1. Domů
  2. Ultrazvukové čističe zubů
  3. Jak a jaký vybrat ultrazvukový čistič zubů?
  1. Domů
  2. Návody jak vybrat
  3. Jak a jaký vybrat ultrazvukový čistič zubů?

Jak a jaký vybrat ultrazvukový čistič zubů?

Ultrazvukové čističe zubů jsou moderní alternativou zubních kartáčků, a to jak manuálních, tak elektrických. Na rozdíl od těchto metod není nutný kontakt s chrupem (fungují na principu ultrazvuku), přesto se jedná o účinný způsob čištění. S jejich pomocí můžete odstranit zubní plak a skvrny a zároveň zubní kámen, který dokážou efektivně narušit. Díky tomu se mohou podpořit i zdraví dásní.

V našem článku Jak vybrat ultrazvukový čistič zubů jsme se nejprve zaměřili na to, jaký je rozdíl mezi tímto způsobem čištění chrupu a dalšími dvěma variantami. Dále vám vysvětlíme, jak tato metoda péče o zuby vlastně funguje a zmíníme i její výhody. Opomenout ovšem nechceme ani nevýhody, o kterých se tedy rovněž dočtete na následujících řádcích.

Dále jsme se věnovali výkonu jednotlivých ultrazvukových čističů zubů, stejně jako podstatným funkcím, které vám mohou usnadnit používání, a to i na cestách. Na závěr jsme si již tradičně nechali finanční stránku. Ačkoli si některé produkty můžete pořídit opravdu levně, doporučovali bychom vám sáhnout spíše po dražších variantách.

Zvažte jestli vám to stojí za zkoušku. Nad funkčností ultrazvukových čističů se neshodnou ani odborníci. Někteří tvrdí, že výkon domácích pomocníků není dostatečný, aby čistič přinesl efekt jako v zubní ordinaci. Najdete ale také uživatele, kteří mají s produktem kladnou zkušenost.
Zaměřte se na výkon. Při výběru ultrazvukových čističů zubů byste měli v prvé řadě zohlednit frekvenci ultrazvukových vln, která je ukazatelem výkonu. Některé produkty zvládají i vysoké frekvence mnoha desítek milionů kmitů za minutu. Intenzitu ultrazvuku lze navíc u řady přístrojů nastavit.
Zohledněte užitečné funkce. Jednotlivé čističe bývají opatřeny různými funkcemi. Před nákupem tedy zvažte, zda se vám bude hodit dobíjení přes USB, LED diody, akustická signalizace, časovač pro automatické vypnutí či cestovní pouzdro.
Pozornost věnujte i pořizovací ceně. Některé ultrazvukové čističe zubů stojí pouze pár set korun, další vás ovšem mohou vyjít na několik tisícovek. Při výběru se tedy musíte důkladně rozhodnout, kolik peněz do nákupu chcete investovat.

Čištění zubů

Pokud si chcete udržet zdravý chrup, musíte o něj samozřejmě dobře pečovat. Především je nutné pravidelně odstraňovat zbytky jídla z mezizubních prostor a usazený zubní plak. Dlouhou dobu lidé o zuby pečovali za pomoci manuálních zubních kartáčků. Dnes už ovšem existuje více variant, které představují zajímavé alternativy.

Typ kartáčkuVýhodyNevýhody
Manuální zubní kartáčkypříznivá cena, umožňují jemné čištění zubůvyžadují správnou techniku, nemusí být efektivní
Elektrické zubní kartáčkyčistí zuby „samy“, mohou být efektivní, vhodné pro méně manuálně zručné osobymohou zubům i škodit – vybírejte hlavice s jemnými vlákny a netlačte
Ultrazvukové čističe zubůnení nutný kontakt s chrupem, zaručují efektivní čištění zubůvyšší cena, mohou být poněkud bolestivé pro osoby s příliš citlivými zuby 

Manuální zubní kartáčky

Manuální zubní kartáčky podle všeho existují více než 3 000 let. Plochá tyčinka z plastu s rukojetí a hlavičkou, do níž jsou vsazeny štětinky, je i dnes nejpoužívanější. Jedná se o nejlevnější řešení a čištění je opravdu jemné. Na druhou stranu se ho musíte nejprve naučit. Ideálně byste měli štětinkami kartáčku pohybovat od dásně směrem ke špičce zubu.

Elektrické zubní kartáčky

První elektrické kartáčky na zuby byly vynalezeny v roce 1954. Aktuálně existují v mnoha variantách, přičemž zuby čistí „samy“. Odborníci se ovšem přou, zda jsou vhodné. Někteří tvrdí, že jsou oproti manuálním kartáčkům výrazně efektivnější v odstraňování zubního plaku, další nicméně namítají, že by se používat neměly, protože zubům naopak škodí. V každém případě na ně nesmíte tlačit a raději používejte hlavice s jemnými vlákny.

Ultrazvukové čističe zubů

Manuální i elektrické kartáčky na zuby mají jedno společné – zbytky jídla a zubní plak či kámen odstraňují manuálně. Tím se liší od ultrazvukových čističů zubů. U nich není nutný kontakt s chrupem, přesto se jedná o efektivní způsob čištění. Tyto přístroje bývají dražší, na druhou stranu se vyplatí více než častá návštěva dentální hygieny. Ultrazvukový čistič ovšem může být poněkud bolestivý či nepříjemný pro osoby s příliš citlivými zuby (nebo odhalenými krčky).

Upozorňujeme: Ať už zvolíte jakoukoli z výše zmíněných variant, určitě si pořiďte také mezizubní kartáčky, které slouží k účinnému čištění mezizubních prostor. Díky tomu pomáhají omezit tvorbu zubních kazů. Právě ultrazvukové čističe zubů je ovšem mohou dosti spolehlivě nahradit.

Jak ultrazvukový čistič zubů funguje? 

Ultrazvukové čističe zubů jsou přístroje, které zná řada lidí z dentální hygieny, což je podstatná část péče o zdravý chrup. Výhodou těchto zařízení je, že vás dokážou díky ultrazvukovým vlnám zbavit nečistot i na místech, která jsou těžko dostupná a běžný kartáček se do nich obvykle nedostane. Díky tomu mohou být zuby čistší a zdravější. Tyto čističe tedy suplují i výše zmíněné mezizubní kartáčky, jejichž používání už nemusí být nezbytně nutné. 

Výhody a nevýhody

Hlavními výhodami ultrazvukových čističů zubů je nejen efektivita čištění, ale také úspora času a peněz. Jistě, špičkové čističe vás mohou stát i několik tisíc korun, na druhou stranu pravidelné navštěvování dentální hygieny vás může vyjít výrazně dráže. Se zdravějším chrupem lze navíc ušetřit i za zákroky zubaře. Používání je navíc jednoduché.

Co se týče nevýhod, ty už jsme vlastně zmínili výše. Ultrazvukový čistič zubů může být poměrně nepříjemný a bolestivý pro osoby s příliš citlivými zuby, případně s obnaženými krčky. Minimálně zpočátku. Pokud by tyto potíže přetrvávaly i nadále, měli byste navštívit svého zubního lékaře. 

Výkon

Čištění zubů probíhá za pomoci ultrazvukových vln. Jejich frekvence je přitom důležitým parametrem při nákupu, jedná se totiž o ukazatel výkonu. Moderní ultrazvukové technologie zvládnou i vysoké frekvence v desítkách milionů kmitů za minutu, což nejen zvyšuje účinnost, ale zároveň snižuje riziko poškození skloviny a dásní.

U většiny přístrojů existuje hned několik režimů, jež umožňují volit mezi intenzitou ultrazvuku. Doporučujeme začínat od nejslabší a intenzitu případně postupně přidávat.

Funkce

Mnohé z moderních ultrazvukových čističů zubů mají užitečné funkce, které jejich používání mohou činit praktičtějším či bezpečnějším. Při výběru se tedy zaměřte i na ně.

  • LED diody – mohou sloužit pro optimální kontrolu stavu baterie.
  • Dobíjení přes USB – ultrazvukové čističe zubů fungují na baterie. Díky této funkci můžete dané zařízení nabíjet pomocí USB, takže si jej bez obav lze vzít s sebou i na cesty, kde je péče o zuby stejně důležitá jako doma. 
  • Indukční nabíjení – s touto funkcí nebudete potřebovat k dobití baterií kabely, neboť je bezdrátové. Navíc bývá velmi rychlé.
  • Akustická signalizace – tato „vychytávka“ vás upozorní na dobu čištění. Některá zařízení navíc dovedou signalizovat dobu určenou na čištění jednotlivých zubů.
  • Časovač pro automatické vypnutí – mnohé produkty se po několika minutách automaticky vypnou, což je vhodný systém pro ochranu baterií.
  • Cestovní pouzdro – s některými čističi dostanete i praktické cestovní pouzdro, které umožňuje jednoduché sbalení na cesty.

Cena

Při nákupu ultrazvukových čističů zubů musíte samozřejmě počítat s vyšší pořizovací cenou, a to nejen v porovnání s manuálními kartáčky, ale i mnohými elektrickými kartáčky. Na druhou stranu existují i některá velmi levná zařízení, která se však s výrazně dražšími produkty nemohou rovnat. Pro lepší přehled jsme ultrazvukové čističe rozdělili do tří základních cenových kategorií, z nichž můžete vybírat. 

Cena do 1 000 Kč

Ačkoli je cena většiny ultrazvukových čističů zubů čtyřmístná, sehnat můžete i několik produktů do tisícovky. Pokud si tedy chcete toto čištění chrupu vyzkoušet, může se jednat o vhodné řešení. Rozhodně však nesmíte počítat s tím, že se tyto produkty budou kvalitou a efektivitou rovnat ostatním výrobkům.

Cena od 1 000 Kč do 3 000 Kč

V této cenové kategorii naleznete produkty, které už mohou být zajímavější i pro náročné uživatele. Obvykle nabízejí více režimů čištění, ale třeba také automatické nastavení tlaku a kvalitní baterii, která může na jedno nabití fungovat i pár měsíců.

Cena nad 3 000 Kč

Nejvíce ultrazvukových čističů zubů zřejmě nalezneme v této cenové kategorii, která už ovšem může být pro některé zájemce poněkud nedostupná. Za své peníze na druhou stranu získáte spolehlivé produkty s mnoha pokročilými funkcemi. Nejdražší varianty přitom mohou stát i přes 5 000 Kč.

Použité zdroje a další zajímavosti:
https://www.recenzetesty.cz/nejlepsi-ultrazvukove-cistice-zubu/

https://www.arecenze.cz/zubni-kartacky/

Další návody jak vybrat produkt najdete zde.

Článek aktualizován 30. 4. 2023