1. Domů
  2. Krása a zdraví
  3. Co na bolest zubů v těhotenství

Co na bolest zubů v těhotenství

V dřívějších dobách byla bolest zubů v těhotenství považována za nevyhnutelnou. Každá matka údajně přišla minimálně o jeden zub. Dnes již víme, že se spíše než o osud jedná o kombinaci několika faktorů, které lze ovšem při troše snahy poměrně snadno zabránit. Důležité je věnovat pozornost dentální hygieně ještě před započetím těhotenství. Udržujte zuby v dobré kondici a snažte se co nejvíce potlačit chutě na sladké a kyselé jídlo. S nebezpečným zánětem dásní potom pomůže obyčejná ústní voda.

Stručné shrnutí:

Bolest zubů a těhotenství – poměrně častý problém způsobený změnou stravovacích návyků, častým pálením žáhy, zvracením a hormonálními změnami, důležité je nepodceňovat prevenci ještě před těhotenstvím.

Co užívat v těhotenství na bolest zubu – vždy jen na doporučení ošetřujícího lékaře, možno užívat léčiva  obsahem paracetamolu, v omezené míře i ibuprofen, bezpečné jsou hřebíček, studené obklady a homeopatika.

Co neužívat – kombinovaná léčiva s větším množstvím léčivých látek, vyšší než doporučené dávky, léky uvolňující svalové napětí, kofein.

Co na bolest zubů v těhotenství se dočtete níže v článku.

Bolest zubů a těhotenství

Nastávající maminky často trápí v těhotenství zvýšená kazivost zubů. Oproti dřívějším představám za ni nemůže vývoj plodu, který by odebíral důležité látky z ženina těla. Skutečnost je mnohem prostší – jedná se o kombinaci zvýšené chuti na kyselá a sladká jídla, častého pálení žáhy a zvracení. Právě návrat kyselin do dutiny ústní totiž způobuje zubní kámen zdaleka nejčastěji, a to nejen u těhotných žen.

Za další část problémů nejen s chrupem mohou hormony, které se během těhotenství přirozeně bouří. Zvýšená hladina estrogenů může způsobit nepříjemný zánět dásní a jejich krvácení. O to důležitější roli zde sehrává intenzivní a správná hygiena a důkladná péče o ústní dutinu. Neléčený zánět dásní totiž může působit potíže ještě dlouho po porodu a způsobit obávanou paradentozu. 

Obecně se vyplatí věnovat pozornost svému chrupu ještě před uhnízděním vajíčka a započetím těhotenství. Základem jsou pravidelné návštěvy zubního lékaře a hygieny. Pokud přeci jen začnou zuby bolet již v době těhotenství, neodkládejte návštěvu lékaře. I léčba antibiotiky je pro zdraví plodu mnohem lepší než neléčený zánět v matčině těle. Jen opatrně s rentgeny, které by těhotné ženy neměly v žádném případě podstupovat.

Co užívat v těhotenství na bolest zubů?

Každý léčivý přípravek by měl být schválen ošetřujícím lékařem. V těhotenství se nesnažte svévolně orinovat léčbu, protože látky obsažené i v některých volně dostupných léčivech mohou mít na plod nedozírné následky. Obecně se za bezpečné řešení považují následující výrobky:

  • Paracetamol ve formě tablet – nejbezpečnější lék proti bolesti, může být podáván ve všech trimestrech, ovšem v nejnižší možné dávce a po co nejkratší dobu
  • Ibuprofen ve formě tablet – bezpečný pouze v I. a II. trimestru v nejnižších možných dávkách
  • Homeopatika – chamomilla, ratanhia, pulsatilla nebo nux moschoata, jejich účinek není zcela jistý, tělu ovšem neuškodí
  • Hřebíček – bylinka zmírňující bolest a tlumící zánět
  • Studený obklad – rychlá a neinvazivní pomoc od bolesti

Základem je samozřejmě také vyvážená strava plná minerálů, vitamínů a dalších látek důležitých pro zdravý vývoj miminka i zdraví matky. Od zánětu dásní pomohou ulevit ústní vody obsahující chlorhexidin, který ničí škodlivé bakterie. 

A co rozhodně neužívat?

Těhotenství je bohužel obdobím, ve kterém i toho musíte více odříct než dopřát. Řada jinak zcela neškodných, nebo dokonce prospěšných látek může vyvíjející se plod ohrozit na zdraví nebo životě. V následující tabulce nabízíme přehled látek a postupů, kterým se rozhodně snažte vyhnout:

Čemu se vyhnoutDůvod
Kombinovaná léčivaVyšší riziko, že obsahují látku, která může negativně ovlivnit růst plodu, používat jedině se svolením lékaře
Vyšší než doporučené dávkyVyšší dávky mohou ohrozit zdravý vývin plodu, dávkování pro těhotné ženy je výrazně nižší
Léky uvolňující svalové napětíPůsobí negativně na vývoj plodu, mohou vyvolat až potrat
KofeinJedná se o látku, na které lze snadno vybudovat závislost, vede k nežádoucímu zrychlení metabolismu

I na tomto místě považujeme za důležité znovu zopakovat – užívejte výhradně přípravky, které schválil váš ošetřující lékař. Nedejte na zkušenosti svých známých nebo neznámých z internetu. Každé tělo je jiné a jedině vzdělaný odborník dovede odhadnout potenciální účinky některých léčiv a látek na vaše vyvíjející se miminko.

Článek aktualizován 10. 10. 2022