1. Domů
  2. Domácí mazlíčci
  3. Co je nejlepší proti klíšťatům pro psy

Co je nejlepší proti klíšťatům pro psy

Klíšťata patří mezi nejméně oblíbený hmyz vůbec. Obávaná jsou zejména proto, že mohou přenášet nebezpečná onemocnění včetně klíšťové encefalitidy a boreliózy. Napadení se bohužel nevyhnou ani domácí mazlíčci, zvláště pokud je bereme na procházky hustými lesy. V následujícím článku se podíváme na nejlepší prostředky proti klíšťatům, které můžete v současné době v obchodech pořídit.

Stručné shrnutí:

Antiparazitní obojky
– nejoblíbenější řešení, vysoká efektivita, dlouhá životnost, jednoduchá manipulace, vyšší pořizovací cena, riziko alergické reakce u vnímavějšího zvířete.

Antiparazitní pipety – vysoká cena, kratší životnost, vysoká účinnost, která se koupáním výrazně snižuje, nižší riziko alergické reakce.

Antiparazitní spreje – nižší cena, okamžitá aplikace s okamžitým nástupem účinku, vhodné i pro mláďata, nevhodné pro březí a kojící samici a alergická zvířata.

Elektronické repelenty – mikročip vydávající vysokofrekvenční zvuk, bez rizika alergické reakce, dlouhodobá účinnost, nutno kombinovat s dalšími druhy ochrany.

Antiparazitní obojky

Zdaleka nejlepší stupeň ochrany nabízejí domácím mazlíčkům veterinární antiparazitní obojky. Na první pohled obyčejný obojek obsahuje účinné látky, které se uvolňují do kůže a srsti zvířete. Odpuzuje a hubí nejen klíšťata, ale i blechy, jejich larvy a všenky. Zkrátka všechnu možnou havěť, kterou od svého miláčka chcete držet co nejdále.

Hlavní výhoda obojků spočívá v jejich dlouhé životnosti. Jeden kousek vydrží prakticky celou sezónu, tedy 7–8 měsíců. Účinek poznáte během pouhých 48 hodin, tedy v případě, že je obojek nasazen těsně, aby se mohly látky začít efektivně uvolňovat do těla zvířete. Výhodou je i odolnost proti špíně a vodě, takže se nemusíte obávat, že by účinek postupně oslaboval.

Jedinou výraznější nevýhodu představuje riziko alergické reakce. To se týká nejen zvířete samotného, ale i ostatních domácích mazličků, děti nebo vnímavějších dospělých osob v domácnosti. Některé levnější obojky také vydávají poměrně nepříjemný zápach. Stejně tak dávejte pozor na správné nasazení – obojek musí přiléhat opravdu těsně. Při náročnějších aktivitách hrozí i jeho ztráta. 

Jak stříhat drápky psům jsme detailně sespsali v našem článku.

Antiparazitní pipety

Poměrně oblíbenou variantu představují i tzv. antiparazitní pipety. Jejich prostřednictvím aplikujete účinnou látku mezi lopatky zvířete. Podobně jako u obojku i zde přejde látka do srsti a kůže a začne velmi rychle účinkovat. Na rozdíl od obojků navíc mazlíčkům nepřekážejí a vzhledem k tomu, že nejsou neustále v blízkosti kůže, nehrozí alergická reakce. 

Účinnost pipet bohužel nepřesahuje dobu jednoho měsíce, proto jich za sezónu využijete minimálně sedm. Koupání psa navíc vede k vyplavené účinné látky, čímž je efektivita dále snížena. Cenově se tak jedná o dražší alternativu k obojkům s horšími výsledky. 

Antiparazitní spreje

Hlavní výhoda sprejů spočívá v jejich rychlé aplikaci. Stačí zvíře, jeho pelech nebo boudu postříkat a všechna klíšťata, ale i blechy a další paraziti, uhynou. Vzhledem ke snadnému dávkování se mohou používat i na mladší zvířata. Spreje však mohou způsobit problémy březím a kojícím samicím i alergickým zvířátkům. Proto je zkuste zpočátku aplikovat na malou plošku a podle reakce pokračovat dále.

Počítejte s velmi krátkou účinností, která nepřesahuje jeden týden. Jestliže zvíře vykoupete, ochranný účinek spreje zmizí zcela. Některým psům potom nedělá dobře zvuk rozprašovače a mohou začít panikařit.

Mohlo by vás také zajímat: Nejpřátelštější plemena psů

Elektronické repelenty

Zajímavá varianta spočívá v pořízení elektronického repelentu. Jedná o mikročip uložený v plastovém pouzdře, který vydává neslyšitelné ultrazvukové impulsy. Neslyšitelné jsou však pouze pro psy a člověka, nepříjemní paraziti je slyší až moc dobře a ze srdce je nenávidí. Výhodou tohoto řešení je dlouhodobý účinek a možnost využití se všemi zvířaty, včetně těch starých, alergických a kojících. 

Při koupání je vhodné elektroniku sundat, protože po setkání s vodou by přestala fungovat. Vzhledem k tomu, že zařízení klíšťata nehubí, ale pouze je odpuzuje, nemůžete počítat se 100% účinností. Elektronické repelenty je proto dobré kombinovat s ostatními druhy ochrany, zejména pipetami. 

Druh repelentuVýhodyNevýhody
Antiparazitní obojkyVysoká účinnost, velmi dlouhá výdrž, snadná aplikace, rychlý nástup účinku, odolnost proti špíně a voděVyšší pořizovací cena, riziko alergické reakce u některých zvířat 
Antiparazitní pipetySnadná aplikace, větší pohodlí pro zvíře, nižší riziko alergické reakceVysoká cena, krátká životnost, snížení účinku při koupání
Antiparazitní sprejeNízká cena, okamžitá a snadná aplikace, vysoký účinek, vhodné i pro mláďataNevhodné pro březí a kojící samice, vyšší riziko alergie
Elektronické repelentyBez rizika alergické reakce, dlouhá životnostNižší účinnost, při kontaktu s vodou dochází k destrukci 

A co odpuzuje kočky jsme detailně rozebrali v našem článku.

Článek aktualizován 16. 11. 2022