim, ve kterém je hlučnost zpravidla nejnižší, a to okolo 30 dB. Mezi nejtišší se obecně řadí čističky s elektrostatickým filtrem, které nemají ventilátor. 

Hlučnost Příklad úrovně hluku
10 dBVolná příroda, bezvětří
20 dB Šumění listí na stromech
30 dBPouliční hluk, tiché předměstí
40 dBTlumený hovor, běžná hladina hluku
50 dBMírný déšť
60 dBHlasitý rozhovor, myčka nádobí
70 dBPotlesk v sále
Obrázek zobrazuje schéma úrovní hlasitosti
Úrovně hlasitosti – ze zdroje: arecenze.cz

Spotřeba energie

Jako každý jiný spotřebič má i čistička vzduchu jistou spotřebu elektrické energie. Vysokých účtů za elektřinu se však obávat nemusíte, průměrně se totiž spotřeba pohybuje v rozmezí 3 až 100 W. Takové hodnoty můžete najít například i u obyčejných žárovek, se kterými doma běžně svítíte a zpravidla jich máte hned několik. 

Z pohledu financí se vyplatí investovat do čističky vzduchu vybavené externím senzorem, který kvalitu vzduchu průběžně monitoruje a přizpůsobuje tak výkon i spotřebu čističky. Stejně tak se vyplatí čistička s automatickým režimem, která je rovněž poměrně úsporná, protože po většinu dne běží na minimální výkon.

Funkce

Níže najdete shrnutí funkcí, kterými mohou čističky vzduchu disponovat. Zatímco některé vám dokáží usnadnit používání a každodenní obsluhu, jiné se mohou podílet na snížení spotřeby elektrické energie.

  • Regulace výkonu vám v průběhu užívání čističky rozhodně přijde vhod. Vícestupňovou regulaci výkonu oceníte například při větším zaplnění místnosti, kdy díky vyššímu stupni čištění předejdete takzvaně vydýchanému vzduchu. Je však potřeba počítat, že s rostoucím výkonem roste i hlučnost.
  • Ionizace vzduchu pomocí ionizátoru je oblíbenou funkcí pro svěžejší a čistější vzduch. Funguje na principu vydávání záporných iontů, které shlukují nečistoty a usnadňují tím jejich filtraci pomocí HEPA či jiných filtrů.
  • Časovač je bezesporu oblíbenou vychytávkou, pomocí které můžete nastavit automatické zapnutí či vypnutí například před spaním nebo než přijdete z práce.
  • Senzor kvality ovzduší průběžně monitoruje kvalitu vzduchu v místnosti a podle naměřených hodnot čistička automaticky reguluje svůj výkon. Úroveň znečištění navíc zpravidla zobrazuje na displeji či pomocí speciální vizuální signalizace. Kromě toho, že se taková čistička stará o neustále čistý vzduch, se vyznačuje i nižší spotřebou energie.
  • LED displej mívají některé čističky zpracovaný pouze v podobě ovládacího panelu. Moderní varianty však na něm mohou vyobrazovat i různé hodnoty, například aktuální kvalitu ovzduší, díky čemuž máte vždy přehled nad situací v místnosti.
  • Automatický režim je nezbytnou funkcí pro regulaci výkonu čističky, a tedy i její spotřeby energie. Tento režim využívá senzoru škodlivin, kdy podle jejich množství v ovzduší upravuje výkon čističky tak, aby byl vzduch co nejrychleji opět čistý.
  • Noční režim oceníte pro klidný a ničím nerušený spánek. Některé čističky vzduchu totiž kromě vyšší hlučnosti v běžném režimu disponují i nejrůznější vizuální signalizací či světelnými prvky, které by vás mohly v noci rušit. V nočním režimu čistička vypne své osvětlení a sníží hlučnost na minimum.
  • Indikátor výměny filtru vás upozorní na zanesenou filtraci a potřebu její výměny. Díky tomu nemusíte průběžně kontrolovat stav, navíc budete nový filtr kupovat až ve chvíli, kdy to skutečně bude potřeba.
  • Dálkové ovládání je určené pro ovládání čističky na dálku.

Chytré funkce

Moderní technologie se nevyhnuly ani čističkám vzduchu. Dnes si můžete pořídit přístroje disponující WiFi připojením, díky kterému je můžete ovládat na dálku a sledovat či upravovat nastavení. Chytrou čističku vzduchu můžete zapnout, aniž byste byli právě doma. Čerstvý vzduch tak na vás může čekat třeba po každém příchodu z práce.

Design

Přestože je u čističky vzduchu důležitá spíše funkčnost, nezapomeňte na to, že ji budete mít pravděpodobně neustále na očích. Některé 360° modely musí dokonce stát i uprostřed místnosti, aby mohly bez problémů a účinně fungovat. Z toho důvodu se vyplatí sledovat také design, jakým čistička vzduchu disponuje. Většina výrobců uvádí na trh více barevných variant, a tak si můžete vybrat model, jež snadno sladíte se zbytkem interiéru.

Sledujte také zpracování konstrukce, kdy můžete narazit na nejrůznější klasické i atypické tvary či kombinace materiálů. Důležité jsou i rozměry a hmotnost, a to především při přenášení čističky z místnosti do místnosti, kdy zároveň oceníte praktické madlo.

Umístění

Čističky vzduchu jsou k dostání v provedení na zem či na stůl nebo polici. Přístroj je vhodné nasměrovat tak, aby z něj poté čistý vzduch proudil směrem k místům, kde se nejčastěji zdržujete. Ideální je tedy střed místnosti, pracovní stůl a podobně. Čistička by měla mířit do volného prostoru, naopak ji není vhodné umisťovat blízko oken či dveří.    

Údržba

Údržba čističky vzduchu se týká především filtrace. Moderní čističky již dnes mají zabudovaný indikátor, který snímá stav filtru a vyhodnocuje jeho účinnost. Jakmile je filtr zanesený, čistička vás pomocí indikátoru upozorní na potřebu jeho výměny – vše se odvíjí od typu použité filtrace, zatímco někdy je potřeba koupit nový filtr, jindy stačí vyprat nebo přesát vysavačem ten stávající. Níže si přečtěte několik tipů k údržbě:

  • Zpravidla se cena filtru odvíjí od jeho kvality a životnosti. Levnější filtr budete muset měnit častěji než dražší.
  • Alergikům nedoporučujeme čističky s filtrem, který se omývá vodou. Při manipulaci s ním se totiž dostanete do kontaktu s nečistotami, které by vás mohly dráždit.
  • I když budete mít čističku zachytávající prach, neznamená to, že by jej nebyla potřeba z nábytku pravidelně utírat. Úklidu se s čističkou vzduchu nevyhnete.

Cena

Ceny těch nejlevnějších čističek vzduchu startují již na tisícikoruně, avšak od takových modelů nelze čekat zázraky. Na zdraví by se šetřit nemělo, a proto zejména alergici či citlivější osoby by měli svou investici pečlivě zvážit. Vyplatí se sáhnout po dražším modelu, který kromě líbivějšího designu a kvalitnějšího zpracování nabízí zpravidla i lepší vzduchový výkon a účinnější filtraci. Co můžete od jednotlivých cenových kategorií očekávat?

Do 3 000 Kč

Základní cenová relace zahrnuje čističky vhodné do menších místností. Nabízejí nízký výkon a pouze základní paletu funkcí. Většinou postrádají doplňkové vybavení v podobě ionizátoru či zvlhčovače a mívají méněstupňovou regulaci výkonu.

Od 3 000 do 6 000 Kč

Poměrně široký výběr na vás ve střední cenové kategorii, kde naleznete i čističky vhodné do středních a větších místností. Zpravidla mívají kvalitnější zpracování a nabízí účinnější třídu filtrace či více stupňů regulace výkonu. Obvykle disponují také moderními technologiemi, jež rozšiřují možnosti jejich využití. K dostání jsou i varianty s ionizátorem, zvlhčovačem či odvlhčovačem, u kterého je ale potřeba sledovat odvlhčovací kapacitu či objem nádoby.

Nad 6 000 Kč

V této cenové kategorii na vás čekají čističky vzduchu s nejvyšší třídou filtrace a vysokým vzduchovým výkonem, které splní požadavky alergiků, astmatiků i osob s dýchacími obtížemi. Těšit se můžete na modely vhodné i do velkých či společenských místností, s nízkou spotřebou energie a mnoha praktickými funkcemi. Dosahují skvělých výsledků díky moderním technologiím, doplňkové výbavě a kvalitním senzorům hlídajícím kvalitu vzduchu.  

Použité zdroje a další zajímavosti:

https://www.arecenze.cz/cisticky-vzduchu-test/

https://www.proalergiky.cz/magazin/clanek/smog-a-jina-znecisteni-ovzdusi-jak-chranit-sve-zdravi

https://www.which.co.uk/reviews/air-purifiers/article/recommendations/which-best-buy-air-purifiers

Další návody jak vybrat produkt najdete zde.

Článek aktualizován 8. 2. 2022