1. Domů
  2. Krása a zdraví
  3. Jak si doma rychle vybělit zuby?

Jak si doma rychle vybělit zuby?

Přirozenou barvu zubů ovlivňuje mnoho faktorů. Zásadní jsou hlavně genetické dispozice. Platí, s nadsázkou řečeno, že co člověk, to originální barva chrupu. Zubní sklovina je sama o sobě průhledná až namodralá. Zpravidla však náš chrup není bílý, ale má různé odstíny žluté. Pod sklovinou totiž prosvítá přirozeně žluté dentinové jádro.

Což se pochopitelně mnohým z nás nelíbí a toužíme po běloskvoucím úsměvu po vzoru televizních hvězd. Dá se získat v pohodlí domova? Které metody skutečně účinkují a kterým byste se ve vlastním zájmu měli spíše vyhnout?

Stručné shrnutí:

Domácí bělení zubů je možné pouze pod dohledem lékaře.

Bělení s gelem od zubaře je pomalé, ale nezničíte si chrup.

Jedlá soda/kypřicí prášek

Internetové rady se různí, některé radí smíchat jedlou sodu s octem, jiné s citronovou šťávou. Přidává se i špetka soli. Některé recepty mluví i o smíchání jedlé sody pouze se solí. Dle lidových receptů plní stejnou funkci i kypřicí prášek.

Zubaři se ovšem chytají za hlavu: Jde skutečně o rychlý recept, ovšem maximálně na zničení zubů. Pigmentace může sice skutečně vymizet, nicméně jedlá soda funguje jako abrazivní látka. Na zubech vytvoří rýhy, v nichž se tím ochotněji ukládají pigmenty.

Výsledkem této domácí metody jsou zuby poškozené, náchylné ke vzniku kazů i ke zlomení, citlivé a paradoxně mnohdy ještě více nežádoucím způsobem zbarvené.

Citron/ocet

Citron i ocet zní jako zdánlivě přírodní metody. Může se vám něco stát, pakliže vynecháte abrazivní složku?

Kdo dával pozor při hodinách chemie, už tuší, že obojí je kyselina. A ta na zuby jednoznačně nepatří. Byť si můžete povšimnout jistého efektu, za bělejší chrup opět „zaplatíte“ jeho zničením. Naleptáte si totiž zubní sklovinu, což způsobí značnou citlivost a křehkost zubu.

Jahody

Jednoduše rozmačkejte jahody a vzniklou „pastou“ si čistěte zuby, radí nemálo dalších internetových zdrojů. Sladké červené plody však raději snězte.

Ovocná šťáva totiž opět naleptává zuby. A to může vést k jejich poškození jako v případě citronu. I před touto babskou radou tak zubaři varují. Jahody totiž obsahují vitamín C alias kyselinu askorbovou. Vnější vrstva zubu se skládá z látky, který se nazývá hydroxylapatit. Ten se tvoří z vápníku a fosfátu. Kyseliny ale však můžou z povrchu vápník a fosfát vyplavit, což vede ke snížení stability.

Pokud jahody budete v přiměřeném množství konzumovat, svému zdraví prospějete a svůj chrup neohrozíte, přímo na zuby ovšem toto ovoce nepatří.

Kokosový olej

Kokosový olej neobsahuje ani jednu účinnou látku, která by vám libovolným způsobem mohla pomoci k bělejšímu úsměvu. V ústech tedy nedojde k žádné chemické aktivitě a vy si nemůžete všimnout žádoucích výsledků, vysvětlují odborníci.

Tento přírodní prostředek má pouze jediný význam: Skutečně je antibakteriální. Pouhé ničení bakterií na povrchu žádný smysl mít nebude. Kokosový olej ale v rozhodně nedokáže proniknout přes zubní sklovinu, aby zesvětlil barvu dentinu.

Likvidace bakterií nicméně může přispět ke snížení rizika rozvoje zubního kazu nebo onemocnění dásní.

Bělicí pasty

Bělicí zubní pasty v EU mohou obsahovat nejvýše 0,1 % peroxidu vodíku. To je příliš málo na to, aby byl po jejich použití patrný jakýkoli účinek. Nicméně je pravdou, že takováto koncentrace vám ani žádným způsobem neublíží.

Zubaři tak radí, abyste si zuby především čistili pravidelně a pečlivě. Je přitom poměrně jedno, čím to zrovna bude. Důležité je mechanické čištění včetně použití mezizubních kartáčků.

Ordinační bělení

Jediným skutečně účinným prostředkem, který vám může zuby vybělit, je peroxid vodíku, případně karbamid peroxidu. Tuto látku vám může aplikovat lékař v ordinaci. Zpravidla k tomu používá 40% hydrogen peroxidu.

Ordinační bělení je bezpečné, protože se realizuje pod odborným dozorem. Při této proceduře musíte v křesle vydržet přibližně 2 hodiny. Ordinaci však opouštíte s běloskvoucím úsměvem.

Nevýhodou je to, že lékaři nebělí zuby, které nejsou v optimální kondici. Vyléčit se tak musí nejprve případně kazy i zánět dásní. Peroxid také nefunguje na umělé výplně, ty se proto musí nahradit jinými v „novém“ odstínu. Vybělit nelze ani korunky, můstky či jiné náhrady.

Domácí bělení

Váš zubní lékař vám také může zhotovit nosiče, do nichž si budete aplikovat bělicí gel. Tyto pomůcky si odnesete domů a nosit je budete vždy několik hodin, ať už ve dne nebo v noci. Tento proces se též nazývá domácí bělení.

Na rozdíl od dalších „zaručených“ metod je tento způsob bělení jednak rovněž bezpečný, protože probíhá pod dohledem lékaře, ale především skutečně účinný. Vyhláška tuzemského ministerstva zdravotnictví deklaruje, že v přípravcích pro domácí bělení nesmí být vyšší koncentrace, než je 6 % peroxidu obsaženého nebo uvolněného. V praxí se používá 10% a 16% karbamid peroxidu.

Nevýhodou je to, že domácí bělení je vzhledem k nižší koncentraci účinné látky pomalejší než zákrok v ordinaci. Naopak značnou předností je to, že je ve srovnání s ordinačním bělením levnější. Opět je však nutné předem zkontrolovat stav chrupu, je tedy možné, že se nevyhnete ani méně příjemným zákrokům a dalším výdajům.

Co na bolest zubů v těhotenství si můžete přečíst v našem samostném článku.

Článek aktualizován 2. 10. 2022