1. Domů
  2. Domácí mazlíčci
  3. Jak stříhat drápky psům?

Jak stříhat drápky psům?

Stříhání psích drápků se čas od času nevyhne žádný majitel domácího mazlíčka. Zejména u menších plemen, které se pohybují pouze v bytě, drápy rostou velmi rychle a časem mohou začít zvířeti vadit i při pohybu. Proto se vybavte vhodným nástrojem – ideálně gilotinovými kleštěmi – a začněte psa pomalu zvykat na stresující, ale prospěšnou událost. Postupujte pomalu a obezřetně, protože psům prochází drápky cévy, které po přerušení způsobují silou bolest a krvácení. Pokud si tedy nejste jisti, navštivte raději psí salon, kde vám pomohou.

Stručné shrnutí:

Kdy stříhat psům drápky – frekvence i doba jsou individuální, záleží na plemeni psa a terénu, ve kterém se pohybuje, drápky je nutné zkrátit tehdy, když se začínají dotýkat podlahy nebo převracejí tlapku.

Čím stříhat
– výhradně pomocí speciálních nástrojů z obchodu se zvířecími potřebami, možno využít pilník, nůžky nebo speciální gilotinové kleště, nikdy nepoužívat lidské manikúrní nůžky.

Jak stříhat a na co si dát pozor
– navyknout psa co nejdříve, aby se nebál, každý úspěšný střih pochválit a dát pamlsek, u psů s černými drápky odstřihávat postupně 1–2 mm, případně brousit pilníkem, aby nedošlo k poranění živé tkáně a krvácení.

Jak stříhat psům drápky se dočtete níže v článku.

Kdy stříhat psům drápky?

Neexistuje žádný jasný harmonogram, který by udával, jak často je zapotřebí psům drápky stříhat. Hlavním důvodem je fakt, že růst drápů je ovlivněn zejména prostředím, ve kterém pes žije a pohybuje se. Větším plemenům navíc drápy obvykle nedělají žádné problémy. Prakticky vůbec není nutné drápy stříhat mazlíčků, kteří jsou venku nebo často chodí na procházku a pohybují se po pevném povrchu, jako je asfalt. 

Naproti tomu u drobných domácích plemen nastává potřeba zkrácení v momentě, kdy se drápy začínají dotýkat podlahy. Obvykle to poznáte snadno podle charakteristického zvuku, který uslyšíte při každém pohybu vašeho mazlíčku. V extrémním případě začnou drápy dokonce převracet celou tlapku dozadu a to již musíte zasáhnout opravdu urychleně, aby nedošlo k poškození zdraví psa.

Frekvence stříhání je individuální, obecně se však nedoporučuje zkracovat velký kus drápku najednou. Psům totiž drápy procházejí cévy, které po přestřižené začnou krvácet a způsobují poměrně značnou bolest. Postupným obrušováním a stříháním tak zajistíte nahrazení živé části drápku rohovinou, která nebolí ani nekrvácí. Šetrným přístupem si usnadníte práci a svému mazlíčkovi nezpůsobíte zbytečné trápení. 

Čím stříhat?

Ve specializovaných prodejnách i internetových obchodech naleznete celou řadu různých nástrojů pro údržbu psích drápků. Liší se od sebe nejen cenou a ovladatelností, ale zejména šetrností k citlivé části zvířecího těla. Vybrat si tedy můžete z následujících nástrojů:

  • Klasické nůžky – nejlevnější, fungují podobně jako lidské manikúrní nůžky, při méně šetrném použití mohou drtit rohovinu a způsobit bolestivé zranění
  • Pilník – vhodný pro pilování psích drápků u menších plemen, šetrný, nehrozí zbytečné poranění
  • Gilotinové kleště – speciální navržené pro stříhání psích drápků, vyšší cena, nejšetrnější k drápkům, nedrtí rohovinu, pouze čistě odstraní požadovaný kus

Rozhodně nedoporučujeme využívat manikúrní nůžky. S největší pravděpodobností se vám rohovinu ani nepodaří přestřihnout a pokud ano, tak svému mazlíkovi můžete způsobit bolestivé zranění. Pokud se tak stane, okamžitě se snažte krvácení zastavit jádrovým mýdlem a vatou. Předejdete tak riziku nepříjemné infekce, která by se mohla dostat do rány a výrazně prodloužit dobu hojení.

Mohlo by vás také zajímat: Jak naučit spát štěně celou noc?

Jak stříhat a na co si dát pozor?

Pamatujte, že stříhání je pro psa velice stresující. Snažte se jej proto navyknout co nejdříve, aby se v dospělosti nebál. Pokud zvíře reaguje na prvotní pokusy podrážděně, zpomalte a nejprve se jej snažte zvyknout na blízkost kleštiček nebo úchop nohy. Pamatujte, že byste při stříhání měli psa pevně držet, aby se nesmýkl a nezpůsobil zranění sobě nebo vám. Rozhodně je vhodné za každý úspěšný krok psa pochválit a ocenit pamlskem.

Stříhání bílých drápů je mnohem jednodušší, proto jejich živá část je velmi dobře vidět. Stříhejte vždy jen tak, abyste neťali do živého. U psů s černými drápy postupujte mnohem obezřetněji, zhruba po 1–2 milimetrech. Nesnažte se hned napoprvé ukrojit velký kus. Obecně platí, že ustřižena může být část, která se zužuje a směřuje dolů. Jestliže pes není ochotný spolupracovat nebo nemáte odvahu, nezbude než využít služeb psího salonu.

Ke zkracování psích drápků se využívají dvě základní metody. Více informací vám o nich poskytne následující tabulka:

Metoda zkracování drápkůPostupVýhodyNevýhody
StříháníPostupné ustřihování konců drápků ostrými gilotinovými kleštěmiRychlejší provedení, snadnější držení psaRiziko poranění a krvácení
BroušeníPostupné pilování konečků drápků Pomalejší postupNízké riziko poranění
Článek aktualizován 16. 11. 2022