1. Domů
  2. Krása a zdraví
  3. Čeho se vyvarovat po vytržení zubu

Čeho se vyvarovat po vytržení zubu

Vytržení zubu neboli extrakce je vybavení zubu či jen jeho části ze zubního lůžka. Při jednoduchém zákroku se k tomu používá běžných nástrojů, jako jsou extrakční kleště a extrakční páky. Trhání se není třeba bát. Současná medicína poskytuje široké spektrum anestetických prostředků a samotný zákrok je krátký a bezbolestný. To, jak se zub vytahuje, si nejspíš umíme představit všichni. Co ale rozhodně nedělat a čeho se po vytržení zubu vyvarovat? Připravili jsme pro vás stručný přehled toho nejdůležitějšího.

Trhání zubu

Po zákroku nejezte

Minimálně dvě hodiny po zákroku nejezte. Pít můžete ihned. Během působení anestezie se při žvýkání můžete nepříjemně kousnout do okolních tkání, díky čemuž by mohl vzniknout nepříjemný, špatně zhojitelný absces.

Nepijte horké nápoje

Než anestezie odezní, jsou ústa méně citlivá a vy byste se tak mohli snadno spálit. Navíc horké nápoje ani horká jídla ráně nesvědčí. Naopak je velice žádoucí vnitřní (zmrzlina) i vnější (gelový pytlík) chlazení.

Vyvarujte se tvrdým, tuhým, lepkavým, ostrým a drolivým jídlům

Po vytržení zubu je vhodné vyhnout se tvrdým, tuhým, lepkavým, ostrým a drobivým jídlům (též pozor na zrníčka), která by mohla poškodit zraněnou dáseň. Nezapomínejte, že postižené místo je citlivé. Minimálně po dobu jednoho týdne se snažte kousat na druhé straně.

Nevysávejte z rány krev ani neodstraňujte krevní sraženinu

Základem správného hojení rány je krev a následně vzniklá krevní sraženina, která podporuje hojivý proces. V zubním lůžku se díky tomu pomalu začíná tvořit nová tkáň a postupem času se zacelí i kost. Také z tohoto důvodu je důležité kousat na nezraněné straně a vyhnout se nevhodným potravinám, jejichž části by mohly otevřené zubní lůžko nejen poškodit, ale také by jej mohly zbavit sraženiny.

Nečistěte si ránu kartáčkem

Správná hygiena je v těchto chvílích samozřejmě žádoucí, avšak s co největší opatrností. K čistění zubů je vhodné používat, minimálně po dobu hojení, zubní kartáček s těmi nejměkčími štětinkami a dát si pozor, abyste jím čistili pouze zbylé zuby. Odhalenému zubnímu lůžku se vyhněte. Zuby čistěte jemně a ústa vyplachujte šetrně; nejlépe vodu (či ústní vodu) jen mírně poválet v ústech. V případě, že se vám v ráně usadí kousek jídla, nikdy se jej nesnažte dostat ven pomocí kartáčku. Prvních 24 hodin po extrakci ústa nevyplachujte, abyste si nevymyli vzniklou krevní zátku.

Neřiďte

Vše se odvíjí od složitosti zákroku. Například v případě celkové anestezie se řízení zásadně nedoporučuje. Mnozí z lékařů ovšem řízení nedoporučují, ani pokud podstoupíte jednoduchý zákrok.

Nechoďte do práce

Je vhodné zařídit si v práci volno. Byť je samotný zákrok bezbolestný, po odeznění anestezie rána bolet zaručeně začne. Navíc je nutné počítat s nastupujícím otokem. Bolest lze bez větších potíží zvládnou pomocí běžně dostupných analgetik (Ibalgin, Nurofen, Novalgin), ale otok bude vyžadovat klid a intenzivní chlazení. Bolest odezní sama nejčastěji třetí den po zákroku, otok splaskne do týdne.

Před samotným chlazením zabalte gelový pytlík nebo sáček s mraženou zeleninou do utěrky či do kapesníku, jinak hrozí podchlazení.

Co na bolest zubů v těhotenství si můžete přečíst v našem samostném článku.

Nekuřte a nepijte alkohol

Zatímco alkohol rozšiřuje cévy, zvedá tlak a podporuje krvácení, kouření naproti tomu vysušuje sliznice. Ani jedno z výše uvedeného není vhodné. Kouření zásadně prodlužuje rekonvalescenci a má významný vliv na pooperační hojení ran. Zvyšuje riziko nekróz a zánětlivost tkání.

Nesportujte, nepředklánějte se

Na prokrvení tkání má významný podíl i jakákoli sportovní aktivita. Je důležité zůstat v klidu a vyhnout se tím riziku opětovného krvácení. Taktéž předklánění se hrne krev směrem do hlavy, což není žádoucí.

Nenavštěvujte saunu

Teplo způsobuje překrvení sliznic a zvyšuje bolest. Stejně tak podporuje případné zánětlivé procesy. Pokud se nechcete vystavovat tomuto riziku, doporučuje se po dobu rekonvalescence saunu ani parní komoru nenavštěvovat.

Článek aktualizován 2. 10. 2022