1. Domů
  2. Domácnost
  3. Jak vyčistit spáry ve sprchovém koutě

Jak vyčistit spáry ve sprchovém koutě

Spáry bývají kritickým místem každé domácnosti. Vytrvale se v nich drží nečistoty, které je navíc obtížné odstranit. Velmi dobře se v nich daří především plísním. Zašlé spáry jsou tedy nejen neestetické, ale vytvářejí i prostředí, které neprospívá našemu zdraví.

Takovým problematickým místem může být i sprchový kout. Naštěstí existuje řada způsobů, které nám umožní spáry efektivně vyčistit. Jak na to a co budete potřebovat?

Stručné shrnutí:

Spáry lze čistit parním čističem nebo mechanicky.

Ruční čištění zahrnuje speciální prostředky nebo přírodní čističe.

Nejjednodušší čištění je s parním čističem

Pokud nechcete mít s čištěním mnoho práce, poslouží vám parní čistič. To je zařízení, které používá horkou páru a je vhodné pro úklid celé domácnosti. Snadno s ním vyčistíte celou koupelnu, ale i kuchyni.

Pod vlivem horké páry se ochotně „vzdá“ nejen špína, ale také většina bakterií a virů. Výrobci u těchto zařízení běžně uvádějí účinnost až 99 %. Parní čistič lze tedy považovat nejen za výkonného čisticího pomocníka, ale i za zařízení schopné kvalitně vydezinfikovat různé povrchy, a to včetně těžko přístupných míst. Vaše domácnost se tak stanem mnohem vhodnějším prostředím i pro osoby trpící alergií.

Na čištění spár vám bude stačit i ruční parní stroj, plánujete-i však páru při úklidu používat častěji, pořiďte si raději čistič multifunkční.

Jak na ruční čištění

V případě, že čistič po ruce nemáte, budete se muset spolehnout sami na sebe a vyčistit spáry ručně. Pomůže vám k tomu řada vysoce účinných prostředků, které koupíte v běžné drogerii.

Pro čištění spár obkladů a dlažby patří k nejoblíbenějším prostředkům hlavně Savo proti plísním. Tento prostředek má fungicidní a dezinfekční efekt. Navíc bělí, takže vrátí spárám původní světlou barvu

Obdobně je možné použít prostředek prodávaný pod značkou Cleamen. Velmi dobře funguje na rez, vodní kámen a minerální usazeniny, které typicky způsobují nežádoucí zabarvení spár. Přípravek je nutné aplikovat zředěný podle návodu.

Mnozí také nedají dopustit na výrobek s názvem Fixinela Perfect čistič na spáry. Ten je schopný vybělit spáry a současně odstranit vodní kámen.

Potřebujete-li primárně odstranit mechanické nečistoty, které ve spárách a na kachličkách rovněž často ulpívají, poslouží vám i tekutý písek. Čeká vás pak pochopitelně opět poctivá „ruční práce“ s kartáčem, znečištěná místa bude zapotřebí pečlivě vydrhnout.

Jestliže vám jde o to, aby byly spáry především hezky bílé, můžete použít speciální pero, které nevyčistí, ale pomůže právě navrátit původní bílý odstín, špínu prakticky „překreslí“. Vyzkoušet můžete i trik v podobě použití obyčejné školní gumy na gumování tužek.

Z dalších prostředků, které na spáry sice nejsou přímo určené, ale řada lidí s nimi přesto slaví úspěchy, jmenujme ještě zubní pastu nebo odlakovač na nehty (s obsahem acetonu).

Jaká je nostnost a použití chemické kotvy jsme detailně rozebrali v našem článku.

Když nechcete používat chemii

Poradit si můžete i bez konvenčních přípravků z obchodu, jimž se mnozí vyhýbají s přesvědčením, že svou domácnost nebudou zatěžovat zbytečnou chemií.

Účinný je podle zkušeností uživatelů také obyčejný prášek do pečiva. Ten stačí smíchat s vodou. Pakliže ho doma momentálně nenajdete, můžete použít i jedlou sodu, do které přidáte saponát.

Další postup je jednoduchý, stačí tento domácí čistič nanést a nechat cca 15 minut působit. Chcete-li úklid zefektivnit, použijte hrubší stranu houbičky na nádobí nebo měkký kartáč. Poté stačí opláchnout a sprchový kout osušit. Veškerá špína by měla být pryč.

Univerzálním úklidovým pomocníkem je vinný ocet, který vám pomůže snadno a šetrně „vyhnat“ špínu, která se ochotně drží nejen ve spárách dlažby, ale i v drážkách kovových součástí sprchových koutů. Po aplikování octa se navíc budou kovové prvky opět krásně lesknout.

Některé zdroje také doporučují rovnou aplikovat oba předchozí postupy a pro čištění spár použít jedlou sodu smíchanou s octem. Tato směs se nechává působit přibližně 30 minut. Poté můžeme pečlivě spáry vyčistit kartáčkem a opláchnout.

A jak zapojit a zprovoznit domácí drátový zvonek se dočtete v našem článku.

Článek aktualizován 2. 10. 2022