1. Domů
  2. Elektrické zubní kartáčky
  3. Jak a jaký vybrat elektrický zubní kartáček?
  1. Domů
  2. Návody jak vybrat
  3. Jak a jaký vybrat elektrický zubní kartáček?

Jak a jaký vybrat elektrický zubní kartáček?

Čištění zubů je důležité pro zdraví chrupu i pro hezký estetický dojem z hezkého úsměvu. Elektrické zubní kartáčky jsou pomocníkem, který vám pomůže zrychlit celý proces a provést ho mnohem více efektivně. Také jeho použití je mnohem snadnější než u manuálních typů. Nutné je však počítat s některými omezeními, které s sebou pohon přináší. Při výběru je nutné zvážit několik jednoduchých parametrů.

Elektrické zubní kartáčky se dělí na dva typy – oscilační s otočnou kruhovou hlavou a sonické s vibrující plochou hlavou. První typ je levnější, druhý zase citlivější a jemnější. Záleží jen na vás, jaké provedení vám bude spíše vyhovovat. Každé se používá trošku jiným způsobem. U obou variant byste se měli podívat na parametr počtu kmitů. Ten prakticky udává výkonnost přístroje. Typy s více kmity pracují rychleji a jsou účinnější.

Velmi důležitým parametrem je také baterie. Akumulátor může být buďto výměnný nebo častěji pevně zabudovaný v přístroji. Potom má zubní kartáček i vlastní nabíjecí stanici. Zejména při častém cestování si pohlídejte kapacitu baterie a dobu výdrže bez nutnosti doplnění energie. Důležitá je i životnost. Používání elektrického kartáčku vám pak zpříjemnění přídavné funkce jako senzor tlaku, časovač, masáže, bělení a další.

Jaký elektrický kartáček vybrat stručně:

Typ kartáčku – rozlišujeme sonické a oscilační typy. První má podlouhlou vibrující hlavu a druhý kulatou točivou.

Počet kmitů – čím více kmitů, tím lépe a rychleji kartáček čistí zuby. Zpravidla lze kmitání nastavit v několika stupních.

Typ akumulátoru – nabíjení je řešené pomocí baterií. Ty mohou být klasické výměnné nebo v podobě vestavěného dobíjecího akumulátoru.

Výdrž baterie – hlavním parametrem baterie je počet dní, po které vydrží fungovat bez nabíjení. Tento údaj sledujte především tehdy, pokud často s cestujete.

Funkce – některé modely mají vychytávky jako časovač, senzor tlaku nebo třeba masážní a bělící funkci. Ty nejchytřejší dokonce propojíte s mobilním telefonem.

Cena a náklady – určete si, kolik chcete do elektrického zubního kartáčku investovat a zjistěte si, jaké jsou jeho náklady na provoz.

Manuální nebo elektrický kartáček

Elektrické zubní kartáčky najdete na trhu již pěknou řadu let. Přesto jsou manuální stále oblíbenější. Mnoho lidí elektrickým typům nevěří. O účinnost se ale rozhodně bát nemusíte. V tomto ohledu si vedou mnohdy lépe než klasické typy. Každému však může vyhovovat jiné provedení. Jak elektrické tak manuální mají své výhody i nevýhody.

Typ zubního kartáčkuManuálníElektrický
CenaNízkáVyšší
Výběr na trhuVětšíMenší
Účinnost čištěníHoršíLepší
Doba čištěníDelšíKratší
ManipulaceTěžšíJednodušší
OmezeníRychlost a přesnost vašich pohybůPotřebuje zdroj energie

Jak je asi všem jasné, hlavní rozdíl mezi elektrickým a normálním zubním kartáčkem je v automatizaci chodu hlavy. Kmitání založené na elektrickém pohonu je rychlejší. Tím pádem se provede více pohybů než při ručním čištění. Také je daleko jednodušší se dostat na všechna místa v ústní dutině. Čištění bez nutnosti ovládání správné techniky ocení zejména menší děti. Používat elektrický kartáček však může každý, kdo si chce ušetřit práci.

Hlavním omezením elektrických kartáčků je závislost na zdroji energie. U této základní hygienické pomůcky obvykle není problém se zajištěním baterie, avšak na cestách se jedná o nevýhodu. Přítomnost pohonu rovněž znamená, že kartáček spotřebovává energii. Pozor by si měli dát při výběru lidé s citlivými dásněmi a trpící paradentózou, protože rychlé pohyby nejsou tak citlivé k dásním. V tomto případě vybírejte šetrné typy s měkčími štětinami.

Typy elektrických kartáčků

Na trhu najdete mnoho modelů zubních elektrických kartáčků. Hlavním parametrem, ve kterém se liší, je styl pohybu hlavy s čistícími štěninami. V tomto ohledu rozlišujeme dva typy:

  • Elektrické kartáčky s oscilačními pohyby,
  • Elektrické kartáčky se sonickými pohyby.

Obrázek zobrazuje schéma typů kartáčků
Typy kartáčků – ze zdroje: arecenze.cz

Oscilační elektrické kartáčky

Již samotný název oscilační nebo také rotační vystihuje, jak tento typ pracuje. Hlava oscilačního zubního kartáčku se protáčí sem a tam kolem své osy v půlkruhových pohybech. V porovnání se sonickým provedení se jedná o více rozšířenou variantu. Elektrické zubní kartáčky s rotačními pohyby bývají o trošku levnější. Také za náhradní hlavy nezaplatíte moc peněz.

Hlavní výhodou jsou zde menší rozměry. Díky nim a kruhovitému tvaru hlavy se snadno dostanete do všech míst ústní dutiny a spolehlivě odstraníte plak z každého zubu. Během krátké chvíle používání získáte potřebný cvik a naučíte se bez problémů s tímto novým stylem čištění zubů pracovat. Práce s rotačním zubním kartáčkem přitom nezabere více času než používání podlouhlých.

Pro většinu lidí jsou oscilační pohyby a možnost se dostat ze všech stran k zubu výhodou. Zajistí opravdu účinné a důkladné vyčištění. Avšak při paradentóze mohou být naopak na škodu. Rotační typy nejsou tolik šetrné a nehodí se pro citlivé zuby a dásně nebo pro odhalené zubní krčky. Pokud těmito potížemi netrpíte, nemusíte se jich bát.

Sonické elektrické kartáčky

Sonické zubní kartáčky se pohybují jemně ze strany na stranu. Díky tomu se nazývají vibrační. Hlava je podlouhlá a více připomíná tu, kterou znáte od manuálních typů. Při čištění není nutné ze všech úhlů obkroužit každý zub. Po přiložení vhání sonický kartáček vodu mezi zuby a do jiných hůře dostupných míst. Tím je vypláchne a odstraní všechny nečistoty. V ústech způsobuje zprvu nezvyklý vibrující pocit, avšak pracuje velmi účinně.

Na rozdíl od oscilačních elektrických zubních kartáčků mohou sonické typy používat i lidé trpící paradentózou a problémy s citlivými dásněmi. Dalším plusem je menší spotřeba zubní pasty. Jediným záporem je zde vyšší cena. Trošku více zaplatíte jak za samotné pořízení výrobku tak za náhradní hlavy.

Počet kmitů

Kromě stylu pohybu je zásadním parametrem ovlivňujícím chod také rychlost pohybu hlavy. Měří se v počtu kmitů za minutu. Čím rychleji zubní kartáček kmitá, tím efektivněji pracuje. To může mít určitý vliv na nutnou délku čištění zubů i na účinnost. S větším počtem kmitů se setkáte zejména u dražších výrobků. Běžné a levné elektrické kartáčky dosahují 10 000 kmitů za minutu, ty pokročilé až přes 50 000 pohybů za minutu.

Elektrické kartáčky mívají počet kmitů nastavitelný pomocí jednoduchého přepínače na těle přístroje. Tuto funkci najdete pod názvem “režimy čištění”. Jejich hlavní funkcí je především přizpůsobení chodu vlastním preferencím. Možnost snížení počtu kmitů se také hodí tehdy, než si zvyknete na pohyby sonického typu. Základní modely nabídnou jeden nebo dva stupně. Ty pokročilé jich mohou mít rovnou více než pět, někdy dokonce až deset.

Čistící hlava

Stejně jako manuální zubní kartáčky, tak také elektrické mohou mít různé hlavy. Vzájemně se liší nejen hustotou a tvrdostí štětin, ale i jejich tvarem. Jak již bylo zmíněno, ten souvisí se stylem pohybu. Výběr závisí na vašich potřebách a na tom, jaké štětiny vám více vyhovují.

Hlavy jsou samozřejmě nasazovací a dokoupitelné, protože by bylo nesmyslné po opotřebení (2 až 3 měsíce; stejně jako u manuálních) vyhodit celé elektrické tělo. U výrobků vyšší třídy se dokonce lze setkat s celou sadou výměnných nástavců. Krom různých tvrdostí a hustoty štětin může být součástí balení například nástavec mezizubního kartáčku a jiné speciality. 

Napájení

Elektrické kartáčky se navzdory svému názvu nepřipojují kabelem do elektrické zásuvky. Při čištění zubů by vám totiž kabel překážel a hůře by se s kartáčkem manipulovalo. Namísto toho najdete v těchto zařízení baterii. Na trhu se setkáte se dvěma typy akumulátorů:

  • Zabudovaný,
  • Výměnný.

Zabudovaný akumulátor

Baterie je umístěná v těle přístroje a nelze ji vyndat. Díky tomu zde může být lepší utěsnění proti vodě. Doplnění kapacity probíhá přes speciální dokovací stanici, do které se jen kartáček položí; žádné časté zapojování kabelů. Někdy může mít i alternativní provedení v podobě věšáku nebo sklenice, kterou lze rovnou používat jako kelímek. Nevyměnitelná baterie má životnost přibližně 5 let. 

Elektrický kartáček může být umístěn v nabíječce zapojené v zásuvce neustále. Baterie je k tomu stavěná a nehrozí tím v žádném případě její poškození. Úplné nabití trvá cca 10 hodin až 1 den. Při pravidelné zubní hygieně vydrží kartáček v chodu bez zdroje energie nejčastěji okolo dvou týdnů. Hodnoty se však mohou u jednotlivých výrobků hodně lišit. Zaměřte se na ně především v případě, že se zubním kartáčkem pravidelně a dlouho cestujete.

Výměnný akumulátor

Jako výměnný zdroj energie bývají nejčastěji použité klasické tužkové baterie AA nebo AAA. Ideální je zakoupit dobíjecí, abyste je nemuseli pokaždé vyhazovat a starat se, zda je máte doma v zásobě. Tento pohon není tak oblíbený jako zabudovaný akumulátor, avšak někomu může vyhovovat více. Především vám nebude v koupelně zabírat místo nabíjecí stanice. Také můžete očekávat o něco větší výdrž bez nutnosti výměny baterek.

Funkce

Základní elektrické zubní kartáčky jsou vrnící mašinky, které umějí “jen” čistit zuby. To je samozřejmě pro mnoho lidí naprosto dostačující a od svého zubního kartáčku ani nechtějí více, než aby provedl zubní hygienu. Pro náročnější zákazníky se ale nabízejí i chytré modely, které mají zajímavé doplňkové funkce. Některé rozšiřují možnosti použití, jiné vám pomohou se správným postupem čištění zubů. 

Funkce pro lepší čištění

Pokud vám nevadí si za nákup lépe vybaveného kartáčku připlatit, můžete pomocí některých prvků zlepšit čištění zubů. Tyto funkce se starají o lepší účinnost a také vás naučí, jak elektrický kartáček používat. Hodí se pro dospělé i děti, kterým zajímavou formou pomohou s dodržováním správné ústní hygieny.

  • 3D pohyby – elektrický zubní kartáček nejen rotuje nebo vibruje, ale také se pohybuje rychlým tempem mírně nahoru a dolů.Tyto pulzační pohyby pomáhají ještě lepšímu vyčištění zubů a k účinnějšímu odstranění zubního plaku. 
  • Časovač – někdy se nazývá jako Quadpacer. Měří uplynulý čas a akustickým signálem vám oznámí jeho konec. Nejčastěji se setkáte s časovačem na 2 minuty pro odpočet celkové doby ústní hygieny. Některé modely upozorní i po kratší době, kdy je dobré přejít s čištěním od jednoho zubu k druhému. V ideálním případě je doba signalizace nastavitelná.
  • Tlakový senzor – vydává akustický signál (rozdílný od časovače), když na elektrický kartáček moc tlačíte. Přílišný tlak nepomůže zubům a navíc rychleji opotřebovává štětiny na pohyblivé hlavě. Daleko důležitější než síla je správná technika. 

Rozšiřující funkce

Různé rozšiřující funkce využijí zejména náročnější zákazníci. Z kartáčku určeného pouze pro čištění zubů udělají multifunkčního pomocníka, který zastane více úloh v péči o chrup a dásně. 

  • Masírování – elektrické zubní kartáčky již z principu svého fungování masírují dásně. Některé pro to však mají i vlastní program, který účinnost masáže výrazně zvyšuje.
  • Bělení – speciální funkce, která má za úkol odstraňovat skvrny na zubech a jejich žlutý nádech. 
  • Mezizubní čištění – částečně nebo úplně nahradí mezizubní kartáček či zubní nit. Funguje na principu speciální hlavy, kterou nasadíte a použijete po běžném vyčištění zubů. 

Chytré zubní kartáčky

V současné době objevíte na trhu i výrobky, které by se daly nazvat jako “smart” elektrické zubní kartáčky. Přes Bluetooth technologii je spárujete se svým mobilním telefonem. V příslušné aplikaci pak můžete obsluhovat výše zmíněné funkce. I bez časovače budete vědět, jak dlouho si čistíte zuby či zda na hlavici příliš netlačíte. Některé dokonce dokáží odesílat data vašemu zubnímu lékaři či zubnímu hygienistovi. 

Náklady na provoz

Pořizovací cena elektrického zubního kartáčku je samozřejmě vyšší než v případě manuálního typu. Dále však nebývají náklady o moc větší. Stejně jako pravidelně měníte svůj běžný karáček, také elektrický je nutné obměňovat. Nahrazuje se však jen hlava. Za rotační zaplatíte 100 Kč a více, za sonickou 170 Kč a více. Pro porovnání ruční kartáček bez pohonu stojí od 70 Kč i do několikanásobně vyšší ceny.

Pokud si doma čistí každý člen rodiny zuby v jiný čas, můžete ušetřit pořízením jen jediného elektrického těl a střídáním nástavců. Jedná se však o práci navíc, protože je nutné stále přehazovat hlavy a ukládat je na správné místo, abyste si je poznali. Kromě toho si pak nemůžete vzít kartáček s sebou na cesty bez zbytku rodiny. 

Cena

Před nákupem zvažte, jak drahý elektrický kartáček se vám vyplatí a zda jej vůbec využijete. Zejména za pokročilé a funkcemi nabité kusy zaplatíte mnohem více, než na co jste zvyklí od manuálních typů. V porovnání s nimi mají však elektrické výrobky mnoho výhod. Podle pokročilosti je můžeme rozdělit na několik cenových kategorií:

Cena do 1 000 Kč

Dětské a základní dospělácké typy pořídíte již cca od 200 Kč. Pokud do nich nechcete investovat více než tisícovku, počítejte s tím, že se doopravdy jedná o nejjednodušší provedení. Se speciálními funkcemi zde nejde počítat. Také byste měli vědět, že tyto modely zpravidla nejsou příliš šetrné a nehodí se pro citlivé dásně.

Cena od 1 000 do 2 000 Kč

Do 2 000 Kč zakoupíte nejen oscilační, ale již také šetrnější sonické. Tyto výrobky mají celkově lepší zpracování a více režimů provozu. Taktéž v počtu kmitů si vedou daleko lépe než předchozí kategorie. Jedná se již o plnohodnotné byť ne vysloveně “smart” elektrické zubní kartáčky.

Cena od 2 000 do 4 000 Kč

V rámci kvality čištění a počtu kmitů není vyšší střední třídě co vytknout. Elektrické kartáčky do 4 000 Kč mohou být vybavené prvky, jako je 3D pulzující pohyb nebo signalizace pro tlak a délku čištění. Udělají radost i náročným zákazníkům.

Cena nad 4 000 Kč

Hledáte-li to nejlepší na trhu, připravte si 4 000 Kč a více. Nejdražší a nejpokročilejší elektrické kartáčky nabídnou samozřejmě všechny funkce předchozí třídy spolu s perfektním výkonem. Navíc u nich také najdete vychytávky jako párování s telefonem, masážní program či třeba ústní sprchu. 

Použité zdroje a další zajímavosti:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Zubn%C3%AD_plak

https://www.arecenze.cz/elektricke-zubni-kartacky/

https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/electric-toothbrush-vs-manual

Další návody jak vybrat produkt najdete zde.

Článek aktualizován 8. 2. 2022